In Borobudur geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 22 Borobudur reiservaringen

Borobudur

De wereldberoemde Borobudur tempel is één van de meest populaire bezienswaardigheden van Indonesië. Wat Angkor Wat is voor Cambodja, en Bagan voor Myanmar, is Borobudur voor Indonesië. Het boeddhistische heiligdom ligt op 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta, in het centrum van Java. Naast de Prambanan tempel en het Kraton, is het één van dé toeristische trekpleisters van Centraal-Java. De Borobudur tempel ligt in een vallei bij de Merapi vulkaan, de meest actieve vulkaan van het land. De naam Merapi betekent ‘Berg van Vuur’. De laatste uitbarsting vond plaats in 2010 en kostte vele mensen het leven.

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 498 Meer over vliegen naar Indonesië

Overnachten in Yogyakarta

Vergelijk alle hotels in Yogyakarta
Bekijk hotels

Geschiedenis van de Borobudur tempel

Borobudur

De Borobudur tempel werd gebouwd in de periode 750 – 850. De naam is waarschijnlijk Sanskriet, waar “Vihara Buddha Ur” vertaald kan worden als “Boeddhistische tempel op de berg”. Omdat de tempel een lange tijd bedekt was onder een laag as, is deze pas in de 19e eeuw ontdekt door internationale ontdekkingsreizigers. Onder leiding van de Nederlanders werd de tempel tussen 1907 en 1911 gerestaureerd. Zestig jaar later verkeerde de tempel wederom in slechte staat, tussen 1973 en 1983 is er opnieuw gerestaureerd, ditmaal onder leiding van de Indonesische regering.

De tempel

Borobudur tempel

De Borobudur is opgebouwd als een grote stoepa en heeft een enorm oppervlakte van 123 bij 123 meter. Het trapvormige piramide bouwwerk bestaat uit twee bouwstijlen: de benedenbouw is vierkant, terwijl de bovenbouw cirkelvormige terrassen heeft. In totaal bevat de Borobudur maar liefst 2.672 reliëfpanelen en 504 Boeddha beelden.

Borobudur, Java

De tempel bestaat uit negen etages, waarvan de eerste zes vierkant zijn en de laatste drie rond. De verschillende etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Boeddhisten lopen elke etage zeven keer rond met de klok mee.

Borobudur

Op de bovenste laag bevinden zich 72 kleine stoepa’s met daarin een Boeddha verborgen. Men zegt dat je, als je de Boeddha door de stoepa weet aan te raken, het eeuwige geluk ontvangt. Het is echter tegenwoordig verboden om dit te proberen, aangezien dit het bouwwerk zou kunnen beschadigen. De 72 kleine stoepa’s staan rondom één grote centrale stoepa die staat voor het Nirwana.

Borobudur bezoeken

Borobudur

Het beste moment van de dag om de Borobudur te bezoeken is tijdens zonsopkomst. Het is dan minder druk en je kunt dan prachtige foto’s maken. De entree voor de tempel bedraagt €20, maar er is ook een combi ticket samen met de Prambanan tempel voor €40. Voor rond de 50.000 Rupiah zijn er gidsen beschikbaar die je meer over de geschiedenis van de tempel en zijn constructie kan vertellen.

Reizen naar Borobudur – hoe kom je er?

De Borobudur tempel ligt op zo’n uur rijden vanaf Yogyakarta. Wil je de tempel tijdens zonsopgang bezoeken, dan zul je dus een uur eerder op moeten staan als je vanuit Yogyakarta naar de tempel gaat. Een andere optie is om te overnachten bij één van de hotels in de buurt van Borobudur, zoals bijvoorbeeld het Manohara Resort (op slechts 5 minuten lopen van de tempel, vanaf €102 per nacht) of het goedkopere Cempaka Villa (vanaf €33 per nacht).

Georganiseerde Java-rondreizen (vaak i.c.m. Bali en/of Lombok) doen áltijd Yogyakarta en de Borobudur aan. Je vindt ze bij alle Indonesië-aanbieders rechts op deze pagina, zoals NRV, FOX Verre Reizen, TUI, Djoser, Shoestring en individuele specialisten Riksja Indonesië en Van Verre.

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website

Original Asia
Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Reisinspiratie

Alle Indonesië artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Indonesië

Bekijk en vergelijk alle Indonesië rondreizen

22 Borobudur reiservaringen en tips • 55 landen bezocht
  27 reviews
  39 waarderingen

  “Slaap ernaast en wees de 1e!”

  Geplaatst 29-11-2017

  Vrijwel iedereen komt naar Borobudur vanuit Yogyakarta of een andere plaats een aantal km weg. Maar Borodudur is óók een plaatsje, waar overdag veel toeristen doorheen gaan, maar na 16:00 uur zijn er alleen maar Indo's. We hebben hier de nacht doorgebracht, ik heb 'oma' (moeder van de eigenaresse van ons Guesthouse) gemasseerd omdat ze last had van haar nek (en ik was toen in opleiding voor massagetherapeut) en het guesthouse was letterlijk naast de tempel, waardoor we de volgende ochtend toen we vroeg op zijn gestaan (en niet eens zo heel vroeg omdat het 5 minuten lopen was) de 1e waren die naar binnen gingen. Uiteraard volgden er wat meer toeristen, maar de zonsopgang (die prachtig was) zagen we nog steeds 'alleen'. Toen wij de tempel bekeken hadden en terugliepen naar de ingang, zagen we de hordes toeristen-uit-toerbussen aan komen marcheren...

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 29 landen bezocht
  26 reviews
  34 waarderingen

  “Schitterende ervaring”

  Geplaatst 29-11-2017

  Echt een aanrader. Er zijn van die tempels die iedereen gewoon een keer gezien zou moeten hebben en dit is er 1 van. Je hebt eigenlijk te weinig tijd door er slechts 1 dag door tebrengen. je blijft foto's nemen! We hebben eerst een rondje met de gids gedaan maar zijn daarna ook lekker zelf gaan dwalen. Ondanks de vele touristen heeft dit toch iets heel rustgevends. Heel mooi en zeker iets wat je niet mag missen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 21 landen bezocht
  13 reviews
  5 waarderingen

  “Een zonsopgang om nooit te vergeten”

  Geplaatst 29-11-2017

  Smorgens om 3:30 de wekker en om 4:00 vertrekken naar de Vulkaan. Wat is het donker. Zaklamp krijg je van de organisatie en volg de bordjes. Trappen omhoog in het pikdonker, de zaklamp heb je echt nodig. Je bent niet alleen er zijn meer mensen. Iedereen zoekt het beste fotoplekje, waar het het drukste is komt de zon op. De drukte viel nog mee toen wij daar waren.
  En dan komt hij langzaam op... de zon.... wauw. Wat een adembenemende gebeurtenis. Echt een aanrader

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  27 reviews
  19 waarderingen

  “Borobudur”

  Geplaatst 27-11-2017

  Met een tour zijn we naar de borobodur gegaan vanuit Yogjakarta.
  We hadden niet gekozen voor de zonsopgang, maar vertrokken evengoed vroeg in de ochtend. We waren als een van de eerste in op het terrein. Waardoor we vanaf de borobudur de zonsopgang zagen, dus we hadden mazzel.
  De ramadan was net ingegaan op Java, dat bleek de reden te zijn dat het niet zo druk was op het complex. Normaliter is het een stuk drukker met lokale toeristen en klassen met schoolkinderen. Vanwege de schoolvakantie waren zij er nu niet.
  De tempel is erg indrukwekkend, en toen wij er waren was het dus ook erg rustig, we hadden het bijna voor onszelf.
  Als je richting de uitgang loopt dan is er normaliter een hele rij met verkopers, ze waren nu allemaal dicht.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  29 reviews
  7 waarderingen

  “Prachtige Tempel”

  Geplaatst 27-11-2017

  Vanuit Yogjakarta kun je gemakkelijk een bezoek brengen aan de Borobodur.
  Wij hebben ervoor gekozen om voor zonsopkomst naar een bepaalde berg te gaan en vanaf daar de zonsopkomst bij de Borobodur te bekijken. Helaas was het mistig en zagen we dus niets.... :-(
  Daarna zijn we doorgereden voor een bezoek aan de Borobodur. Zorg dat je hier vroeg bent dan is het nog niet zo druk.
  De Borobodur is een prachtige tempel en zeker een bezoekje waard. Je kunt hier wel een paar uur rondslenteren en ziet steeds andere details.
  Als je de tempel wilt verlaten dan moet je over een markt lopen, dit is de verplichte looproute, hier wordt je steeds aangeklampt door mensen of je hun producten wilt kopen. Dit was het mindere deel van de excursie...

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 13 reviews
  5 waarderingen

  “Bizar mooie tempel ”

  Geplaatst 23-11-2017

  Mijn vriendin en ik hebben tijdens onze reis door Indonesië ook deze indrukwekkende tempel bezocht. Daarbij zijn we heel vroeg heen gegaan waardoor het nog een beetje schemerig was. Hier hebben wij perplex gestaan van het mooie uitzicht wat je vanaf boven in de tempel had. De plaatjes die ik er nog van in mijn hoofd heb, zijn plaatjes die ik alleen normaal gesproken op t zou tegenkomen. Daarnaast was de tempel zelf natuurlijk een prachtige ervaring. Voor studenten is het ook nog een flink stuk goedkoper. Vergeet dus niet je studentenpas mee te nemen, wanneer je deze tempel gaat bezoeken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  26 reviews
  7 waarderingen

  “Schitterende zonsopkomst vanaf een berg iets verderop ”

  Geplaatst 19-11-2017

  Bezoek de Borobudur met een tour waarbij je de zonsopkomst ziet vanaf een berg iets verderop. (ik weet niet hoe de berg heet)
  Je ziet de zon dan in alle stilte opkomen achter de Borobudur, schitterend. De tempel is erg mooi, en ongelofelijk hoe zoiets gebouwd wordt. Later op de dag is het wel erg druk/toeristisch.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  27 reviews
  14 waarderingen

  “Een fenomenale zonsopkomst in een zenomgeving”

  Geplaatst 19-11-2017

  De sunrise tour naar de Borobudur was kostbaar maar zeker de moeite waard. Er zijn slechts een beperkt aantal mensen die deze tour ook boeken waardoor het relatief rustig op de Borobudur is. Het is zelfs mogelijk om foto's van de Borobudur te maken zonder mensen. Het uitzicht is fenomenaal (hoewel dit natuurlijk ook afhankelijk is van de weersomstandigheden). De Bergen in de omgeving zijn door en in mist gehuld. De Borobudur wordt door de zachte lichtstralen op een schitterende manier belicht.
  Pas veel later, wanneer de meesten al weer weg zijn, zie je de drommen "gewone" bezoekers komen.
  Wij hebben heerlijk, in alle rust de gehele Borodudur kunnen bekijken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  26 reviews
  7 waarderingen

  “Hoogtepunt”

  Geplaatst 18-11-2017

  De Borobudur is een toeristische plek, maar wordt ook druk bezocht door Javanen. Je zult dus een flinke mix aan mensen tegenkomen. Wij hadden een tour bij onze rondreis en kregen een vriendelijke Javaan die erg goed Nederlands sprak en alles vol passie uitlegde. De borobudur is nog mooi bewaard gebleven en ook de kleinere tempels eromheen zijn de moeite waard. Sta je eenmaal bovenop de borobudur, met de vele kleine tempels met boeddha's erin, dan moet je zeker eens proberen de hand aan te raken van een boeddha, dit schijnt geluk te brengen. Het uitzicht op de groene omgeving is ook prachtig!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 landen bezocht
  26 reviews
  4 waarderingen

  “Ga met zonsopgang naar de Borobudur ”

  Geplaatst 13-11-2017

  De Borobudur is prachtig om te bezoeken tijdens zonsopkomst. Door onze gids konden wij de zonsopkomst vanaf een berg iets verderop zien, ook heel mooi! Als je bij de Borobudur naar buiten wil, moet je eerst door oneindig veel toeristische kraampjes heen. Persoonlijk vind ik dat een beetje jammer dat dit laatste stuk zo toeristisch was, maar het is ook weer begrijpelijk dat zij daar veel geld mee kunnen verdienen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Borobudur reiservaring en tips!

Ben jij in Borobudur geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website


Original Asia

Original Asia

Original Asia is een creatieve en innovatieve touroperator met veel oog voor detail. De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Meer Indonesië reisorganisaties

PANGEA Travel
PANGEA Travel

Individuele rondreizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Rondreizen & Bali vakanties.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individuele, groeps- en singlereizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Bali Travel
Bali Travel

Exclusieve en unieke maatwerkreizen.
Bezoek website

NRV
NRV

Groeps- en privérondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen & familiereizen.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Individueel en op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Vliegtickets naar Indonesië


Meer over vliegen naar Indonesië

Hotels in Indonesië zoeken

Hotels in Indonesië zoeken

Boek je rondreis naar Indonesië

Better Places
1. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Van Verre
2. Van Verre

Reizen op maat naar Azië.
Bezoek website

Original Asia
1. Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Indonesië rondreizen


Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 484 Meer over vliegen naar Indonesië