Het koninkrijk Swaziland mag dan klein zijn, maar het is groots in tradities en cultuur. Daarnaast biedt het landje een prachtig berglandschap en compacte nationale parken om wild te spotten.

Reizigers over Swaziland

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Swaziland bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 8 Swaziland reiservaringen

Swaziland

Swaziland is volledig ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique. Het koninkrijkje is met een oppervlakte van 17.364 km2, na Gambia, het kleinste landje van Afrika. Een arm land ook, met veel analfabetisme nog. Maar wel vriendelijk. De meeste toeristen bezoeken het kleine Swaziland alleen als tussenstop tijdens bijvoorbeeld een doorreis van Zuid-Afrika naar Mozambique. Toch is er reden om een paar extra dagen in Swaziland rond te reizen. Je komt er weliswaar hetzelfde wild tegen als in Zuid-Afrika, maar nu in een geheel eigen, compactere setting. Daarnaast is de cultuur is Swaziland veel traditioneler, je doet er echt een stap terug in de tijd. Het stikt van de lokale tradities met volop dorpsfeesten en volksdansen. Veel inwoners leven nog steeds in simpele bijenkorfhuisjes.

Vliegtickets Zuid-Afrika

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Zuid-Afrika
V.a. 487 Meer over vliegen naar Zuid-Afrika

Overnachten in Swaziland

Vergelijk alle hotels in Swaziland
Bekijk hotels

De landschappen van Swaziland zijn zo afwisselend geworden door een breuklijn in de aardkost, waarbij rivieren zich diep hebben ingesneden en zo voor een mooie afwisseling tussen savannes en hoogvlakte hebben gezorgd. Vergeet niet dat je in het laagland van Swaziland vatbaar bent voor Malaria. Zorg dat je malariatabletten slikt als je deze gebieden bezoekt.

Bezienswaardigheden & highlights in Swaziland

Malolotja National Park

Het beroemde Malolotja National Park is het grootste beschermde natuurgebied (18.000 hectare) van Swaziland, maar is klein vergeleken met veel Zuid-Afrikaanse natuurparken. Het ligt in het noordwesten van het land, tegen de grens met Zuid-Afrika aan. Malolotja is een geweldige plek voor wandelliefhebbers en actievelingen, met ongerepte berg- en heuvellandschappen, een variëteit aan graslanden, rivieren, watervallen zelfs een geprezen canopy tour (ziplining). Het park heeft zo’n 200 kilometer aan wandelpaden, veelal om de hoogste bergen van het park heen. Zorg sowieso dat een bezoek aan de indrukwekkende Malolotja waterval (zie hierna) in de route zit. En bezoek de eeuwenoude Ngwenya Mine, misschien wel de oudste mijn ter wereld. Hier werd volgens onderzoekers in 42.000 voor Christu (!) al ijzererts gedolven.

Ngwenya Mine in het Malolotja National Park

De Ngwenya Mine in het Malolotja National Park.

De plaatsjes Bulembu (een oud mijnstadje op de grens met Zuid-Afrika) en Piggs Peak vormen de noordelijke toegangspoorten tot het park, hier kun je nog even inkopen doen. In Malolotja National Park zelf is een handjevol lodges en campsites waar je kunt overnachten. Je kunt ook bijvoorbeeld de Bulembu Country Lodge (mét zwembad!) in Bulembu als uitvalsbasis kiezen, want de afstanden zijn klein. Het landschap is op z’n mooist in onze wintermaanden januari t/m maart (zomer daar), als er regen gevallen is en alles mooi groen is. In de onze zomer (winter daar) kan het er érg koud worden!

Malolotja National Park, Swaziland

Het Malolotja National Park. Foto door Julien Lagarde.

Malolotja waterval

De 95 meter hoge Malolotja Falls zijn schitterend gelegen in de groene bergen en vernoemd naar de gelijknamige rivier. Deze ontspringt in het oosten van het gebied en daalt via meerdere watervallen in totaal zo’n 900 meter af, om zich vervolgens samen te voegen met de Nkomati rivier. De trekking naar de top van de watervallen (een route van 7 kilometer) is een absoluut hoogtepunt van elk bezoek aan Swaziland.

De Big Five spotten in Hlane & Mkhaya

Swaziland heeft twee verschillende safariparken waar je de Big Five kunt spotten: Hlane Royal National Park en de Mkhaya Game Reserve. Vergeleken met het niet ver hier vandaan gelegen Krugerpark in Zuid-Afrika zijn het kleine parkjes: Hlane is met zijn 30.000 hectare grond het grootst, maar dat is natuurlijk peanuts vergeleken met de 2.000.000 hectare van Kruger. Echter heeft die compactheid van de parken diverse voordelen: de kans om de Big Five te zien is groter. Bovendien komen er minder toeristen naar Swaziland en zijn de parken goedkoper qua entree en game drives.

Mkhaya Game Reserve, Swaziland

Zwarte neushoorns in het Mkhaya Game Reserve.

Hlane Royal National Park was eerst koninklijk privégebied voor jagers, maar nu al jaren open voor toeristen. Het is een park met grotendeels platte vlaktes en enkele graslanden, in het noordoosten van Swaziland (richting de grens met Mozambique). Naast de complete Big Five vind je hier ook onder meer zebra’s, luipaarden, cheetah’s en witte neushoorns. Via de MR3-weg die midden door het park heenloopt bereik je de hoofdingang en toegang tot de diverse drive-routes. Je kunt zowel met eigen auto op pad als ook georganiseerde game drives doen of hikes maken met een (gewapende) ranger. Overnachten kan in enkele campsites of in deze chalets.

Hlane Royal National Park, Swaziland

Witte neushoorns in het Hlane Royal National Park.

Verder zuidwaarts is de kleinere Mkhaya Game Reserve is dé plek om neushoorns te spotten. Niet de witte, maar de zeldzamere en agressievere zwarte soort (kleiner en met kortere, stompere hoorn). Het onbedorven, door Swazi’s gerunde Mkhaya is sowieso hét reservaat voor beschermde diersoorten in Swaziland, met ook zeldzame buffels en antilopes. Ook leven er onder meer olifanten en giraffes. Van de Big 5 mist alleen de leeuw hier. Zowel in open 4×4’s als lopend kun je héél dicht bij het wild komen hier. De kans dat je oog in oog komt met een neushoorn is enorm! Met je eigen auto rondrijden mag niet; de game drives met safari-jeeps van het park zijn verplicht. Overnachten kan in het centrale Stone Camp.

Raften op de Usutu rivier

Swazilands langste rivier, de Great Usutu rivier, is met zijn heftige stroomversnellingen een fantastische plek om te raften. In de Zuid-Afrikaanse zomer, van januari tot maart, strekt het rafting traject zich maar liefst over vijftien kilometer uit, met een lunch halverwege bij een waterval. Je raft langs steile rotswanden met groen begroeide oevers, veelal in tweepersoons bootjes. In de winter, onze zomer, is de totale rafting-route geslonken tot 4 km. Dan worden de raftours echter wel weer gecombineerd met abseilen. Let op: in september en oktober is raften helemaal niet mogelijk.

Usutu rivier raften, Swaziland

Raften op de Usutu rivier. Fotocredit: www.swazitrails.co.sz.

Hoofdstad Mbabane

Mbabane is met zijn 100.000 inwoners de grootste stad en tevens hoofdstad van Swaziland. De stad vormt het commerciële hart van het land en ligt bij twee belangrijke rivieren (de Mbabane en de Polinjane), op een hoogte van 1200 meter in de Dlangeni Hills. Het is een vrij moderne stad met diverse banken, winkelmogelijkheden en marktjes. In de heuvels aan de rand van de stad vind je traditionelere huisjes en wijken.

Traditionele huisjes in Swaziland

Traditionele huisjes.

Swaziland locals

Vrouwen in traditionele kostuums.

De Ezulwini Vallei

Wie van Mbabane zuidwaarts naar Manzini rijdt komt door de mooie Ezulwini Vallei. Deze groene vallei van zo’n 20 kilometer lang barst van de mooie rotsformaties, beekjes en hot springs. Ook vind je er vele traditionele boerderijtjes, houtsnijwerkplaatsjes, diverse ‘craft markets’ en culturele dorpjes. Het is een belangrijke toeristenbestemming in Swaziland, ook de koning heeft er een huis. Je vindt er diverse restaurants, mooie accommodaties en zelfs casino’s en een golfbaan. Een prima uitvalsbasis om de rest van het land te verkennen, want de afstanden zijn vrij klein.

Lugogo Sun Hotel in de Ezulwini Vallei, Swaziland

Het Lugogo Sun Hotel in de Ezulwini Vallei.

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Bij de Ezulwini Valley ligt de Mlilwane Wildlife Sanctuary. Dit ‘heilige’ natuurreservaat (de koninklijke familie heeft er zijn familiegraf) omvat typisch Afrikaanse zandwegen, graslandvlaktes, heuvels, granietpieken en volop vriendelijk wild, waaronder buffels, giraffes, nijlpaarden, luipaarden, zebra’s en tal van antilopen. Je kunt Mlilwane op vele manieren ontdekken: lopend, per mountainbike, te paard of tijdens een game drive. Er zijn ook eeuwenoude rotstekeningen van bosjesmannen te vinden. Overnachten kan er o.a. in de mooie Reilly’s Rock Hilltop Lodge (v.a. €105), deze lodge is bovenop een heuvel gevestigd met uitzicht op de vallei en de bergen. Goedkopere opties zijn de bungalows en kamers van Mlilwane Wildlife Sanctuary (v.a. €32).

Mlilwane Wildlife Sanctuary, Swaziland

Zonsondergang in het Mlilwane Wildlife Sanctuary.

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Reizen naar Swaziland – Hoe kom je er?

Swaziland is zowel over de weg als per vliegtuig te bereiken. Grotere bussen en minibusjes vanuit Zuid-Afrika rijden meestal naar Mbabane or Manzini, onder meer vanuit Johannesburg, Kaapstad, Durban, Nelspruit, Kruger en ook Maputo in Mozambique: kijk hier bij siyeSwatini TransMagnific of bij het op backpackers gerichte Baz Bus.

Voor wie met eigen huurauto komt zijn er diverse grensovergangen. De drukste is die bij Ngwenya/Oshoek, niet ver van hoofdstad Mbabane. Hier staan vaak lange rijen. Beter kun je vanuit Zuid-Afrika de grens over bij Jeppe’s Reef of Amsterdam (Nerston). Let erop dat je vooraf toestemming vraag aan je autoverhuurder om Swaziland binnen te gaan, daar krijg je een papiertje voor mee.

Vanuit Johannesburg kun je ook vliegen naar Swaziland. Je landt dan op King Mswati III International Airport en kunt verder per (mini)bus.

Tip: georganiseerde Zuid-Afrika rondreizen die ook Swaziland aandoen vind je o.a. hier bij TUI, Djoser, Koning Aap en Kras. Zelf samenstellen met bouwstenen of op maat kan o.a. bij Riksja Travel of Tenzing Travel.

Top 3 Zuid-Afrika specialisten

Kras
Kras

Kras biedt een breed aanbod aan groepsreizen, safari reizen, individuele rondreizen en fly drives naar Zuid-Afrika, tegen scherpe prijzen.
Bezoek website

Askja Reizen
Askja Reizen

Het échte Zuid-Afrika ontdekken? Onze experts Zuid-Afrika helpen je graag bij het samenstellen van je reis op maat.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar Zuid-Afrika. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Zuid-Afrika reis.
Bezoek website

Beste reistijd Swaziland

De gemiddelde dagtemperatuur ligt het hele jaar zo tussen de 15 en 25 graden Celsius, afhankelijk van hoe hoog je zit. De zomers (onze winters) zijn warm, maar vooral in het westen niet zo snel te heet vanwege de ligging op gemiddeld zo’n duizend meter hoogte. In het oosten, dat lager ligt, is een grotere kans op tropische temperaturen in de zomermaanden. Van half oktober tot en met begin april moet je wel rekening houden met het regenseizoen, maar het maakt de natuur vaak veel mooier. De wintermaanden (onze zomermaanden) zijn frisser, maar veelal droog.

Zuid-Afrika rondreis aanbiedingen

8 Swaziland reiservaringen en tips • 37 landen bezocht
  30 reviews
  7 waarderingen

  “Vriendelijk land omringd door Zuid-Afrika”

  Geplaatst 18-04-2019

  We bleven maar één nacht in dit land, op doorreis naar de kust. Vriendelijke bevolking. Beetje omslachtige grensformaliteiten. We bezochten er een craftmarket en een traditioneel dorp. Toen we verder reden richting zuiden werd het steeds armoediger. Eigenlijk ligt het mooiste stuk bovenin. Er zijn nog wildparken, maar die hebben wij niet bezocht

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  27 reviews
  16 waarderingen

  “een heel kort bezoek aan Swaziland”

  Geplaatst 29-11-2017

  We zijn bij de grensovergang de Lavumisa/Golela Swaziland binnengekomen.
  Onderweg in Swaziland zagen we ananassen en heel veel suiker dat werd verbouwd. Overal hing de was buiten aan een lijntje en er waren veel traditionele huisjes te zien. Overal lopen hier de koeien op de weg. Ook zagen we vaak een waterpomp waar door de lokale bevolking water werd gehaald.
  We zijn naar de glasfabriek van Ngwenya gegaan. Er werd hier van gerecycled glas heel mooie dingen gemaakt. Vanaf een balustrade kon je zien hoe de beeldjes, vazen en glazen werden gemaakt. Er kwam een behoorlijke warmte van af en het is heel zwaar werk. Iedereen werknemer heeft zijn eigen taak. Bij ons uitzicht" werd er een leeuw gemaakt, waarbij de ene de romp maakte en de andere werknemer er een hoofd aan maakte, de volgende deed de staart etc. Helaas hebben we verder weinig gezien van Swaziland.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 38 landen bezocht
  44 reviews
  9 waarderingen

  “Mlilwane NP”

  Geplaatst 15-11-2017

  Het Mlilwane NP in Swaziland is een echte aanrader!
  Je kunt binnen het park kamperen of in een beehive slapen.
  In het park komen geen gevaarlijke dieren voor, behalve nijlpaarden en krokodillen. Overdag is het dus relatief veilig en je kunt dan ook zelf op pad. Er zijn wandelingen uitgezet die goed gemarkeerd zijn.
  Je ziet gegarandeerd wilde dieren van vrij dichtbij.
  Op het camping terrein scharrelen o.a. de nyala's, apen en kudu's vrij rond. Wel een beetje oppassen voor de nyala's trouwens, die zijn niet altijd even vriendelijk. Vooral spannend als je 's nachts naar de wc moet en er ineens een dier voor je neus staat!
  Rond het kampvuur vind je 's avonds de wrattenzwijnen, die gaan er gewoon naast liggen!
  Als je 's ochtends vroeg opstaat, zie je vanuit je campingstoeltje kuddes zebra's en veel verschillende antilopesoorten in de verte.
  Kun je je een beter begin van je dag wensen?!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 52 landen bezocht
  30 reviews
  17 waarderingen

  “een klein Afrikaans koninkrijk ”

  Geplaatst 07-11-2017

  In Swaziland heb je meer het gevoel het echte Afrika te ervaren. Het is duidelijk niet zo welvarend als de meeste (toeristische) gebieden in Zuid-Afrika en daardoor voelt het zich er authentiek aan. En ook hier zijn er goede mogelijkheden voor een kleine safari. Je vindt hier niet de Big 5 op 1 dag, maar in het Mlilwane NP kom je wel heel dichtbij het 'kleine' wild (zebra's, gnoes, veel 'hertjes', nijlpaarden, met geluk een krokodil) en in Hlane NP stikt het van de neushoors. Een echte aanrader is de Lobamba Village Tour van All Out Africa, je krijgt er een goed inzicht in het dagelijks leven in Swaziland. Wij vonden het bezoek aan Lucky's Art Gallery erg bijzonder en hebben deze man bij latere bezoeken nog een paar keer zelfstandig bezocht en financieel ondersteunt, waarbij hij ons altijd met een grote glimlach ontvangt. Voor de overnachting raad ik Malandela's B&B aan, prachtige kamers, bijzondere locatie, heerlijk restaurant en vriendelijke mensen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  13 reviews
  3 waarderingen

  “Klein Afrika”

  Geplaatst 07-11-2017

  Wanneer je in Zuid-Afrika op vakantie bent, kan je 'even' naar een ander land. Namelijk het mini landje Swaziland. Hier hebben ze nog hun eigen cultuur, gebruiken en munteenheid. Nadat je de relaxte grensovergang bent gepasseerd (yes weer een aantal stempels erbij) kom je in klein afrika. Je hebt niet gelijk het idee dat je in een ander land bent, maar je ziet toch echt verschillen. Sommige mensen lopen hier bijvoorbeeld nog in traditionele kleding. Maar ook de natuurparken zijn super mooi en zeker de moeite waard!!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 11 landen bezocht
  28 reviews
  4 waarderingen

  “Bijzondere ervaring”

  Geplaatst 06-11-2017

  Wij gingen tijdens onze reis naar zuid afrika ook een paar dagen naar Swaziland.
  Wat een bijzondere ervaring.
  we hebben gezien hoe de mensen daar nog leefde (voornamelijk vroeger)
  Dat één man nog steeds meerdere vrouwen mag hebben.
  We hebben daar prachtige traditionele dansen gezien.
  We zijn daar ook naar Kaarsen makerij geweest.
  Op de dag van de Kaarsenmakerij was de officiële rietendans. Dat is een enorm festival daar!
  Het leuke was ook de extra stempels in je paspoort krijgt omdat het een eigen land is.
  Heel bijzondere ervaring.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  13 reviews
  12 waarderingen

  “Bijzonder”

  Geplaatst 04-11-2017

  Na een bezoek aan Zuid-Afrika, hebben we een paar dagen in Swaziland doorgebracht in het mlilwane wildlife sanctuary. Bijzonder omdat je hier dicht tussen de dieren zit. Omdat het relatief ongevaarlijke dieren zijn, kan je er zelf zonder gids op uit. Wij hebben een fietstocht gedaan. Dit was pittig, aangezien het boven de 40 graden was, maar hoe vaak fiets je nou op een weggetje omringd door zebra's! Heel bijzonder!
  Je overnacht in 'beehives', traditionele hutten. Bijzonder om meegemaakt te hebben.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  13 reviews
  2 waarderingen

  “een lan in een land”

  Geplaatst 28-10-2017

  Swaziland is geheel omringd door Zuid-Afrika. gezien de route was het bezoeken van dit land een logische keuze. twee nachtjes is echt voldoende. op de plekken waar wij zijn geweest was weinig bijzonders. mijn tip: kort nadat je Swaziland in bent gereden is er een afslag naar een waterval. de waterval stelt niet veel voor maar de rout hier naartoe is prachtig.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Swaziland reiservaring en tips!

Ben jij in Swaziland geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Zuid-Afrika specialisten

Kras

Kras

Kras biedt een breed aanbod aan groepsreizen, safari reizen, individuele rondreizen en fly drives naar Zuid-Afrika, tegen scherpe prijzen.
Bezoek website


Askja Reizen

Askja Reizen

Het échte Zuid-Afrika ontdekken? Onze experts Zuid-Afrika helpen je graag bij het samenstellen van je reis op maat.
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar Zuid-Afrika. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Zuid-Afrika reis.
Bezoek website

Meer Zuid-Afrika reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budget groepsreizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Diverse rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Ook familiereizen!
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Zuid-Afrika op maat.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Vliegtickets naar Zuid-Afrika


Meer over vliegen naar Zuid-Afrika

Hotels in Zuid-Afrika zoeken

Hotels in Zuid-Afrika zoeken

Boek je rondreis naar Zuid-Afrika

Kras
1. Kras

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Askja Reizen
2. Askja Reizen

Je Zuid-Afrika reis op maat.
Bezoek website

Van Verre
3. Van Verre

Individuele rondreizen op maat.
Bezoek websiteBekijk 289 Zuid-Afrika rondreizen
Vanaf €1099 incl. vliegticket

Vliegtickets Zuid-Afrika

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Zuid-Afrika
V.a. 640 Meer over vliegen naar Zuid-Afrika