Sukhothai – de oude hoofdstad van Thailand

Sukhothai – de oude hoofdstad van Thailand

Het was ooit de bruisende hoofdstad van Thailand: de koninklijke stad Sukhothai. Tegenwoordig is Sukhothai een van de historische topbezienswaardigheden in Thailand, met een schat aan boeddhistische tempels die behoren tot het Werelderfgoed.

Door , laatst bijgewerkt op 20 april 2022
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Oude hoofdstad van Thailand
 2. Sukhothai Historical Park
 3. Wat Mahathat
 4. Ramkhamhaeng National Museum
 5. De omgeving van Sukhothai
 6. Accommodatietips
 7. Reiservaringen en tips

Sukhothai, de vroegere hoofdstad van Thailand

In de 13de en 14de eeuw was Sukhothai de bloeiende hoofdstad van het Thaise Rijk. De stad strekte zich uit tot in het huidige Laos en Myanmar en is ook nu nog een van de belangrijkste historische sites in Thailand. In de oude koningsstad zijn er nog steeds 21 goed bewaard gebleven historische monumenten te zien. In de omgeving tref je nog eens zo’n 50 heiligdommen aan. Reden genoeg om naast bekende steden als Bangkok, Chiang Mai en Ayutthaya ook Sukhothai te bezoeken!

Thailand reis boeken – onze tips!

Top-5 Thailand reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

De historische site van de oude stad, het zogenaamde Sukhothai Historical Park, ligt op circa 12 kilometer van het moderne Sukhothai. Het Sukhothai Historical Park is onderverdeeld in 5 zones. De belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich in het centrale gedeelte, dat volledig ommuurd is en waarin zich onder meer de tempels Wat Mahathat, Wat Sa Si en het monument voor koning Ramkhamhaeng bevinden.

 • Naast het Sukhothai Historical Park is het Ramkhamhaeng National Museum een ‘must’ voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van Thailand.
 • Wat je ook niet mag overslaan in de omgeving van Sukhothai: het unieke olifantenpark Boon Lott’s Elephant Sanctuary en het Ramkhamhaeng National Park.

Het Sukhothai Historical Park

Je treft niet minder dan 21 geschiedkundige bouwwerken aan in het Sukhothai Historical Park. Aan de ingang van het park worden fietsen verhuurd zodat je je per fiets van het ene bouwwerk naar het andere kunt verplaatsen. Als je niet genoeg tijd hebt om de volledige historische site te verkennen, bezoek dan in elk geval volgende tempels.

Wat Mahathat

De Wat Mahathat is de grootste tempel op de site. Het is eveneens de eerste tempel die je ziet als je de centrale zone binnengaat. Het heiligdom stamt uit de 13de eeuw, omvat talrijke boeddhabeelden, zuilen en niet minder dan 198 zogenaamde chedi’s of stoepa’s, klokvormige bouwwerken waarin de relieken van boeddhistische heiligen worden bewaard. Grote delen van de tempel werden in de voorbije tientallen jaren gerestaureerd.

Wat Mahathat, Sukhothai

Wat Mahathat. Foto door Alfons Taekema.

Wat Sa Si

Deze tempel ligt bijzonder mooi op een eilandje in midden van een vijver. Opvallend zijn de twee rijen zuilen die naar een zittend boeddhabeeld leiden. Achter het boeddhabeeld staat een grote chedi.

Wat Sa Si, Sukhothai

Wat Si Sawai

De Wat Si Sawai ligt een stukje ten zuiden van de Wat Mahathat. Deze tempel is een van de oudste gebouwen op de site. Waarschijnlijk was de Wat Si Sawai oorspronkelijk een hindoeïstisch heiligdom, dat pas in een later tijdperk dienst ging doen als boeddhistische tempel. Opvallend zijn de 3 torens in typische Khmer-stijl.

Wat Si Sawai, Sukhothai

Wat Si Sawai. Foto door Alfons Taekema.

Wat Si Chum

Dit heiligdom ligt een eindje buiten de stadsmuren, ten noordwesten van de centrale zone. De Wat Si Chum is vooral bekend om het 15 meter hoge zittende boeddhabeeld, een van de hoogste in heel Thailand.

Wat Si Chum, Sukhothai

Het monument van koning Ramkhamhaeng

Koning Ramkhamhaeng was een van de grootste koningen uit de Thaise geschiedenis. Hij heerste over Thailand tijdens de grootste bloeiperiode van het land, die later ook wel de Gouden Eeuw van Thailand zou worden genoemd. Tijdens zijn regering (1277 – 1317) reikte het Thaise grondgebied tot in het huidige Myanmar en Laos. Ramkhamhaeng ontwikkelde bovendien het Thaise alfabet. Nadien liet hij de geschiedenis van het koninkrijk van Sukhothai graveren in stenen tabletten.

 • Ter ere van hem werd op de historische site van Sukhothai een indrukwekkend monument opgericht.
 • Het standbeeld van Ramkhamhaeng stelt de grote koning voor, zittend op een bankje met in zijn rechterhand een stenen tablet.

LEES OOK: Mooiste plekken Thailand: de ultieme 11 hoogtepunten

Het Ramkhamhaeng National Museum

In dit museum, dat zich in de centrale zone van het park bevindt, tref je diverse voorwerpen aan die gevonden werden tijdens opgravingen in de historische site. Daarnaast trekt ook de uitgebreide collectie van Chinees porselein de aandacht.

De omgeving van Sukhothai

Dierenliefhebbers vinden in de buurt van Sukhothai een interessant olifantenpark: het Lott’s Elephant Sanctuary. In dit olifantenpark geen olifantenshows of toeristenritjes op de rug van olifanten. Het reservaat heeft tot doel om ‘geredde’ en ‘gepensioneerde’ olifanten uit andere Thaise olifantenparken in hun normale habitat rustig te laten leven, zonder ze uit te buiten voor het toerisme. De bezoekersaantallen worden bewust beperkt gehouden.

Sai Rung waterval in het Ramkhamhaeng National Park, Sukhothai

De Sai Rung waterval in het Ramkhamhaeng National Park.

Het Ramkhamhaeng National Park ligt op slechts 40 kilometer van Sukhothai Historical Park. Dit natuurreservaat beslaat meer dan 3000 vierkante kilometer. In het bergachtige gebied vind je onder meer brede rivieren, fraaie watervallen en interessante grotten. De hoogste bergtop bereikt 1200 meter. Het water van de Sai Rung waterval dondert zo’n 100 meter naar beneden.

 • De waterval is op zijn mooist tijdens het regenseizoen, wanneer het waterdebiet het grootst is.
 • Wilde dieren zijn er in overvloed, waaronder herten, beren, wilde zwijnen, apen, eekhoorns en een grote verscheidenheid aan vogelsoorten.
 • Wie voldoende fit is en ervaring heeft met bergwandelingen, kan zich wagen aan de beklimming van een van de bergtoppen in het gebied. De zonsopgang gezien vanaf de bergtop Pha Na Rai is een ongeëvenaard schouwspel.

LEES OOK: 3 Weken Thailand: de mooiste reisroutes

Sukhothai accommodatietips

 • Midtown Sukhothai ★★★
  Resort in het centrum van Sukhothai. Kamers met kingsize bedden en uitzicht op het zwembad. Eigen badkamer met douche. Goed ontbijt beschikbaar voor maar €3.
 • Aen Guy Boutique Hotel ★★★
  Resort met weelderige tuin (2 zwembaden) en smaakvol ingerichte kamers met een flatscreen-tv.
 • Tharaburi Resort ★★★★
  Typisch Aziatisch resort op slechts 2 kilometer van het Historical Park. Met goed restaurant en vriendelijk personeel.
 • Legenda Sukhothai Hotel ★★★★
  Viersterrenhotel in Sukhothai aan de oever van het Mae Rampan-kanaal, op 1,1 kilometer van het Historical Park. Kamers met balkon. Met buitenzwembad, zonneterras en wellnesscentrum. Avondentertainment en fietsverhuur.

Thailand reis boeken – onze tips!

Top-5 Thailand reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Sukhothai reiservaring

 • Fabienne Ceyhan- de Weijer op 17-05-2019

  “Mooier dan Ayutaya”

  Wat Sukhotai zo bijzonder maakte is dat het een mooi park was met historische ruïnes, maar wat veel rustiger was als Ayutya. Er was veel minder toerisme waardoor je meer op jezelf was in de natuur. Dit gaf een fijn gevoel van vrijheid en rust, omdat je ondanks de stad die er naast ligt wel rustige natuurgeluiden hoorde. Je kunt er een fiets huren, wat een aanrader is! We hadden een fijn resort met zwembad en dit zorgde voor een aantal fijne ontspannende dagen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Sukhothai reiservaring en tips!

Ben jij in Sukhothai geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief