Hué (Vietnam): bezienswaardigheden, tips & ervaringen met de ‘Keizerstad’!

Hué (Vietnam): bezienswaardigheden, tips & ervaringen met de ‘Keizerstad’!

In centraal Vietnam, iets ten noorden van Hoi An, ligt de keizerstad Hué, bij toeristen populair om zijn citadel en ‘Verboden Purperen Stad’. De oorspronkelijke Vietnamese cultuur kent hier zijn oorsprong.

Door , laatst bijgewerkt op 22 februari 2023
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Geschiedenis van Hué
 2. De keizerlijke citadel
 3. Parfum-rivier
 4. De Thien Mu Tempel
 5. De graftombes van de keizers
 6. Reizen naar Hué
 7. Beste reistijd Hué
 8. Reiservaringen en tips

Waar staat Hué om bekend?

Hué is de stad van de dichters, filosofen en musici. De stad ademt hierdoor veel sfeer en is een lust voor het oog. Hué staat bekend om de architectonische hoogstandjes en de schattige riviertjes die door de stad stromen.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

Geschiedenis van Hué

Hué was van 1802 tot 1945 de keizerlijke hoofdstad van de Nguyen dynastie, de laatste keizerlijke dynastie van Vietnam. Hué heeft ook een grote rol gespeeld in de recente geschiedenis. Tijdens de Vietnamoorlog is het centrum van Hué compleet verwoest door bombardementen. Veel keizerlijke gebouwen zijn niet bewaard gebleven. De gevechten die daarop volgden kostten 10.000 mensen het leven. Deze mensen zijn in massagraven rondom de stad begraven. In 1993 werd Hué opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De keizerlijke citadel

De keizerlijke citadel of de Hoang Thanh van Hué is gelegen in het noorden van de stad, aan de oever van de Parfum-rivier. De citadel wordt omringd door tien kilometer muur waarin tien poorten zitten. Binnen de citadel vind je tempels, pagodes, paleizen en oorlogsmonumenten.

 • Binnen de stad is in het zuiden de ´verboden stad´ te vinden, omringd door 2,5 kilometer muur. De ´verboden stad´ was het verblijf van de keizerlijke familie.
 • Tussen 1947 en 1968 is dit complex grotendeels verwoest, toch zijn er vele interessante overblijfselen te bekijken en kun je hier wel een paar uur doorbrengen.
De citadel aan de noordkant van de Parfumrivier

De citadel aan de noordkant van de Parfumrivier.

De Hien Lam Pavilion Gate

De Hien Lam Pavilion Gate, een van de toegangspoorten tot de citadel.

Een van de tempels in de keizerlijke citadel

Een van de tempels in de keizerlijke citadel.

Parfum-rivier

Hué wordt door de Parfum-rivier, oftewel Song Huong rivier, in tweeën gesplitst. De rivier dankt zijn naam aan de geurige wouden die er omheen liggen. De geuren uit deze wouden werden door de stroming meegenomen naar de stad. Tijdens een riviertocht zijn toegang tot de Thien Mu Tempel en een bezoek aan een keizerlijk graf inbegrepen.

Parfum-rivier

De Parfumrivier.

De Thien Mu Tempel

De Thien Mu Tempel is de oudste en bekendste tempel van Hué. De tempel is gebouwd in 1601 door Nguyen Hoang en ligt op zes kilometer afstand van de stad op de Ha Khe heuvel.

 • In 1963 kwam de tempel internationaal in het nieuws, nadat een priester van deze tempel uit protest, tegen de beslissingen van het regime, zichzelf verbrandde. De gebeurtenis heeft een speciaal monument in de tempel gekregen.
 • Bij een tour over de Parfum-rivier is toegang tot deze tempel vrijwel altijd inbegrepen. Het is een redelijk toeristische bestemming, maar alsnog de moeite waard. Het is ook mogelijk de tempel (zelf) per fiets te bereik.
Thien Mu Tempel

De Thien Mu Tempel.

De graftombes van de keizers

Rondom Hué, in de vallei van de parfum-rivier, heeft de Nguyen-familie graftombes gebouwd. Elke keizer heeft zijn eigen tombe op een berg. Alle tombes bestaan uit drie dezelfde soort delen: een hoofdtempel, een handvat en de tombe.

 • De tombes zijn gedurende het leven van de keizers gebouwd. Hierdoor zijn alle tombes anders en gepersonaliseerd. De bekendste keizerlijke graven zijn die van Tu Duc, Khai Dinh en Minh Mang.
 • De tombes zijn het best te bezoeken in combinatie met een Parfum-riviertocht. Het is ook mogelijk om naar de tombes toe te fietsen. Voor veel toeristen vormt dit het hoogtepunt van een bezoek aan Hue.

Reizen naar Hué – hoe kom je er?

Hué heeft een vliegveld. Hierdoor is het gemakkelijk om vanuit andere grote steden in Vietnam te vliegen naar Hué. De shuttlebus van Vietnam Airlines brengt je, na aankomst, voor een paar euro naar het centrum. Het is ook mogelijk om vanuit verschillende steden in Vietnam per (nacht)bus of (nacht)trein naar Hué te reizen. Een busrit vanuit bijvoorbeeld Hanoi kost gemiddeld €17 en duurt 14 uur.

Beste reistijd Hué

De beste reistijd om naar Hué te gaan is tijdens de wintermaanden, van december t/m maart. Als je in deze maanden naar de stad reist, vermijd je de moessonperiode.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

31 Hué reiservaringen en tips

 • Paul H. op 12-05-2019

  “Fijne stad om veel trips te doen”

  Hué was voor ons een van de hoogtepunten. Je kunt er zowel de oude cultuur en geschiedenis ervaren, door de keizerlijke paleizen en graftombes te bezoek, maar ook de recentere geschiedenis loopt door Hué heen. We hebben van hieruit een trip gedaan met een Vietnam veteraan welke aan de kant van de Amerikanen had gevochten. Een indrukwekkende dag welke je weer wat meer leert over de mens. Hué is echt het bezoeken waard en een paar dagen in te spenderen.

 • J. op 21-04-2019

  “Culturele topper”

  Hué was voor mij een van de hoogtepunten van Vietnam. Een stad vol cultuur en geschiedenis, waar je wel een paar dagen nodig hebt. Mijn persoonlijke highlights:
  - varen over de perfume River en de keizerlijke graftombes bezoeken
  - tour met Vietnam veteraan langs belangrijke punten uit de Vietnam oorlog (indrukwekkend en confronterend)
  - Citadel

 • Nicole op 13-04-2019

  “Oude keizerstad waar veel te zien is”

  In deze oude keizerstad kwam ik in de stromende regen aan en zo is het de rest van mijn verblijf geweest. Ik heb me er niet door laten weerhouden om de oude keizerlijke stad te zien: heel indrukwekkend en zeker de moeite waard! Tijdens een droge middag heb ik de fiets gepakt en in de omgeving oa graftombes bezocht. Ik heb alles zelf gedaan en met een gids was misschien wel fijner geweest voor wat meer uitleg. Gezien de regenval was het niet altijd handig om telefoon of reisgids erbij te pakken ;-)

  Het verlaten waterpark vond ik ook erg tof. Neem een taxi of de fiets hierheen, liefste met een groepje. Er loopt een local rond die doet alsof hij security is, maar voor een klein bedrag (5000 dong? geloof ik) laat hij je rondlopen daar. Heel tof om te ontdekken. Bij het restaurantje Chay kun je voor echt heel weinig geld lokaal, vegetarisch en lekker eten. Aanrader!

 • Corona Baks op 10-04-2019

  “Hue”

  Helaas voor ons maar 2 sterren. Bezocht tijdens het regenseizoen en daardoor het koninklijk paleis in de stromende regen gezien. Sowieso vonden we dit koninklijk paleis wat tegenvallen. Voor ons geen must do Vietnam.

 • Liselot Van Der Laan op 09-04-2019

  “Keizerlijke stad”

  Het enige leuke om te doen in deze stad is het bezoeken van het Hue Imperial. Verder hebben wij deze stad gebruikt om een scooter te huren en zelf via de Hai van pas naar Hoi an te rijden. Er zijn hier verschillende verhuur bedrijven die je backpack voor je naar je volgende accommodatie brengen zodat je alle ruimte heb op de scooter. Dit is prachtig om te doen!

 • Mariska op 05-04-2019

  “Tombes en Citadel”

  De stad zelf is niet zo bijzonder, maar de keizerlijke tombes (wij bezochten Minh Mang en Khai Dinh) en de Citadel zijn zeker een bezoek waard. Een gids is wel een aanrader, anders loop je toch een beetje verloren rond en mis je de achtergrond en leuke anekdotes.

 • Elisah Oomen op 29-11-2017

  “Hué”

  Vanuit Thailand vlogen we op Hué. Vlakbij Hué kun je best een grote en oude tempel vinden, die wel leuk is om te zien. Wat we het leukste vonden, was een complex met graftombes, iets buiten Hué. Dat is een plek om best wel even rond te lopen. Na een dag of twee is het wel een goed plan om verder te trekken, want Vietnam heeft wel mooiere plekken te bieden.

 • inzedi op 26-11-2017

  “Aantal leuke bezienswaardigheden, maar geen hoogtepunt”

  Hué is zeker niet het hoogtepunt van Vietnam, maar de stad kent wel een aantal mooie bezienswaardigheden. Één daarvan is de Verboden stad. Hier vind je de paleizen waarin de keizers leefden. Ga hier in de ochtend heen, want in de middag kan het nogal warm worden en je kunt hier wel even rondlopen. Een must do als je in Hué bent is een boottocht per drakenboot. Dit is een unieke ervaring om een aantal bezienswaardigheden buiten het centrum te bereiken. Je bezoekt dan onder andere een van de keizersgraven en de Thien Mu pagoda. Hué is vanaf Hanoi te bereiken met een nachtbus (12 uur lang!). Wij hebben vanaf Hué een scooter gehuurd en zijn naar Hoi An gereden. Je kunt dan een scooter voor een one way huren. Je rijdt dan langs een geweldige kustweg; de Hai van Pass. Dit is een slingerende weg langs de kust met prachtige uitzichten.

 • Rachel op 25-11-2017

  “Niet heel bijzonder”

  Hué is een makkelijk 'doorreisstadje' maar is niet heel boeiend. De Verboden Stad is erg mooi en de moeite waard en is heel goed te bewandelen. Uiteindelijk hebben wij van 2 nachten, 1 nacht gemaakt en dat was meer dan voldoende.

 • Josefien op 25-11-2017

  “Verboden stad”

  Hué is zelf niet heel bijzonder, maar ik zou het bij een rondreis door Vietnam toch niet overslaan. Het is leuk om een dagje naartoe te gaan en dan in het bijzonder om natuurlijk de Verboden Stad te bezoeken. Hier kun je zien hoe de keizerlijke familie vroeger woonde. Het is open voor publiek dus je kunt je voor even een keizer of keizerin voelen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Hué reiservaring en tips!

Ben jij in Hué geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief