Arusha stad (Tanzania): dé uitvalsbasis voor je safari’s

Arusha stad (Tanzania): dé uitvalsbasis voor je safari’s

De stad Arusha is de laatste decennia flink gegroeid vanwege het toenemende toerisme in Tanzania. Het wordt beschouwd als de ‘safarihoofdstad van Tanzania’. Arusha is dé uitvalsbasis voor tours naar de Serengeti, de Ngorongoro Krater of de Kilimanjaro.

Door , laatst bijgewerkt op 16 april 2022
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Het centrum van Arusha
 2. Arusha Cultural Heritage Site
 3. Het Meserani Snake Park en de Masaï markt
 4. Tours vanuit Arusha
 5. Overnachten in Arusha
 6. Reizen naar Arusha
 7. Beste reistijd Arusha
 8. Reiservaringen en tips

Waar staat Arusha (stad) bekend om?

De stad Arusha, met een kleine 300.000 inwoners, is gelegen in het noorden van Tanzania op het plateau van de grote Riftvallei, een bergrug die loopt van Syrië tot Mozambique. Arusha staat voornamelijk bekend als uitvalsbasis voor een safari in de Serengeti of Ngorongoro Krater, of een beklimming van de Kilimanjaro.

Dit is echter niet het enige wat Arusha te bieden heeft. Ook kleinere wildparken zoals het Arusha National Park liggen om de hoek. Je zult in Arusha veel mensen tegenkomen die je een safari of tour proberen te verkopen. Vooral rond Boma Road en de busstations stikt het van de ‘touts’.

Tanzania reis boeken – onze tips!

Top-5 Tanzania reisaanbieders

Het centrum van Arusha

Arusha wordt ook wel ‘het hart van Afrika’ genoemd omdat de stad precies halverwege Kaapstad en Caïro ligt. De klokkentoren in het centrum zou volgens de locals exáct halverwege deze twee steden staan maar dat is niet waar: het echte ‘halfwegpunt’ ligt 25 kilometer buiten de stad.

Arusha

Arusha heeft een druk, luidruchtig stadscentrum met een diverse markten. Vooral de groenten- en fruitmarkten langs de hoofdstraat (Sokoine Road) zijn altijd druk. Vanwege de vele toeristen die deze regio jaarlijks bezoeken, biedt Arusha een grote diversiteit aan restaurants en eetgelegenheden.

 • Net buiten het centrum is de grote supermarktketen Nakumatt gevestigd.
 • In deze buurt zijn ook talloze safaribedrijven, internationale restaurants en souvenirwinkeltjes gelegen.
 • Interessant om te bezoeken is het National History Museum, met als hoogtepunt de complete vleugel gewijd aan de evolutie van de mens.
Markt in Arusha

Markt in Arusha.

Arusha Cultural Heritage Site

In de omgeving van Arusha zit de kostbare steen ‘tanzaniet’ in de grond die veelal wordt gebruikt voor sieraden, zoals ringen en oorbellen. In de Arusha Cultural Heritage Site kun je uitleg krijgen over deze blauw-paarse stenen.

 • Ook vind je hier een verzameling kunstobjecten, kleren, houtsnijwerken en andere producten van de meer dan 120 stammen van Tanzania.
 • Op de bijbehorende overdekte markt zijn ook sieraden en allerlei soorten handwerk en kunst te koop, leuke souvenirs voor thuis!

Het Meserani Snake Park en de Masaï markt

Net buiten Arusha ligt het Meserani Snake Park. Dit park is in eerste plaats opgezet om de lokale bevolking te informeren over slangen. In de bijbehorende kliniek worden mensen met slangenbeten gratis verpleegd. Als toerist kun je de vele slangen, vogels en reptielen bekijken en uitleg krijgen over het werk van de kliniek.

Breng ook een bezoek aan het kleine beeldende Masaï museum en ga shoppen op de bijbehorende Masaï Crafts Market, waar je onder meer 13 verschillende traditionele Masaï hutten kunt bekijken. Je vindt er ook Masaï vrouwen die er hun kleurrijke juwelen maken en kunt op de foto met originele Masaï kleden aan, inclusief speer!

Arusha

Tours vanuit Arusha

Wie zelfstandig reist door Tanzania kan in Arusha diverse tours in de omgeving boeken. Nabij de grote Nakumatt supermarkt bevinden zich meerdere lokale touroperators. Ook kun je via je hotel vaak excursies boeken. Wil je op safari? Dan ben je vanuit Arusha binnen een aantal uren rijden in het Lake Manyara National Park, de Ngorongoro Krater en de Serengeti.

 • Wanneer dit ter plekke bij een lokale organisatie wordt geregeld, is dit meestal goedkoper dan het vanuit huis bij een internationaal bedrijf te regelen.
 • De kosten kunnen erg variëren en hangen bijvoorbeeld af van het aantal dagen, of het een privé safari is of samen met andere reizigers en hoe luxe de safari is.

De Serengeti staat wel bekend als het duurste national park ter wereld. De prijs voor een 3-daagse safari waarbij alle drie de parken worden bezocht, begint vaak bij een bedrag van €500 per persoon. Vanuit Arusha kun je tevens een tour boeken voor een beklimming van de Kilimanjaro. Denk hierbij aan een minimale prijs van € 600 voor een meerdaagse trekking inclusief gids en dragers.

Je kunt natuurlijk ook gewoon vanuit Nederland een georganiseerde reis boeken die Arusha en de parken aandoet, bijvoorbeeld hier bij Riksja Travel (individueel) of Sawadee (in groepsvorm).

Arusha

Typisch straatbeeld in Arusha.

Overnachten in Arusha

Aangezien Arusha voornamelijk als uitvalsbasis wordt gebruikt voor de vaak luxere safari’s naar de nabijgelegen parken, is de accommodatie in deze stad vaak redelijk prijzig. Tevens is ruim van tevoren reserveren een aanrader in deze regio. Zowel in het stadscentrum als erbuiten is voldoende aanbod van hotels en guesthouses, kijk bijvoorbeeld op Booking.com.

Arusha – hoe kom je er?

Arusha ligt op ruim 600 km afstand van Dar es Salaam. Er bestaan rechtstreekse busverbindingen tussen de twee steden, maar je kunt ook een auto huren en deze afstand in één dag rijden. Arusha ligt overigens met ruim 250 kilometer dichterbij Nairobi in Kenia. Vanuit Nairobi rijden dagelijks shuttlebussen; de reis duurt ca. 6,5 uur. Bij de grensovergang moet je een stukje zelf lopen.

Wat is de beste reistijd voor Arusha?

Vanwege het tropisch savanneklimaat kent de omgeving van Arusha vier seizoenen. De regenperiodes zijn van maart tot en met mei en november en december. De rest van het jaar is het overwegend droog. Vanwege de ligging op de Riftvallei kunnen de temperaturen erg wisselen, waardoor dagen heet en nachten koud kunnen zijn. Pakweg zijn de maanden tussen juni en september het meest aangenaam.

Tanzania reis boeken – onze tips!

Top-5 Tanzania reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

10 Arusha reiservaringen en tips

 • mvdh op 10-04-2019

  “Perfecte uitvalbasis voor safari”

  Arusha is geen bijzondere stad, verwacht geen mooie historische gebouwen. Het is een typisch Oost-Afrikaanse stad. Arusha is wel de perfecte uitvalbasis voor safari. Safari hoef je echt niet van te voren te boeken in Nederland, er zijn zoveel bureautjes daar, als je rond loopt word je elke 5 minuten aangesproken of je geïnteresseerd bent in een safari.
  Vergeet niet af te dingen bij het boeken van een safari, er kan zo 100-200 dollar per persoon af.

 • Therese Hoppenbrouwer op 22-11-2017

  “Leuk plaatsje om even te acclimatiseren”

  Arusha is op zich geen bijzondere plaats, maar je gaat ook niet naar Tanzania voor de steden lijkt me. Maar het is gunstig gelegen en als je er met het vliegtuig aankomt vanuit Dar-es-Salaam of NL, is het prettig om hier even te acclimatiseren voordat je aan de safari's begint.
  Wij sliepen in Mvuli hotel, een aanrader en gelegen aan de rand van de stad, vlakbij de natuur. Het hotel heeft een eigen busje en willen je gratis of tegen kleine vergoeding overal heen brengen. We hebben heerlijk bij The Mulberry in de stad gegeten. Ons hotel heeft voor ons een excusie naar de waterval georganiseerd.
  Hou in Arusha rekening met een koelere temperatuur. Het was echt te koud om in te zwemmen. Neem een goede Fleece mee als je 's avonds gaat eten.

 • Iris op 21-11-2017

  “Vermijden indien mogelijk”

  Wij vinden Arusha geen leuke plaats. We hebben een paar maanden in de buurt gewoond (bij Arusha NP) en kwamen er dus regelmatig. Maar de bendes die daar rondlopen zijn gewoonweg eng. Nergens in Afrika heb ik me ooit onveilig gevoeld, behalve in Arusha. Er is nooit iets gebeurd, maar we hadden het idee dat Arusha door een soort maffia werd gerund. Wij wilden een nieuw matras voor onze hond kopen, maar toen we met de eigenaar van de winkel praatte, kwam er gelijk iemand van de bende. Zij namen het onderhandelen over. Wij zeiden geen zaken met hem te willen doen en zijn weggelopen. We werden daarna een tijd achtervolgd door meerdere mannen die ons probeerden te dwingen een matras te kopen. Uiteindelijk konden we bij onze auto komen en wegrijden. We zijn daarna nog vaak in Arusha geweest, maar helemaal op mijn gemak was ik niet meer.

 • Annelies op 13-11-2017

  “Boek pas ter plaatse!”

  Op safari gaan is niet alleen voor de rijkste onder ons. Wanneer je alles probeert te plannen vanuit Nederland lijkt dit wel, maar als je gewoon eens naar Arusha toe gaat en pas daar je chauffeur en schema voor safari uitstippelt, scheelt dat honderden, zo niet duizenden euro's!

 • Mireille le Rutte op 04-11-2017

  “De top van Afrika. ”

  Het beklimming van Mount Kilimanjaro is het zwaarste maar ook meest geweldige wat ik in mijn leven heb gedaan. 5 dagen lopen naar het dak van Afrika met in de verte uitzicht op de Serengeti bij een opgaande zon is geweldig!!!

 • Jamie op 30-10-2017

  “Arusha”

  Vreselijke stad. Niets te beleven en hadden er een onveilig gevoel. Het is een goede plaats om vandaan te reizen naar bijvoorbeeld de Serengeti en dus ook de belangrijkste redden om er te komen. Ik zou zorgen dat je er niet meer dan een dag blijft.

 • Alessandra op 28-10-2017

  “Paar dagen Arusha verkennen”

  Arusha was een ervaring als geen ander. Ik heb de kans gekregen om de stad twee keer te bezoeken, een keer in 2012 met mijn familie en daarna in 2014 als onderdeel van een project via school. Hoewel wij altijd in een groep reisde, kregen wij ook de kans om in een bepaald gebied er alleen op uit te gaan en ik moet eerlijk toegeven dat het heel leuk was om alle kleine winkeltjes te bekijken en ik voelde mij relatief veilig. Tanzania in z'n algemeen is een geweldig land, maar Arusha is leuk om te gebruiken als pit-stop of voor het kopen van souvenirs.

 • Mariëlle Plug op 28-10-2017

  “Vrijwilligerswerk in Afrika”

  Wil je vrijwilligerswerk doen in Afrika ga dan zeker naar Tanzania! Er zijn verschillende projecten van helpen in het ziekenhuis tot helpen in een weeshuis en het opzetten van nieuwe lessen. Ook de omgeving is erg mooi met het safaripark om te hoek! Een bezoekje aan de massai is ook een must. En mocht je nog tijd over hebben dan kun je ook genieten van het prachtige eiland zanzibar.

 • Merel op 25-10-2017

  “Vies, druk maar veel te doen daarom heen”

  Hier kun je je geluk op voor wat betreft wildparken. Echter de stad zelf heeft slechts een aantal leuke spots. Voor de rest veel vieze auto's, slechte wegen en veel corruptie omdat de Tanzanianen weten dat er veel toeristen zijn. Arusha NP heeft de mogelijkheid een wandelsafari te doen wat hilarisch is.

 • Inge Cok op 31-12-2016

  “Tarangire safari lodge”

  Wow wat een prachtige plek... prachtig uitzicht over Tarangire, je ziet de wilde dieren lopen vanuit je lodge. Het eten is er lekker. Het zwembad is heerlijk, ook leuk dat de aapjes boven je hangen in de bomen. Zonsopgang en zonsondergang zijn prachtig

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Arusha reiservaring en tips!

Ben jij in Arusha geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief