Bezienswaardigheden Engeland: de 7 mooiste plekken & regio’s

Bezienswaardigheden Engeland: de 7 mooiste plekken & regio’s
in Europa, laatst bijgewerkt op 10 januari 2024
6 minuten lezen · 3 reacties

Met steden als Londen, Liverpool, Manchester of Birmingham heeft Engeland volop bestemmingen voor het maken van een stedentrip. Maar daarnaast is Engeland ook voor rondreizen of roadtrips zeer geschikt met tal van mooie bezienswaardigheden. Hier lees je wat de mooiste plekken en regio’s van Engeland zijn! We kozen er 7.

1. Dorset, Wiltshire & Hampshire

Durdle Door, Dorset

De Durdle Door.

Dorset, Wiltshire en Hampshire zijn drie graafschappen in zuid Engeland die worden gekenmerkt door iconische kliffen aan de kust en de ongerepte natuurparken. Hoogtepunten in Dorset zijn o.a. de 191 meter hoge Golden Cap klif, de Durdle Door, het dorpje Shaftesbury en het heuvelfort Maiden Castle.

Stonehenge, Engeland

Stonehenge.

Hét reisdoel van vele duizenden toeristen in Wiltshire is Stonehenge, een prehistorisch monument bestaande uit een cirkelvormige constructie van grote verticale en horizontale stenen. Overige bezienswaardigheden in Wiltshire zijn o.a. de Avebury Stone Circle, West Kennet Long Barrow en de prehistorische heuvel Silbury Hill.

New Forest National Park, Hampshire

New Forest National Park.

In Hampshire ligt het New Forest National Park, dat vooral bekend staat bekend om de wilde pony’s die er rondlopen. Verder tref je in Hampshire o.a. het pretpark Paultons Park, Hayling Island en automuseum Beaulieu National Motor Museum aan. Winchester in Hampshire is de voormalige hoofdstad van Engeland en kent een zeer rijke geschiedenis.

Lees meer Dorset, Wiltshire & Hampshire bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

2. Yorkshire, Durham & Northumberland

Muur van Hadrianus, Engeland

Muur van Hadrianus.

In het noordoosten van Engeland, grenzend aan de oostkust, liggen de drie graafschappen Northumberland, Durham en Yorkshire. Nothumberland ligt het meest noordelijk en grenst tegen Schotland. Daar bevindt zich een van Engelands bekendste bezienswaardigheden: de Muur van Hadrianus. Het schitterende kustgebied met zijn stille dorpen en indrukwekkende kastelen werd niet voor niets uitgeroepen tot ‘Area of Outstanding Natural Beauty’.

Alnwick Castle, Engeland

Alnwick Castle.

Ten zuiden van Northumberland bevinden zich de graafschappen Durham en Yorkshire. Het gelijknamige stadje Durham bezit een imposante kathedraal en historisch kasteel. In het westen van graafschap Durham strekken zich de North Pennines uit, een uitgestrekt heuvelachtig gebied met bergtoppen tot 900 meter hoogte.

Leeds, Engeland

Het stadhuis van Leeds.

Yorkshire is een historisch graafschap met Leeds als belangrijkste stad. Cultuurliefhebbers komen hier ongetwijfeld aan hun trekken: het graafschap is bezaaid met historische kastelen en landhuizen.

Lees meer Yorkshire, Durham & Northumberland bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

3. Cornwall, Devon & Somerset

Land’s End, Cornwall

Land’s End, Cornwall.

Cornwall, Devon en Somerset zijn drie historische graafschappen in Zuidwest-Engeland. De streek staat bekend om zijn rustgevende natuur, rijke geschiedenis en weelderige cultuur. Kilometerslange stranden en indrukwekkende kliffen maken het plaatje compleet. Dit is Zuid Engeland op zijn mooist!

Cornwall wordt grotendeels omgeven door de zee. Enkele hoogtepunten hier zijn de 223 meter hoge High Cliff, Land’s End is het zuidwestelijkste puntje van Engeland, hoofdplaats Truro en St Michael’s Mount, een getijdeneiland aan de zuidkust van Engeland.

Dartmoor National Park, Engeland

Zonsondergang in het Dartmoor National Park, Devon.

Graafschap Devon omvat twee nationale parken en is een waar wandel- en fietsparadijs. Zo is de Tarka Trail erg populair onder fietsers. Deze weg volgt het traject van een voormalige spoorweg. Verder vind je in Devon een aantal historische steden zoals hoofdstad Exeter en havenstad Plymouth.

Exmoor National Park, Somerset

ZExmoor National Park, Somerset.

Het landschap van Somerset bestaat uit schilderachtige heuvels en grote vlakke gebieden. Een groot netwerk van grotten, ondergrondse rivieren en drasland vormen de belangrijkste natuurlijke attracties van Somerset met het Exmoor National Park als hoogtepunt. De belangrijkste steden hier zijn Bath en Wells.

Lees meer Cornwall, Devon & Somerset bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

4. Lake District

Lake District, Engeland

Het Lake District ligt in het noordwesten van Engeland, in het graafschap Cumbria. Het gebied heeft zijn naam niet gestolen: je treft er niet minder dan 16 meren aan. Alle bergtoppen in Engeland die hoger zijn dan 900 meter bevinden zich in het Lake District, waaronder de hoogste berg in Engeland: Scafell Pike (978 meter). Het nationaal park Lake District werd opgericht in 1951 en heeft heel wat te bieden aan vakantiegangers. Wandelaars en fietsers voelen zich in dit gebied onmiddellijk thuis, dat meer dan 3200 kilometer wandel- en fietspaden telt. Watersporters kunnen niet weerstaan aan de vele meren, die je uitnodigen om te kajakken, zwemmen, zeilen of kanoën

Scafell Pike, Lake District

Uitzicht onderweg op de Scafell Pike.

Lees meer Lake District bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

5. Kent, Sussex & Surrey

Kliffen van Dover, Kent

De krijtrotsen bij Dover, Kent.

Kent, Sussex en Surrey zijn drie graafschappen in Zuidoost-Engeland die tot de zogenaamde ‘home counties’ behoren. Home counties zijn graafschappen die rond Londen liggen. Hoewel Sussex niet grenst aan de hoofdstad wordt het graafschap ook tot deze groep gerekend. Zowel Kent als Sussex grenzen aan het Kanaal.

Wegens zijn vele boomgaarden en tuinen wordt Kent ook wel de ‘Garden of England’ genoemd. De streek staat bekend om zijn wijngaarden, mooie kustlijn en historische havens.

South Downs, Sussex

Het nationale park South Downs in Sussex.

Sussex is een graafschap in Zuid-Engeland, ten westen van Kent, dat voor bestuurlijke doeleinden wordt opgesplitst in East Sussex en West Sussex. Het rustige platteland, de pittoreske dorpjes en de indrukwekkende stranden vormen de belangrijkste toeristische troeven van dit graafschap.

North Downs, Surrey

North Downs, Surrey.

Surrey ligt ten zuidwesten van Londen en ten noorden van Sussex. Met zijn vruchtbaar heuvelland en krijtheuvels is het graafschap een populaire recreatieplaats voor Londenaars. Ook voor buitenlandse toeristen heeft de streek veel te bieden.

Lees meer Kent, Sussex & Surrey bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

6. Midden-Engeland

Midden-Engeland, ook wel de ‘Midlands’ genoemd, omvat het centrale gedeelte van Engeland. Het is een uitgebreid gebied, dat zich uitstrekt van het heuvelachtige graafschap Shropshire in het westen tot aan het graafschap Norfolk, dat grenst aan de oostkust.

Cambridge, Engeland

Cambridge.

De grootste stad in de Midlands is Birmingham. Andere interessante steden zijn bijvoorbeeld Oxford en Cambridge, waar wereldberoemde universiteiten gevestigd zijn. Stratford-upon-Avon is de geboorteplaats van William Shakespeare.

Stratford-upon-Avon, Midden-Engeland

Stratford-upon-Avon.

Ook op natuurgebied heeft Midden-Engeland flink wat te bieden. Het ruige heuvelland van het Peak District zal menig wandelaar en mountainbiker aanspreken. Ook de regio Cotwolds met zijn schilderachtige dorpjes is een aantrekkelijke vakantiebestemming. Helaas kan het zowel in het Peak District als in de Cotwolds tijdens het zomerseizoen enorm druk zijn.

Lees meer Midden-Engeland bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

7. Kanaaleilanden

Jersey, Kanaaleilanden

Jersey.

Geografisch gezien liggen de Kanaaleilanden dichter bij de Franse kust dan bij de Engelse. De Kanaaleilanden bestaan uit 5 grotere eilanden (waarvan Jersey en Guernsey de grootste zijn) en nog talrijke kleine eilandjes. Staatkundig horen ze niet tot het Verenigd Koninkrijk, maar zijn ze autonome bezittingen van de Britse Kroon.

St Peter’s Port, Guernsey, Kanaaleilanden

St Peter’s Port, Guernsey.

Op de eilanden vind je een verrassende mix van Britse traditie en Franse charme. Vooral Jersey en Guernsey zijn belangrijke toeristische bestemmingen. Opvallend op Jersey is het woeste landschap met steile kliffen en indrukwekkende baaien. Ook op het bloemrijke eiland Guernsey vind je indrukwekkende rotspartijen en kliffen terug. Op het derde grootste eiland Alderney halen vogelliefhebbers hun hart op dankzij de aanwezigheid van bijzondere vogelsoorten als papegaaiduikers en stormvogels.

Lees meer Kanaaleilanden bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

Meer lezen

Tags: 

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

3 reacties

 • avatar
  reisblogger op 13-08-2019
  Gast

  Informatief artikel.

 • avatar
  Groene energie op 23-09-2019
  Gast

  Mooie locaties. Ik zal dit aan mijn klanten aanbevelen. Je hebt geweldige beoordelingen gedaan.

 • avatar
  liesje op 31-01-2022
  Gast

  dit is de 3de reactie van dit prachtige ding

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief