In Dode Zee geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 12 Dode Zee reiservaringen

De Dode Zee

Op de grens van Israël, de Westelijke Jordaanoever en Jordanië ligt de, door de Christenen geclaimde, Dode Zee. Eigenlijk is het geen zee, maar een heel groot meer. Om precies te zijn bevindt de Dode Zee zich tussen de Jordaanvallei, het Moab geberte, de Arava-vallei en het Judea gebergte. Volgens de Christenen was de Dode Zee de plek waar Jezus gedoopt werd door Johannes de Doper, waar de eerste vijf apostelen elkaar ontmoetten en waar de profeet Elijah opsteeg naar de hemel. De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld (429 meter onder zeeniveau). Door de hoge concentratie van mineralen en de – als gevolg daarvan –afwezigheid van zichtbare levende wezens, wordt dit water de Dode Zee genoemd.

Vliegtickets Jordanië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jordanië
V.a. 260 Meer over vliegen naar Jordanië

Overnachten in Jordanië

Vergelijk alle hotels in Jordanië
Bekijk hotels

Zout in de Dode Zee

Dode Zee

De Dode Zee staat bekend om de hoge concentratie zout in het water. De Dode Zee heeft een zoutgehalte van 33%. Dit maakt dit enorme meer 10 keer zouter dan een oceaan. De Dode Zee zou, vanwege deze hoeveelheid aan zout, heilzaam zijn voor huidaandoeningen, zoals Psoriasis. Daarnaast zorgt de hoge luchtdruk voor de meest zuivere lucht om in te ademen ter wereld. Mensen van over de hele wereld komen daarom naar de Dode Zee met de hoop te genezen van diverse (vooral huid-)kwalen. Vooral de plaats Ein Bokek in Israel wordt gezien als waar kuurdorp.

Ein Bokek, Dode Zee

Ein Bokek.

Zwemmen in de Dode Zee

Zwemmen in de Dode Zee is voor velen een must-do tijdens een rondreis door Jordanië. Het is namelijk mogelijk om te blijven drijven op het water, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Het publieke strand aan Jordaanse zijde, waar je voor ongeveer €5 toegang tot krijgt, heet Amman Public Beach. Hier vind je omkleedhokjes, toiletten en douches. Voor het betreden van de zee kun je op borden de voorzorgmaatregelen bij het zwemmen in de Dode Zee lezen. Het is noodzakelijk je ogen en mond te beschermen tegen het water en er wordt geadviseerd om op je rug door het water te gaan. Wanneer je eenmaal het water in gaat, zul je meteen merken dat alle kleine wondjes die je over je hele lichaam hebt beginnen te prikken. Scheer jezelf daarom niet op de dag dat je de Dode Zee in gaat. Voor ongeveer €3 kun je je op dit strand ook laten insmeren met het mineraalrijke modder uit de Dode Zee.

Amman Public Beach

Amman Public Beach.

Religieuze betekenis van de Dode Zee

De Dode Zee heeft naast een genezend imago ook een grote religieuze betekenis. Daarom vind je rondom de Dode Zee veel religieuze steden, ruïnes en andere bezienswaardigheden. Als toerist kun je de plek waar Jezus gedoopt schijnt te zijn bezoeken. Op deze archeologische plek vind je drie kerken. Via trappen naar beneden kom je op de plek waar de doop zou hebben plaatsgevonden. Als je wilt kun je je laten dopen in de Jordaan Rivier, die aan de noordkant van de Dode Zee het meer instroomt. Een tweede interessante bezienswaardigheid is de plek waar de profeet Elijah in een wagen opgerezen schijnt te zijn: Tell Mar Elias. Het is niet eens zozeer de archeologische site zelf, maar vooral ook de schitterende natuur eromheen die dit de moeite waard maakt.

Dode Zee

Overnachten aan de Dode Zee

Rondom de Dode Zee vind je diverse kuuroorden, (wellness-)resorts en hotels die beweren het beste stukje privéstrand te hebben. Enkele tips zijn het luxe Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea (va. €200 per kamer), het Holiday Inn Resort Dead Sea (va. €110) en de fantastische Salt Sea Appartments (va. €295).

Kempinski Hotel Ishtar Dead

Kempinski Hotel Ishtar Dead.

Kustweg langs de Dode Zee

Kustweg langs de Dode Zee.

Reizen naar de Dode Zee – hoe kom je er?

Vanuit Amman kun je dagtrips maken naar de Dode Zee. Het is namelijk maar 1,5 uur rijden vanuit de Jordaanse hoofdstad. Je kunt de JETT-bus nemen om 8:00 uur en terugkeren om 16:00 uur. Complete dagtrips, waarbij een gids aanwezig is en je mooie wandelingen maakt door de omgeving, zijn te boeken vanuit hotels en reisbureaus. Deze trips kosten ongeveer €40. Een enketje naar de Dode Zee vanuit Amman kost ongeveer €10.

Georganiseerde Jordanië-rondreizen die de Dode Zee aandoen vind je hier bij Kras, Djoser, Sawadee, Shoestring, FOX Verre Reizen en Koning Aap. Zelf je eigen Jordanië rondreis samenstellen d.m.v. bouwstenen kan hier bij Jordanië2Go en NRV, of kom in contact met de lokale reisspecialist van Better Places.

Top 3 Jordanië specialisten

NRV
NRV

Keuze uit liefst 5 verschillende Jordanië privé-reizen van 8 tot 16 dagen, met chauffeur óf zelf rijden in huurauto. Ook familiereis!
Bezoek website

Kras
Kras

Bij Kras vind je scherp geprijsde Jordanië groepsreizen, maar ook een individuele flydrive waarin je reist met eigen huurauto.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Elena, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Beste reistijd Dode Zee

De beste reistijd voor de Dode Zee is tijdens het voor- of najaar. Tijdens deze periodes vermijd je de hitte van de zomer en de kou in de wintermaanden. In april is het rond de Dode Zee 22 graden Celsius. In oktober is het ongeveer 26 graden Celsius.

Reisinspiratie

Alle Jordanië artikelen

Jordanië rondreis aanbiedingen

12 Dode Zee reiservaringen en tips • 20 landen bezocht
  26 reviews
  2 waarderingen

  “Drijven in het zout”

  Geplaatst 15-04-2019

  Een ervaring die je zeker niet mag overslaan als je er toch bent en toe bent aan een dagje niksen onder een parasol (zoals wij na enkele actieve dagen hiervoor). Erg leuk te combineren met de Wadi Mujib Canyon tour.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  15 reviews
  0 waarderingen

  “Unieke ervaring”

  Geplaatst 15-04-2019

  Zwemmen in de Dode Zee is een unieke ervaring. Wel eentje die kortdurend is, want een lekker strand om op te liggen is er niet. En het water is zo zout dat het op den duur kan gaan prikken, zeker als je open wondjes hebt. De makkelijkste manier om bij de Dode Zee te komen is door een nacht in een resort te boeken. In het laagseizoen hadden wij bij Romana Resorts een mooie kamer voor 49 euro!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 33 landen bezocht
  17 reviews
  0 waarderingen

  “Dobberen in de Dode zee”

  Geplaatst 11-04-2019

  Een must do tijdens je vakantie naar Jordanië of Israël: dobberen in de Dode zee. De zee is minder toegankelijk als verwacht, je kan er niet simpel naartoe lopen maar via een publieke ingang of een hotel waar je overnacht. Aan de hotels in de omgeving hangt een duur prijskaartje, waardoor wij hebben gekozen voor een dagje vanuit Madaba. Je moet betalen voor entree, maar dan heb je ook toegang tot het zwembad, wat best lekker is als afwisseling. Op het strand kan je je (betaald) insmeren met modder en er staan douches om je naderhand af te spoelen. In de buurt is het minder bekende Wadi Mujib, wat voor ons het hoogtepunt was van de vakantie! Door een canyon waan je de weg in steeds hoger water. Aan de hand van touwladders klim je omhoog tegen kleine watervalletjes op tot je bij het uitpunt komt: een grotere waterval. Vanaf hier kan je de weg terug drijven naar het begin. Super leuk!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 35 landen bezocht
  90 reviews
  83 waarderingen

  “speciaal en uniek”

  Geplaatst 20-06-2018

  De dode zee, het laagste punt op aarde. Iedereen kent de traditionele foto's van drijvende mensen die in het water hun krant aan het lezen zijn. Verwacht hier geen verfrissend bad, ook geen zwem- of snorkel momenten. Drijven en blijven drijven is wat je hier kan doen maar dat is dan ook super speciaal en ontspannend. Eigenlijk is dit een kuuroord op zich. Je krijgt hier gratis een warm waterbad, een scrub door het vele zout en indien gewenst een deugddoende modderbehandeling want de modder uit de dode zee schijnt zeer heilzaam te zijn. Zeer leuk voor een namiddagje ontspanning.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 48 landen bezocht
  26 reviews
  9 waarderingen

  “Heel bijzondere ervaring”

  Geplaatst 23-11-2017

  Het is uiteraard erg leuk om te drijven in de Dode Zee. Maar het zout is echt wel vervelend. Neem voldoende water mee om je daarna af te kunnen spoelen. En zorg dat je vrouw die ochtend niet haar benen heeft geschoren.
  Maar de kleur van het water is zo mooi blauw. En je kan hele grappige foto's maken. De omgeving is ook erg mooi. De route langs de Dode Zee is mooi om te rijden.
  Wij zijn helemaal in het zuiden het water ingegaan, waar helemaal geen andere mensen waren. Dus ook geen problemen voor mijn vrouw om in een bikini te lopen. Maar in het noorden, de stranden van Amman, vonden we minder leuk. Daar zijn we direct aan voorbij gereden.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 36 landen bezocht
  34 reviews
  7 waarderingen

  “Bizarre ervaring”

  Geplaatst 21-11-2017

  Dobberen in de dode zee is natuurlijk een verplicht nummer als je in Jordanie bent.
  En terecht! Dit is echt iets voor op je bucketlist.
  Bij aankomst liepen we meteen het water in....euh herstel....probeerden we dat. Want dat lukt dus niet! Voor je het weet wordt je omhoog gestuwd en lig je in het water. Het is overigens ook onmogelijk om te zwemmen in dit water. Bij een poging tot schoolslag worden zowel je armen als je benen tegelijk omhoog geduwd. Ik vond het een bizarre ervaring! Echt leuk.
  Pas op dat je geen water in je ogen krijgt, dat doet echt zeer (ik spreek uit ervaring).
  Je kunt je ook insmeren met zwarte modder; leuk voor de foto. Ik ben uiteindelijk niet lang in het water gebleven, omdat het te erg prikte op mijn huid. En dat terwijl het juist een heilzame werking zou moeten hebben.
  Maar zeker een bezoekje waard!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 landen bezocht
  28 reviews
  5 waarderingen

  “Drijven in het watet en een natuurlijk modderbad”

  Geplaatst 19-11-2017

  Wanneer je een bezoeken aan de Dode Zee wilt doen zul je merken dat je of een dag in een resort moet doorbrengen of op een openbaar strand moet gaan liggen. Deze openbare stranden zijn vaak vervuilt en je kan er raar aangekeken worden wanneer je je als vrouw in bikini vertoont. Wij hebben gekozen voor een resort om ons na een korte actieve vakantie (7 dagen) te trakteren op de nodige luxe. Heerlijk om in de zee te drijven en je in te smeren met helende modder. Na een dagje Dode Zee zijn kleine (schaaf)wondjes geheeld en voelt je huid zacht aan.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  26 reviews
  0 waarderingen

  “Bijzonder”

  Geplaatst 12-11-2017

  Een bezoek aan de dode zee hoort bij een rondreis Jordanïe. Stap in het water en merk dat je binnen de kortste keren zult drijven! Het is erg toeristisch, waardoor je uiteraard nooit alleen in het water bent. Wel grappig om iedereen zo rond te zien dobberen. Het is erg zout, dus pas dat er geen water in je ogen komt, want dit kan nogal pijn doen. Ook kun je je insmeren met de modder die er ligt, waardoor je huid helemaal zwart wordt. Lastig om het ervanaf te krijgen, maar je huid is daarna wel heerlijk zacht. Een soort gigantisch masker dus ;) Ik vond het leuk om mee te maken, maar ik zou hier niet nog een keer terugkeren.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  26 reviews
  4 waarderingen

  “Drijven en en insmeren met modder”

  Geplaatst 27-10-2017

  Het is een bijzondere ervaring om een keer in de dode zee te dobberen. Als Nederlander zijn wij het drijven in water wel redelijk gewend, maar ik vond het lastig om te lopen in het water. Ik werd een paar keer zo omver gegooid en belande weer op mijn buik of rug in het water. Ook het insmeren met modder kan met een groepje voor grote lol zorgen. Er zijn ook gewone zwembaden bij waar je gebruik van mag maken. Dan moet je weer even je best doen om zelf te drijven.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 53 landen bezocht
  74 reviews
  5 waarderingen

  “Hilarische ervaring”

  Geplaatst 27-10-2017

  Dit is echt een must-do als je in Israël of Jordanië bent en dan uiteraard ook even de foto maken met je tijdschriftje of krant in je hand. Wel oppassen dat je geen water in je ogen krijgt. Helemaal leuk is om je in te smeren met stinkende zwarte modder en dan een foto te nemen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Dode Zee reiservaring en tips!

Ben jij in Dode Zee geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Jordanië specialisten

NRV

NRV

Keuze uit liefst 5 verschillende Jordanië privé-reizen van 8 tot 16 dagen, met chauffeur óf zelf rijden in huurauto. Ook familiereis!
Bezoek website


Kras

Kras

Bij Kras vind je scherp geprijsde Jordanië groepsreizen, maar ook een individuele flydrive waarin je reist met eigen huurauto.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Elena, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Meer Jordanië reisorganisaties

Shoestring
Shoestring

Tweak je privé-rondreis.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Groeps-, single of privéreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Incl. familiereis Jordanië!
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

8- of 12-daagse groepsreizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Israël-Jordanië groepsreis.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Jordanië

Alle bezienswaardigheden in Jordanië

Vliegtickets naar Jordanië


Meer over vliegen naar Jordanië

Hotels in Jordanië zoeken

Hotels in Jordanië zoeken

Boek je rondreis naar Jordanië

NRV
1. NRV

Privéreizen.
Bezoek website

Kras
2. Kras

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 42 Jordanië rondreizen
Vanaf €798 incl. vliegticket

Vliegtickets Jordanië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jordanië
V.a. 260 Meer over vliegen naar Jordanië