Palma de Mallorca: álle bezienswaardigheden, informatie & tips voor je vakantie!

Palma de Mallorca: álle bezienswaardigheden, informatie & tips voor je vakantie!

Palma de Mallorca is de hoofdstad van Mallorca en de eilandengroep de Balearen. Het vormt het toeristisch centrum van het eiland en wordt veel bezocht door dagjesmensen die elders op Mallorca verblijven. Hoewel de stad aan alle kanten ingesloten wordt door kolossale hotels, heeft het toch iets charmants. Dit is vooral de danken aan het grote en goed bewaard gebleven centrum en historische bezienswaardigheden als de kathedraal en het paleis. Ook een dagje naar Palma de Mallorca toe? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden & tips.

Door , laatst bijgewerkt op 24 juli 2023
15 minuten lezen

Inhoud:

 1. Palma de Mallorca: een introductie
 2. Palma de Mallorca ervaringen van bezoekers
 3. Wat is er te doen in Palma de Mallorca?
 4. Het centrum
 5. De stranden
 6. Palma de Mallorca bezienswaardigheden
 7. Kathedraal La Seu
 8. Paleis van Almudaina
 9. Arabische baden
 10. Zandstenen gebouw Llotja
 11. Kasteel Bellver
 12. San Juan street food market
 13. De hippe Boheemse wijk Santa Catalina
 14. Musea
 15. Fietsen door Palma de Mallorca
 16. Klimaat & beste reistijd
 17. Reizen naar Palma de Mallorca: hoe kom je er?
 18. VIDEO: Palma de Mallorca filmpje
 19. Leuke hotels & appartementen
 20. Vakantie Palma de Mallorca boeken?

Palma de Mallorca: de hoofdstad van Mallorca

Wie een reisgids met informatie en highlights van Mallorca van de plank pakt, komt al snel de 13e-eeuwse kathedraal La Seu tegen. Een bezoek aan Palma de Mallorca is dan ook niet compleet zonder de kathedraal te bewonderen. Ook de gezellige winkelstraten, mooi aangelegde pleinen en de grote jachthaven onderscheidt Palma de Mallorca van andere plaatsen op het eiland.

Mallorca vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Mallorca vakantie aanbieders

Palma de Mallorca ervaringen van bezoekers

Palma de Mallorca heeft iedere vakantiegangers wel iets te bieden. Liefhebbers van geschiedenis en architectuur kunnen zich tegoed doen aan de vele historische bezienswaardigheden en shopaholics kunnen naar hartelust winkelen in het centrum. Ook foodies hebben keuze te over in Palma de Mallorca. Smaakpapillen kunnen verwend worden in een van de tientallen restaurants, maar ook op de terrassen en op de diverse markten kan lekker gegeten worden.

Kleurrijke huizen in hoofdstad Palma de Mallorca

Kleurrijke huizen in hoofdstad Palma de Mallorca.

Ook op de Facebookpagina ‘Verslaafd aan Spanje’ zijn veel vakantiegangers erg positief over Palma de Mallorca als stad!

“Zeker de moeite waard om heen te gaan. De Kathedraal van Palma en alles daar omheen is een mooie bezienswaardigheid! En een wandeling langs de jachthaven is ook aanrader. Hoogseizoen (juli/augustus) is wel erg druk daar.”

– Ingeborg Booij

“Palma de Mallorca prachtige stad ! Super leuk om fietsen te huren. Erg leuke route. Prachtige smalle winkelstraatjes, erg leuke pleintjes met terrassen. Gaan zeker nog eens terug”

– Miranda Schepers

“Leuke stad, wijkje Santa Catalina is een aanrader en het strandje en de restaurantjes bij wijk Portitxol.”

– Karin Picauly

“Erg mooie stad. Vanaf El Arenal loopt er een mooi fietspad langs de boulevard naartoe. Hop-on-hop-off bus is geen aanrader. Kasteel de Bellver is wel een aanrader, evenals de kathedraal en ‘s avonds de verlichte terrassen.”

– Helma Doolaard, Huissen

“Niet te bezoeken in de winter. Het kan daar behoorlijk koud zijn.”

– Riny Overzee

“Heel leuk: de kathedraal en met oude trammetje omhoog naar leuk dorpje en eventueel met trammetje terug. Kan ook met een boot.”

– Meriam Vd Hurk

Palmen aan de jachthaven met uitzicht op de kathedraal in Palma de Mallorca

Palmen langs de jachthaven van Palma de Mallorca.

Wat is er te doen in Palma de Mallorca (& omgeving)?

De geschiedenis van Palma de Mallorca voert al terug naar de tijd van de Romeinen, die het eiland in 120 voor Christus veroverden en de stad Palma stichtte. Jammer genoeg zijn er nauwelijks overblijfselen uit deze tijd meer te bewonderen, maar aan bezienswaardigheden uit de middeleeuwen en sfeervolle straten kent de stad geen gebrek. Tegenwoordig is de havenstad dan ook de trots van Mallorca.

Het centrum

Net als bijna iedere grote stad in Spanje kent ook Palma een Plaza Mayor. Dit centrale plein bevindt zich in het historische centrum van de stad en is een republica van de Plaza Mayor in Madrid. Tegenwoordig is het hier een gezellige bedoening met leuke terrassen, kunstgalerieën en straatartiesten, maar vroeger was dat wel anders. Toen huisde Plaza Mayor het voormalige hoofdkwartier van de Spaanse Inquisitie en vormde er openbare executies en stierengevechten plaats.

Plaza Mayor in Palma de Mallorca

Plaza Mayor: het centrale plein van Palma de Mallorca.

Vandaag is van dit alles niets meer te merken en vormt Plaza Mayor het kloppende hart van Palma. De drie grootste winkelstraten van de stad eindigen op dit plein. De belangrijkste winkelstraat is de Avinguda Jaume III. Hier zitten naast kledingzaken van grote ketens ook tal van sieraden- en souvenirwinkels. Naast leuke winkelstraten kent Palma ook een middelgroot overdekt winkelcentrum, Porto Pi. Je vindt dit winkelcentrum aan het westelijke uiteinde van de Paseo Maritimo.

Winkelstraat Palma de Mallorca

Slenteren door de winkelstraten van Palma de Mallorca.

Verder vindt op maandag de wekelijkse markt plaats op Plaza Mayor. Een andere leuke markt is de leermarkt in Inca, de rommelmarkt aan de boulevard van Palma (op zaterdag) en de vrolijke markt in het pittoreske dorp Artà (op dinsdag). Een andere aanrader is de overdekte Spaanse markt El Mercat de l’Olivar in het centrum van Palma aan de Plaza Olivar 4. De kramen hier zijn gevuld met verse vis, groente en fruit, maar het is ook de plek om verse oesters naar binnen te gieten of wat tapas te eten.

Tot slot zullen de meer verfijnde shopaholics zich als een vis in het water voelen in Passeig de Born. Aan deze door bomen omzoomde straat bevinden zich enkele van de meest luxe winkels en restaurants van het eiland. Geen dikke portemonnee mee genomen naar Mallorca? Op de schaduwrijke terrassen zitten, tapas eten en ondertussen mensen kijken is ook een leuke activiteit. ‘s Avonds komt de straat echt tot leven als de restauranteigenaren extra stoelen en tafels buitenzetten en straatartiesten voor het nodige vermaak zorgen.

passeig de born palma de mallorca

‘s Zomerse dag op de schaduwrijke Passeig de Born.

 • Leuk weetje: de driehonderd meter lange boulevard is gebouwd bovenop een opgedroogde rivierbedding. Het begin van de boulevard is te herkennen aan twee sfinx sculpturen die de wacht houden en de Passeig de Born nog wat extra allure geven.
 • Tijdens de dictatuur van Francisco Franco (1939 – 1975) werd de naam van de Passeig de Born veranderd. De inwoners bleven het echter ‘Born’ noemen en vandaag de dag staat de boulevard ook nog steeds zo bekend.

De stranden bij Palma

Wie een vakantie naar Palma de Mallorca overweegt, wil natuurlijk weten hoe het zit met de stranden in de hoofdstad. Hier moeten we wat terughoudend zijn: Palma de Mallorca heeft zelf namelijk geen strand. Wel ligt het op een steenworp afstand van Playa de Palma. Dit zes kilometer lange strand loopt van Can Pastilla tot aan El Arenal en is opgedeeld in 16 verschillende stranden. Kenmerkend voor de stranden is het fijnkorrelige zand en het langzaam aflopende water. Dit maakt het strand erg geschikt voor kinderen.

Playa de Palma poort 6

Poort 6 Playa de Palma

Op de diverse secties van het strand zijn ligbedden met parasols, strandwachten en douchen en toiletten te vinden. Achter het strand ligt een boulevard met strandtenten, restaurants, cafés en winkels. Ook is het mogelijk om diverse watersporten te beoefenen. Op Playa de Palma zijn vooral Nederlandse en Duitse toeristen te vinden.

Ten westen van Palma Mallorca bevindt zich ook nog een ander strand, Cala Mayor. Hoewel dit strand niet erg groot is (200 meter), is het er wel aangenaam vertoeven. Het strand wordt omringd door een aantal hotels en kan daardoor erg druk worden. Neem wel zelf eten mee naar het strand; er zijn geen grote strandtenten. Wel zijn er ligbedden met parasols en douchen evenals toiletten aanwezig.

Cala Mayor vlakbij Palma de Mallorca

Het kleine, maar fijne Cala Mayor.

Palma de Mallorca bezienswaardigheden & tips wat te doen

Een dag naar Palma de Mallorca is verplichte kost voor iedereen die een vakantie naar Mallorca boekt. Ook de hoofdstad van het eiland verkennen? Deze historische bezienswaardigheden, bijzondere gebouwen en culturele plekken mag je niet missen.

Kathedraal La Seu

Het bekendste gebouw van heel Mallorca is de kathedraal La Seu. De oudste delen van deze kathedraal in Catalaanse-Gotische stijl stammen al uit de dertiende eeuw. In de eeuwen daarna zijn er echter nog tal van renovaties geweest. De meest opmerkelijke renovatie is die uit de twintigste eeuw. Antoni Gaudi – die de Sagrada Familia in Barcelona heeft ontworpen – voegde namelijk lampen en glas-in-lood-ramen aan de kathedraal toe.

Kathedraal Palma de Mallorca

Kathedraal Palma de Mallorca

Heb je de kathedraal van binnen bewonderd en het dakterras verkend door de 280 treden te beklimmen tijdens een begeleide tour? Wandel dan zeker even door naar het naastgelegen Parc de la Mar. Dit is de plaats om mooie foto’s van de kathedraal te schieten. Het gebouw wordt namelijk schitterend weerkaatst in het water van het park. Daarnaast is het park een fijne rustige plek waar je even kunt ontsnappen aan alle hectiek van het historische centrum. Op een van de muren van het park is een groot kunstwerk te vinden van de Catalaanse kunstenaar Joan Mìro.

Paleis van Almudaina

Het koninklijke paleis van Mallorca is te vinden naast de kathedraal. Het is gebouwd in de 14e eeuw toen de Moren de scepter nog zwaaiden op het eiland. Toen het eiland werd terugveroverd door de Christenen, eiste de kroon het paleis op als officiële residentie. Het werd dan ook omgebouwd naar de Gotische stijl, al bleven sommige Moorse elementen intact waaronder de Moorse bogen op de voorgevel van het paleis.

La almudaina, koninklijk alcazar van de stad palma de mallorca

Binnenplaats van het paleis van Almudaina

Het paleis dat volhangt met tapijten en schilderijen is te bezoeken als de koninklijke familie er niet aanwezig is. Wie interesse heeft in kunst, kan ook het museum Capitana General bezoeken met kunst uit de 16e tot 18e eeuw. Vergeet ook niet om de sfeervolle binnentuin met palmbomen te bezoeken om alle indrukken even op je in te laten werken.

Arabische baden

De Christenen hebben hun uiterste best gedaan om de sporen uit de Moorse periode uit te wissen toen ze delen van Spanje weer heroverden. Echter zijn er her en der nog wat gebouwen overgebleven, waar de Arabische baden een mooi voorbeeld van zijn. In eerste instantie stond op deze plek in het historische centrum een Moors kasteel, maar alleen de baden zijn overgebleven. Het complex bestaat uit twee delen en is voor een paar euro te bezoeken.

Arabische baden Palma de Mallorca

Arabische baden in Palma de Mallorca

Zandstenen gebouw Llotja

Llotja de Palma is een van de meest bijzondere gebouwen in de hoofdstad van Mallorca. Het zandstenen gebouw dat dateert uit de vijftiende eeuw was van oorsprong een ruilcentrum voor handelaren en vormt een van de beste voorbeelden van Gotische architectuur op Mallorca. Het gebouw lijkt een samensmelting van een kerk en kasteel te zijn, al is vandaag de dag geen van beide. Het wordt gebruikt als cultureel centrum met (veelal gratis) tentoonstellingen

het historische gotische gebouw van llonja de mallorca of llotja de palma

Het historische gotische gebouw van ‘Llonja de Mallorca of ‘Llotja de Palma’.

Kasteel Bellver

Kasteel Bellver ligt drie kilometer ten noordwesten van het centrum en biedt een adembenemend uitzicht over Palma de Mallorca. Het kasteel werd gebouwd voor koning Jacobus II en is een van de weinige ronde kastelen in Europa. Lange tijd heeft het dienst gedaan als verblijfplaats voor de koningen van Mallorca, maar vanaf de achttiende eeuw kreeg het een andere functie. Tot aan het midden van de twintigste eeuw diende het namelijk als militaire gevangenis. Nu vormt Castell de Bellver een van de populairste bezienswaardigheden van Mallorca.

Kasteel Bellver Palma de Mallorca

Rondwandelen bij Kasteel Bellver.

Bij Kasteel Bellver kun je heerlijk ronddwalen en van het uitzicht genieten, maar ook het interessante historische museum bezoeken. Het kasteel is van dinsdag t/m zondag geopend, al wisselen de openingstijden per dag. Auto’s kunnen op de parkeerplaats naast het kasteel geparkeerd worden. Een ticket kost €4.

San Juan street food market

Wie geen genoeg kan krijgen van lekker eten, moet in het noorden van Palma’s oude stad zijn. Op de San Juan Street food market vind je namelijk 17(!) stands met een verscheidenheid aan kleine snacks, lokale specialiteiten en ongewone delicatessen. Haal wat lekkers, verorber het aan een van de vele statafels en neem het bijzondere interieur van het voormalige slachthuis in je op.

De food market bevindt zich aan de Carrer de L’Emperadriu Eugenia en is het hele jaar door geopend. Doordeweeks is de markt geopend van 12.00 uur tot middernacht en in het weekend zelfs tot twee uur ‘s nachts.

LEES OOK: 10x de mooiste hotels & appartementen op Mallorca

De hippe Boheemse wijk Santa Catalina

Ga je graag van de gebaande paden af? Bezoek dan ook zeker Santa Catalina. Dit Boheemse stadsdeel was van oorsprong een visserswijk, maar is tegenwoordig een multiculturele ontmoetingsplaats. Met name in de namiddag is het hier erg gezellig. Locals komen hun huizen uit om gezellig met elkaar te socializen onder het genot van een vroeg aperitief.

Santa Catalina market Palma de Mallorca

Santa Catalina Market: de oudste markt van Palma.

Ook de oudste markt van Palma – Mercat de Santa Catalina is in Santa Catalina te vinden. Daarnaast kent de wijk een levendig uitgaansleven. Voor elke doelgroep is er wel een leuke bar, club of restaurant te vinden. Ook aan leuke boutiques geen gebrek in de zijstraten van Santa Catalina.

Musea & Cultuur

Ook aan musea is geen gebrek in Palma de Mallorca. De stad telt ronde 15 museum verspreid over de stad. Dit zijn enkele van de meest interessante musea:

 • Palau March staat bekend als het beste museum van Palma. Het beschikt over een uiteenlopende kunstcollectie (met onder meer werken van Rodin, Chillida en Moorde) en een mooi aangelegde binnenplaats met uitzicht over de stad.
 • Liefhebbers van moderne kunst kunnen terecht in Museum Es Baluard. In dit museum, dat gevestigd is in het 16e eeuwse bastion van Sant Pere, vind je tentoonstellingen van bekende kunstenaars als Joan Miró, Pablo Picasso en Pilar Montaner de Sureda. Mocht dit museum je aanspreken, wip dan ook zeker even naar binnen bij de Gerhardt Braun Galerij.
 • Een ander interessant museum is dat van Can Morey de Santmartí. Dit museum is geheel gewijd aan de Spaanse kunstenaar Salvador Dali. De werken zijn verzameld door de Duitse kunsthandelaar Wolfgang Hörnke en staan tentoongesteld in drie verschillende kamers.

Fietsen door Palma de Mallorca

De bezienswaardigheden in Palma de Mallorca liggen soms wat ver uit elkaar. De stad per fiets verkennen is dan ook een goed idee. Je kunt ervoor kiezen om zelf een fiets te huren, maar ook om een fietstour met Engelse gids te boeken. Ben je niet zo van het fietsen? Er worden in Palma de Mallorca ook historische wandeltours gehouden.

Palma de Mallorca fietsen

Ook leuk: fietsen langs de kust van Palma de Mallorca

5x uitstekende hotels & appartementen in Palma de Mallorca

 • HM Balanguera ★★★★
  Modern viersterrenhotel op 1 km van het centrum van Palma de Mallorca met een hippe bar en een fijn zwembad. De kamers hebben een sfeervolle, lichte inrichting en beschikken over airco.
 • Aparthotel Cenit ★★★★
  Modern Adults Only hotel aan de rand van Palma de Mallorca. Beschikt over een rooftop pool en een spa. Ligt vlakbij het strand (500 meter) en het centrum (15 minuten lopen).
 • Hotel Araxa ★★★
  Goedkoop Adults Only hotel in een rustige wijk van Palma de Mallorca. Beschikt over een buitenzwembad in een groene tuin, een fitnessruimte en een spa met hottub en Turks bad.
 • Innside by Melia Palma Bosque ★★★★
  Stijlvol viersterrenhotel met een riant zwembad, wellnessfaciliteiten en een goed restaurant Beschikt over diverse kamertypes (tip: de swim-up kamers) en een kinderbad.
 • Nivia Born Boutique Hotel ★★★★★
  Boutiquehotel in het hart van Palma de Mallorca. Beschikt over een restaurant, snackbar en een terras. Hotel heeft zeer sfeervolle kamers en verhuurt zowel auto’s als fietsen.

Palma de Mallorca klimaat & beste reistijd

Mallorca kent een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte, regenachtige winters. Het weer op Mallorca is, door de altijd aanwezige wind, op de warmste dagen nog aangenaam. De beste reistijd voor Mallorca loopt van mei tot en met oktober. Houd er wel rekening mee dat het in juli en augustus erg druk kan zijn. In het voor- en najaar heb je meer kans op regen, maar deze maanden zijn wel perfect voor een actieve vakantie.

Reizen naar Palma de Mallorca: hoe kom je er?

Mallorca behoort tot de eilandengroep de Balearen en ligt in de Middellandse Zee, op zo’n honderdzeventig kilometer afstand van het vasteland van Spanje. Het eiland is het best te bereiken per vliegtuig. Meerdere malen per week vertrekken er vliegtuigen vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam naar Palma de Mallorca (PMI). Een retourticket is al te boeken vanaf €32 via Cheaptickets.nl, al liggen de prijzen in de zomermaanden vaak wat hoger.

Vanaf de luchthaven is het centrum van Palma de Mallorca eenvoudig te bereiken. De bus (lijn 1) brengt je in 15 minuten naar het Plaza de Espanya in het stadscentrum. Een ticket kost rond de €5. Mocht je ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds heel laat in de stad moeten geraken, dan kun je natuurlijk ook een taxi nemen. Op de luchthaven zijn ook diverse autoverhuurders aanwezig. Ben je van plan een auto te huren? Dan is het ideaal als je deze bij aankomst direct kan oppikken. Reserveer je huurauto daarom vooraf via een betrouwbare aanbieder als Sunny Cars.

Mallorca vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Mallorca vakantie aanbieders

VIDEO: Palma de Mallorca filmpje!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Palma de Mallorca reiservaring en tips!

Ben jij in Palma de Mallorca geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief