Muscat (Oman): authentieke hoofdstad vol sfeer en bezienswaardigheden

Muscat (Oman): authentieke hoofdstad vol sfeer en bezienswaardigheden

Vergeleken met andere hoofdsteden in het soms over-the-top Midden-Oosten is Muscat een grotendeels authentiek gebleven stad. De hoofdstad van Oman behoudt zijn oude architectuur en tradities, maar is tegelijk vooruitstrevend en redelijk welvarend.

Door , laatst bijgewerkt op 20 juni 2022
7 minuten lezen

Waar staat Muscat bekend om?

Muscat is de hoofdstad van Oman en heeft inclusief alle voorsteden zo’n 1,5 miljoen inwoners. De stad is gelegen aan de zee en is altijd een belangrijke haven- en handelstad geweest voor het land. Ondanks deze belangrijke rol en de vele aanwezige expats voelt de Muscat nog steeds traditioneel aan. De drie verschillende delen van de stad (Ruwi, Mutrah en Old Muscat) geven je een goed beeld van de afwisseling in Muscat: moderne winkelcentra en hoogbouw tegenover traditionele soeks, historische moskeeën en het sfeervolle havenfront.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Geschiedenis Muscat

Aan het einde van de 18e eeuw werd Muscat de hoofdstad van Oman. Vanaf de 2e eeuw was Muscat al de belangrijkste stad van het land. De ligging aan de zee en de beschermende muur van het Hadjargebergte maakte het een van de sterkste steden van het Arabische continent. Veel Europese ontdekkingsreizigers en zeehandelaren bezochten Muscat tijdens hun reis naar Azië. Wanneer zij terugkeerden, maakten zij opnieuw een stop en verhandelden ze hun oost-Aziatische specerijen met die in Muscat.

In de 15e eeuw bereikten de Portugese zeelieden Muscat. Ze veroverden de stad en daarbij meerdere delen van het land. In de 17e eeuw werden de Portugezen door de Omani’s weggejaagd. Tot en met de 20e eeuw werd Muscat en omgeving een vergeten hoekje op de aardbol. Tot 1970 werd Muscat grotendeels afgeschermd voor de buitenwereld. Maar toen Sultan Qaboos aan de macht kwam, kwam aan dit afgezonderde imago een einde. Hij opende de stadsmuren en zorgde voor groei en ontwikkeling. Maar doordat Muscat lange tijd afgezonderd was van het westen heeft ze haar oude tradities en cultuur behouden.

Muscat, Oman

Old Muscat: historische gebouwen

Het centrum van Muscat bestaat grofweg uit drie delen, die elk enkele kilometers van elkaar verwijderd liggen: het historische Old Muscat, het commerciële Ruwi en het sfeervolle havenfront Muttrah.

 • In Old Muscat vind je de belangrijkste historische gebouwen van de stad: het Al-Alam paleis, het Al Jalali fort en Al Mirani Fort, de Diwan, het Nationaal Museum en Bayt al Zubair. Het is een interessant gebied om een halve dag aan te besteden. De musea en de forten geven je een goed beeld bij het verleden van de stad.
 • Al-Alam is het paleis van de Sultan en stamt uit het jaar 1972. Dit bijzondere paleis vind je nabij de muren van de haven. Het gebouw herken je aan de blauw- en goudgekleurde pilaren in de vorm van paddenstoelen, omringd door wuivende palmbomen. Je kunt het paleis alleen van buiten bezichtigen, want Sultan Qaboos leeft er nog steeds.
Al-Alam paleis, Oman

Het Al-Alam paleis.

Al Jalali fort, Muscat

Het Al Jalali fort.

Ruwi: het commerciële hart

Ruwi is het commerciële en zakelijke district van Muscat. Ruwi voelt tegenstrijdig ten opzichte van de rest van Muscat – helemaal ten opzichte van de rest van Oman. Hoge kantoorgebouwen, grote winkelcentra en neon-verlichting wisselen zich af met moderne eet- en koffiezaken.

 • In Ruwi wonen de meeste expacts, de inwoners met het meeste geld. Je vindt hier een aantal musea, zoals het Sultan’s Armed Forces Museum. Daarnaast is er tal van entertainment, zoals het theater en het Royal Opera House.
 • Nergens in de regio vind je zo’n klassieke opera als in Muscat. Dit operagebouw is dan ook de belangrijkste muzieklocatie van Oman. Van september t/m mei kun je hier terecht voor klassieke muziek, jazz, musicals, ballet en traditionele Arabische tarab.
Ruwi, Oman

Ruwi.

Het westen van Ruwi heet CBD (Central Business District) en is het thuisfront van onder andere de hoofdkantoren van de Omaanse banken. Het zuidoostelijke deel van Ruwi is, ten opzichte van de rest, kleurrijker en exotischer. Dit stuk wordt namelijk ‘Klein India’ genoemd. Hier leeft een de grote hoeveelheid Indiase en Pakistaanse expats. Langs Souq Ruwi street vind je goedkope (souvenirs)winkels, Indiase eetstalletjes en Pakistaanse koffietentjes.

Muttrah: de boulevard aan zee

Het deel van Muscat dat direct aan zee ligt heet Muttrah. Dit stadsdeel is geliefd om zijn sfeervolle en fraaie boulevard aan zee (‘Muttrah corniche’), vol moskeeën en middelhoge huizen gebouwd van dikke beige en witte stenen. Aan het einde van de boulevard ligt de haven.

 • In deze haven passeren dagelijks zowel grote cruiseschepen als kleinere boten naar de nabijgelegen eilanden en traditionele schepen van de Sultan. Muttrah was van oudsher ook de wijk van de vissers en heeft nog altijd een bezienswaardige vismarkt die elke dag open is. Deze vind je bij Marina Hotel.
 • De populairste attractie in Muttrah is de Muttrah Souq: een grotendeels overdekte markt vol exotische Arabische koopwaard. Je kunt hier eindeloos shoppen: van Arabische sieraden en specerijen tot Indiase kunst en van traditionele kleden tot lokale specialiteiten.
 • De koffiezaakjes in de souq zijn een goede afspiegeling van hoe het er doorgaans aan toe gaat in Oman. In Mutrah vind je verder andere bezienswaardigheden, zoals een wachttoren, een fort, diverse parken en een aantal musea.
Muttrah corniche, Muscat Muttrah corniche, Muscat

Muttrah corniche.

De vismarkt van Muscat

De vismarkt van Muscat.

Muttrah, Oman

Oude souq van Muttrah in de avond.

Sultan Qaboos Moskee

Een stuk buiten het centrum van Muscat, aan de Sultan Qaboos straat, ligt de enige moskee die open is voor niet-moslims in de regio: de grote Sultan Qaboos Moskee. De moskee is de grootste, meest indrukwekkende en rijkst versierde moskee van het land.

 • In het midden van de bidzaal hangt een 8 ton zware kroonluchter, gevuld met 600.000 Swarovski kristallen.
 • Daaromheen staan tientallen pilaren en in de lucht zie je koepels met blauwe, zeegroene en turkooizen mozaïektegels.
 • Vergeet als vrouw niet een hoofddoek te dragen. Het is daarnaast noodzakelijk je schouders en knieën te bedekken en bij binnenkomst je schoenen uit te trekken.
Sultan Qaboos Moskee, Muscat

De grote Sultan Qaboos Moskee.

Tours boeken Muscat

Verspreid over voornamelijk Ruwi en Mutrah vind je in Muscat veel reisbureautjes. Hier boek je tours naar onder andere Wadi Shab, de Wahiba Sands, Wadi Bani Khalid, Ras Al Jinz en hikes door het Hadjargebergte.

Waar overnachten in Muscat?

De hoofdstad van Oman heeft een behoorlijk aanbod aan accommodaties: van luxe spa resorts tot eenvoudige budgethotels. Kijk hier op Booking.com voor alle mogelijkheden. Een voorbeeld van een populair luxe hotel in Muscat is het Crowne Plaza Muscat (vanaf €175 per kamer), ten westen van het centrum in een eigen baai met strand.

Een goedkopere optie aan de andere kant van het spectrum is bijvoorbeeld het Riyam Hotel, gelegen tussen Muttrah en Ruwi. Dit hotel biedt simpele kamers – maar heeft wel een zwembad – vanaf €40 per nacht.

Reizen naar Muscat – Hoe kom je er?

Vanuit Nederland en België gaan er geen directe vluchten naar Muscat. Het is noodzakelijk om over te stappen in bijvoorbeeld Doha, Dubai of Dammam. Vluchten worden verzorgd door o.a. KLM, Qatar Airways, Etihad, Emirates, Jet Airways of Turkish Airlines. Reken op zo’n €400 tot €650 per retourticket: kijk hier op Cheaptickets.nl.

Tussen het vliegveld en Muscat rijden minibussen. Deze bussen brengen je in een half uur naar het centrum. Op het vliegveld kun je ook je eigen auto huren cq meenemen (vooraf reserveren kan o.a. via Sunny Cars).

Muscat is vanuit het hele land te bereiken met de auto of met minibussen. Quriyat ligt op ongeveer 100 km ten oosten van de stad, Sur ligt op 200 km afstand (beide aan de geliefde Kustroute), Nizwa ligt 160 km richting het zuiden, Haima op 500 km en de meest zuidwestelijke stad Salalah ligt op 1000 km afstand.

Wat is de beste reistijd voor Muscat?

De beste tijd om Muscat te bezoeken is tussen oktober en april. In deze periode schommelt de temperatuur tussen de 25 en de 35 graden Celsius. Het regent er maximaal 30 mm per maand.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Muscat reiservaringen en tips

 • Lianne Bosch op 09-05-2019

  “Sultan Qaboos moskee onwerkelijk mooi gebouw”

  Deze enorme grote moskee mag je zeker niet missen als je in Muscat bent. Gebouwd ter ere van de Sultan, Qaboos genaamd. Het gebouw is nog niet oud, geopend in 2001. De beste van de beste materialen zijn gebruikt om deze moskee te bouwen. En dat zie je echt overal in terug. Je mag deze moskee alleen in de ochtend bezoeken, en dat doet men dan ook in grote getalen. Hele busladingen toeristen komen van de cruise schepen. Ze dragen nummertjes van de groepen. Zorg daarom dat je de groepen voor bent en op tijd daar bent. Het is al vroeg open. Topper vond ik persoonlijk het enorme handgeknoopte tapijt uit Iran, en de ingelegde mosaicen in de galerijen buiten. Ingelegd met gekleurde turkooise steentjes in bloemmotieven, ziet er indiaas uit. Je kunt hier gerust enkele uurtjes doorbrengen, en alles is prachtig wat je ziet. Ook in de avond een sprookjes achtige uitstraling

 • Merel op 25-10-2017

  “Dit is imponerend en relaxed tegelijk”

  Wat meteen opvalt zijn de lichte kleuren. De zee, de stranden, de witte huisjes. Bijna allemaal laagbouw. Niemand drinkt alcohol (mag niet) dus er heerst een serene sfeer. Erg veilig en schoon. Wel duur.

 • Jeroen op 24-10-2017

  “Jebl harim”

  Oman is een bergachtig land. Een land waar vele rotsen het straatbeeld bepalen. Een leuke excursie in Oman is dan ook om deze bergen in te trekken. Hiervoor wordt wel aangeraden om een 4WD auto te gebruiken. Het zijn namelijk geen kleine bergjes en niet allemaal even begaanbaar. Wij hebben een excursie gedaan richting de Jebl Harim, ook wel de berg van de vrouwen genoemd. Je wordt opgehaald door een Jeep met chauffeur en trekt de bergen in. Je stopt een aantal keren om te genieten van het prachtige uitzicht. De gids geeft in deze excursie ook uitleg over het ontstaan van de bergen en wijst je op vele fossielen die er zijn gevonden. De berg Jebl Harim dankt zijn naam aan de vroegere bewoners. De mannen moesten naar lager gelegen gebied om hier eten en drinken te halen. Ze bleven soms weken weg. De vrouwen woonden dan alleen op deze berg. Vandaar de naam de berg van de vrouwen

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Muscat reiservaring en tips!

Ben jij in Muscat geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief