Vakantie Småland (Zweden): de mooiste plekjes & bezienswaardigheden

Vakantie Småland (Zweden): de mooiste plekjes & bezienswaardigheden

De zuidelijke regio Småland is het Zweden van Pippi Langkous: een streek vol groene heuvels, bossen, elanden, meren, riviertjes en een kustlijn vol eilandjes en kliffen. Het is een fantastische bestemming voor natuurliefhebbers en actieve gezinnen.

Door , laatst bijgewerkt op 2 januari 2023
9 minuten lezen

Waar staat Småland om bekend?

Småland ligt in het landsdeel Götaland; het zuidelijke deel van Zweden, net boven de zuidelijkste regio Skåne. Dit is het Zweden uit de boekjes. Létterlijk ook trouwens, want het is de thuisbasis van Astrid Lindgren en haar beroemdste boekfiguur Pippi Langkous. Småland is erg groen én waterrijk. Er zijn meer dan 5000 meren, tientallen rivieren en de kustlijn is 200 kilometer lang. Het grootste nationale park van het zuiden van Zweden is Store Mosse National Park.

Naast de prachtige natuur vind je in Småland een talloze leuke dorpen en steden, zoals Jönköping en het Pippi Langkous-plaatsje Vimmerby. Tot slot is Småland dé streek van IKEA en Zweeds design. De naam zal je wellicht ook al bekend voorkomen, want de speelhoeken in de Nederlandse IKEA’s heten ook Småland. We lopen hieronder alle bezienswaardigheden, highlights en mooiste plekken van Småland bij langs.

Zweden vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Zweden aanbieders
 1. BBI Travel – Scandinavië specialist
  Bekijk aanbiedingen
 2. Voigt Travel – ook winterreizen
  Bekijk aanbiedingen
 3. ANWB – autorondreizen & familievakanties
  Bekijk aanbiedingen
 4. Natuurhuisje – vakantiehuizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. SNP – actieve Zweden vakanties
  Bekijk aanbiedingen
Småland

Vimmerby

Het schattige plaatsje Vimmerby is de geboorteplaats van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. In het themapark Astrid Lindgrens Värld (Astrid Lindgrens Wereld) kun je Villa Kakelbont bezoeken en Pippi Langkous en alle andere personages uit de boeken van Astrid Lindgren ontmoeten. Ben je sowieso geïnteresseerd in Astrid Lindgren? Bezoek dan ook Astrid Lindgren’s Näs: het geboortehuis. Er zijn tentoonstellingen en je kunt rondleidingen volgen.

Ten noorden van Vimmerby ligt een ander recreatiepark: Nils Holgerssons Värld. Dit park gaat over de hoofdpersoon, met zijn ganzen, van het boek ‘Nils Holgerssons wonderbare wereld’, geschreven door Nobelwinnaar Selma Lagerlöf. Het park heeft attracties en een expositie van Zweden in miniatuurvorm.

Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld.

Växjö

Volgens velen is Växjö de groenste stad van Europa, en dat zou best wel eens kunnen kloppen. Växjö wordt omringd door natuur. In de omgeving liggen 200 meren en 23 natuurreservaten op loop- en fietsafstand. Op een landtong in een van de meren liggen de restanten van het Kronoberg-kasteel, een van de best bewaarde renaissance ruïnes in Zweden. Op 40 minuten rijden buiten Växjö bevindt zich de zipline van Little Rock Lake; de langste zipline van Noord-Europa. Op sommige punten zweef je, met een snelheid van 70 km/u op meer dan 50 meter hoogte.

 • Binnen de stadsmuren van Växjö is ook genoeg ‘groens’ te vinden. Ten eerste liggen er heel veel parken in de stad. Daarnaast staat Växjö bekend om de ontwikkeling van tal van duurzame initiatieven.
 • Het grootste evenement van de stad is FOOD en vindt plaats in september. Dit evenement staat bekend om de lokaal en duurzaam geproduceerde gerechten waarbij wordt samengewerkt met boeren en andere duurzame initiatieven in de omgeving.
Växjö, Zweden

het Kronoberg-kasteel bij Växjö.

Västervik

Het mooie stadje Västervik wordt ook wel ‘de parel van de oostkust’ genoemd. Het plaatsje heeft een levendige haven, mooie 18e eeuwse architectuur en volop terrasjes en winkels. Een erg geliefde toeristenspot in de zomer met volop accommodatiemogelijkheden.

Västervik, Zweden

Västervik vormt tevens de toegangspoort tot de gelijknamige eilandarchipel. Deze archipel bestaat uit 4450 eilanden en riffen, sommige zo klein als een postzegel. De kusten zijn wild en rotsachtig en het binnenland bloemig en vol bossen. Op de grote eilanden liggen kleine dorpjes met traditionele houten huizen in de typische Zweedse kleur ‘falurood’. De belangrijkste eilanden zijn Hasselö, Idö, Ragö en Björk. Rond Idö kun je een zeearendsafari doen. In de haven van Västervik liggen tal van handgemaakte boten en jachten waarmee je langs de archipel van Västervik kunt varen.

Vättern meer

Het Vättern meer is met een lengte van 128 kilometer en een breedte van 30 km een van de grootste meren van Zweden. Het diepste punt is 128 meter. Ten zuiden van het meer ligt de stad Jönköping. Vanuit deze stad kun je het water goed ontdekken. Vanaf het centrum van Jönköping richting Huskvarna ligt een twee kilometer wit zandstrand.

Hier kun je zwemmen, zonnen en een kano of kajak huren. Er zijn verhuurbedrijven aanwezig waar je materiaal en routes kunt krijgen. Of ga op rivierkreefsafari! Het Vättern meer staat namelijk bekend om zijn kreeften. Als je niet zo sportief bent, kun je vanuit Jönköping ook meegaan met een rondvaart.

Vättern meer, Zweden

Åsnen meer

In het midden van Småland ligt een van de andere grootste meren van het land: het Asnen meer. Dit meer heeft een oppervlakte van 1500m² en telt 740 kilometer kustlijn. In het meer vind je meer dan 350 eilandjes. Dit maakt Asnen het walhalla voor kanoërs. Door de Allemansrätten (het recht op publieke toegang) is het hier eenvoudig om in de vrije natuur te kamperen tijdens een meerdaagse kanotocht.

Daarnaast is het Åsnen meer perfect voor hobby- en sportvissers. Er zwemmen hier één meter lange snoeken en snoekbaarsen. Bij Huseby Mill kun je een stukje Nederlandse geschiedenis terugvinden. Rond 1600 runde de Nederlandse familie de Reest de industrie van ijzerproductie. Bij deze ijzerproductie werd waterkracht opgewekt en werden kanonnen geproduceerd. Deze kanonnen transporteerden ze via het water naar Haarlem en Amsterdam.

Åsnen meer, Zweden

Elandsafari in Småland

De kans is groot dat je wilde elanden tegenkomt tijdens je reis door Småland, want die zijn er volop in de wilde natuur. Als je verzekerd wilt zijn van een ontmoeting met ‘de Koning van het Woud’, kun je een safari doen in het elandenpark Smälandet Elk park. Met een elandensafari rijd je met een voedertrein of je eigen auto door het park. Als je met de trein door het park gaat, krijg je takken groen waarmee je de dieren kunt voederen. Naast elanden zijn er in dit park ook bizons te bewonderen. In juni en juli heb je de grootste kans om baby-elanden te spotten.

Eland in Småland

Öland

Öland is een groot eiland ten oosten van Småland. Het eiland is met een brug aan het vasteland van Småland verbonden, bij het dorpje Skälby. Öland is een ‘echt’ eiland, het op één na grootste van Zweden. Hier geen bossen en meren, maar een vlak heidelandschap vol grazend vee en bloemen met ook veel zandstranden, mooie kustlijnen en de meeste zonuren van Zweden.

 • In het zuiden van Öland ligt het bijzondere kalksteengebied Stora Alvaret, dat sinds 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit strekt zich uit over een lengte van 40 kilometer en een breedte van 10 kilometer.
 • Op Stora Alvaret kom je ook klifgebieden, kleine meren en orchideeën-velden met unieke insecten tegen. De orchideeën zijn er in diverse soorten en maten en beginnen in mei te bloeien. Bij de kliffen van Ottenby (in het zuiden van Öland) vliegen verschillende soorten vogels.
Öland, Zweden

In het zuidwesten van Öland ligt Haga Park. Dit gebied kent ondiepe zandbodems en een lichte zeebries, ideaal voor wind- en kitesurfers. Op het strand Sandberg hebben kitesurfers zelfs het rijk voor hen alleen. Het eiland Öland staat naast haar bijzondere flora en fauna ook bekend om de traditionele feesten.

 • In het voorjaar wordt het lentefeest ‘Öland spirar’ georganiseerd, ter ere van de bloeiende orchideeën.
 • In augustus en september vieren ze ‘Kräftskiva’: het kreeftenfeest, waarbij lange tafels worden gedekt met lantaarns, bier en schnaps.
 • In het najaar wordt het oogstfeest ‘Skördefesten’ gehouden. Het eiland staat dan helemaal in het teken van gastronomie en kunst.

Waar fietsen in Småland?

Tussen Växjö, Simrishamn, Blekinge en Skåne in ligt dé nieuwe fietsroute van Zuid-Zweden: Sydostleden. Deze 274 kilometer lange route leid je langs diverse natuurgebieden, graanvelden en dorpen. De route begint in Simrisrhamn en eindigt in Växjo.

 • Tijdens de tocht passeer je het Asnen meer, de beroemde appelboomgaarden van Kivik, het paradijs voor vissers Mörrum Kronolaxfiske, de archipel van Blekinge, het historische Kristianstad en de kustlijn Alakusten.
 • Deze route is voor meer dan 80% geasfalteerd en bijna volledig vrij van verkeer. Je kunt beginnen in één van de twee steden, maar natuurlijk ook in het midden van de route.
 • Een andere bijzondere fietservaring is fietsen over Öland. Er zijn duidelijk gemarkeerde fietsroutes in combinatie met kronkelende aftakkingen.
 • Voor de actievere fietsers zijn de mountainbikeroutes in Blomestermala geschikt. Hier vind je modderige bospaadjes, brede grindpaden en heuvelachtige routes.
Kristianstad, Zweden

Het centrum van Kristianstad.

Småland, Zweden

Kamperen in Småland

Småland is een geliefde kampeerbestemming voor gezinnen. Op de meer dan 60 SCR-campings zijn vrijwel altijd ook (veelal houten) gezinshuisjes aanwezig. Daarnaast hebben de meeste campings drie sterren, wat gelijk staat aan ruimte, comfort en veel speelgelegenheden. Campings in Småland liggen over het algemeen aan een meer. Je kunt hier dus zwemmen, vissen, kanoën of fietsen rondom het meer.

Tip: vakantiehuisjes in Småland boeken kan o.a. hier bij Booking.com, TUI of Natuurhuisje.nl.

Tingsryd Resort

Het Tingsryd Resort.

Reizen naar Småland – hoe kom je er?

Småland ligt in het zuiden van Zweden en is goed per auto bereikbaar over de Sontbrug tussen Denemarken en Zweden. Je bereikt Småland ook eenvoudig via de omliggende provincies. Er is een goed wegennetwerk en duidelijke wegbewijzering in Zweden. Als je met het openbaar vervoer reist, kun je vanuit onder andere Stockholm of Malmö de trein nemen naar Växjö.

Beste reistijd Småland

De beste periode om Småland te bezoeken is tussen mei en september. De temperatuur schommelt dan rond de 20-25 graden Celsius. Op Öland kun in de orchideeën in bloei zien staan en genieten van de feesten. Daarnaast is de kans op baby-elanden spotten het grootst in deze periode.

Zweden vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Zweden aanbieders
 1. BBI Travel – Scandinavië specialist
  Bekijk aanbiedingen
 2. Voigt Travel – ook winterreizen
  Bekijk aanbiedingen
 3. ANWB – autorondreizen & familievakanties
  Bekijk aanbiedingen
 4. Natuurhuisje – vakantiehuizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. SNP – actieve Zweden vakanties
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Småland reiservaring en tips!

Ben jij in Småland geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief