Prasat Preah Vihear (Cambodja): ongerept UNESCO tempelcomplex

Prasat Preah Vihear (Cambodja): ongerept UNESCO tempelcomplex

De ruïnes van het prachtige hindoeïstische tempelcomplex Prasat Preah Vihear zijn sinds 2008 UNESCO-werelderfgoed. Ze zijn veel minder bekend dan Angkor Wat, moeilijker bereikbaar ook: maar o zo de moeite waard!

Door , laatst bijgewerkt op 5 juni 2023
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Conflictgebied
 2. Een rijke geschiedenis
 3. Reizen naar Prasat Preah Vihear
 4. Overnachten in Prasat Preah Vihear

Waar staat Prasat Preah Vihear om bekend?

Prasat Preah Vihear, oftewel de ‘tempel’ Preah Vihear, ligt in het uiterste noorden van Cambodja, zo’n beetje op de grens met Thailand. Het complex bevindt zich spectaculair bovenop een klif van 525 meter in het Dongrekgebergte. Waar de beroemde tempels van Angkor Wat jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers trekken, is Preah Vihear door zijn geïsoleerde ligging grotendeels onontdekt gebleven. Hier geen tuktuks, tour guides en vele andere toeristen met waterflesjes en fotocamera’s: vaak zijn er alleen maar wat Cambodjaanse toeristen.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Conflictgebied

Doordat Prasat Preah Vihear pal op de grens van Cambodja met Thailand ligt, werd er door beide landen jarenlang bediscussieerd wie de rechtmatige eigenaar was. In 1962 besliste het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat het Cambodja toebehoorde. Thailand legde zich hier niet bij neer, wat resulteerde in een aantal conflicten.

 • Zo ook nog in 2011, toen Cambodjaanse militairen streden met hun Thaise buren, waarbij aan beide kanten slachtoffers vielen. Datzelfde jaar besloot het Internationaal Gerechtshof dat beide landen hun militaire troepen in het gebied moesten terugtrekken.
 • Dat verliep niet helemaal volgens plan, want er is nog altijd een sterke militaire aanwezigheid in het gebied. Maar sinds 2011 zijn er geen incidenten geweest en hebben meerdere toeristen het tempelcomplex zonder problemen bezocht. Wel is het aangeraden voor vertrek de actuele situatie te checken.
Preah Vihear Preah Vihear berg

De rotsberg waarop de tempel gelegen is.

Een rijke geschiedenis

Men vermoedt dat de eerste tempel al in de vroege negende eeuw werd gebouwd en daarna in opdracht van koning Suryavarman I en II werd uitgebreid. Dit maakt het tempelcomplex dus ouder dan het vermaarde Angkor Wat. Preah Vihear is gewijd aan de god Shiva in zijn gedaantes als de berggoden Sikharesvara en Bhadresvara.

 • Het 800-meter lange complex is op het noorden gericht, wat hoogst ongebruikelijk is omdat Hindoeïstische tempels gewoonlijk op het oosten zijn gericht, de meest gunstige richting.
 • Alhoewel slechts ruïnes restten, is de indrukwekkende omvang van Preah Vihear nog altijd goed te aanschouwen. De ligging bovenop een rots van 525 meter hoog en het uitzicht dat ermee gepaard gaat is onvergetelijk.

Het mooiste van allemaal blijft toch het feit dat je je hier écht een beetje Indiana Jones kunt voelen, omdat (nog) zo weinig reizigers de trip maken.

Preah Vihear tempel Preah Vihear, Cambodja

Reizen naar Prasat Preah Vihear bereiken – hoe kom je er?

Voor wie (goedkoop) met het openbaar vervoer wil reizen: vanuit de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh kun je het best de bus nemen naar Sra Em. Let op dat je niet op de bus naar ‘Preah Vihear’ stapt, want deze zet je in Preah Vihear City af, 115 kilometer van het tempelcomplex! Vanuit Sra Em kun je het laatste stuk per motortaxi afleggen. Ben je in Siem Reap (de uitvalsbasis voor Angkor Wat)? Dan kun je een minibus of (gedeelde) taxi naar de tempels nemen. Uiteraard is het ook altijd mogelijk om een privé-tour te boeken met eigen chauffeur en auto.

Preah Vihear omgeving

Uitzicht vanaf de tempel.

Het eigenlijke tempelcomplex ligt nog op zeven kilometer afstand van de plek waar je de kaartjes (ca. €12) koopt. Dat laatste stuk leg je af achterop een motor (ca. €4,50) of in een gedeelde pick-up truck (ca. €23 voor 6 personen). Wie zelf een motor heeft zou zelf tot de tempels kunnen rijden, maar wees gewaarschuwd: de weg is ontzettend steil. Het tochtje achterop de motor zorgt al voor genoeg adrenaline!

Let op: de laatste motors en pick-ups die naar boven rijden vertrekken om half vier. Rond half vijf moeten de bezoekers de tempels verlaten. Kom dus vroeg genoeg, want je hebt sowieso meer dan een uur nodig om alles te zien.

Vanuit het nabijgelegen stuk Thailand is het niet meer mogelijk naar Prasat Preah Vihear te reizen, aangezien de Cambodjaanse regering de grensovergang hier gesloten heeft.

Tip: de meeste georganiseerde Cambodja-rondreizen doen Preah Vihear niet aan, uitzonderingen zijn déze reis van 333TRAVEL en déze reis van Van Verre.

Overnachten in Prasat Preah Vihear

Op 30 kilometer van Prasat Preah Vihear ligt Sra Em, het dichtstbijzijnde stadje. Opties voor overnachten zijn echter beperkt en toeristen vind je hier niet. Je zal meer geluk hebben in de provinciehoofdstad Preah Vihear City, maar dat ligt wel op 115 kilometer afstand. Als je zelf vervoer hebt of een tour hebt geboekt, dan kan je altijd terugkeren naar Siem Reap. Prasat Preah Vihear is echt zo’n bezienswaardigheid die je aandoet als dagtrip.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Preah Vihear reiservaring en tips!

Ben jij in Preah Vihear geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief