Ayutthaya (Thailand) bezoeken: tips, bezienswaardigheden, ervaringen

Ayutthaya (Thailand) bezoeken: tips, bezienswaardigheden, ervaringen

De honderden tempels, ruïnes en Boeddhabeelden maken Ayutthaya in Thailand een bestemming voor jong en oud. De stad staat zelfs op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Door , laatst bijgewerkt op 18 april 2022
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. De mooiste tempels van Ayutthaya
 2. Wat te doen in Ayutthaya?
 3. Eten in Ayutthaya
 4. Overnachten in Ayutthaya
 5. Hoeveel dagen Ayutthaya?
 6. Reizen naar Ayutthaya
 7. Beste reistijd Ayutthaya
 8. Reiservaringen en tips

Waar staat Ayutthaya om bekend?

Op nog geen 100 km van Bangkok (2 uur rijden), in Centraal Thailand, ligt de stad Ayutthaya. Het is de voormalige hoofdstad van Thailand en heeft zo’n 70.000 inwoners. De stad werd in 1767 grotendeels verwoest door het Birmese leger. Er is gelukkig nog genoeg overgebleven, de ruïnes en tempels zijn dan ook de belangrijkste bezienswaardigheden.

De mooiste tempels van Ayutthaya

In Ayutthaya zijn enorm veel tempels en ruïnes te bezichtigen in allerlei verschillende stijlen. Wil je meer weten over de geschiedenis? Bezoek dan het Chao Sam Phraya National Museum. Je vindt er Boeddhabeelden, gouden voorwerpen en andere schatten. Genoeg tempels gezien? Het platteland is ook een bezoekje waard, denk aan authentieke boerderijen en eindeloze rijstvelden.

Thailand reis boeken – onze tips!

Top-5 Thailand reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Wat Chai Watthanaram

Dit complex ligt aan de oever van de Chao Praya rivier en wordt omringd door prachtige grasvelden. Het wordt beschouwd als één van de mooiste tempels van Ayutthaya. Voor een entreekaartje betaal je 50 Baht.

Ayutthaya

Wat Chai Watthanaram bij zonsondergang.

Wat Phra Mahathat

De Wat Phra Mahatat is bekend om een Boeddhahoofd dat tussen de wortels van een bodhiboom ligt, een bijzondere plek. De toegang bedraagt 50 Baht.

Het Boeddhahoofd in Wat Phra Mahathat

Het Boeddhahoofd in Wat Phra Mahathat. Foto door Alfons Taekema.

Wat Phra Si Sanphet

In deze koninklijke tempel stond een bronzen Boeddhabeeld van 16 meter hoog. Helaas is daar niets meer van over. Er staan nog wel drie chedi’s, dit zijn een soort van torens waar belangrijke schatten in werden opgeborgen.

 • Je kunt deze chedi’s deels beklimmen, voor een mooi uitzicht.
 • Dit ‘s middags op de planning staan? Doe rustig aan en neem voldoende water mee.
 • Het entreegeld voor deze tempel bedraagt 50 Baht.
Wat Phra Si Sanphet

De drie chedi’s van Wat Phra Si Sanphet.

Wat Yai Chai Mongkhol

In dit tempelcomplex zijn de ruïnes en beelden nog vrijwel intact. Er lopen monniken rond en er hangt een zoete wierookgeur. De 7 meter lange Boeddha is de blikvanger van het complex. Ook hier kun je een enorme Chedi beklimmen, voor een goed uitzicht op de omgeving. Toegang is 20 Baht.

Boeddha beelden in Wat Yai Chai Mongkhol

Boeddha beelden in Wat Yai Chai Mongkhol. Foto door Alfons Taekema.

LEES OOK: Mooiste plekken Thailand: de ultieme 11 hoogtepunten

Wat Phanan Choeng

Een Boeddhabeeld van ruim 19 meter maakt dit een populaire plek onder toeristen en de lokale bevolking. Veel mensen zijn aan het bidden of mediteren. Tip: let op dat je nooit met je voeten naar een Boeddhabeeld wijst, dit wordt in de Thaise cultuur als respectloos beschouwd. Toegang is 20 Baht.

Wat Phanan Choeng

Het gigantische Boeddha beeld in Wat Phanan Choeng. Foto door Alfons Taekema.

Wat te doen in Ayutthaya?

Een bezoek aan Ayutthaya maak je vooral om de tempels te bekijken, maar er is meer te doen. Je kunt er een boottocht maken over rivieren of een fiets of lichte motor huren om de omgeving op eigen gelegenheid te verkennen. Tijdens alle activiteiten wordt aangeraden om je goed in te smeren en voldoende te drinken.

Ayutthaya heeft jaarlijks een aantal festivals zoals het Ayutthaya World Heritage Site Celebration. In het historische park worden er dan lichtshows gegeven. In september worden er longtailboat races gehouden op de Chao Phraya rivier.

Ayutthaya boottocht

Bekijk Ayutthaya op een andere manier door een boottocht over de rivier te maken.

Eten in Ayutthaya

In de keuken van Ayutthaya komen gerechten voor zoals kleefrijst, Som Tam en Roti Sai Mai. Er zijn ook genoeg opties voor westerse gerechten. Wil je iets aparts proberen? Op de markt in Ayutthaya staan meerdere kramen waar je gebakken larven en insecten kunt proeven. Heb je meteen een leuk fotomomentje.

LEES OOK: 3 Weken Thailand: de mooiste reisroutes

Overnachten in Ayutthaya

Je hebt in Ayutthaya accommodaties in alle prijsklassen, van een goedkoop guesthouse tot een luxe hotel. Voor de meeste budgetaccommodaties kun je het beste zoeken in het noordoosten van de stad. Over het algemeen is er een goede prijs-/kwaliteitverhouding. Enkele tips:

Hoeveel dagen Ayutthaya?

Veel reizigers bezoeken Ayutthaya als dagtrip vanuit Bangkok of als tussenstop op weg naar het noorden van Thailand om Chiang Mai, Chiang Rai en Pai te bezoeken. Veel toeristen trekken er daarom 1 dag vooruit. Wij raden echter aan om een nachtje in Ayutthaya te blijven slapen om alle hoogtepunten op je gemak te kunnen bekijken.

Reizen naar Ayutthaya – hoe kom je er?

Vanuit Bangkok kun je bijna ieder uur een minibus pakken naar Ayutthaya (50-100 Baht). Je kunt ook met de lokale bus naar Ayutthaya reizen (50 Baht). Met de bus doe je er ongeveer 2 uur over. Wil je met de trein naar Ayutthaya? Dan kan dat ook.

 • Qua tijd is het iets sneller, zo’n 1,5 uur reizen.
 • Je hebt de trein nodig die naar Chiang Mai gaat. Deze stopt ook in Ayutthaya.
 • Treinen vertrekken de hele dag door, vooral voor 12.00 en na 18.00 uur.
 • Een enkele treinreis van Bangkok naar Ayutthaya boek je al vanaf 20 Baht.

Zit je in een ander gedeelte van Thailand dan Bangkok, bijvoorbeeld in Krabi, Pattaya of op Phuket? Dan kun je een binnenlandse vlucht nemen met bijvoorbeeld Air Asia naar Bangkok’s Don Muang Airport, op 35 km van Ayutthaya. Vanaf het vliegveld kun je het beste een taxi nemen.

Beste reistijd Ayutthaya

Tijdens de maanden november tot april is een reis naar Ayutthaya het beste te doen qua temperatuur en regenval. De meeste reizigers doen Ayutthaya aan tijdens een rondreis. Er heerst een warm tropisch klimaat met af en toe een verkoelende bui.

Thailand reis boeken – onze tips!

Top-5 Thailand reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

39 Ayutthaya reiservaringen en tips

 • Mark Kremers op 11-05-2019

  “Oud, warm, maar erg mooi!”

  Als je in Thailand komt is Ayutthaya absoluut een aanraden. Voor slechts 50 cent reis je er met de trein van Bangkok heen. Heel gezellig tussen de lokale bevolking die je vaak ook nog eens vriendelijk de hemd van het lijf vraagt.
  Eenmaal aangekomen is de beste tip om een fiets te huren. Voor een paar euro heb je een hele dag een fiets. Oke, de kwaliteit van de fiets kan soms te wensen over laten, maar lopen met dik 30 graden is al helemaal niet vol te houden. Per fiets kun je in iets meer dan een halve dag veel van de mooie oude ruïnes en tempels zien en ook nog een lekkere lunch scoren!

 • Teun op 10-05-2019

  “Oude tempels van Ayutthaya”

  Ayutthaya heeft mooie oude tempels en is een mooie tussenstop voor een reis door Thailand heen. Hoewel je in Thailand heel veel tempels tegen komt, zijn deze tempels wel heel anders dan de meesten. Ayutthaya ligt niet al te ver van Bangkok vandaan. Dit is ook een bestemming waar de nachttrein vertrekt naar Ching Mai in het Noorden van Thailand.

 • Irene op 26-04-2019

  “Tempels, tempels en Buddha's ”

  Een stop in de oude koningsstad is een aanrader. Vanuit Bangkok is het maar een paar uurtjes met de trein. In de zon en op de fiets tussen de tempels door is prachtig. Sla het hoofd van Buddha tussen de boomwortels zeker niet over!

 • Kelly van Kollenburg op 24-04-2019

  “Mooie stad!”

  Een oude stad niet ver van Bangkok waar de goude eeuw van Thailand te bewonderen is. Veel ruines van oude tempels zien hier te vinden. Ook is er een museum. Prachtige tempels en goed te doen voor een dagtrip vanuit Bangkok.

 • mariska op 22-04-2019

  “Prachtige bouwwerken waar je fietsent doorheen kunt”

  Dit is de warmste stad van Thailand, dus wees daar op voorbereid, maar dat is het zeker waard! Hier kun je heerlijk rond fietsen en prachtige bouwwerken bewonderen. Van een gigantische liggende buddah tot oude tempels en ruïnes. Elke ruïne heeft zijn eigen verhaal en charme. We zijn in één geweest waar ze een schat hebben gevonden, daar moest je een trap naar beneden en kon je hele oude tekeningen bekijken. In dit soort gebouwen leven natuurlijk dieren, waaronder heel veel vleermuizen

 • Sanne op 17-04-2019

  “Niet overslaan!”

  Chiang Mai is een fijne en rustige plek in Noord Thailand, een gemoedelijke stad om te bezoeken. Chiang Mai heeft veel te bieden, het heeft talloze leuke markten waar ze o.a. schilderijen verkopen, goede restaurants, mooie natuur, tempels en leuke dagtochten. Vanuit hier kun je bijvoorbeeld een dagtocht doen naar een olifanten park. Pas hier wel mee op dat je bijvoorbeeld niet een dagtocht kiest waar je op de olifanten kan rijden, dit is slecht voor de olifanten en hiermee draag je dus niet bij aan het welzijn van de dieren. Je kunt dan beter voor een sanctuary kiezen waar je ze bijvoorbeeld mag voeren of iets dergelijks, deze tours zijn vaak wat duurder maar wel beter voor de dieren. Waar Chiang Mai zich ook goed voor leent zijn jungletreks door de jungle van Chiang Mai, ik heb er zelf een gedaan met overnachting en dat is wel echt aan te raden. Snachts is er in de jungle geen licht van omringende steden waardoor je (bij goed zicht) de gehele melkweg kan zien samen met 100e vuurvliegjes, en super bijzonder moment om mee te maken :)

 • Thom op 15-04-2019

  “Maak geen olifantenrit!!”

  Vanuit Bangkok namen we de trein naar Ayutthaya. Daar kun je heerlijk een dag rondfietsen langs alle tempels.

  Er liepen daar helaas ook olifanten rond met toeristen op hun rug. Mocht je dit nog op je bucketlist hebben staan, google of YouTube even wat er met de olifanten gebeurd voordat ze met mensen op hun rug kunnen rondlopen.

 • marjolein op 12-04-2019

  “prachtige oudheid per tuktuk”

  Per Tuktuk een tempeltocht door deze mooie oude stad gemaakt. In de avond voor nog geen €2 p.p. gegeten op de lokale markt waar alle het eten heerlijk vers bereid werd. Genoten van deze plek en lieve mensen!

 • Judith Van Der Linden op 10-04-2019

  “Tempelhoppen in Ayutthaya”

  Ik was maar een dag in Ayutthaya maar dat hadden er best meer mogen zijn. Ik kwam laat in de ochtend aan met een minibus vanuit Kanchanaburi. Mijn rugzak kon ik voor een paar Baht stallen bij Tony's Place in de hoofdstraat. Voor een paar Baht meer kun je er ook douchen en gebruik maken van het zwembad. Hier regelde ik een tuk tuk die mij in vier uurtjes langs de belangrijkste/mooiste tempels van Ayutthaya reed. 's Avonds ben ik hier op de nachttrein gestapt naar Chiang Mai.

 • Chantal van Beek op 27-11-2017

  “Mooi om te bezoeken”

  Het is mooi om hier langs te gaan als je in de beurt bent. Vooral de boeddha in de boom was erg mooi om te zien. Toch moet ik zeggen dat ik mooiere ruïnes heb gezien tijdens mijn reis door Thailand. Het was minder imposant als ons van tevoren verteld werd!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Ayutthaya reiservaring en tips!

Ben jij in Ayutthaya geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief