Kustroute Oman: highlights langs de autoweg van Muscat naar Sur

Kustroute Oman: highlights langs de autoweg van Muscat naar Sur

Langs de kust van Oman loopt de autoweg Muscat – Sur. Deze 200 km lange kustroute in het noorden van het land passeert tal van historische highlights, belangrijke plaatsen en wadi’s.

Door , laatst bijgewerkt op 18 september 2022
7 minuten lezen

Waar staat de Kustroute in Oman bekend om?

De kustroute Muscat – Sur is een autoweg van 200 kilometer lang die twee belangrijke steden met elkaar verbindt. Vooral voor reizigers in Oman is de autoweg tussen Muscat en Sur een ideale route, als onderdeel van een rondreis Oman. De route leidt je namelijk langs enkele van de grootste bezienswaardigheden van het land, zoals Quriyat, Jaylah, Qalhat en diverse Wadi’s. Je kunt in één dag van Muscat naar Sur rijden. Als je alle toeristische plekken langs de route goed wilt zien, kun je het beste meerdere dagen de tijd nemen.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
  1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
    Bekijk aanbiedingen
  2. Tenzing Travel – offerte op maat
    Bekijk aanbiedingen
  3. Sawadee – int. groepsreis
    Bekijk aanbiedingen
  4. Djoser – Oman-Dubai combi!
    Bekijk aanbiedingen
  5. TUI – ook cruises
    Bekijk aanbiedingen

Quriyat

De eerste bezienswaardige plek die je tegenkomt wanneer je vertrekt vanuit Muscat is het vissersstadje Quriyat, op 80 km rijden van de hoofdstad. Tijdens de weg hier naar toe doorkruis je de beginnende bergrug van het Hadjargebergte.

  • Quriyat staat bekend om zijn Portugese koloniale verleden. De stad werd door de Portugezen, onder leiding van Afonso de Albuquerque, in de 16e eeuw aangevallen en veroverd. De Portugezen vestigden zich in de stad en bouwden er een fort.
  • Het is onduidelijk of renovaties nog steeds gaande zijn, maar de buitenkant van het gebouw kun je in ieder geval bezichtigen. In Quriyat vind je verder een koninklijk plein en een historische haven. Deze haven herbergt diverse vissersbootjes in combinatie met grotere vrachtschepen.
Quriyat fort, Oman

Het Quriyat fort.

Wadi Dayqah Dam

Een stuk landinwaarts van Quriyat ligt de 75 meter hoge Wadi Dayqah Dam. Deze indrukwekkende dam werd in 2012 geopend. Het doel: al het regenwater opvangen en via de traditionele ‘falaj’ (Omaanse irrigatiesystemen) naar de nabijgelegen dorpen laten stromen. De dam is gebouwd in een typische wadi (vallei) met op de achtergrond de grillige bergen van het Hadjargebergte. Rondom de dam vind je picknickplekken waar Omaanse families graag in het weekend komen.

Wadi Dayqah Dam, kustroute Oman

Het reservoirmeer van de Wadi Dayqah Dam.

Tombes van Jaylah & het Salma Plateau

Eenmaal verder zuidwaarts, terug op de kustweg, kom je bij de badplaats Fins. Op ongeveer 4 km hiervan vind je de ruïnes van de oude stad Jaylah: bijzondere tombes en andere overblijfselen uit het Bronzen tijdperk. Vlakbij Jaylah vind je het hoger gelegen Salma Plateau. Deze grindvlakte is grijs en grauw en is verre van bewoonbaar. Het enige wat hier groeit zijn kleine groene plantjes. Als je over deze vlakte rijdt, bereik je uit het niets het dorpje Quran: een van de eenzaamste dorpen in Oman.

Jaylah, Oman

Jaylah.

Quran op het Salma plateau, Oman

Het geïsoleerde dorpje Quran op het Salma plateau.

Majlis al Jinn

Op het Salma Plateau – aan de voet van het Hadjargebergte – vind je ook de Majlis al Jinn, een van de grootste ondergrondse grotten ter wereld. De grot heeft een oppervlakte van 58.000 m², is 310 meter lang, 225 meter breed en 120 meter hoog.

  • Er zitten maar 3 kleine gaten in de grot waardoor naar binnen kunt kijken. Tenzij je een ervaren speleoloog bent is het niet mogelijk om naar binnen te gaan, omdat de openingen te klein zijn en er geen trap of pad naar beneden loopt.
  • Majlis Al Jinn ligt langs de weg van Fins naar Tiwi Village. De overheid was op het moment van schrijven bezig met het bouwen van een wandelpad in de grot. Er wordt ook een toeristisch centrum gebouwd zodat je onder begeleiding de grot kunt bezoeken.

Ruïnes van Qalhat

Laatste highlight aan de kustroute voordat je Sur bereikt is Qalhat. Tot en met de 16e eeuw was dit een van de belangrijkste steden van Oman. Qalhat ligt aan de Indische Oceaan waardoor het in het verleden een perfecte handelsstad werd.

  • Onder andere ontdekkingsreizigers Marco Polo en Ibn Battuta bezochten Qalhat ooit. Helaas zorgde een aardbeving in de 14e eeuw en de komst van de Portugezen in de 15e eeuw voor de ondergang van Qalhat.
  • De overblijfselen van de stad zijn daarentegen tot op de dag van vandaag te bezoeken. De muren, een aantal torens en het Bibi Maryam Mausoleum zijn nog in goede staat.
Ruïnes van Qalhat, Oman

De ruïnes van Qalhat.

De mooiste wadi’s

Eenmaal bij Qalhat ben je ook vlakbij de beroemdste wadi’s van Oman. Ten noorden van Qalhat vind je Wadi Shab en ten westen ervan, op zo’n 50 km rijden, liggen Wadi Tiwi en Wadi Bani Khalid. Klik op de links voor uitgebreidere informatie over deze prachtige plekken.

Wadi Shab, Oman

Wadi Shab.

Eindpunt Sur

Wanneer je Qalhat uitrijdt en verder richting het zuiden gaat, is Sur het eindpunt van de kustroute. In deze mooie kustplaats wonen meer dan 100.000 mensen. Dit maakt het tot één van de grootste steden van Oman. Sur ligt aan de Golf van Oman en de Khor al-Batha lagune. Ooit was de stad hét centrum voor handel met Oost-Afrika en India.

  • In de 16e eeuw kwam Sur in handen van de Portugezen. Al snel maakte de Omaanse imam Nasir ibn Murshid daar een einde aan en bevrijdde de stad weer. Er werden twee forten rondom Sur gebouwd: het Sunaysilah fort en het Bilad Sur fort. Deze forten dienden als bescherming tegen invallen. In de 19e eeuw nam de welvarende economie van Sur af toen de Britten de slavenhandel beëindigden en het Suezkanaal aangelegd werd.
  • Gelukkig kun je van elk beetje geschiedenis nog iets zien in de stad. Daarnaast is Sur een echte culturele stad. In en rondom de haven van de stad zie je vandaag de dag honderden mensen werken aan traditionele dhows (Omaanse boten). In Sur vind je ook talloze overnachtingsmogelijkheden: kijk hier op Booking.com.
Sur, Oman

Sur.

Ras al Jinz

Ongeveer 35 km ten zuiden van Sur ligt Ras Al Jinz: het meest oostelijke punt van het Arabische schiereiland. Ras Al Jinz Turtle Reserve is het thuisfront voor de bedreigde groene zeeschildpad. Ieder jaar sloffen meer dan 20.000 vrouwenschildpadden het strand van op om hun eieren hier te begraven. Dagelijks mogen niet meer dan 300 mensen (100 ’s ochtends en 200 ’s avonds), in groepen van maximaal 25 personen, dit bijzondere tafereel aanschouwen.

Overnachten bij Ras al Jinz kan in het officiële Eco Hotel Ras Jinz Turtle Reserve. Een iets laagdrempeliger optie om de groene zeeschildpadden te zien is bij het vlakbij gelegen Ras al Hadd, waar mensen in grotere groepen worden toegelaten. Lees hier meer informatie over Ras al Jinz.

Ras al Jinz, kustroute Oman

Schildpadden bij Ras al Jinz.

Wat is de beste reistijd voor de Kustroute in Oman?

De beste tijd om de kustroute te rijden is – tijdens het droge, koelere seizoen – van september t/m december. In deze periode hangt er een aangename temperatuur en regent het bijna niet: de ideale situatie om oude steden te bezoeken en in een auto te zitten. Lees hier meer over de beste reistijd voor Oman.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
  1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
    Bekijk aanbiedingen
  2. Tenzing Travel – offerte op maat
    Bekijk aanbiedingen
  3. Sawadee – int. groepsreis
    Bekijk aanbiedingen
  4. Djoser – Oman-Dubai combi!
    Bekijk aanbiedingen
  5. TUI – ook cruises
    Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Kustroute reiservaringen en tips

  • Lianne Bosch op 09-05-2019

    “Bimah sinkhole”

    Een sinkhole, wat moet je je daar bij voorstellen? Het is een heel groot gat in de bodem, dat gevuld is met water. Het ligt slechts 600 meter van de zee verwijdert. De rotswanden zijn van het zachte limestone. Men weet niet precies hoe het gat is ontstaan. Het is gewoon ingestort in het zachte steen, maar er doen ook verhalen de ronde dat het een ingeslagen meteoriet is die dit gat heeft veroorzaakt. Het is gevuld met prachtig helder turkoois water. Je kunt er ook zwemmen, en er zitten zelfs visjes in. Het gat is nu omgeven door een prachtig park (Hawiyat Naim) waar de lokale bevolking graag komt relaxen en picknicken. De moeite van een stop zeker waard als je de kustweg van Sur naar Muscat rijdt

  • Therese Hoppenbrouwer op 22-11-2017

    “Fjorden bij Khasab”

    In Khasab hadden we van te voren vanuit Nederland 2 excursies geboekt: een jeep tour door de bergen en een tocht door de fjorden waarbij je dolfijnen spot. Beide waren fantastische tochten, maar de fjorden toch vond ik ontroerend mooi. De dolfijnen zwommen echt lang met onze boot mee, het was zo mooi om ze daar te zien in hun natuurlijke omgeving.
    Ook het fort bij Khasab is leuk om te zien. Er is daar tegenover een grote supermarkt, mocht je boodschappen willen doen.
    Temperatuur in januari is heerlijk, wel wat warms mee voor op de boot.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Kustroute reiservaring en tips!

Ben jij in Kustroute geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief