Vakantie tips Uppsala & midden-Zweden: de mooiste plekjes & bezienswaardigheden

Vakantie tips Uppsala & midden-Zweden: de mooiste plekjes & bezienswaardigheden

De leuke studentenstad Uppsala ligt ten noorden van Stockholm en staat voornamelijk bekend om haar oude universiteit en gezellige studentensfeer. De weidse omgeving van midden-Zweden barst van de mooie regio’s en natuurgebieden.

Door , laatst bijgewerkt op 2 januari 2023
9 minuten lezen

Waar staan Uppsala om bekend?

Uppsala ligt om precies te zijn op 70 kilometer afstand van Stockholm, in het centrale deel van Zweden. Uppsala is de hoofdstad van de provincie Uppsala Iän. In totaal wonen er ongeveer 130.000 mensen en is het de op drie-na-grootste stad van Zweden. Deze studentenstad wordt doorkruisd door de rivier Fyrisan, die is verbonden met het Mälarmeer.

Door deze gunstige ligging aan het water was Uppsala vroeger het knooppunt voor handel vanuit het noorden van Zweden. Er zijn mede daarom meerdere interessante historische bezienswaardigheden, vooral aan de westkant van de rivier (de kathedraal, de universiteit en het kasteel). Het commerciële centrum met de meeste winkels ligt aan de oostzijde.

Zweden vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Zweden aanbieders
 1. BBI Travel – Scandinavië specialist
  Bekijk aanbiedingen
 2. Voigt Travel – ook winterreizen
  Bekijk aanbiedingen
 3. ANWB – autorondreizen & familievakanties
  Bekijk aanbiedingen
 4. Natuurhuisje – vakantiehuizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. SNP – actieve Zweden vakanties
  Bekijk aanbiedingen

Waar staat de omgeving van Uppsala om bekend?

De omgeving rondom Uppsala kenmerkt zich door wilde bossen, hoge heuvels en grote meren. Midden-Zweden (het uitgestrekte deel ten noorden van de populaire regio’s Småland en Skåne) staat bekend om het grote aantal elanden en beren. Vooral beren zijn hier in grote aantallen aanwezig. Als je ze in het wild wil zien, ben je in Uppsala en omgeving aan het goede adres. Lees verder voor de leukste bezienswaardigheden in Uppsala en de mooiste plekken & regio’s van midden-Zweden.

Geschiedenis van Uppsala

Uppsala was een welvarende stad door de ligging nabij de zee en het Mälarmeer. In de 16e eeuw lokte de stad duizenden Belgen naar Uppsala om daar, met hun kennis van zaken over de ijzerindustrie, de stad te verbeteren. Tot de dag van vandaag zijn de Belgen een belangrijke financiële factor geweest.

In de 15e eeuw werd de universiteit gebouwd als eerste universiteit van Scandinavië. Er studeerden verschillende bekende wetenschappers af, waaronder plantoloog en zoöloog Carolus Linnaeus (Carl von Linné) en nobelwinnaar Svante Arrhenius. Carl is de ‘stichter’ van het taxonomie. Je vindt in Uppsala meerdere musea, tuinen en parken ter nagedachtenis aan hem.

Uppsala

Studenten in Uppsala

Upssala is een typische studentenstad met de studentenwijk Flogsta als belangrijkste uitvalsbasis. Er zijn tal van cafés, restaurants en studentenkroegen in de stad. Op 30 april hullen alle studenten in Uppsala zich in witte gewaden voor het jaarlijkse Walpurgis Festival. Er wordt ’s ochtends om 10 uur een bootrace gehouden.

In de beginmaanden van de zomer vieren de studenten dat zij hun jaar hebben afgerond. Ze rijden in vrachtwagens de stad door terwijl ze hard zingen en bier drinken. De oude universiteit en campus (met ook het historische Linneanum, foto) ligt achter het Uppsala Castle, in een groen gebied vol tuinen en parken.

Linneanum, Uppsala

Parken en tuinen van de Universiteitscampus, met helemaal achteraan het Linneanum.

Bezienswaardigheden Uppsala

Uppsala, Zweden

Gamla Uppsala

Gamla Uppsala betekent ‘oud Uppsala’. Dit historische ruïnegebied ligt ten noorden van het centrum. Hier vind je meer dan 300 terpen die stammen uit de periode tussen de 6e en de 12e eeuw. Er wordt gezegd dat de Viking-koningen Aun, Egil en Adils, die gedurende hun leven uit het niets verdwenen, zich in drie van deze terpen bevinden.

In de 17e eeuw werd Gamla Uppsala gezien als de zetel van de Westerse cultuur. De schrijver Olof Rudbeck liet zich inspireren door de stad en schreef in 1679 het boek Atlantica. Volgens hem was Uppsala de vergeten stad Atlantis. In het Gamla Uppsala museum kun je meer leren over deze geschiedenis.

Kathedraal van Uppsala

De kathedraal van Uppsala werd in 1435 gebouwd en is de grootste kathedraal van Zweden. Helaas werd een deel ervan in de 18e eeuw verwoest door een stadsbrand. Daarom kreeg de kathedraal in de 19e eeuw een neogotische make-over. De kerk is nu 119 meter hoog en ook 119 meter breed.

 • Opvallend zijn de dubbele torens aan de voorkant en de vieringtoren met hoge spitsen. De vieringtoren is een typisch Vlaams bouwwerk dat je ook bij veel kerken in Belgische steden terugziet.
 • In de kerk vind je het graf van de wetenschapper en botanicus Carolus Linnaeus. Tussen acht uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds kun je gratis mee met Engelstalige tours.
Kathedraal van Uppsala Rivier Fyrisan in het hart van Uppsala

Rivier Fyrisan in het hart van Uppsala.

Botanische tuin Linnéträdgarden

Onderaan de heuvel van het historische hart van Uppsala ligt de botanische tuin Linnéträdgarden. Deze tuin werd in de 17e eeuw ontworpen en in opdracht uitgevoerd door Carl Linnaeus. Hierdoor is het de oudste botanische tuin van Zweden. Je vindt hier meer dan 10.000 soorten planten, een 200 jaar oude serre en een tropische broeikas.

Lennakatten

Lennakatten is een mooie oude museumspoorroute van 33 kilometer die je van Upssala naar Faringe voert, dwars door de mooie natuur van centraal Zweden. Het is een goede optie om iets van de natuur te zien als je weinig tijd hebt. De oude spoorlijn en locomotieven zijn ook erg leuk voor kinderen. Onderweg zie je de bossen, meren en visplekken waar Zweden zo geliefd om is. Onderweg passeer je ook het Viltvattnet i Vedyxaskogen bos waar je kunt kanoën over de wilde wateren, kunt hiken door de bossen of vogels kunt spotten langs het water.

Mooiste plekken & regio’s midden-Zweden

Ruige natuur en pittoreske rode huisjes: het hart van Zweden is groot, uitgestrekt en – eenmaal boven Uppsala – steeds dunner bevolkt. Dit zijn de mooiste en populairste gebieden.

Värmland

Een stuk ten noorden van Uppsala ligt het bosrijke Värmland (‘Värmlands län’). Dit fraaie natuurgebied is bezaaid met 10.000 meren. Daarnaast stroomt de langste rivier van Zweden, Klarälven, door deze regio, voordat ‘ie uitmondt in het Vänernmeer.

 • Värmland leent zich uitstekend voor natuur en outdoor activiteiten, waaronder vlotten bouwen, hiken, skiën, mountainbiken en kanoën. De rijke flora en fauna ontdek je tijdens een eland- of beversafari.
 • Om te relaxen na een actieve dag in de natuur kun je naar het eerste kuuroord van Zweden: Selma Spa+ in Sunne.
 • Cultuur snuif je op in het huis van nobelprijswinnares Selma Lagerlöff (schrijfster van het boek Nils Holgersson) of in Karlstad.
Värmland

Tip: vakantiehuizen in Värmland vind je o.a. hier bij Natuurhuisje.nl. Leuke gezinscamping aan het Vänernmeer is Camping Duse Udde. Tip tot slot: déze 9-daagse familiereis ‘Zweden in een notendop’ met Nederlandse reisbegeleiding.

Dalarna

Dalarna (‘Dalarnas län’) is een provincie die ten noordwesten van Uppsala ligt, in het uiterste westen grenzend aan Noorwegen. De regio ligt direct boven het zojuist genoemde Värmland. Dalarna vormt een gebied zo groot als België, maar met slechts 300.000 inwoners. Deze authentieke Zweedse prachtregio kenmerkt zich door veel meren, beekjes, watervallen, wildlife en wintersportmogelijkheden.

 • In Dalarna leven wilde elanden, beren en bevers. Om er zeker van te zijn dat je deze dieren spot, kun je naar het elandenpark Langshyttan of het berenpark Orsa Grönklitt gaan.
 • Beversafari’s kun je het hele gebied doen. De vele meren in Dalarna maken het mogelijk te gaan vissen of te kanoën. Wanneer je over de Dalarivier peddelt kom je onderweg de waterval Björbo-Fänforsen tegen.
Dalarna, Zweden Dalarna, Zweden Dalarna in de winter

Dalarna in de winter.

Privé-vakantiehuizen in Dalarna vind je hier bij Natuurhuisje.nl. Huisjes op vakantieparken kun je boeken bij onder meer De Jong Intra Vakanties en TUI.

Hälsingland & Gästrikland

Ongeveer honderd kilometer ten noorden van Uppsala ligt de regio Gästrikland met daarnaast het Hälsingland. Deze regio’s worden minder bezocht door toeristen dan andere gebieden in centraal Zweden. De regio bestaat uit uitgestrekt landschap, dichtbegroeid bos, grote meren en statige versierde boerderijen. Deze boerderijen staan sinds 2012 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en worden de ‘Farm Houses of Hälsingland’ genoemd.

Wildlife is er in Gästrikland volop. Je kunt hier bevers, beren, elanden, wolven, veelvraten en lynxen tegenkomen in het wild. In dit deel van Zweden leeft zelfs de dichtste populatie bruine beren. Om deze te ontdekken kun je begeleide berensafari’s doen. De grootste stad van de regio is Gävle. In Gävle zijn naast cafés en restaurants mooie stranden te vinden.

Wintersport in centraal Zweden

In de winterperiode toveren enkele stille en rustige dorpen van centraal Zweden zich om tot bruisende wintersportbestemmingen. Het dorpje Sunne, op 300 kilometer afstand van Uppsala, is een van de bekendere en drukkere wintersportbestemmingen van deze regio. Het dorp Sälen, richting de Noorse grens, is een rustiger ski-oord. In Hovfjället kun je naast wintersporten ook hondsleeën of wolven spotten.

Wintersportvakanties in midden-Zweden vind je o.a. hier bij BBI Travel en De Jong Intra Vakanties.

Reizen naar Uppsala & midden-Zweden: hoe kom je er?

Uppsala ligt op 45 minuten afstand van het internationale vliegveld Arlanda Airport, waar onder meer KLM, Norwegian Air en SAS rechtstreeks naartoe vliegen vanaf Schiphol. Kijk hier bij Cheaptickets.nl. Van Arlanda Airport naar Uppsala en vice versa gaan bussen, of je gaat vanaf hier verder met een huurauto.

 • Vanaf Stockholm centrum neem je de bus of de trein naar Uppsala. De bus doet er een uur over, de snelste trein maar 35 minuten. Je kunt vanuit Uppsala ook bussen en treinen nemen naar onder andere Gävle, Västeras en Hällstavik.
 • Een treinrit naar Gävle duurt ongeveer een uur, een busrit naar Västeras duurt ongeveer 1,5 uur. Meest logische is echter om midden-Zweden met eigen auto of huurauto te bereizen. Met eigen auto (en veerboot) ben je vanaf Utrecht op z’n snelst in 17 uur in Uppsala.

Beste reistijd Uppsala & midden-Zweden

Uppsala en midden-Zweden zijn het hele jaar door geschikt om te bezoeken, maar de zomerperiode biedt uiteraard het beste weer. In de warmere zomermaanden kun je kanoën, vissen en zwemmen in de meren. In de winters kun je skiën en schaatsen in de natuur. Hiken door de bergen kan het hele jaar door, maar houd er rekening mee dat beren ’s winters hun winterslaap houden. De kans dat je ze in deze periode ziet is klein.

Zweden vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Zweden aanbieders
 1. BBI Travel – Scandinavië specialist
  Bekijk aanbiedingen
 2. Voigt Travel – ook winterreizen
  Bekijk aanbiedingen
 3. ANWB – autorondreizen & familievakanties
  Bekijk aanbiedingen
 4. Natuurhuisje – vakantiehuizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. SNP – actieve Zweden vakanties
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Uppsala & midden-Zweden reiservaring en tips!

Ben jij in Uppsala & midden-Zweden geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief