Rabat (Marokko): koningsstad vol bezienswaardigheden

Rabat (Marokko): koningsstad vol bezienswaardigheden

Rabat is de officiële hoofdstad van Marokko en behoort samen met Meknes, Marrakech en Fez tot de vier koningssteden van het land. Van de vier is Rabat het modernst, met een fraai nieuw stadsgedeelte gebouwd door de Fransen.

Door , laatst bijgewerkt op 25 maart 2022
6 minuten lezen

Waar staat Rabat bekend om?

Rabat (1,7 miljoen inwoners) ligt net als Casablanca aan de noordwestkust van Marokko en vormde een belangrijke pijler voor het Franse protectoraat begin vorige eeuw. De Fransen maakten er een ambitieus project van om er een groot nieuw stadsgedeelte te bouwen dat aansloot op en respect toonde voor de oude Marokkaanse architecturen. Het goed onderhouden ‘nieuwe’ oude centrum vormt een fijn staaltje stadsplanning, met statige boulevards, pleinen, historische monumenten, groene parken, botanische tuinen (o.a. de Jardin d’essai) en duidelijk gedefinieerde wijken met woonhuizen of juist veel overheidsgebouwen.

Doordat het grootste gedeelte van de bebouwing in kustplaats Rabat van Franse makelij en nog relatief nieuw is, voelt Rabat anders aan dan de drie koningssteden in het binnenland, waar de oude medina de belangrijkste rol speelt. Echter: het juist de combinatie van oud en nieuw die UNESCO ertoe bewoog om Rabat als geheel op te nemen in de Werelderfgoedlijst. Zes sites in Rabat hebben hiertoe geleid:

  • De nieuwe stad
  • De Essais- en historische tuinen
  • De medina
  • De Oudayas kasbah
  • De Almohaden muren en poorten
  • De archeologische site van Chellah

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Het ontstaan van Rabat

De omgeving van Rabat kent een lange geschiedenis, aangezien hier ten tijden van de Romeinen al bewoning was. In de 12e eeuw bouwde een islamitische geleerde hier aan de Atlantische oceaan een klein gehucht bestaande uit een burcht, een moskee en een woonverblijf. Dit gehucht noemde hij een ribat dat ook wel ‘vesting’ betekent. Vanuit ribat is later de naam van deze stad Rabat ontstaan. In de eeuwen die volgden hebben zowel de Spanjaarden als de Fransen geheerst over deze stad. In 1956 werd Marokko onafhankelijk en is Rabat uitgeroepen tot hoofdstad.

Bezienswaardigheden in Rabat

Belangrijke bezienswaardigheid in Rabat is het mausoleum van Mohammed V, gebouwd ter herinnering aan Mohammed V die de aanstichter van de Marokkaanse onafhankelijkheid was. Het mausoleum is grotendeels gebouwd met wit Italiaans marmer en veel koperen kandelaars. In het gebouw zijn de lichamen van Mohammed V en enkele familieleden opgeborgen.

Hassantoren, Rabat

De oude Hassantoren.

In Rabat ligt tevens het Dar el-Makhzen, het voormalige koninklijke paleis dat tegenwoordig als regeringsgebouw wordt gebruikt. De buitenkant is erg mooi afgewerkt en het gebouw is omringd door groene tuinen. Een andere interessante bezienswaardigheid is de oude Hassantoren, de minaret van een incomplete moskee. In de 12e eeuw wilde men een moskee met hoge minaret bouwen, maar na enkele jaren gewerkt te hebben aan de toren werd de bouw stil gelegd. Je kunt deze 44 meter hoge oude Hassantoren tegenwoordig nog steeds bezoeken.

De Oudayas kasbah

De ‘Kasba van de Oudaya’s’ is een ommuurde vesting gebouwd op een berg nabij het stadscentrum. De kasbah was in vroegere tijden het woon- en leefcomplex van de heerser van de regio.

  • Toegang tot de kasbah is mogelijk via de stadspoort Bab Oudaïa, met de twee bijbehorende torens die al in de 12e eeuw werd gebouwd.
  • De binnenkant van de kasbah ziet er erg authentiek uit met de blauwwitte huizen en pleintjes belegd met kinderkopjes.
  • Vlakbij de kasbah ligt tevens de oudste moskee van de stad, de Kasbah Mosque. Het uitzicht vanuit hier over het centrum van Rabat is uniek.
Kasba van de Oudaya's

Typische blauwwitte huizen in de Kasba van de Oudaya’s.

Bab Oudaïa, Rabat

De Bab Oudaïa vormt de hoofdingang van de kasbah.

Het noordelijke deel van de kasbah heeft nog de oorspronkelijke Almohadische muren van 2,5 meter breed en 8 tot 10 meter hoog. Op het hoogste punt verrijst hier ook de Bab el Kébir, die aan het eind van de twaalfde eeuw gebouwd werd. Deze okerkleurige poort is een hoogtepunt van de Almohadische kunst.

LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!

De medina van Rabat

De levendige medina van Rabat is het kloppende hart van de stad en deze werd gefaseerd gebouwd tussen de 12e en de 17e eeuw. Omdat deze medina in tegenstelling tot medina’s in andere grote steden relatief jong is, zijn de straten breder en praktischer opgezet.

Struin langs de vele winkeltjes die vers fruit, falafel en net gebakken koekjes verkopen. De medina van Rabat staat bekend vanwege zijn goedkope en kwalitatief goede eetmogelijkheden. Wanneer je het leuk vindt om verschillende Marokkaanse hapjes en gerechtjes te proeven, dan ben je hier op de juiste plek.

Rabat

Zicht op de historische medina.

Ruïnes van Chella

Bij een buitenwijk van Rabat liggen de eeuwenoude ruïnes van de Romeinse stad Sala, nu vooral bekend als ‘Chella’. De ruïnes stammen uit de oudheid en de middeleeuwen. De nederzetting is vermoedelijk ontstaan door Feniciërs en Carthagers, maakte later deel uit van het koninkrijk Mauretania en werd in 44 na Chr bij het Romeinse Rijk gevoegd. Na de val van het Romeinse Rijk raakte de stad in verval en tijdens een zware aardbeving in de 18e eeuw raakten de overblijfselen van de stad bovendien zwaar beschadigd.

Rabat – hoe kom je er?

Vanuit de meeste grote steden in Marokko rijden zowel treinen als bussen naar Rabat, zelf rijden kan natuurlijk ook. Rabat heeft tevens een vliegveld waar ook geregeld vluchten uit Europa aankomen (o.a. uit Brussel met TUI fly, Ryanair en Royal Air Maroc). Het is logisch om Rabat te bezoeken voor of na een bezoek aan:

  • Casablanca (1,5 uur)
  • Meknes (2,5 uur)
  • Fez (3,5 uur)
  • Tanger (4,5 uur)

Beste reistijd Rabat

De omgeving van Rabat staat bekend vanwege zijn hete zomers en zachte winters. De beste reistijd om Rabat te bezoeken is in het voorjaar of najaar wanneer de temperatuur niet op z’n hoogst is en de kans op regen klein is. De neerslag die Rabat kent, valt grotendeels in de wintermaanden.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Rabat reiservaringen en tips

  • Marc op 09-05-2019

    “Fotogenieke kustplaats in Marokko”

    Wanneer je Marokko wat langer bezoekt raad ik je aan om ook Rabat te bezoeken. Vanuit Marrakesh en of Fez is dit zeer goed te bereizen met de trein. In ons geval was Rabat een tussenstop in onze treinreis van Marrakesh naar Fez. Dit lijkt een omweg maar effectief met de trein scheelde het op de totale reistijd maar 2 uurtjes en die reis knip je ook nog eens comfortabel in tweeën. Rabat is een mooie stad aan de kust waar je zowel van de moderne als van de oude stad kunt genieten. Voor het westerse shoppen moet je zeker in het nieuwe gedeelte zijn, maar als je meer van souvenirs en authentieke zaken houdt, kun je het beste de oude stad bezoeken. Aan de zeekant van de stad heb je een oude wijk waar de huizen helemaal in het wit met donkerblauw geschilderd zijn. Daar rondlopen was echt een ervaring op zich. Lekker eten kun je eigenlijk overal, maar ook hier zul je in de nieuwe stad de modernere keukens terugvinden en in de oude stad logischerwijs de meer authentieke traditionele gerechten. Al met een al een stad die zeker het bezoeken waard is! De treinreis er naar toe was trouwens ook echt heel mooi.

  • Annemijn op 06-11-2017

    “Rustige hoofdstad van Marokko”

    Rabat mag dan wel de hoofdstad zijn van Marokko, maar als je vooral het oude stadsdeel bezoekt voelt het totaal niet zo. Het oude deel van Rabat is net zo gezellig als van veel andere Marrokkaanse steden, maar dan ook nog eens aan de zee. Wanneer je naar het hoger gelegen deel wandelt, kom je vanzelf in straatjes die je aan Griekenland doen denken (straatjes vol wit met blauwe huisjes). Daarnaast heb je van bovenaf natuurlijk een prachtig uitzicht over de zee en de stad zelf. Mocht je ook nog Westers willen shoppen zijn er naast de primitieve standjes in het oude stadsdeel veel moderne winkels te vinden in het moderne deel van de stad. Ook daar zijn nog aardig wat mooie gebouwen te vinden. Al met al zeker een aanrader.

  • Renske Roumen op 21-10-2017

    “Enorm contrast tussen arm en rijk”

    Ik ging voor een cursus naar Rabat en had daarvoor al meer gereisd.

    Echter heb ik nog nooit zo'n grote cultuurschok gehad als in Rabat. Rabat kent een enorm contrast tussen arm en rijk.
    Ik overnachtte in een rijk gedeelte en daar spreken de mensen ook Frans. Ook kun je mendina's bezoeken. Dit zijn typisch Marrokaanse markten waar ze vlees en groente verkopen. Ook zie je hier veel bedelaars en dat kwam wel binnen.

    Het interessante vond ik dat je als vrouw niet te bloot gekleed moet gaan, de mensen mensen hun thee met erg veel suiker drinken en de stad veel gebouwen en plekken kent met mooie sierlijke details.

    Rabat is een interessante stad om mee te maken en heeft mij doen realiseren dat er geen één Marokko is, maar dit verdeeld is in verschillende cultuur en omgangslagen. Zeker een aanrader om mee te maken.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Rabat reiservaring en tips!

Ben jij in Rabat geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief