27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 16 september 2024

Schotland barst van de mooie plekken en bezienswaardigheden, maar welke bestemmingen moet je sówieso zien tijdens een roadtrip of rondreis? Bekijk hier de 7 must see mooiste plekken van Schotland.

Naar Schotland?

1. Edinburgh

Edinburgh

Voor minder dan honderd euro vlieg je naar misschien wel de mooiste stad van Groot-Brittannië, tevens hoofdstad ván en ideaal startpunt voor een roadtrip door Schotland. Het betoverende Edinburgh is de meest bezochte stad in Schotland en met een reden: je raakt er simpelweg niet uitgekeken op de kerken, kathedralen, kastelen en parken.

Een reis naar Edinburgh is een reis terug in de tijd. Naar een middeleeuwse stad van mythen en sagen. Een stad ook van beroemde schrijvers; de geboorteplaats van Harry Potter en Sherlock Holmes. Het mysterieuze Edinburgh grijpt je bij de keel. Letterlijk zelfs, aldus hardnekkige spookverhalen.

Edinburgh Castle

Edinburgh is een stad die inspireert. Tot fantasierijke fabels, romantische poëzie en hoogdravende literatuur. Het was in de Elephant House pub in het oude centrum waar JK Rowling ‘haar’ Harry Potter bedacht. In de havenwijk Leith ontsprong Trainspotting uit de geest van Irvine Welsh. Robert Louis Stevenson schreef zijn klassieker Jeckyll and Hyde en Sir Walter Scott creëerde er zijn personage Ivanhoe. Eenmaal in Edinburgh begrijp je waarom. De stad is met zijn machtige kasteel, mysterieuze oude closes (steegjes) en talloze verhalen en legendes een boek an sich. De echte cultuurliefhebber gaat in augustus, als de wereldberoemde Edinburgh Festivals plaatsvinden.

Lees meer Edinburgh bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

2. Glasgow

Kathedraal van Glasgow

Hoewel Edinburgh de officiële hoofdstad van Schotland is, heeft Glasgow de meeste inwoners van het land (615.000 in 2024). De twee liggen op nog geen anderhalf uur rijden van elkaar, ook Glasgow heeft een internationaal vliegveld met directe vluchten vanuit Nederland (vanaf €65 retour). Glasgow geldt als een van de belangrijkste industrie- en havensteden van Groot-Brittanië. Het is deels een rauwe arbeidersstad, op veel plekken niet perse ‘mooi’, maar zeker wel interessant.

In 1990 werd Glasgow uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa en in 1999 sleepte het de titel van ‘Britse Stad van Architectuur en Design’ in de wacht. De architectuur vormt inderdaad een van de belangrijkste attracties in de stad. Glasgow dankt veel moderne bouwwerken aan haar beroemde inwoner en architect Charles Rennie Mackintosh.

Clyde Auditorium, Glasgow

Dankzij de vele hop on/hop off-bussen bereik je als toerist gemakkelijk de interessantste locaties. De musea zijn te talrijk om allemaal op te noemen, maar het Hunterian Museum and Art Gallery, de Kelvingrove Art Gallery and Museum en de Gallery of Modern Art mogen kunstliefhebbers zeker niet missen. Hoogtepunten van moderne architectuur en bouwontwerpen zijn onder meer het Clyde Auditorium en de Clyde Arc.

Wie even wil ontsnappen aan de drukte, kan terecht in de vele parken en tuinen die de stad rijk is. Wandel zeker eens door het Pollok Country Park, verkozen tot een van de beste Britse parken. En eindig je middag in een van de vele pubs die Glasgow rijk is, vooral in het stadscentrum, Ashton Lane en West End!

Lees meer Glasgow bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

3. Loch Lomond & het Trossachs Nationaal Park

Loch Lomond

Schotland is het land van whisky, kilts, hooglandrunderen en natuurlijk monster Nessie (bij Loch Ness). De vele meren in Schotland, die men ‘lochs’ noemt, staan bekend om hun verbluffende schoonheid. Het grootste meer, Loch Lomond, mag je simpelweg niet missen tijdens je vakantie in Schotland. Het ligt op slechts 20 kilometer van Glasgow. Loch Lomond ligt in het Trossachs Nationaal Park, een van de 2 nationale parken in de Schotse Hooglanden. Het is het grootste ‘loch’ (= meer) van Schotland, niet minder dan 37 kilometer lang en maximaal 8 kilometer breed.

Het Trossachs Nationaal Park omvat een aantal bergketens met rotsachtige pieken en indrukwekkende valleien. Voor fervente wandelaars staat er een uitgebreid netwerk aan wandelpaden ter beschikking, waaronder de bekende ‘West Highland Way’ die langs de oostelijke zijde van het meer loopt.

Luss, Loch Lomond

Lees meer Loch Lomond en Trossachs Nationaal Park tips & bezienswaardigheden.

4. De Schotse Laaglanden (Zuid-Schotland)

Falls of Clyde, Schotse Laaglanden

Voordat we naar de échte (letterlijke) hoogtepunten van Schotland gaan, moeten we hier eerst ook de Schotse Laaglanden noemen. De ‘Scottish Lowlands’ liggen in het zuiden van Schotland, onder Edinburgh en Glasgow (en korte rij-afstand). Een gebied zonder hoge bergen, maar daarom niet minder mooi. Een landschap met beboste heuvels, uitgestrekte meren en schilderachtige valleien. De streek staat vol met historische kastelen en culturele bezienswaardigheden.

Galloway Forest Park, Schotse Laaglanden

In het zuidwesten van de Lowlands tref je het Galloway Forest Park aan, het grootste woudpark in het Verenigd Koninkrijk. De vallei van de rivier Clyde is een aantrekkelijk gebied met talrijke landhuizen en kastelen die rijke industriëlen er in de vorige eeuwen lieten bouwen. Ook de steden Aberdeen en Dundee zijn de moeite waard, en vergeet niet om stadjes als Stirling en Falkirk te bezoeken. Het onvergetelijke historische kasteel van Stirling ontvangt jaarlijks tienduizenden bezoekers.

Lees meer Schotse Laaglanden bezienswaardigheden, tips en highlights.


Schotland vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Schotland reisaanbieders

5. De Schotse Hooglanden

Rannoch Moor, Schotse Hooglanden

Wild, ruig, mysterieus, uitgestrekt, dunbevolkt, maar van een ongekende schoonheid: de ‘Highlands’ vormen een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van elke rondreis door Schotland. Welkom in de wereld van de lochs, glens, munro’s, kilts, doedelzakken en whisky.

De Schotse Hooglanden bestaan uit twee delen: de zuidelijke Grampian Mountains en de noordelijker gelegen Northwest Highlands. De Great Glen, een vallei ontstaan door een geologische breuk, vormt de scheiding tussen deze twee gebieden. In de Great Glen vind je een aantal bekende Schotse meren, waaronder het wereldberoemde Loch Ness.

Glenfinnan viaduct, Schotse Hooglanden

De Schotse Hooglanden zijn een speeltuin zijn voor natuurliefhebbers en wandelfanaten. De streek omvat twee nationale parken: het Cairngorms National Park – met een overvloed aan fraaie wandelroutes – in het oosten en het eerder genoemde Loch Lomond and The Trossachs National Park in het zuiden. De Ben Nevis is de hoogste berg van heel het Verenigd Koninkrijk.

Schotland is berucht om zijn regenachtige klimaat. De meeste regen valt echter van augustus tot april. Van mei tot juli valt er minder neerslag en is ook de zon regelmatig van de partij. Deze periode is dan ook de beste om de Schotse Hooglanden te bezoeken.

Lees meer Schotse Hooglanden highlights, tips en ervaringen.

6. De Westkust van Schotland

Big Sand Beach, Schotland

De grillige, diep ingesneden westelijke kust van Schotland behoort tot de mooiste landschappen van het Verenigd Koninkrijk. Voor de kust liggen tal van eilandjes, terwijl op het vasteland bergen, rotspartijen, baaien en aantrekkelijke stranden elkaar afwisselen. De westelijke kustlijn van Schotland kreeg zijn vorm na de laatste ijstijd.

Het is een ‘verbrokkelde’ kust, met op sommige plaatsen diepe inhammen. De rotsachtige kust wordt afgewisseld door baaien met mooie stranden (tips: Achmelvich Beach, Camusdarach Beach en Big Sand Beach!). De dorpjes en stadjes langs de kust zijn stuk voor stuk de moeite waard. Tips sowieso: de gezellige havenstad Oban en het schilderachtige vissersdorpje Ullapool. Bezoek in Oban ook de lokale whiskydistilleerderij!

Eilean Donan Castle, Schotland

Liefhebbers van historische kastelen en ruïnes halen aan de Schotse Westkust hun hart op. Hoogtepunten zijn onder meer Eilean Donan Castle (filmlokatie van o.a. Highlander), Inveraray Castle en Culzean Castle.

Lees meer Schotse Westkust tips en bezienswaardigheden.

7. Isle of Skye (& de andere Schotse eilanden)

Isle of Skye, Schotland

Schotland bestaat niet alleen uit vasteland, ook een grote groep eilanden is Schots grondgebied. Officieel telt Schotland zo’n 790 kleinere en grotere eilanden. De meeste ervan zijn onbewoond. Sommige steken alleen boven het water uit als het laagtij is. Vele eilanden hebben een uitgesproken bergachtig reliëf, terwijl andere zo goed als vlak zijn. De Schotse eilanden vormen 4 eilandengroepen: de Binnen-Hebriden, de Buiten-Hebriden, de Orkney-eilanden en de Shetlandeilanden.

De Hebriden liggen ten westen van het Schotse vasteland, vaak slechts een paar kilometer in zee. De Orkney-archipel bevindt zich net ten noorden van Schotland. Veel verder in zee, ongeveer halverwege tussen Schotland en Noorwegen, tref je de afgelegen Shetlandeilanden aan, waar slechts weinig toeristen zich wagen.

Dunvegan Castle, Isle of Skye

Vooral de Hebriden voor de Schotse westkust vormen een belangrijke toeristische trekpleister. Het landschap is er indrukwekkend. Vele eilanden zijn rotsachtig met steile kliffen en een grillige kustlijn. Sommige bezitten schitterende zandstranden. Daarnaast zijn de Hebriden rijk aan cultuur. Je vindt er tal van kastelen en ruïnes van burchten en vestingen.

Het eiland Skye (Isle of Skye) is het grootste en noordelijkste eiland van de Binnen-Hebrideis en is toeristisch gezien het meest geliefd van allemaal: het bezit een grillige, ruige en ongerepte natuur. De bergketen Cuillin, in het zuidelijke deel van het eiland, is een trekpleister voor wandelaars en bergbeklimmers. De hoogste top, de Sgurr Alasdair, reikt tot 992 meter. Natuurlijk mag je niet vergeten om op Skye het Dunvegan Castle te bezoeken, dat de zetel is van de MacLeod-clan en aan de oever van het Loch Dunvegan ligt.

Lees meer over de mooiste Schotse eilanden en hun bezienswaardigheden.

Meer lezen:


 

1 reactie

  • Gebruiker
    Jean-Marie Van de Meulebroecke op 15-03-2020

    De highlands en de Schotse westkust zijn mijn favorieten. Eilean Doan Castle bezit een apart plekje in mijn hart. Ik beschouw Schotland als mijn tweede thuisland!

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)