27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 29 mei 2024

Noord-Macedonië is een nog relatief onontdekt en betaalbaar Europees vakantieland met prachtige historische steden en een fraaie natuur. Maar welke bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen tijdens een vakantie naar Noord-Macedonië? Bekijk hier de mooiste plekken van Noord-Macedonië!

Na een jarenlange discussie met Griekenland, veranderde Macedonië in februari dit jaar zijn naam in Noord-Macedonië omdat er in Noord-Griekenland al een provincie was met dezelfde naam. Hieronder de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië.

1. Meer van Ohrid

Sveti Jovan Kaneo kerk, Ohrid

De best bezochte bestemming van Noord-Macedonië is de stad Ohrid, ‘het Jeruzalem van de Balkan’. Bezoek de stad buiten de zomermaanden om de hordes toeristen te ontlopen. Het oude gedeelte van Ohrid is gezellig en biedt een aantal historische kerken. Het bekende Ohridmeer ligt aan de stad en is zo’n 3 miljoen jaar oud. Met een diepte van 300 meter is het een van de diepste meren van Europa. Het heeft spiegelglad water en is omgeven door mooie, onaangetaste natuur. Net buiten het centrum ligt het fort van Ohrid, vanwaar je vergezichten over de beboste gebieden hebt.

Lees meer Ohrid bezienswaardigheden, tips & ervaringen.

2. Skopje

Skopje

De hoofdstad van Noord-Macedonië, Skopje, heeft een historisch hart met een vleugje moderniteit. Vanwege het kleine formaat, kun je in korte tijd alle highlights bezoeken, waaronder vele historische gebouwen uit het Ottomaanse en Byzantijnse rijk. Ondanks diverse verwoestende aardbevingen in het verleden zijn er vele bezienswaardigheden bewaard gebleven, zoals het oude fort, de brug uit de 15e eeuw, de Sveti Spas kerk en de oude Turkse bazaar. De moderne clubs, bars en galerijen zorgen er mede voor dat deze stad voor jong en oud boeiend is.

Lees meer Skopje bezienswaardigheden, tips & ervaringen.


Vakantie Noord-Macedonië boeken – onze tips!


3. Mavrovo Nationaal Park

Mavrovo Nationaal Park, Noord-Macedonië

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Noord-Macedonië. Het land heeft 3 nationale parken met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Het Mavrovo park is het grootste van de drie en ligt in het westen van het land. Het park bestaat sinds 1949 en het landschap is een mix van bergtoppen, uitgestrekte bossen en een kunstmatig aangelegd meer inclusief verzonken kerkje. Eén van de hoogste toppen is Golem Korab, met 2764 meter de hoogste berg van Noord-Macedonië. Omdat deze berg op de grens met Albanië ligt mag je deze niet zonder toestemming beklimmen. Maar ieder jaar in september wordt er een tocht georganiseerd voor iedereen die toch een poging wil wagen.

Lees meer Mavrovo Nationaal Park bezienswaardigheden, tips & ervaringen.

4. Bitola

Sirok Sokak, Bitola

Bitola ligt in het zuiden van Noord-Macedonië vlakbij de grens met Griekenland. Het was ooit de hoofdstad en is na Skopje de grootste stad van het land. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de ruim 4000 jaar oude stad. Het stikt er van de historische gebouwen uit onder meer de Ottomaanse periode. Last, but not least: de stad ligt direct naast het Pelister Nationaal Park (zie hieronder), een outdoor paradijs met als letterlijk hoogtepunt de Pelister, een indrukwekkende bergtop van 2.600 meter hoog.

Lees meer Bitola bezienswaardigheden, tips & ervaringen.

5. Pelister Nationaal Park

Pelister Nationaal Park

In het zuiden van Noord-Macedonië, vlakbij de stad Bitola, ligt het Pelister Nationaal Park. Het park ligt middenin het Baba bergmassief en beslaat een oppervlakte van 171,5 vierkante kilometer. In de winter is Pelister een populair skigebied, in de zomer een walhalla voor actieve wandelaars. Het park is vernoemd naar de Pelister, de hoogste piek met een hoogte van 2.601 meter. Het landschap van het Pelister park wordt gekenmerkt door vele kleuren groen, witte bergtoppen en blauwe meren. De biologische diversiteit is groot, met als meest bijzondere flora de unieke Molica pijnboom. Deze boom groeit tussen de 700 en 2200 meter en is heel typerend voor het Pelister park. Verder stikt het er van dieren en vogels; je maakt zomaar kans om een beer, wolf, wild zwijn, gems, hert of grote arend tegen te komen.

Lees meer Pelister Nationaal Park bezienswaardigheden, tips & ervaringen.

Meer lezen


 , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)