Ras Al Jinz: zeldzame zeeschildpadden spotten in Oman

Ras Al Jinz: zeldzame zeeschildpadden spotten in Oman

Ras Al Jinz is dé schildpaddenbestemming van Oman. ’s Nachts, als het donker is, schuifelen duizenden groene zeeschildpadden tijdens het broedseizoen over de stranden, op zoek naar een veilige plek voor hun eieren.

Door , laatst bijgewerkt op 11 januari 2023
5 minuten lezen

Waar staat Ras Al Jinz om bekend?

Ras Al Jinz ligt ten zuidoosten van Sur, het eindstation van de bekende kustroute van Oman, op een afstand van 45 minuten rijden met de auto. Jaarlijks komen er meer dan 20.000 schildpadden op de stranden nabij Ras Al Jinz op om hun eieren te begraven. Oman, en dan voornamelijk Ras Al Jinz, speelt een grote rol in de bescherming van deze met uitsterven bedreigde groene zeeschildpadden en karetschildpadden. Het beschermen wordt heel serieus genomen: het overtreden van de regels wordt zwaar bestraft.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Turtle Reserve Ras Al Jinz

Het bezichtigen van de schildpadden kan alleen met een georganiseerde tour. Het Turtle Reserve is het centrum waar je deze schildpaddentours boekt. Er wordt aangeraden om zo’n tour van te voren te reserveren, omdat de beschikbare plekken beperkt zijn.

 • Een iets laagdrempeliger optie om de groene zeeschildpadden te zien is bij het strand van het nabij gelegen Ras al Hadd, waar mensen in grotere groepen worden toegelaten.
 • Georganiseerde Oman-rondreizen inclusief bezoek aan Ras al Jinz of Ras al Hadd vind je hier bij Tenzing Travel (op maat), 333 Travel (individueel) en Koning Aap (groeps).
Turtle Reserve Ras Al Jinz

Het Turtle Reserve Ras Al Jinz.

Naast een informatiecentrum is Turtle Reserve Ras Al Jinz ook een soort museum dat alles vertelt over de lokale zeeschildpaddenpopulatie. Er worden onder andere 3D-films afgespeeld in het Engels en Duits. Toegang tot het museum kost €2,50 per persoon. Een leuke voorbereiding op het zien van de schildpadden!

Schildpadden spotten

Turtle Reserve Ras Al Jinz

Oman is één van de weinige landen ter wereld waar je het eieren leggen van de groene zeeschildpadden kunt bewonderen. Er worden maximaal 300 mensen per dag toegelaten op het strand: 100 in de ochtend en 200 in de avond, in groepen van maximaal 25 personen.

Ras al Jinz, kustroute Oman

Schildpadden op het strand van Ras Al Jinz.

De schildpadden verschijnen niet overdag. Het beste tijdstip om de schildpadden te bewonderen, is ’s avonds. Sluit je daarom aan bij een avondtour. Deze beginnen om 21:00 uur. Een tour kost ongeveer €7,50 en begint met een wandeling van 15 minuten over het strand van Ras Al Jinz. Op ongeveer 1 km afstand van het centrum ligt het strand waar je de schildpadden aan land kan zien komen, onder leiding van een ervaren gids.

Ras Al Jinz strand

Zonsondergang op het strand van Ras Al Jinz.

Ras Al Jinz omgeving

Rotsformaties op het strand.

Strenge regels

De groene zeeschildpadden die hun eieren leggen bij Ras Al Jinz zijn bedreigde diersoorten. De regering van Oman heeft strenge regels opgesteld om het leefgebied en de leefomstandigheden van deze dieren zo veel mogelijk in tact te kunnen houden.

 • Het is bijvoorbeeld van belang dat je je zo stil mogelijk houdt. Je mag geen foto’s maken met flits. Zeeschildpadden zijn geen fan van op het land zijn. Als zij gestoord worden in hun biologische taak, keren ze zonder twijfel terug het water in.
 • Het is daarom ook verboden om naast de schildpadden te lopen of naast de nesten te zitten. Let verder op alles wat je met je mee neemt en draagt. Plastic zakjes kunnen schildpadden doden, omdat het er voor deze beestjes uitziet als kwal: hun lievelingsmaal.

Overnachten in Ras Al Jinz

Tijdens je bezoek aan Ras Al Jinz kun je verblijven in het officiële eco resort van het Turtle Reserve. Dit resort heeft privé-huisjes, luxe tenten en goedkopere gedeelde kamers.

 • Je kunt ook gebruik maken van het zwembad en het privéstrand dat bij dit resort ligt. Vanaf het strand kun je de schildpadden in de branding zien liggen – wachtend tot dat ze ’s avonds hun eieren kunnen droppen.
 • Wanneer je in het Turtle Reserve verblijft, krijg je automatisch toegang tot de zeeschildpadden-nachttour. Een nachtje in een standaard huisje kost €200 per kamer en is inclusief ontbijt.

Een goedkopere optie is het woestijnkamp Sama Ras Al Jinz Resort. Hier verblijf je in typische Arabische hutjes. In dit kamp verblijf je voor zo’n €120 per bungalow. Het kamp ligt op 4 km afstand van het schildpaddenstrand. De goedkoopste opties vind je in het nabij gelegen Ras al Hadd. In dit kleine vissersstadje staan een handjevol guesthouses, hostels en hotels. Ras al Hadd ligt op 17 km afstand van het Ras al Jinz Turtle Reserve en heeft ook een eigen strand waar je de schildpadden kunt zien, zij het minder exclusief en in grotere groepen.

Reizen naar Ras al Jinz – Hoe kom je er?

Voor backpackers die met openbaar vervoer willen gaan: neem vanuit Muscat of Salabah de (mini)bus richting Sur. Vanuit hier gaan minibusjes en taxi’s naar Ras al Jinz. Heb je een eigen huurauto (via bijvoorbeeld Sunny Cars)? Neem dan vanuit Sur de kleine kustweg richting Ras al Hadd. Lees hier meer over de Kustroute van Muscat naar Sur.

Wat is de beste reistijd voor Ras Al Jinz?

De beste periode om schildpadden te spotten in Ras al Jinz is in augustus en september: in deze maanden komen er duizenden schildpadden het land op om hun eieren neer te leggen. De rest van het jaar worden de stranden van Ras al Jinz ook bezocht door schildpadden, maar wel een stuk minder. In juli komen er bijvoorbeeld ‘maar’ 100 schildpadden aan land.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Ras Al Jinz reiservaringen en tips

 • Mandy op 19-05-2019

  “Schildpadjes”

  Dé plek van Oman waar zeeschildpadden het hele jaar door aan land komen om hun eieren in het zand te leggen. Dit vindt voornamelijk plaats als het donker wordt, en omdat het het hele jaar door is, kun je ook de eieren zien uit komen. Het is heel zielig om te zien dat maar 2-3 schildpadden van de 10 het overleven. Je probeert toch een klein beetje te helpen overleven, ook al kan je niets anders dan ze naar zee brengen. We hadden de beste gids die we konden wensen, een gepassioneerde man met veel respect voor de dieren.

 • Lianne Bosch op 09-05-2019

  “Het schildpadden strand van Raz al Jinz”

  Het blijft bijzonder, om zeeschildpadden hun eieren te zien leggen op het strand. Niet ver van Sur is Ras al Jinz, het schildpadden reservaat. Op een bijzondere manier wordt hier omgegaan met deze dieren. Dit strand is een vaste plek waar ze aan land komen om hun eieren op het strand te leggen. In het donker. Er zijn rangers op het strand die de schildpadden spotten. In groepjes ga je dan naar het strand waar je met geluk kunt zien hoe de schildpad de eieren legt in een zelf gegraven kuil op het strand. Of hoe ze het nest dichtgooit, en weer terug schuift naar de zee. Ze zal haar kinderen nooit zien, dat is best wrang, maar zo is de natuur.
  De eieren blijven in het nest, de natuur gaat zijn gang. Er zijn namelijk kapers op de kust die de nesten leegroven, zoals de vossen. Slechts een heel klein percentage komt uit, de bereikt de zee. Waar ze hopelijk veilig op kunnen groeien en terug kunnen komen naar Raz al Jinz om hier nakomelingen te produceren. Wij waren twee keer op het strand, 1x in de avond, met best veel anderen. En in de ochtend met slechts 10 anderen. Dat was veel beter, echt een super ervaring.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Ras Al Jinz reiservaring en tips!

Ben jij in Ras Al Jinz geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief