Mu Cang Chai: authentieke rijstterrassen en H’mong-dorpjes in noord-Vietnam

Mu Cang Chai: authentieke rijstterrassen en H’mong-dorpjes in noord-Vietnam

De meeste reizigers verkennen de Vietnamese rijstvelden en H'mong-dorpjes vanuit het toeristischer Sapa, maar wie een authentieke ervaring wil en nóg mooiere natuur doet iets meer moeite en reist naar Mu Cang Chai, zo'n 300 kilometer van Hanoi.

Door , laatst bijgewerkt op 22 februari 2023
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. De H’mong
 2. Overnachten in Mu Cang Chai
 3. Reizen naar Mu Cang Chai
 4. Beste reistijd Mu Cang Chai
 5. Reiservaringen en tips

Waar staat Mu Cang Chai om bekend?

Wanneer men het heeft over rijstterrassen en ontmoetingen met de H’mong in Vietnam, denkt nagenoeg iedereen meteen aan Sapa en omgeving. In het noordwesten van het land ligt echter het district Mu Cang Chai (provincie Yên Bái), één van de mooiste plekken van Vietnam die gelukkig nog niet zo bekend is bij het grote publiek. In dat opzicht heeft Mu Cang Chai zeker een streepje voor op Sapa, dat veel toeristischer is.

Het biedt de uitgelezen kans om meer te leren over het rustieke leven van de plaatselijke H’mong, een arm maar uiterst vriendelijk en vrijgevig volk. Het best wandel je door en rond de adembenemende rijstterrassen en/of verken je het gebied per scooter. Op zo’n twaalf kilometer van Mu Cang Chai zelf ligt het dorp La Pan Tan, dat ook prachtige rijstterrassen herbergt. Dit kun je bereiken via motortaxi of bus.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

De H’mong

Het H’mong volk leeft in bergachtige regio’s in China, Vietnam, Laos, Myanmar en Thailand. Tijdens de Indochinese Oorlogen werden ze door Frankrijk en de Verenigde Staten ingezet in het leger.

 • Naar schatting leven nog zo’n miljoen H’mong in Vietnam, voornamelijk in het bergachtige noorden. In Mu Cang Chai behoort 90% van de bevolking tot de H’mong, die nog onderverdeeld wordt in vier verschillende groepen.
 • Ze dragen zelfgemaakte linnen kleren, die ze versieren met allerlei unieke technieken om hun etnische eigenschappen te tonen. Ze zullen je altijd met een lach begroeten, waardoor je ze zeker niet zult vergeten.
H'mong meisjes in Vietnam

H’mong meisjes.

H'mong Mu Cang Chai Mu Cang Chai Mu Cang Chai rijstterrassen

Overnachten in Mu Cang Chai

Mu Cang Chai is nog ongerept toeristisch gebied en je vindt er dus nauwelijks hotels die je op voorhand kunt reserveren. Je kunt je geluk proberen en ter plaatse guesthouses of home stay’s trachten te vinden of je kunt in nabijgelegen dorpen de nacht doorbrengen. In dat geval is Nghĩa Lộ, dat op zo’n 43 kilometer ligt, een goed alternatief. Vraag altijd om eerst de kamer te zien voordat je betaalt. In sommige gevallen word je extra aangerekend (de toeristenprijs), maar je kunt altijd onderhandelen over de prijs.

Mu Cang Chai H'mong Mu Cang Chai Mu Cang Chai Mu Cang Chai Mu Cang Chai rijstvelden

Reizen naar Mu Cang Chai – Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om zelfstandig in Mu Cang Chai te komen is om de bus te nemen vanuit Hanoi, dat 280 kilometer verder ligt. Hoewel ‘makkelijk’ relatief is, omdat de route zo slecht is waardoor het zeker een dag reizen is. Vanuit het My Dinh busstation in Hanoi neem je ofwel de Hai Van bus, of de Anh Tu of Khanh Thuy. Vanuit Giap Bat neem je de Hoang Anh bus. Houd er rekening mee dat de meeste bussen in de (voor)avond vertrekken. De meeste bussen naar de provincie Lai Chau stoppen ook in Mu Cang Chai, maar vraag het voor de zekerheid altijd op voorhand aan de buschauffeur.

Mu Cang Chai – Beste reistijd

Mu Cang Chai heeft een tropisch moessonklimaat met een droog- en regenseizoen en een gemiddelde temperatuur van 19 graden. Het beste bezoek je de rijstterrassen tijdens september of oktober, want dit zijn de oogstmaanden. Dit zorgt voor een geweldige kleurenpracht. Van mei tot juli wordt er gezaaid, wat ook zeer mooie taferelen oplevert.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Mu Cang Chai reiservaring

 • Lieke op 28-01-2020

  “Mu Cang Chai”

  In september 2018 drie nachten in een mooie, betaalbare ecolodge verbleven. We hebben Mu Cang Chai ipv Sapa gekozen en hoewel we dus niet in Sapa zijn geweest denken we de juiste keuze te hebben gemaakt. We zijn een handjevol toeristen tegen gekomen, geen verkopers etc. De omgeving is prachtig! De busreis is lang, maar de moeite waard. Je kan overdag reizen al gaan de meeste bussen in de avond. Het is handig als je zelf met een scooter rond kan om de omgeving te verkennen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Mu Cang Chai reiservaring en tips!

Ben jij in Mu Cang Chai geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief