New Orleans (VS): alle bezienswaardigheden & tips voor de blues stad!

New Orleans (VS): alle bezienswaardigheden & tips voor de blues stad!

New Orleans is de stad van de jazz, Mardi Gras en de Cajun/ Creoolse keuken. Het is de grootste stad van Louisiana en ligt aan de oevers van de beroemde Mississippi rivier.

Door , laatst bijgewerkt op 2 januari 2023
6 minuten lezen

Waar staat New Orleans om bekend?

New Orleans heeft één van de grootste havens van Amerika en is een smeltkroes van verschillende culturen. Naast de Frans sprekende Cajuns wonen er immigranten van Creoolse, Italiaanse, Ierse en Duitse afkomst. Omdat de stad temidden van kantoenplantages ligt vind je hier ook nog veel afstammelingen van de vroegere Afrikaanse slaven. De rijke cultuur uit zich in een grote diversiteit aan muziek, eten en festivals.

x

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

French Quarter

French Quarter, ook wel Vieux Carre genoemd, is de oudste buurt van New Orleans met historische panden variërend van 100 tot 300 jaar oud. De wijk staat bol van de barretjes, restaurants en live muziek. Het feest gaat hier nachtenlang door, New Orleans kent namelijk geen sluitingstijden!

Bourbon Street is de bekendste straat van het French Quarter, maar is erg druk en toeristisch. Gezellige en minder drukke alternatieven zijn Frenchmen street of Royal Street. Het French Quarter is de bakermat van de Jazz muziek, die hier ontstaan is in de 19e eeuw uit een samenwerking van vroegere slaven en Creolen.

Bourbon Street

Bourbon Street, de bekendste straat van het French Quarter.

Mardi Gras

Letterlijk vertaald betekent Mardi Gras ‘Vette dinsdag’. Het is de dag voor Aswoensdag, bij ons ook wel bekend als Vastenavond met carnaval. Mardi Gras is het grootste evenement van het jaar en is in de stad geïntroduceerd door de Franse kolonisten. Het feest staat bekend om de parades en allerlei soorten festiviteiten.

De straten en balkons van de stad zijn afgeladen vol met toeschouwers die naar de kleurrijke optochten komen kijken en proberen een kralenketting op te vangen. Het is traditie om deze het publiek in te slingeren.

Mardi Gras

Kleurrijke Mardi Gras parade in New Orleans.

St. Louis Cathedral

Aan de noordzijde van Jackson Square in het French Quarter ligt de St. Louis Cathedral. Deze indrukwekkende kathedraal is geopend in 1794 en is de oudste kathedraal van Amerika die doorlopend in gebruik is geweest. De St. Louis begraafplaats is bekend omdat voodoo priesteres Marie Laveau hier begraven ligt.

Haar tombe trekt jaarlijks vele pelgrims. Volgens legenden spookt het in de kathedraal. Père Antoine, priester en in de kathedraal begraven, is in de vroege ochtend gezien terwijl hij door het gangpad van de kathedraal liep.

St. Louis Cathedral

De St. Louis Cathedral uit 1794.

De kerkhoven van New Orleans

Een interessante tour die je in New Orleans kunt boeken is de ‘Cemetery Tour’. De stad telt maar liefst 42 begraafplaatsen. Vanwege het hoge grondwater konden kisten niet zomaar begraven worden, waardoor inwoners genoodzaakt waren bijzondere sarcofagen te bouwen. De bekendste begraafplaatsen zijn:

 • De St. Louis Cemetery: naam van 3 katholieke begraafplaatsen in New Orleans. ‘No. 1’ is alleen met een officiële gids te bezichtigen.
 • Lafayette Cemetery: een van de stads oudste begraafplaatsen, gelegen in het Garden District.
 • Le Metairie: kerkhof met meer dan 9.000 graven en grote, imposante graftombes.

Je kunt ook een CD voor in de (huur)auto krijgen die je langs alle belangrijke plaatsen voert.

De Natchez Stoomboot

De radarstoomboot Natchez biedt cruises aan over de Mississippi River. Dit is een erg leuke manier om meer te zien en te leren over New Orleans. Ga naar GetYourGuide om vooraf een cruise te reserveren. Je kunt hier kiezen tussen:

 • Een Jazz Dinner cruise: cruise met een live Jazz band, een buffet en prachtige uitzichten op de stad.
 • Een Jazz Harbor cruise: een 2 uur durende cruise met uitleg van een gids.
Natchez Stoomboot

Luister naar jazz muziek aan boord van de Natchez stoomboot.

Eten in New Orleans

Eten is één van de hoofdzaken in New Orleans. De belangrijkste invloeden zijn de Creoolse uit de Caribbean en de Cajun, afkomstig van de Franse immigranten. Maar ook Italiaanse, Spaanse en Afrikaanse invloeden vind je terug in de veelzijdige keuken van New Orleans.

De bekendste gerechten zijn de Gumbo (een stoof met typische Cajun kruiden) en Jambalaya (een soort Paella). Uit eten in New Orleans begint meestal laat en gaat tot laat door. De stad heeft vele traditionele en trendy restaurants.

New Orleans – hoe kom je er

Het voordeligst vlieg je naar New Orleans vanuit Schiphol met KLM of Air France. De vluchtprijzen variëren van €550 tot €800. Directe vluchten zijn er niet, KLM maakt één stop in Atlanta of Detroit, Air France maakt 2 tussenstops. De gemiddelde vluchttijd bedraagt tussen de 12 en 15 uur.

 • Wil je met een camper reizen door Amerika? Deze boek je eenvoudig hier bij Travelhome, specialist in camperreizen en onderdeel van de ANWB.
 • Voor huurauto’s in alle soorten en maten – en 100% verzekerd! – moet je hier bij Sunny Cars zijn.

Hoeveel dagen in New Orleans?

Om ál het moois van New Orleans te ontdekken en de stad echt even in je op te nemen, heb je minimaal 4 volle dagen nodig. 1 nachtje is dus écht te weinig om de stad goed te leren kennen. Kies daarom altijd voor minimaal 3 nachten als je een bezoek brengt aan New Orleans!

Van New Orleans naar …

New Orleans vormt vaak een tussenstop tijdens een reis door het ‘Diepe Zuiden’ van Florida. Andere stops op deze route zijn vaak Memphis, Orlando, Florida Keys en Miami. Liever een wat veelzijdiger beeld van Amerika krijgen? Stippel dan een rondreis uit van New Orleans naar New York met tussenstops in onder meer Nashville, Washington D.C. en New York.

Beste reistijd New Orleans

De beste periode om New Orleans te bezoeken is in het voor- en najaar. In de zomer kan het er erg warm en benauwd zijn door de hoge luchtvochtigheidsgraad en temperaturen die oplopen richting de 40 graden Celsius.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

5 New Orleans reiservaringen en tips

 • Eva van Kempen op 02-05-2019

  “Franse invloeden”

  Wat een leuke stad! De mensen zijn ontzettend vriendelijk, al hebben ze wel een sterk accent ;-). Verwacht er veel krab en andere zeedieren te eten, wat erg lekker was. De kleine bandjes op straat en in de kroegen maakt de stad een muzikaal feestje!

 • Deborah op 29-11-2017

  “Muzikaal New Orleans!”

  Ik was er 2 keer beiden voor hurrican Katrina de verwoestingen aanbracht, de eerste keer met Mardi Gras, een ervaring rijker zullen we maar zeggen :)!
  Heel de dag feest wat tot in de hele vroege uurtjes doorgaat. Kettingen om, naar de parades kijken, hurricans bestellen & Crawfish eten, naar de Piano Bar (wees bereid om hiervoor in de rij te staan) en door Bourbon street dwalen. Ook buiten Mardi Gras weekend om hangt er een gezellige feestelijk stemming in dit deel van de stad waar je overal muziek hoort en blije mensen ziet.

 • op 08-11-2017

  “Heerlijk swingende stad.”

  Heb in New Orleans heerlijke dagen gehad. De stad bruist en ademt muziek en creativiteit. Er is vaak iets te doen en straatartiesten ga je zeker tegenkomen. Vanuit New Orleans kan je een moerastocht boeken. Erg leuk. Het French Quarter is erg leuk om doorheen te struinen. Vergeet hier niet de jambalaya te nemen, heerlijk.

 • Alessandra op 28-10-2017

  “De jazz van New Orleans bezoeken”

  In New Orleans vind je nog veel Franse invloeden, maar het is voornamelijk een culture hotspot en mix van van alles en nog wat. Als je in het zuiden bent, moet je zeker naar New Orleans gaan. Loop door de Bourbon street, ga een van de jazz tentjes in, bezoek het tijdens Mardi Gras en neem een hap uit de wereld beroemde en zoete beignets van Café Du Monde of een heerlijke po-boy.

 • Louise op 25-12-2015

  “Bruisend, muzikaal en smakelijk genieten ”

  Nieuw Orleans is gekenmerkt voor het leven door de verschrikkelijke orkaan Katrina. Dat is iets waar je niet om heen kunt. Er zijn nog genoeg gebouwen in puin maar dit betekend niet dat de stad bij de pakken neer is gaan zitten. Deze stad staat namelijk volop in het leven. Straten zoals Bourbon en Frenchman street bruisen van het leven en veranderen in de avond in één groot straat feest. In Frenchmen street heb je de kleine tentjes waar een aantal jazzmuzikanten elke avond weer de show van hun leven geven. Bourbon street is meer de feest straat met clubs en karaoke bars. Wat beide straten met elkaar gemeen hebben is de Creoolse keuken. Simpele tentjes met eten zo heerlijk!
  Als je het drukke leven van de stad wilt ontsnappen kan dit onder andere met een Honey Island Swamp tour. Daarnaast zijn er ook kerkhof, spoken en geesten tours voor de liefhebben.
  New Orleans is een ontzettend interessante stad maar ga 's avonds niet onnodig alleen op pad. In de hoofdstraten is niets aan de hand maar de kleine afgelegen straatjes zijn niet altijd even veilig alleen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw New Orleans reiservaring en tips!

Ben jij in New Orleans geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief