Inhoud:
- Geschiedenis Chefchaouen
- De blauwe medina
- De omgeving van Chefchaouen
- Reizen naar Chefchaouen
- Beste reistijd Chefchaouen
- Reiservaringen en tips
Chefchaouen
Het fraaie, blauwe bergstadje Chefchaouen heeft ongeveer 35.000 inwoners. De naam Chefchaouen betekent ‘hoorns’ en de stad heeft deze naam te danken aan de vorm van de nabijgelegen bergen.
Marokko reis boeken – onze tips!
Top-5 Marokko reisaanbieders
- TUI – allround specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - Riksja Marokko – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – diverse groepsreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – ook wandel- en fietsreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Geschiedenis Chefchaouen
In de tijd dat veel Afrikaanse landen door Europese landen werden gekoloniseerd, stichtten de Ghomara Berbers het dorp Chefchaouen. Het dorpje werd gebruikt als uitvalsbasis om de strijd met de Europeanen aan te gaan. In de 20e eeuw werd Chefchaouen enkele malen aangevallen door de Spanjaarden die Chefchaouen graag in handen wilden krijgen.
- Uiteindelijk wonnen de Spanjaarden van de Berbers en werd Chefchaouen hun eigendom in 1927.
- Vanwege de kolonisatie en de ligging dichtbij de Spaanse grens zijn er daarom nog steeds Spaanse invloeden terug te vinden.
- Invloeden, die ook terug te vinden zijn in de keuken: je vindt hier daarom veel tajines met vis en garnalen.
De blauwe medina
Chefchaouen, door de lokale inwoners ook wel ‘Chef’ genoemd, staat bekend als ‘de blauwe stad’. Het is niet moeilijk te zien waarom. In de oude, autovrije medina zijn bijna alle huizen en gebouwen blauw geschilderd. Trapjes, balkonnetjes, deurposten, vazen: álles is er prachtig (licht)blauw. Beklim de vele trappen de heuvel op om boven het mooie uitzicht over de blauwe stad te bekijken en probeer vervolgens maar eens je weg terug te vinden.
- Shop in de vele sfeervolle winkeltjes met hun gevarieerde aanbod aan kleurrijke spullen: van kleden, tassen en kruiden tot bezems, afwasteilen, snoep en lokaal gemaakte souvenirs.
- Probeer ook enkele lokale (zoete) lekkernijen bij één van de vele kleine bakkerijen.
- Op het gezellige centrale plein (‘Plaza Uta el-Hammam’) kun je muntthee drinken tussen de vriendelijke bewoners, die van toeristen amper op of om kijken.
- Tip: bezoek Chefchaouen niet op vrijdag, aangezien de winkeltjes in de medina dan gesloten zijn.

De blauwe wereld van Chefchaouen. Foto door Alfons Taekema.

Straatje in de medina van Chefchaouen. Foto door Alfons Taekema.


Het centrale plein in de medina.
LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!
De omgeving van Chefchaouen
Chefchaouen ligt in het lage Rifgebergte. Kijk niet raar op als je ergens kif (Marokkaanse hasj) wordt aangeboden, dat rijkelijk verbouwd wordt in de omgeving. Chefchaouen is daarom ook vrij geliefd bij hippies en backpackers. Vanuit Chefchaouen kun je mooie wandeltochten in de bergen maken. Aangezien wandelroutes niet altijd even goed aangegeven staan, kun je het beste ter plaatse een gids inhuren.
Beklim bijvoorbeeld de 1.616 meter hoge berg Jebel el-Kelaâ die het dichtst bij het stadscentrum ligt voor een weids uitzicht. Ten oosten van de medina liggen vlakbij elkaar een waterval en de ruïnes van de oude moskee.
Tip: Maak een korte klim naar de Spaanse Moskee voor een schitterend panoramisch uitzicht over de stad. Helemaal mooi tijdens zonsondergang!

Uitzicht over Chefchaouen vanaf de Spaanse Moskee. Foto door Alfons Taekema.

De Spaanse Moskee, even buiten de stad. Foto door Alfons Taekema.
Chefchaouen – hoe kom je er?
Chefchaouen ligt in het noorden van Marokko en is goed met de lokale te bus bereiken vanuit bijvoorbeeld:
- Fez (4 uur)
- Rabat (6 uur)
- Tanger (3 uur)
- Casablanca (8 uur)
Zelf een auto huren (hier via bijvoorbeeld Sunny Cars) en rijden is natuurlijk ook een optie. Houd er wel rekening mee dat veel wegen bij Chefchaouen eenrichtingsverkeer zijn. Het dichtstbijzijnde vliegveld bevindt zich in Tanger. Liever in een georganiseerde setting naar Chefchaouen? Dan is een rondreis Marokko wellicht een optie.
Tip: ben je met je eigen auto in Zuid-Spanje? Steek dan de Middellandse Zee over en binnen een paar uur ben je in Chefchaouen!
Beste reistijd Chefchaouen
Tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus kan het erg heet worden in Chefchaouen met temperaturen van 30 a 35 graden. In de winter kan er geregeld neerslag vallen en is een flinke temperatuurdaling tot 10 a 15 graden mogelijk. De beste tijd om Chefchaouen te bezoeken is daarom in het voorjaar of het najaar.
Marokko reis boeken – onze tips!
Top-5 Marokko reisaanbieders
- TUI – allround specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - Riksja Marokko – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – diverse groepsreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – ook wandel- en fietsreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!