• Uitgebreide reisinformatie
 • Meer dan 10 jaar ervaring
 • Tips & ervaringen van reizigers!

Cuba ervaringen,
reviews, reisverslagen & persoonlijke tips

101 Cuba reiservaringen en tips

Bezienswaardigheden

8,6

Gastvrijheid

8,7

Natuur

8,1

Stranden

8,5

Eten

6,7Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling

Filter op reisvorm

 • 8,4
  Kimberley Demeijer op 11-08-2014
  Gereisd maart 2014 • 1 week lang • met familie • zonvakantie • met TUI

  “Terug in de tijd, Cuba..”

  Een bijzonder land wat een indruk op je achter laat.,zo heb ik Cuba ervaren.
  Wij zaten in Guardalavaca in Noord/Oost Cuba. Hier schijnt het nog authentieker te zijn dat Zuid/west in de buurt van Havana. Het enige min punt is dat naar Havana gaan geen optie is tenzij je erheen vliegt. Zo groot is cuba namelijk nog.
  Maar wij hebben ons erg vermaakt in dit authentieke gedeelte van Cuba.
  Wat mij gelijk opviel is de auto's , je denkt misschien zien we er een paar.
  Maar niets is minder waar, de auto's die vaak van overgroot vader op zoon ,naar zoon zijn gegaan. Zijn de grote trots van deze mannen en verdienen hier als taxi chauffeur de kost mee.
  Ze pronken hier dan ook mee bij de hotels en je kunt ze aanspreken of ze je ergens heen willen brengen en als je foto's wilt maken is dit geen probleem. Geef de vent dan wel een fooitje want daar moeten ze het allemaal van hebben in Cuba. Met 1 CUC zijn ze al heel blij.

  Vanaf ons resort hebben we verschillende leuke uitstapjes gemaakt. Zo hebben we via de touroperator de BAY ADVENTOUR gemaakt.
  Je rijd de weg naar Banes en deze schijnt een van de mooiste wegen van Cuba te zijn. Het is inderdaad leuk om te rijden en het landschap is erg wisselend. Van rietsuikervelden tot palmbomen. De wegen zijn goed begaanbaar dus zelf een auto huren is zeker een optie!
  Op een catamaran ga je naar natuurpark Cayo Saetia. Dit is een beetje een veredelde Beekse bergen waar je in een jeep rondrijd opzoek naar wat zebra's. Maar het strand is er werkelijk fantastisch! Het is er mooi helder en leuk vertoeven voor een paar uur. De tocht op de catamaran is heerlijk, drankjes zijn inbegrepen dus je kunt lekker luieren op het net en genieten van een drankje en de wind in je haren!

  Wat het allergaafst was de tour naar Santiago en Holguin. We zijn met een Cubaan ''Fidel'' en zijn oude oldtimer naar deze 2 steden geweest. Zelf vond ik Holguin veel gemoedelijker en leuker dan Santiago maar als je in dit gedeelte van Cuba ben kan een bezoek eigenlijk niet ontbreken. Je gaat naar het plein van de revolutie, het fort van Ell Morro en de Santa Ifigenia begraafplaats. Daarna ga je het centrum in waar je goed het verschil ziet tussen arm en rijke gedeelte van de stad. Het is leuk er even rond te lopen en onze Fidel wist precies waar we goedkoop de goede rum konden kopen. Het fijne was dat hij je neerzetten en ophaalde wanneer je maar wilde. Niet wachten op de tourbus van het reisbureau met hordes mensen tegelijk ergens komen, nee we waren met zijn 4tjes en konden ergens zo lang , of zo kort blijven als we maar wilde.
  Ook de hele oldtimer ervaring is natuurlijk gigantisch, Fidel sprak nauwelijks engels en met handen en voeten werk en een beetje spaans kwamen we er wel. De mensen zijn heel erg gastvrij en vriendelijk. In zo'n stad als Santiago moet je wel even op je spullen letten en proberen ze je wel wat te verkopen maar met een simpel No is het ook weer over.
  Doordat we met Fidel meereden kwamen we op plekken waar we anders nooit zouden komen. We zijn gaan lunchen.. De cubaan wist wel een goed plekje. Midden in het oude centrum van Santiago ,ergens tussen de smalen straatjes waar de was buiten hing en de cubanen hun auto stonden te wassen zat een deur. Kinderen waren een balletje aan het trappen en de gevels waren vervallen en oud. Nooit in een miljoen jaar dat we hier alleen of met een tourbus zouden durven komen.
  Hij ging ons voor. Een trap op, een woonkamer met wat mensen die tv kijken, wat spaanse woorden over en weer, en een vrouw komt een piep klein keukentje uit en gaat ons voor weer een trap omhoog..
  Wow.. Een soort dakterras met misschien plek voor hooguit 10 mensen, druiven aan het plafond en uitzicht over de straat onder ons. ter plekke worden tafels voor ons aan elkaar geschoven en spaanse muziek word aangezet, en menu kaarten overhandigt. We nemen allemaal de kreeft. We moesten er even op wachten door dat piepkleine keukentje natuurlijk maar dit was absoluut de lekkerste kreeft die ik ooit heb gegeten! Groot, veel vlees, mals en heerlijk smakend en ruikend naar knoflook en boter. Zo'n bord vol met erbij rijst, aardappelen ,salade ect kosten ongeveer 10 euro. Wat een mooie herinnering!

  Holguin bezochten we ook weer met onze taxi chauffeur Fidel. Eenmaal in Holguin kwam er nog een vriend bij die vloeiend engels sprak en ons de stad zou laten zien. Wat een gezellig stadje om doorheen te slenteren. Met wat winkeltjes en een marktje. Overal muziek, en je word overal uitgenodigd om te kijken. Zo hebben we een tijdje naar een zangspel geluisterd van 2 oude mannen die prachtig zongen en ondanks dat je er niks van verstaat je het wel voelt. Prachtig..

  Het toppunt was toch wel de 458 treden van de heuvel Loma de la cruz. Halverwege ben ik afgehaakt. Onze taxichauffeur bracht ons wel naar boven.. Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht over de stad en kan je een drankje drinken. Daar word je verwelkomt door een oude vrouw die tot op een paar jaar geleden elke dag, elke tree de trap schoonmaakte! Nu verkoopt ze je een geluksketting met een grote sigaar in haar mond en geeft ze je een knuffel.
  Ook hier hebben we weer op een bijzonder plekje gegeten, heerlijke lokalen specialiteiten in een klein restaurantje midden in een straatje.

  De mensen zijn lief en gastvrij onderweg naar Holguin stopte we nog even bij een ''koffieplantage''. Daar moet je je niet veel van voorstellen maar de gastvrouw verwelkomende ons met heerlijke koffie en lekkernijen. Zo kan je wel even zien hoe de mensen leven en weer hoe gastvrij ze zijn.

  Het is echt een land waarbij de tijd heeft stilgestaan. De mooie auto's , maar zeker de nog mooiere stranden. Goede wegen waar je overheen kunt touren. Een leuke afwisseling van natuur en cultuur. Ik zou zeker nog is terug willen naar de andere kant. Havana bezoeken en de stranden aan de Caribische Zee. Om de gastvrijheid zal ik het zeker niet laten...

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Holguin • Cayo Saetia • Guardalavaca

  Mijn Cuba beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 7
  • Eten: 9
  • Stranden: 8

Deel jouw Cuba reiservaring!

Ben jij onlangs in Cuba geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van het land

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de siteUitgebreide reisinformatie
Meer dan 10 jaar ervaring
Tips & ervaringen van reizigers!

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief