• Uitgebreide reisinformatie
 • Meer dan 10 jaar ervaring
 • Tips & ervaringen van reizigers!

Cuba ervaringen,
reviews, reisverslagen & persoonlijke tips

101 Cuba reiservaringen en tips

Bezienswaardigheden

8,6

Gastvrijheid

8,7

Natuur

8,1

Stranden

8,5

Eten

6,7Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling

Filter op reisvorm

 • 7,6
  Judith Huijsman op 29-01-2016
  Gereisd juli 2007 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

  “Een bijzondere reis vol bijzondere ervaringen!”

  In 2007 was mijn eerste vakantie met mijn partner meteen een hele bijzondere vakantie. We hadden van te voren al hier en daar vernomen hoe het er in Cuba aan toe gaat. Maar toen we daadwerkelijk in Cuba rondreisden, ervoeren we pas echt Cuba.
  Het begon al met het ophalen van de huurauto. Die was compleet afgeragd en werkelijk overal beschadigd. En leek in geen enkel opzicht op de type auto die we van te voren in Nederland geboekt hadden. Een wegenkaart? Was er niet. Gelukkig waren we hier al op voorbereid en hadden we in NL al een kaart aangeschaft. Er zat een minuscule hoeveelheid benzine in de auto en verder moesten we het maar uitzoeken. Het duurde uren voordat we eindelijk op pad konden.
  We waren goed en wel op weg (we zouden het hele eiland rondreizen) of er sprong iemand voor de auto voor een lift. Enigszins geïntimideerd wilden we langzaam doorrijden, maar er werd eerst nog woest op de motorkap geslagen. Welkom in Cuba.
  Er stonden zelden borden langs de kant van de weg dus het navigeren ging op gevoel en met behulp van de kaart maar gelukkig ging ons dat goed af. De snelweg veranderde plots in een zandweg met grote kuilen en ons reisschema leek ineens niet zo haalbaar en relaxed meer. Overal waar we kwamen probeerden mensen ons geld af te troggelen, begrijpelijk, maar in landen als Brazilië en Mexico had ik dit nog niet eerder meegemaakt. Overal waar we eten bestelden, kregen we schamele restjes. De hotels waren vergane glorie, maar dit had juist wel zijn charme. De oude gebouwen waren werkelijk prachtig, evenals de uitbundige groene natuur. Hoogtepunten van de reis waren Havana, Vinales, Trinidad, Cienfuegos, Cayo Coco, Santiago de Cuba, Baracoa en Playa Esmeralda nabij Guadelavaca, waar je prachtig kon snorkelen tussen de koraalriffen. Hier vonden we ook verscholen baaitjes met de mooiste stranden. Tegenvallers: Santa Lucia en Varadero, waar we onze reis eindigden. Na zoveel moois gezien te hebben, viel dit oord behoorlijk tegen. Ook toen we langs de kant stonden met een lekke band en uitgelachen werden door doorrijdende locals, waren we onaangenaam verrast door de plaatselijke bevolking. Toch wenden we gaandeweg aan Cuba en haar gewoontes. En aan het feit dat onze reisgids helemaal niet overeenkwam met de werkelijkheid. Zo was bijvoorbeeld de botanische tuin bij Cienfuegos meer een oninteressante wildernis te noemen dan een botanische tuin. En toen we na ruim 3 weken onze huurauto met veel problemen weer inleverden (we moesten toch maar even voltanken volgens een zeer boze autoverhuurmedewerker), moesten we toch zeggen dat we Cuba gingen missen. Niet zo zeer de onaardige mensen die ons pad hadden gekruist, maar wel de prachtige historische gebouwen en de weelderige natuur. En natuurlijk hebben we ook enkele vriendelijke locals ontmoet, maar de enorme gastvrijheid en vriendelijkheid van de meeste inwoners van Midden en Zuid Amerika, waren we helaas niet tegengekomen. Maar ondanks of juist door deze ervaringen, is onze roadtrip door Cuba een die in ons geheugen gegrift staat!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Vinales,Cienfugos • Havana • Playa Esmeralda

  Mijn Cuba beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 6
  • Natuur: 9
  • Eten: 5
  • Stranden: 9
 • 8,0
  Lianne Bosch op 26-01-2016
  Gereisd april 2015 • 4 weken lang • met partner • zelfstandig

  “Sigaren, rum en mojitos!”

  Wij hebben een geweldige tijd gehad. Ruim 4 weken door Cuba gereisd per openbaar vervoer (Viazul), en soms een collectivo taxi. Allemaal super eenvoudig te regelen ter plekke. Geslapen hebben we uiteraard bij de locals zelf in Casas Particolares. Zo kom je makkelijk in contact met de plaatselijke bevolking en kan je eens een praatje maken over vanalles en nog wat. Ze zijn reuze nieuwsgierig hoe wij leven. Omdat er bijna geen internet is, zijn ze maar met mate op de hoogte over de rest van de wereld. Het helpt wel als je wat spaans spreekt, want niet alle casa eigenaren spreken engels. Alle clichés over Cuba zijn waar, de rum, de mojito's, de oude amerikaanse sleeen. Ook de natuur heeft ons aangenaam verrast! Veel gelopen, gehiked, en veel prachtige vogels gezien. Het allerschattigste stadje van heel Cuba is Trinidad. De 5 dagen die we daar waren, was nog amper genoeg. Zo'n goede vibe! En zoveel moois te zien. We hebben in ruim 4 weken de route Havana-Vinales-Cienfuegos-Trinidad-Remedios-Santa Clara-Camagüey-Bayamo-Santiago-Baracoa afgelegd. Helemaal tot in de oostpunt.
  Cuba is echt fantastisch! Ga snel voordat zoveel dingen gaan veranderen daar, en de Mc Donalds ed zijn intrede gaan doen in dit prachtige land. Ga en laat je verbazen!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Havana  • Vinales Vallei • Trinidad

  Mijn Cuba beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 10
  • Natuur: 8
  • Eten: 7
  • Stranden: 8
 • 7,0
  Daphne op 25-01-2016
  Gereisd februari 2009 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

  “Karakteristiek land”

  Cuba, dit Midden-Amerikaanse land vind je in het Caribisch Gebied.
  Het land wat we allemaal kennen door zijn Mojito’s, Havana Club, Cuba Libres, kleurrijke oldtimers, salsa dansen, sigaren, muziek, Hemingway, Fidel, Ché en waar het strenge communisme nog steeds het dagelijkse leven van de bevolking beheerst.
  Het is een prachtig, karakteristiek maar ook een bijzonder land vol passie.

  Door zijn vele gezichten weet ik nog steeds niet wat ik er nu precies van vond.
  Het land heeft enorm veel mooie kanten, de steden zijn prachtig en staan vol gekleurde koloniale huizen, de Cubanen leven vooral buiten waardoor er bijna altijd muziek te horen is in de straten, denk aan de klanken van de Bueno Vista Social Club en vaak is er live muziek te vinden. Zo fijn.
  Er is mooie natuur en paradijselijke stranden waar je goed kunt snorkelen en/of duiken.
  De meeste mensen zijn er erg vriendelijk en temperamentvol.
  En nergens hebben we ons onveilig gevoeld. De bevolking laat de toeristen wel met rust, doen ze dit niet dan zijn er strenge regels en worden ze heel hard aangepakt.

  Maar er zijn ook een aantal kanten waar ik niet blij van werd.
  Zo mag de bevolking niet praten over het communisme, worden ze streng gecontroleerd en in de gaten gehouden en dat is niet voor te stellen voor ons Nederlanders! Als ze iets verkeerds zeggen worden ze ontzettend hard aangepakt.
  Toch hebben we met de locals gepraat en sommige lieten wat meer los dan de bedoeling was en het is echt vreselijk om deze verhalen te horen. Het lijkt wel een gevangenis waar ze in leven maar dan zonder tralies.
  Het beheerst hun hele leven. Onbegrijpelijk!

  Dan is er nog het eten, nog nooit heb ik in een land zo slecht gegeten.
  Op een gegeven moment werd ik er zelfs enorm chagrijnig en dat krijg je me niet zomaar.
  De keuze bestaat namelijk in de ochtend uit een eitje en vers fruit en in de avond uit bonen, kip en rijst!
  Nu is dat natuurlijk prima, maar na een week kwam me dat al behoorlijk de neus uit en toen moest ik nog 2 weken!
  Hoe blij kun je dan zijn als je in een restaurant spaghetti op de kaart ziet staan? Juist, heel blij!
  Totdat ze je na 15 minuten komen mededelen dat ze dat niet meer hebben en je dus weer aangewezen bent op hetzelfde recept.
  Oké, het is een enorm luxe probleem, dat weet ik maar al te goed maar er is zelfs geen zakje M&M’s of Snicker te koop.
  En daar heb je echt af en toe hele erge behoefte aan!
  Nu klinkt dit heel verwend en dat is het vast ook (shame on me) maar ik was blij dat ik na 3 weken voet op Mexicaanse bodem zette. Een walhalla wat eten betreft. Maar misschien is dit na al die jaren verbeterd en is de kaart wat uitgebreider.

  Het betaalmiddel voor toeristen is de Cubaanse Peso Convertible.
  De lokale bevolking betaald zelf met de Cubaanse Peso. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee alleen is het wel erg frustrerend als jij bijvoorbeeld gaat tanken en je vijf keer zoveel moet betalen als de locals.
  Dit wordt ook niet onder stoelen of banken geschoven, je hebt bij het tankstation een “local” en “turista” tank maar er komt hetzelfde uit! Zo is het ook als je met de bus wilt reizen, jouw kaartje is een stuk prijziger.
  Eigenlijk is het met alles zo. We worden gewoon afgezet waar we bij staan. Het zal er wel bijhoren.

  Om te betalen is het aan te raden om cash geld mee te nemen en je creditcard.
  Betalen met je pinpas kan op veel plaatsen nog niet en ook pinnen bij een bank is op sommige plekken lastig.
  Let er bij je creditcard op dat ze deze niet skimmen/kopiëren.
  Bij mij is dit namelijk wel gebeurd (en ik weet het moment nog precies, dat is het ergste) en zo kwam ik na mijn reis terug en bleken ze €4500,= te hebben gejat!

  In Cuba kun je niet winkelen zoals wij dat kennen, de winkels hier hebben geen goed gevulde schappen met 12 soorten van hetzelfde product in verschillende merken. De Cubanen verdienen hier ongeveer 25 dollar van de staat per maand, hier moeten ze de essentiële spullen van kopen. Ze kunnen rijst, bonen, olie en zeep krijgen via een bonnenboekje. Luxe producten zijn bijna niet verkrijgbaar. Als je dus op reis gaat naar Cuba bedenk dan goed wat je meeneemt, shampoo, tandpasta, zonnebrand of lenzenvloeistof is hier (bijna) niet te krijgen maar ook kleding is lastig. Neem dus liever iets teveel mee. Heb je spullen over, geef deze dan aan de Cubanen, ze zijn hier enorm blij mee en het scheelt ze weer wat centjes die ze dan overhouden voor die maand.

  De beste reistijd om dit land te bezoeken is tussen november en april, de temperatuur is dan goed en het is er minder druk met toeristen dan tussen mei en oktober. Op zo’n 10 uur vliegen vanaf Amsterdam sta je op Cubaanse bodem.

  En nog een voordeel van Cuba: de mug is hier het gevaarlijkste dier! Andere enge beesten, zoals slangen, vieze harige spinnen of grote roofdieren komen hier niet voor. Best fijn, al zeg ik het zelf.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Maria la gorda  • Trinidad • Cienfuegos

  Mijn Cuba beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 8
  • Eten: 3
  • Stranden: 8
 • 8,8
  Aracelly Gonzalez op 23-01-2016
  Gereisd oktober 2015 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

  “represent represent Cuba”

  Ik wou al jaren naar Cuba. Al sinds jong trekt de cultuur, het geloof, de muziek mij van dit land.
  Toen ik er eenmaal heen mocht was ik ook super enthousiast.
  Een ding waar ik mij zorgen maakte was wel het eten: letterlijk iedereen die ik ken, die op Cuba op vakantie is geweest, heeft daar voedselvergiftiging opgelopen. ..

  We hebben voor een hotel in het plaatsje Miramar gekozen. Dat blijkt een luxe buurt te zijn, waar veel ambassades te vinden zijn. Mijn vriend en ik vonden, desondanks het hotel niet de meest luxe was, ons uitzicht prachtig. Wij keken uit op de zee.

  De eerste dag wisten wij niet zo goed wat we moesten verwachten. Internet is in Cuba namelijk niet te vinden en in Havana was nergens een internetcafe met pasjes over. Je moet namelijk een pasje kopen om in te loggen op internet, deze waren waar we ook kwamen op.
  Wij besloten dus om via de receptie in het hotel een tour door Havana te boeken.
  Ik moet dit echt aanraden. Het is namelijk een cubaan die het over zijn land heeft. Je krijgt dus veel interessante dingen te horen.
  Ik was erg onder de indruk over de cultuur en de geschiedenis van Cuba. We zijn bij de indrukwekkende Plaza de la Revolucion gestopt. Daar zijn op 2 gebouwen, heel groot de portretten van Che Guevara en Jose Marti te zien. Erg mooi.

  De Revolutie museum is echt een aanrader in Cuba. Ga er wel met een woordenboekje of met een Spaanstalige gids heen. Niet alle informatie is namelijk in het engels vertaald.
  Het museum van Jose Marti is wat beter geregeld. Daar krijg je een rondleiding van een gids.

  De pleinen in Havana zijn prachtig. Je kunt er nog duidelijk de spaanse invloeden van terug zien gemixt met de LatijnsAmerikaanse warmte. Je hoort son Cubano en salsa vanuit op de straten die afkomstig is van de vele cafeetjes en restaurants. In veel cafes is er ook live muziek.

  Als je in Havana bent kan je niet, niet naar de Rum museum en de tabak museum gaan. Beide erg leuk!!!! Bij de Rum museum kan je aan het einde genieten van een heerlijke cocktail en live muziek.

  Ik heb gelukkig geen voedselvergiftiging gehad. Wel erg opgelet waar wij gegeten hebben. Plekker waar ik zou aanraden om te eten en drinken in Havana zijn:
  La Bodeguita del Medio (erg geliefd door Hemingway)
  Hotel Ambos Mundos (dakterras met live muziek en heerlijke cocktails)
  El Floridita (heerlijke cocktails en je raad het al...live muziek :) )

  Heel erg interessant is om de "Cañonazo de las 9" te zien. Het kanonschot van 9 uur. Dit is een voorstelling een deel van de geschiedenis afbeeldt toen er een kanonschot om 21 uur werd geschoten om de deuren van de stad dichtgemaakt werden.

  Wij hebben ook in een lokaal reisbureau een reisje geboekt naar Varadero. Heerlijk all you can eat en all you can drink cocktails. Maar als je van natuur houdt kan je ook de grotten waar de inheemse bevolkingen ooit gewoond hebben bezoeken.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Varadero • Plaza de La Revolution • hotel ambos mundos

  Mijn Cuba beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 9
  • Eten: 8
  • Stranden: 9
 • 9,4
  Sophie op 29-12-2015
  Gereisd oktober 2015 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

  “Muziek, sigaren, oldtimers, gastvrij, cultuur en prachtige gebouwen”

  Cuba stond hoog op mijn 'to travel' lijstje...
  Wanneer je het 'echte' Cuba wilt beleven is het aan te raden om niet te lang te wachten met het maken van deze reis aangezien er steeds meer gaat veranderen. Nu is het land nog authentiek.

  We hebben in oktober 3 weken rondgereisd met een auto, wat zeker aan te raden is om in Nederland te boeken!!!
  De hotels en 'casa's particulares' (bij de Cubanen in huis) kun je prima op de bonnefooi aan doen. Overigens wel handig wanneer je dan een beetje Spaans spreekt, maar ook in het Engels en met handen en voeten kom je er wel uit.

  We zijn onze reis begonnen in het swingende Havana. In deze stad sta je op en ga je naar bed met salsa. Op elke hoek van de straat staan muziekanten die voornamelijk het repertoire van 'Buena Vista Social Club' spelen.
  Vanaf hier zijn we doorgereisd naar de prachtig groene Vinales Vallei, echt een aanrader na het drukke en levendige Havana.
  Een andere prachtige stad is Trinidad; weer een heel andere sfeer en architectuur dan Havana, maar absoluut de moeite waard.
  Fijne bijkomstigheden zijn de prachtige strandjes in de verborgen baaien, waar je na je stadswandeling heerlijk kan snorkelen en verse kreeft kan eten.

  Ook de grote steden zoals Santa Clara (geschiedenis van Che Guevara) en Cienfuegos zijn zeker de moeite om eens te zien. Al hoef je hier geen dagen te blijven.
  Wij hebben onze reis afgesloten met een paar dagen aan de witte stranden van Varadero. Deze stad verdiend geen schoonheidsprijs; op en top toeristisch en heeft niets met het 'echte' Cuba te maken. Maar we zaten in een fijn resort en het strand was prachtig.

  Het land is per auto prima te bereizen. GPS is nog verboden en wifi is er niet, dus het reizen gaat hier met een landkaart. Op het eiland zijn deze lasting te krijgen, dus probeer deze voor je trip aan te schaffen.
  De bewegwijzering is minimaal, wat ervoor kan zorgen dat ja na 45 minuten rijden erachter komt dat je toch op de verkeerde weg zit. De wegen zijn heel prima, natuurlijk niet zoals thuis, maar wij vonden de wegen in Curacao veel gevaarlijker en slechter. Aangezien het oorspronkelijk landingsbanen zijn, zijn de wegen heel breed (3-5 banen) er rijdt maar heel weinig verkeer, dus het rijden is vrij relaxt.


  Tips;
  - slaap eens bij de Cubanen in een Casa Particulares; prijzen zijn gunstig en je leeft bij de Cubanen in huis/leuke gesprekken/samen koken etc
  - zorg dat je altijd cash geld op zak hebt. PIN werkt niet, dus je dient geld op te nemen met een creditcard (alleen mogelijk in grote steden)
  - Let op bij het wisselen van geld in hotels en staatswissel kantoren; je wordt hier opgelicht waar je bij staat
  - kijk de aflevering; Oplichters in het buitenland Cuba- Havana terug; hier zie je precies waar je goed op moet letten
  - Geniet!! van de mensen, het eten, de cultuur, de natuur, de rum, sigaren, muziek en architectuur!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Trinidad • Havana  • Vinales Vallei

  Mijn Cuba beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
  • Gastvrijheid: 10
  • Natuur: 10
  • Eten: 8
  • Stranden: 9
 • 7,8
  Sander Jacobs op 29-12-2015
  Gereisd oktober 2015 • 3 weken lang • met partner • individuele rondreis • met Tenzing Travel

  “Uniek land in de Caribbean”

  In oktober / november ben ik samen met mijn vriendin 3 weken naar Cuba geweest. Wij hebben een individuele reis samengesteld bij Tenzing Travel, voorheen Kuoni. Zeker niet goedkoop, maar alle hotels en het vervoer was perfect geregeld. Overigens is het najaar een ideale tijd om naar Cuba te gaan, dagelijks 25- 30 graden en weinig regen.

  Wij hebben de volgende rondreis gemaakt: Havana - Viñales - Trinidad - Varadero. We zijn begonnen in Havana waar we diverse highlights hebben bezocht; Havana Club museum, Sigarenfabriek, Buena vista social club, tour met een oldtimer, etc. Dit was erg toeristisch, maar wel leuk om gezien te hebben. Na 2 dagen de stad te hebben verkend, zijn we de 3de dag aan het zwembad op rooftop van het Iberostar gaan liggen, wat een schitterend uitzicht biedt over de hele stad. Havana vonden wij minder vanwege de zichtbare armoede, veel bedelende mensen die je lastig vallen, zichtbare communisme (als de mensen die aan je kunnen verdienen zijn ze ook niet vriendelijk), vieze stad, slecht eten (er zijn goede restaurants, maar dan moet je echt een lonely planet hebben), relatief duur. In het laatste hebben wij ons overigens wel vergist, in Cuba zijn de prijzen zowel gelijk als in Nederland.

  Wij hebben alles via land gereisd en dit neemt wel de nodige tijd in beslag. Om een indicatie te geven; 500 km = 9 uur rijden. Dit komt door de slechte wegen en omdat er maar 1 hoofdweg door hele Cuba is. de 2de bestemming was Viñales, een prachtig boerenplaatsje in een schitterende natuur. Wij hebben hier een paardrijtocht gedaan door het fascinerende landschap (tabaksboeren), echt een aanrader. Top op heden hadden we nog niet lekker gegeten, totdat we in Viñales bij restaurant 'El Olivo' terecht kwamen. Een mediterraans restaurant met een Italiaanse eigenaar.

  De 3de bestemming was Trinidad, een klein koloniaal stadje aan de Caribische zee. Hier sliepen we bij mensen thuis, het zogeheten casa particulares. Dit is ook echt en aanrader als je naar Cuba gaat. Vriendelijke mensen, lekker eten, goede accommodatie en hier proef je de echte Cubaanse cultuur. Het is zelfs zo Cubaans dat ze geen Engels spreken, maar dat is vrijwel overal in Cuba. Indien je geen Spaans kunt, adviseer ik om een Spaans woordenboek mee te nemen. Trinidad heeft erg veel goede restaurants, er zijn leuke excursies te doen en de mensen zijn vriendelijker. Hier proef je het echte Cuba; relaxed, salsa, sigaren, etc. Een aanrader is om de watervallen El Nicho te bezoeken, ongeveer 1,5 rijden vanaf Trinidad. Prachtige natuur waar je heerlijk kunt zwemmen en wandelen. Wat wij verder geweldig vonden aan Trinidad, was Casa de la musica. Op dit plein wordt er dagelijks opgetreden, waar je vanaf het terras kunt genieten van de salsamuziek. Vele locals dansen met elkaar en met toeristen, echt geweldig om te zien. Tenslotte hebben we in Trinidad bij een huismoeder een aantal salsa lessen geboekt, dit was fascinerend en lachwekkend. Vooral omdat de lerares ook behoorlijk streng was en het erg serieus nam.

  De 4de en laatste bestemming was Varadero. Deze plaats heeft alleen maar all-in hotels waar je echt kunt uitrusten. Buiten je resort is weinig te doen en je treft veelal dronken Canadese aan in je hotel. Varadero geeft geen beeld van Cuba, maar is prima om je vakantie af te sluiten. Echter, achteraf waren we liever langer in Trinidad gebleven. In Varadero waren we van plan om te duiken. Echter hoorde we daar dat duiken in de Varkensbaai (Caribische zee) het mooiste is van heel Cuba. Gelukkig ging er vanuit Varadero 1x per week een duikexcursie naar de Varkensbaai. 1,5 rijden, 2 duiken voor 70 euro was prima te doen. Naast de historie van de Varkensbaai was het ook een mooie duikplek met een wrakduik en een wall van 200 meter.

  Overall is Cuba ons erg goed bevallen als je er met de juiste verwachtingen heen gaat. En daar bedoel ik mee dat het minder luxe is, het eten regelmatig te wensen overlaat, je vrijwel geen wifi hebt (wat overigens rustgevend is) en de prijs-kwaliteit niet altijd in verhouding staat. Ofwel genoegen nemen met minder!
  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Trinidad • Vinales Vallei

  Mijn Cuba beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 7
  • Natuur: 8
  • Eten: 7
  • Stranden: 8
 • 7,0
  Lindsay Rooker op 30-04-2015
  Gereisd juli 2014 • 3 weken lang • met partner • zelfstandig

  “3,5 week Cuba”

  Cuba, een land met mooie stranden, heerlijk weer en vooral veel rum. Maar ook een heftig land. Confronterend om te zien hoe weinig sommige mensen hebben.
  Tips:
  - vier carnaval in Santiago de Cuba
  - duiken
  - mochito's drinken en een sigaar roken
  - salsa dansen en luisteren naar live muziek in een van de casa de la musica
  - slaap in de casa's (bij mensen thuis) en ontwijk staatsrestaurants en staatshotels.
  - probeer af te dingen op taxi's en overnachtingen. Dit is vaak mogelijk.

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Trinidad • Santiago de Cuba • Havanna

  Mijn Cuba beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 7
  • Eten: 6
  • Stranden: 7
 • 8,2
  Anouk Schuurmans op 30-04-2015
  Gereisd augustus 2013 • 2 weken lang • met partner • groepsrondreis • met TUI

  “prachtig Cuba”

  Cuba, een land met veel gezichten... een prachtige natuur waar je mooie wandelingen kunt maken en kunt eindigen bij watervallen. Met een gids zie je veel pleinen van de revolutie, dit komt natuurlijk door de regering. Tips voor eten: ga naar een paladar. Heerlijke kreeft en diverse soorten vis, daar zal je van genieten! Mocht je de kans hebben, ga dan ook naar de Buena Vista Social Club in Havana. Een ervaring om niet te vergeten!

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Trinidad • Havana  • Santiago de Cuba

  Mijn Cuba beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 8
  • Natuur: 9
  • Eten: 6
  • Stranden: 9
 • 8,6
  Malissa Voordenhout op 12-03-2015
  Gereisd juli 2013 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

  “Cuba, yoho and a bottle of rum”

  Ik vlieg deze zomer voor de eerste keer de grote plas over: naar Cuba. Zoals ik het me voorstelde het land van old-timers, sigaren en rum. Als ik nu terugkijk op de reis was het ook de vakantie van old-timers, sigaren en rum. Maar ook van onvoorstelbaar mooie natuur, muziek, de Cuba Libre en ontzettend lieve mensen. En het land waar je niet kunt pinnen … Note tos elf-it even als je Cuba plannen hebt: neem contant geld mee, want het gros van de Europese bankpassen en credit cards wordt niet geaccepteerd en herkend. Ik lachte moeder lief nog hard uit toen ze met een ouderwetse traveler cheque op de proppen kwam, maar achteraf was dit wellicht niet eens een slecht idee geweest.
  Onze reis is geboekt bij Arke en ook de vlucht wordt uitgevoerd door Arkefly. Inmiddels worden de verre vluchten van Arke uitgevoerd met de dreamliner, maar helaas moesten wij het nog doen met de oude boeing 767, economy heen en comfort terug. Ik ben over het algemeen al geen fan van vliegen. De reis van ruim 11 uur is dan ook voor mij geen feest. Het enige voordeel wat ik kan bedenken aan het hebben van korte benen is dat het het vliegen dan wel weer iets comfortabeler maakt. Partner van ruim 1.85 had het aanzienlijk zwaarder met de beenruimte. Ik zal de details van de terugweg besparen voordat iedereen die dit leest zwaar ontmoedigd afziet van een Cuba reis, maar in het kort kwam het neer op een driehoeksvlucht via Mexico, het vliegtuig niet mogen verlaten en geen airco tijdens stop in Mexico. In Mexico is het 40 graden. Vliegtuigschoonmakers gaan niet lekkerder ruiken in 40 graden… and so on. Goed nu tijd voor the good part ! Cuba !
  Cuba is MOOI. Zelfs na de droge periode aan het begin van het regenseizoen is het groen en dicht begroeid. Het schiereiland Varadero waar wij verbleven is hooguit een kilometer breed en wordt aan beide kanten omringd door brede, witte, lange stranden. Mét palmbomen, whatch your head, want zo’n gigantische kokosnoot wil je niet op je kop. De foto’s liegen echt niet, ook het water is prachtig blauw. De meeste hotels liggen direct aan het strand en zijn bewaakt, waardoor je op je strandbedje geen last hebt van opdringerige verkopers.
  Je kunt in Cuba ’s avonds prima over straat en de lokale bevolking houdt wel van een praatje, maar ook zeker van een dansje. Wat later op de avond verzamelen Cubanen zich gerust in en vooral rondom de café’s met live muziek op straat om te dansen en te drinken. De bevolking is zeker niet rijk, maar de staat zorgt in ieder geval voor gratis zorg, huisvesting en basis voedsel. Dit bestaat dan wel uit rijst en bonen, karig, maar het is voedzaam. Niemand hoeft op straat te leven en honger te lijden, behalve wat zwerfhonden en katten dan, maar ook daar wordt voor gezorgd. Een taxichauffeur verdient hetzelfde als een leraar of een arts en Coca-cola ben ik niet tegengekomen. Het is een bijzonder land en weinig vergelijkbaar met een ander land op de wereld. Zonder hiermee het communisme per se goed te keuren vond ik wel dat de bevolking gelukkig en onbezorgd overkwam. Dit komt waarschijnlijk met name omdat er goed voor hen wordt gezorgd door de overheid in vergelijking bij buureilanden zoals de Domincaanse Republiek en Jamaica.
  Gedurende ons verblijf op Cuba trekken we met een huurauto het binnenland in. Het voordeel van een verbod op import van auto’s is dat praktisch iedere Cubaan automonteur is: tairipje hier, plakbandje daar en je kunt weer door als je oude blik het onderweg begeeft. Onderweg komen we langs prachtige valleien van palmbomen, oude bruggen en we trekken met een waterscooter de mangrove in, om ook deze natuurvorm beter te kunnen bekijken. We bezoeken een sigarenfabriek, waar honderden Cubanen de hele dag bananenbladeren rollen en het rum museum, waar ik na een iets te stevig shotje wat wankel weer uit kom. Door de warmte beleef ik het (achteraf) hoogtepunt van de reis : Havana niet op mijn best, maar desondanks was ik direct verliefd op de charme van de stad. De vrolijk gekleurde huisjes afgewisseld met oude gebouwen en monumenten, pleinen en smalle straatje; dat alles gesierd door het voorbijgaan van paard en wagen en toeterende old-timers. Aan de overkant van de baai van Havana heb je vanaf de oude verdedigingswerken prachtig uitzicht op de stad. Éen dag in deze stad is eigenlijk te kort en hoewel wij het nachtleven van Havana niet meegekregen hebben kan het niet anders dan feestelijk en bruisend zijn.
  Hoewel ik bang ben voor vissen en alles wat in water leeft besluiten we toch te gaan snorkelen, omdat we hierover zulke goede verhalen hebben gehoord. Het was inderdaad het overwinnen van een aantal angsten waard: niet eens ver uit de kust kijk je je ogen uit in de fantastische onderwaterwereld met koraal en duizenden gekleurde visjes. We mogen zelfs met de visjes op de foto. Als de begeleider het van te voren even had aangekondigd had ik de schone taak aan mannelijke wederhelft overgelaten, maar om meer vissen op de foto te verzamelen krijg ik een flesje visvoer in mijn hand geduwd waar ik toch vooral GENTLY in moest squeezen. Door de paniek die vervolgens ontstond door de menigte vissen die niet alleen smulde van het voer maar ook mij als levend lekkernij aanzag heb ik het flesje zodanig fijngeknepen dat op de foto slechts een gigantische school vissen te zien is en vier beentjes die van ons bleken te zijn. Genoeg vis voor mij deze reis, behalve dan op mijn bord: want je kunt in Cuba niet alleen maar vlees eten, maar ook echt heerlijke vis, schaaldieren en paella’s .
  Voor ik jullie te lang vermoei met het ophemelen van dit paradijs, nog wat tips en tricks om je Cuba reis nog fantastischer te maken: neem dus contant geld mee, want ja het is goedkoop, maar ook niet zo goedkoop dat je met die luttele losse euries in je portemonnee een week kan overleven. Ruil je geld ook niet bij de eerste de beste in voor Pesos. (hee laten we eerlijk zijn leedvermaak is het beste vermaak, maar was toch best zielig voor dat stel die op hun eerste dag al hun Euro’s voor Pesos omruilden en daarbij in één klap 300 euro armer waren door een fraaie oplichttruc. Reken dus even uit hoeveel je geld waard is voor je gaat wisselen en doe dit gewoon bij een bank. Daarnaast is het echt niet onverstandig om te investeren in een sterretje meer: voor wat betreft hotels. Zeker als het een all-inclusive hotel is en je ook een groot deel van je maaltijden daar eet is dit het overwegen waard. Cubaanse 3 sterren zijn er hooguit 2 in Europa. Ik bespaar je hier hopelijk de voedselvergiftiging mee die ik helaas al op dag 1 opliep. De artsen en zusters in Cuba zijn mega lief maar spreken amper Engels en hanteren een wat achterhaalde tactieken met betrekking tot het aanbrengen van een infuus: geen aanrader en ook niet nodig als je gewoon kiest voor een goed hotel !

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Havana  • Varadero

  Mijn Cuba beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 9
  • Eten: 7
  • Stranden: 9
 • 8,2
  Annegien Schonis op 24-02-2015
  Gereisd september 2010 • 2 weken lang • alleen • groepsrondreis • met Baobab

  “Swingend het land door”

  Cuba is een swingende belevenis. Ik heb genoten van de muziek, de sfeer in de straten. Iedereen leeft op straat, danst de salsa, maakt muziek. De mensen hebben niet veel te besteden, het is een reis terug in de tijd. Ik heb in Trinidad een winkel gezien waar mensen echt met een bonnenboekje hun eten halen. Cubanen verzinnen tal van initiatieven, zowel legaal als illegaal, om extra geld te verdienen. Het is zeker een aanrader om bij mensen thuis te eten bij een paladar (en als je zelfstandig reist, bij mensen thuis te logeren). Het geeft een geweldig kijkje in (soms letterlijk) de keuken en het Cubaanse leven.

  Trinidad is een heerlijk stadje met geweldige sfeer. Ga daar zeker 's avonds bij de trappen zitten en geniet van de live muziek. Santiago is ook een geweldige stad net zoals Havana. Havana Vieja is prachtig met (vervallen) monumenten. Baracoa en omgeving is mooi. Qua natuur vond ik zelf Cuba iets minder, maar Viñales vallei is wel erg mooi! Daar kun je heerlijk paardrijden of wandelen. Het bezoek aan de Sierra Maestra en de schuilplaats van Che en Fidel was leuk om te zien.

  Cuba, je moet er een keer zijn geweest. Maar ben wel eerlijk, ik heb het gezien en dat was genoeg. Mijn hart ligt meer bij de natuur. Maar als je van bijzondere cultuur houdt, dan moet je zeker nog (Snel) gaan. En oh ja, maak je reis lekker relax door de diverse stranden te bezoeken. Lees hier mijn reisverslag http://giensreizen.simpsite.nl/cuba-2010

  Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Cuba:

  Trinidad • Viñales • Havana

  Mijn Cuba beoordeling:
  • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
  • Gastvrijheid: 9
  • Natuur: 7
  • Eten: 7
  • Stranden: 9

Deel jouw Cuba reiservaring!

Ben jij onlangs in Cuba geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van het land

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de siteUitgebreide reisinformatie
Meer dan 10 jaar ervaring
Tips & ervaringen van reizigers!

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief