Lake Manyara National Park: onderschat safaripark in Tanzania!

Lake Manyara National Park: onderschat safaripark in Tanzania!

Lake Manyara National Park wordt vaak overschaduwd door de nabijgelegen Ngorongoro Krater en de Serengeti, waardoor de bezoekersaantallen hier een stuk lager liggen. Het park biedt echter een geheel eigen natuur en beleving.

Door , laatst bijgewerkt op 1 januari 2024
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Op safari in Lake Manyara National Park
 2. De dieren in het Lake Manyara National Park
 3. Reizen naar Lake Manyara National Park
 4. Beste reistijd Lake Manyara National Park
 5. Reiservaringen en tips

Waar staat Lake Manyara National Park om bekend?

Lake Manyara National Park ligt in het noorden van Tanzania op de Oost Afrikaans Rift. De belangrijkste bezienswaardigheid van het park is het gelijknamige Lake-Manyara, een enorm, maar ondiep meer. Het meer beslaat namelijk 200 km², waar het park zelf een oppervlakte heeft van 330 km². Het meer ligt in het dal van het aangrenzende gebergte, waardoor het water uit het gebergte het meer instroomt en het meer niet uitdroogt.

De hoeveelheid water in het meer kan flink schommelen vanwege de droge en natte seizoenen. Ook de natuur in Lake Manyara National Park is erg divers, variërend van grasland en struiken tot water en dichtbegroeide jungle. In de tropische jungle groeien diverse soorten wild fruit en vijgenbomen en op de vlaktes staan talloze acacia’s.

Tanzania reis boeken – onze tips!

Top-5 Tanzania reisaanbieders

Op safari in Lake Manyara National Park

De natuurlijke omgeving van Lake Manyara National Park wijkt grotendeels af van de begroeiing in de buurparken Ngorongoro Krater en Serengeti. Vandaar dat een safari in dit park meteen een geheel andere beleving is. Rijdend door de dichte jungle kunnen wilde dieren zo opeens van achter een boom tevoorschijn komen en is een goed stel ogen dan ook gewenst. Vanuit het bosgebied gaat het landschap over in een reusachtige vlakte, grotendeels bestaand uit het meer.

 • Het enorme wateroppervlakte is van verre al te zien vanwege de roze kleur van de vele flamingo’s die zich hier meestal bevinden.
 • Het Lake Manyara National Park bezoeken met een eigen huurauto is goed te doen; een georganiseerde tour boeken kan natuurlijk ook.
 • Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden zowel in als buiten het park. Accommodatie varieert van kampeermogelijkheden tot luxe lodges, kijk bijvoorbeeld hier op Booking.com.
Lake Manyara National Park

Giraffes in Lake Manyara National Park.

Lake Manyara National Park

Uitzicht over Lake Manyara National Park.

De dieren in het Lake Manyara National Park

Het Lake Manyara National Park staat bekend vanwege zijn enorme olifantenpopulatie. Tijdens een safari is het mogelijk om ze van zeer dichtbij te zien. Vanwege de dichtbegroeide jungle en vele bomen staan de olifanten geregeld pal naast de weg te eten, waardoor je op enkele meters afstand van hen kunt komen.

 • Ook flamingo’s zijn in grote getalen aanwezig nabij het meer. De kans om deze roze gevleugelde dieren te spotten is het grootst tussen november en april.
 • Verder huist het nationale park zebra’s, giraffen, diverse soorten bokken, leeuwen, wildebeesten en apen.
 • In het moerasland bestaat ook de mogelijkheid om nijlpaarden te spotten. Overdag zitten ze vrijwel altijd in het water, aangezien ze niet tegen de zon kunnen.
Lake Manyara National Park

Kudde olifanten in het Lake Manyara National Park.

Lake Manyara National Park

Lake Manyara National Park – hoe kom je er?

Arusha is de uitvalsbasis voor een safari naar Lake Manyara, de Ngorongoro Krater en de Serengeti. De ingang van het Lake Manyara National Park ligt op zo’n 110 km van Arusha. Tip: kom je vanuit Arusha en ga je naar de Ngorongoro Krater? Stop op de heenweg dan eerst bij Lake Manyara National Park. Ook is het mogelijk om dit park te combineren met een safari in de Serengeti.

Georganiseerde rondreizen Tanzania die het Lake Manyara National Park aandoen vind je onder meer bij 333 Travel, TUI en Djoser.

Wat is de beste reistijd voor Lake Manyara National Park?

De beste reistijd voor Lake Manyara National Park is gelijk aan de beste reistijd voor de Ngorongoro Krater. Het regenseizoen loopt van maart tot mei, vandaar dat een reis naar deze regio beter van juni tot februari kan worden geboekt. Houd er echter rekening mee dat het tijdens de wintermaanden van juli tot september kouder is.

Tanzania reis boeken – onze tips!

Top-5 Tanzania reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Lake Manyara National Park reiservaringen en tips

 • Denise van der Oord op 15-04-2019

  “Bavianen, leeuwen in bomen en nog veel meer”

  National park Lake Manyara in Tanzania is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de beroemde Serengeti en een stuk rustiger dan de andere omliggende parken, alleen hierdoor al een bezoek waard!

  Dit gebied is dicht begroeid soms tot op de weg toe en wild spotten lijkt hierdoor lastig, maar wacht rustig af wat er uit de bosjes komt stappen, nergens anders hebben we olifanten zo dichtbij gezien! op sommige stukken is de jungle zo dicht dat het lijkt alsof de dieren plots verschijnen en je echt verrast wordt. In het park kom je zeker de grote groepen bavianen tegen die niet op of om kijken van je aanwezigheid en graag voor je camera poseren van heel dichtbij! In dit park is het heel bijzonder hoe dichtbij al de dieren je naderen.

  En natuurlijk is er het Manyara meer zelf, kom je in het juiste seizoen vind je hier de vele flamingo's! ook zijn er uilen en vele andere vogel soorten te zien.

  Heb je geluk dan zie je een leeuw uitrusten in een boom, een bijzonder gezicht. iets wat bijna nergens anders in Afrika wordt waargenomen. De leeuwen in dit deel van Tanzania doen dit oa vanwege het meer wat soms overstroomd en om de insecten op de grond te vermijden. Hoe dan ook uniek!

 • Angelique de Mooij op 26-11-2017

  “Prachtige wildlife”

  Vanuit dit park kan je verschillende safari's doen. Ben je in Tanzania, dan kan je eigenlijk niet weggaan voor je een olifant, leeuw, giraffe en zebra heb gezien. In dit park zijn ze allemaal aanwezig al is het in de regenseizoen lastiger om leeuwen te spotten. Daarentegen is het landschap wel veel mooier tijdens de regenperiode. Alles is mooi groen.

 • Therese Hoppenbrouwer op 22-11-2017

  “Mooie natuur en leuke tussenstop”

  Dit park behoort niet tot de grote hoogtepunten van Tanzania, maar ik vond het een leuke lokatie om een tussenstop te maken tussen Tarangire enerzijds en de krater / Serengeti anderzijds.
  Wij hebben overnacht op de Africa Safari glamping van Nederlandse eigenaar, mooi gelegen in de natuur en je ziet de Massai met hun kuddes langs trekken. Ook hebben we het dorpje Mto wa Mbu bezocht. Uiteindelijk hebben we het meer zelf niet bezocht, omdat we de toegangsprijs best hoog vonden (ik meen iets van 20-25 dollar). Je hebt een leuke uitzicht plek op het meer als je in de richting van de krater / Serengeti rijdt, dus op die manier kun je het alsnog zien.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Lake Manyara National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Lake Manyara National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief