27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 21 mei 2023

Azië kent ontelbaar veel tempels, stuk voor stuk bijzonder. Maar er zijn er altijd wat die boven de rest uitsteken, letterlijk of figuurlijk. De 9 mooiste en meest bijzondere tempels op een rij.

1. Harmandir Sahib / Gouden Tempel (Amritsar, India)

Gouden Tempel,s Amritsar

De tempel Hamandir Sahib (of ‘Gouden Tempel’) is te vinden in India. In het oude centrum van Amritsar om precies te zijn, gelegen in de noordelijke deelstaat Punjab. Opvallend is dat de tempel wordt omringd door het Sarovarmeer. Het is de heiligste plaats van het sikhisme in India. Benieuwd naar de binnenkant? Geen probleem. Iedereen die wil mag gratis een kijkje nemen, ongeacht godsdienst, huidskleur, ras of geslacht.

Geschikte reizen: deze van Riksja India en Sawadee.

2. Borobudur (Java, Indonesië)

Borobudur

Een van de absolute highlights van het Indonesische eiland Java: de Borobodur. Dit boeddhistisch heiligdom ligt op een steenworp afstand van de actiefste vulkaan van het land, de Merapi. Het is opgebouwd als een grote stoepa. Voor degene die op zoek is naar het eeuwige geluk: er staan verschillende beelden van Boeddha. Probeer deze door de gaten van de stoepa’s heen aan te raken en je zult nooit meer ongelukkig zijn!

Geschikte reizen: deze van Van Verre, ANWB Vakanties of Sawadee.

3. Wat Rong Khun (Chiang Rai, Thailand)

Wat Rong Khun

Onder ons Nederlanders staat dit bouwwerk beter bekend als de Witte Tempel. De witte kleur geeft de reinheid van Boeddha weer. Deze hedendaagse boeddhistische tempel staat in Chiang Rai, in het noorden van Thailand. Pas in 1997 is gestart met de bouw van Wat Rong Khun en de werkzaamheden zijn nog in volle gang. Vermoedelijk zal de tempel rond 2070 helemaal klaar zijn.

Geschikte reizen: deze van Riksja Thailand, VanVerre of kijk bij ANWB Vakanties.

4. Wat Arun (Bangkok, Thailand)

Wat Arun

In de Thaise hoofdstad Bangkok staat een enorm boeddhistisch tempelcomplex, de Wat Arun. Het complex is vernoemd naar de god van de dageraad, Aruna. Het opvallendste deel is de centrale pagode. Deze steekt met zijn 79 meter en zijn onderkant van 234 meter met kop en schouders boven de rest uit. Bangkok heeft meerdere tempels, maar de Wat Arun is misschien wel de fraaiste van allemaal.

Geschikte reizen: alle Thailand-reizen van 333TRAVEL, ANWB Vakanties en Riksja Thailand.

5. Angkor Wat (Siem Reap, Cambodja)

Angkor Wat

Wie aan Cambodja denkt, denkt automatisch aan Angkor Wat. Om verwarring te voorkomen: Angkor Wat is de verzamelnaam van het hele gebied bij Siem Reap met ruïnes van oude tempels en steden uit de periode van het Khmerrijk, maar Angkor Wat is ook de naam van de ‘hoofdtempel’ hiervan. Deze hindoeïstische tempel is 900 jaar oud en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld.

Geschikte reizen: alle Cambodja-reizen van o.a. Van Verre, ANWB Vakanties en 333TRAVEL.

6. Bagan (Myanmar)

Zonsopkomst Bagan

Niet één, niet twee, maar duizenden tempels heeft Bagan (ook wel Pagan genoemd) te bieden, op een oppervlakte van zo’n 40 km2. De vroegere hoofdstad van Myanmar is gesticht in het jaar 849. Tegenwoordig wonen er nog maar zo’n 20.000 mensen; toerisme staat nu op de eerste plaats. Bagan heeft de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en stoepas ter wereld. Alhoewel minder bekend dan Angkor Wat, maakt de ligging van de tempels van Bagan dit gebied misschien nog wel magischer. Je kunt er zelfs per luchtballon overheen vliegen, een absoluut hoogtepunt!

Geschikte reizen: deze van ANWB Vakanties, Riksja Myanmar en Sawadee.

7. Shwedagon Pagoda (Yangon, Myanmar)

Shwedagon Paya

50.000 kilo bladgoud en duizenden kostbare edelstenen waren nodig om de machtige Shwedagon Pagoda te bedekken. Wie deze pagode wil bezoeken, moet afreizen naar Myanmar’s hoofdstad Yangon. Voor Boeddhisten is dit één van de belangrijkste bedevaartsoorden ter wereld. In de pagode zouden acht haren van de laatste Boeddha en diverse relikwieën van de drie voorgaande Boeddha’s worden bewaard.

Geschikte reizen: deze van ANWB Vakanties, Riksja Myanmar en Sawadee.

8. Taktshang Monastery (Tiger’s Nest, Bhutan)

Taktshang Monastery

Dit heilige boeddhistisch klooster is gelegen in Bhutan en bestaat uit zeven tempels. De ligging is uiterst opmerkelijk te noemen: het is tegen de rotsen opgebouwd en ‘hangt’ 700 meter boven de Parovallei. Deze opvallende plek is zeker een pagina waard in je fotoalbum!

Geschikte reizen: deze van Djoser. Of: bouw je eigen Bhutan reis met de bouwstenen van Riksja Bhutan!

9. Tempel van het Gouden Paviljoen (Kyoto, Japan)

Gouden Paviljoen, Kyoto

De Kinkaku-ji of ‘tempel van het Gouden Paviljoen’ ligt in de magische Japanse stad Kyoto, waar het sowieso stikt van de prachttempels. Het gebouw is een replica van het oorspronkelijke paviljoen uit de 12de eeuw, dat in 1950 in brand gestoken werd door een monnik. Het paviljoen werd herbouwd en behalve de bovenste verdieping werden ook de muren en pilaren op de 1ste etage voorzien van bladgoud.

Geschikte reizen: deze van Van Verre of Djoser.


 , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)