27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 22 november 2023

Onontdekte bounty paradijsjes, wij houden ervan! Indonesië heeft er meer dan genoeg in de aanbieding, en gelukkig lang niet allemaal zo druk als Bali. Waan jezelf een echte Robinson Crusoe op deze 5 eilanden met parelwitte stranden, azuurblauwe zeeën, dramatische landschappen en ongerepte duikspots. Verzorgde rondreizen Indonesië doen nog zelden deze eilanden aan. Ontdek ze dus gauw voordat het massatoerisme ze overspoelt.

Door Kristel Houtappels

1. Karimunjawa

Karimunjawa

In de Java zee ligt één van Indonesië’s best bewaarde geheimen; de Karimunjawa Archipel. De Archipel bestaat uit 27 tropische eilandjes waarvan de meeste onbewoond zijn. De bevolking concentreert zich op de eilanden Karimunjawa en Kemujan, die met een brug verbonden zijn. Alles wat je van een tropisch paradijs verwacht is hier aanwezig; intens witte stranden, helderblauwe zee en een onderwaterwereld met tal van tropische vissen en kleurrijk koraal.

Karimunjawa

Je bereikt Karimunjawa per boot vanuit Jepara of Semarang. De luxere resorts halen je in Semarang op met een klein Cessna-vliegtuigje. Voor rondreizen naar de Karimunjawa eilanden kun je terecht bij 333TRAVEL, Van Verre, Better Places en Merapi. Of kijk hier voor losse accommodaties op de Karimunjawa eilanden.

2. Raja Ampat

Raja Ampat

De biodiversiteit van de Raja Ampat eilanden is echt bizar. Hier vind je 75% van alle koraalriffen ter wereld en maar liefst 1300 verschillende soorten vis. Steek je hoofd onder water en je waant je in een tropisch aquarium, je ziet soms echt even alleen nog maar vissen om je heen. Zelfs voor Indonesische begrippen is Raja Ampat nog onbedorven. De jungle is weelderig, de bevolking traditioneel en de stranden hagelwit.

Raja Ampat

Je vindt de archipel ten westen van de stad Sorong op West-Papoea. Veerdiensten zijn er niet, wel kun je zelf een bootje huren en naar de eilanden varen. Slechts enkele gespecialiseerde Indonesië-reisorganisaties bieden Raja Ampat reizen aan. Wij tippen individuele reizen en Indonesië-specialist Van Verre, die o.a. deze 10-daagse Raja Ampat bootreis aanbiedt of deze uitgebreide Raja Ampat bouwsteen. Via Van Verre kun je ook een verblijf regelen op het exclusieve Sorido Bay resort, op het eiland Kri.

3. Belitung

Belitung

Vergeet de wereld, ga naar Belitung! Je zou het niet verwachten van een eiland dat zijn naam te danken heeft aan het internationale mijnbouwbedrijf Biliton, maar geloof ons; dit is het paradijs op aarde. Ongerepte witte stranden kijken uit op de kristalheldere zee, bizarre granieten rotsformaties lijken zo uit de lucht te zijn gevallen en ook hier kun je fantastisch duiken en snorkelen. Vanuit Belitung kun je perfect uitstapjes maken naar de honderden verlaten bounty eilandjes in de omgeving. Het plaatsje Manggar ademt nog de sfeer van de koloniale tijd, toen Belitung bekend stond vanwege de handel in peper, koffie en tin.

Belitung

Belitung ligt ten oosten van Sumatra, je kunt het bereiken per vliegtuig vanaf Jakarta in minder dan een uur of per boot. Retour vliegtickets naar Jakarta zijn er vanaf €499.

4. Papoea

Papoea

Papoea is het avontuurlijkste eiland van álle Indonesische eilanden. Het beslaat de helft van één van de grootste eilanden ter wereld, Nieuw-Guinea. Papoea staat bekend om haar rijke stammen tradities. Honderden verschillende inheemse bevolkingsgroepen leven hier op traditionele wijze, jagen vaak nog met pijl en boog en spreken ieder hun eigen taal. Wegen zijn er vrijwel niet op Papoea, wil je reizen tussen verschillende plaatsen dan moet je óf via de lucht óf via het water. Papoea voelt als een compleet ander land, wat de Papoea’s zelf ook zullen beamen. Het is een hele uitdaging om door Papoea te reizen, maar de beloning in de vorm van de bijzondere bevolking en het dramatische landschap is groot!

Papoea

Rondreizen naar Papoea worden o.a. aangeboden door Van Verre (in combinatie met Bali), Merapi en Sawadee.

5. Derawan

Derawan

Derawan is nog zo’n verborgen paradijsje. De archipel ligt in de Celebes zee ten oosten van Kalimantan en telt 31 kleine eilandjes. Alleen de eilanden Derawan en Maratua zijn bewoond, de lokale bevolking leeft van de visserij. Derawan is één van de mooiste duiklocaties ter wereld. In het heldere water kom je reuzeschildpadden, zeekoeien, dolfijnen, reuzenmanta’s en ontelbare tropische vissen tegen. Op het eiland Kakaban ligt ‘jellyfish lake’, een meertje vol met kwallen. Ze steken niet dus je kunt er gewoon snorkelen, een bizarre ervaring!

Derawan

Derawan bereik je per boot vanuit Berau. Slapen kun je in éénvoudige houten huisjes aan het strand, vrijwel allemaal met een onbetaalbaar uitzicht, zoals bijvoorbeeld het Sari Cottage Derawan. Bouwstenen voor een reis naar Derawan worden aangeboden door Van Verre en Merapi of boek deze rondreis naar Kalimantan en Derawan bij Sawadee.

Meer lezen:


 , , , , ,

1 reactie

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)