In het westen van Jordanië ligt de wereldberoemde Dode Zee, een uniek kuur- en genezingsoord vol historische waarde. Het meer staat ook bekend om het hoge zoutgehalte waardoor je op het water blijft drijven.

Reizigers over de Dode Zee

Lees alle uitgebreide reiservaringen

De Dode Zee bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 16 Dode Zee reiservaringen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

De Dode Zee

Op de grens van Israël, de Westelijke Jordaanoever en Jordanië ligt de, door de Christenen geclaimde, Dode Zee. Eigenlijk is het geen zee, maar een heel groot meer. Om precies te zijn bevindt de Dode Zee zich tussen de Jordaanvallei, het Moab geberte, de Arava-vallei en het Judea gebergte. Volgens de Christenen was de Dode Zee de plek waar Jezus gedoopt werd door Johannes de Doper, waar de eerste vijf apostelen elkaar ontmoetten en waar de profeet Elijah opsteeg naar de hemel. De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld (429 meter onder zeeniveau). Door de hoge concentratie van mineralen en de – als gevolg daarvan –afwezigheid van zichtbare levende wezens, wordt dit water de Dode Zee genoemd.

Vliegtickets Jordanië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jordanië
V.a. 155

Overnachten in Jordanië

Vergelijk alle hotels in Jordanië
Bekijk hotels

Zout in de Dode Zee

Dode Zee

De Dode Zee staat bekend om de hoge concentratie zout in het water. De Dode Zee heeft een zoutgehalte van 33%. Dit maakt dit enorme meer 10 keer zouter dan een oceaan. De Dode Zee zou, vanwege deze hoeveelheid aan zout, heilzaam zijn voor huidaandoeningen, zoals Psoriasis. Daarnaast zorgt de hoge luchtdruk voor de meest zuivere lucht om in te ademen ter wereld. Mensen van over de hele wereld komen daarom naar de Dode Zee met de hoop te genezen van diverse (vooral huid-)kwalen. Vooral de plaats Ein Bokek in Israel wordt gezien als waar kuurdorp.

Ein Bokek, Dode Zee

Ein Bokek.

Zwemmen in de Dode Zee

Zwemmen in de Dode Zee is voor velen een must-do tijdens een rondreis door Jordanië. Het is namelijk mogelijk om te blijven drijven op het water, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Het publieke strand aan Jordaanse zijde, waar je voor ongeveer €5 toegang tot krijgt, heet Amman Public Beach. Hier vind je omkleedhokjes, toiletten en douches. Voor het betreden van de zee kun je op borden de voorzorgmaatregelen bij het zwemmen in de Dode Zee lezen. Het is noodzakelijk je ogen en mond te beschermen tegen het water en er wordt geadviseerd om op je rug door het water te gaan. Wanneer je eenmaal het water in gaat, zul je meteen merken dat alle kleine wondjes die je over je hele lichaam hebt beginnen te prikken. Scheer jezelf daarom niet op de dag dat je de Dode Zee in gaat. Voor ongeveer €3 kun je je op dit strand ook laten insmeren met het mineraalrijke modder uit de Dode Zee.

Amman Public Beach

Amman Public Beach.

Religieuze betekenis van de Dode Zee

De Dode Zee heeft naast een genezend imago ook een grote religieuze betekenis. Daarom vind je rondom de Dode Zee veel religieuze steden, ruïnes en andere bezienswaardigheden. Als toerist kun je de plek waar Jezus gedoopt schijnt te zijn bezoeken. Op deze archeologische plek vind je drie kerken. Via trappen naar beneden kom je op de plek waar de doop zou hebben plaatsgevonden. Als je wilt kun je je laten dopen in de Jordaan Rivier, die aan de noordkant van de Dode Zee het meer instroomt. Een tweede interessante bezienswaardigheid is de plek waar de profeet Elijah in een wagen opgerezen schijnt te zijn: Tell Mar Elias. Het is niet eens zozeer de archeologische site zelf, maar vooral ook de schitterende natuur eromheen die dit de moeite waard maakt.

Dode Zee

Overnachten aan de Dode Zee

Rondom de Dode Zee vind je diverse kuuroorden, (wellness-)resorts en hotels die beweren het beste stukje privéstrand te hebben. Enkele tips zijn het luxe Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea (va. €200 per kamer), het Holiday Inn Resort Dead Sea (va. €110) en de fantastische Salt Sea Appartments (va. €295).

Kempinski Hotel Ishtar Dead

Kempinski Hotel Ishtar Dead.

Kustweg langs de Dode Zee

Kustweg langs de Dode Zee.

Reizen naar de Dode Zee – hoe kom je er?

Vanuit Amman kun je dagtrips maken naar de Dode Zee. Het is namelijk maar 1,5 uur rijden vanuit de Jordaanse hoofdstad. Je kunt de JETT-bus nemen om 8:00 uur en terugkeren om 16:00 uur. Complete dagtrips, waarbij een gids aanwezig is en je mooie wandelingen maakt door de omgeving, zijn te boeken vanuit hotels en reisbureaus. Deze trips kosten ongeveer €40. Een enketje naar de Dode Zee vanuit Amman kost ongeveer €10.

Georganiseerde Jordanië-rondreizen die de Dode Zee aandoen vind je hier bij Kras, Djoser, Sawadee, Shoestring, FOX Verre Reizen en Koning Aap. Zelf je eigen Jordanië rondreis samenstellen d.m.v. bouwstenen kan hier bij YourWay2Go en Riksja Jordanië, of kom in contact met de lokale reisspecialist van Better Places.

Top 3 Jordanië specialisten

Sawadee
Sawadee

Diverse avontuurlijke Jordanië groepsreizen, waaronder ook een rondreis speciaal ontwikkeld voor vrouwelijke reizigers.
Bezoek website

Kras
Kras

Bij Kras vind je scherp geprijsde Jordanië groepsreizen, maar ook een individuele flydrive waarin je reist met eigen huurauto.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Elena, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Beste reistijd Dode Zee

De beste reistijd voor de Dode Zee is tijdens het voor- of najaar. Tijdens deze periodes vermijd je de hitte van de zomer en de kou in de wintermaanden. In april is het rond de Dode Zee 22 graden Celsius. In oktober is het ongeveer 26 graden Celsius.

Jordanië rondreis aanbiedingen

16 Dode Zee reiservaringen en tips • 19 landen bezocht
  26 reviews
  8 waarderingen

  “De drijvende zee”

  Geplaatst 12-05-2019

  De dode zee, een stille zee, een zee waar niks in leeft.
  De zee is bijzonder kalm, een mooi uitzicht met de bergen van de andere zee.
  Als je er in loopt merk je meteen waar je wondjes heb door de zoutgehalte.
  Hoe dieper je gaat hoe meer je het gevoel heb dat je naar boven wordt geduwd, als je dan gaat dobberen merk je meteen dat je drijft zonder enkele beweging.
  Wanneer je dan je benen onderwater houdt heb je daar moeite mee.
  Zeker iets om te doen, bijzonder en gekke ervaring.

  Ben je in Jordanië dan moet je hier heen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 37 landen bezocht
  56 reviews
  29 waarderingen

  “Drijven en modderpakking ”

  Geplaatst 10-05-2019

  Heel apart om in de Dode zee te drijven. Dramatisch is dat de zee steeds kleiner wordt, dramatisch kleiner.
  Bij ons hotel werd de klei in een bak voor de gasten gedaan zodat je het gemakkelijk kon pakken. Je smeert elkaar er helemaal mee in, dan even drogen in de zon (pas op voor horzels) en dan afspoelen. Gelukkig kon dit onder een douche. Daarna of ervoor kun je drijven in de Dode Zee, een heel bijzondere ervaring.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  54 reviews
  10 waarderingen

  “Lekker drijven ”

  Geplaatst 07-05-2019

  Heel bijzonder om een keer de dode zee in te gaan en te ervaren hoe het is om te drijven! Daarnaast is het nemen van een modderbad een must! Je huid is lekker zacht daarna. Het is het geld waard om een mooi hotel te nemen bij de dode zee en hier een nachtje te verblijven.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 43 landen bezocht
  39 reviews
  15 waarderingen

  “Drijven op het water”

  Geplaatst 06-05-2019

  Helemaal ingesmeerd met modder gingen we het water in en inderdaad je blijft drijven. Er zit zoveel zout in het water dat mijn huid hier wel meteen op reageerde en dat was niet prettig. Leuk om gezien te hebben en als je er bent, moet je er ook echt in. Daar maken ze wel een feestje van. En daarna weer door naar het volgende leuke punt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “Drijven in het zout”

  Geplaatst 15-04-2019

  Een ervaring die je zeker niet mag overslaan als je er toch bent en toe bent aan een dagje niksen onder een parasol (zoals wij na enkele actieve dagen hiervoor). Erg leuk te combineren met de Wadi Mujib Canyon tour.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  15 reviews
  1 waardering

  “Unieke ervaring”

  Geplaatst 15-04-2019

  Zwemmen in de Dode Zee is een unieke ervaring. Wel eentje die kortdurend is, want een lekker strand om op te liggen is er niet. En het water is zo zout dat het op den duur kan gaan prikken, zeker als je open wondjes hebt. De makkelijkste manier om bij de Dode Zee te komen is door een nacht in een resort te boeken. In het laagseizoen hadden wij bij Romana Resorts een mooie kamer voor 49 euro!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 33 landen bezocht
  26 reviews
  2 waarderingen

  “Dobberen in de Dode zee”

  Geplaatst 11-04-2019

  Een must do tijdens je vakantie naar Jordanië of Israël: dobberen in de Dode zee. De zee is minder toegankelijk als verwacht, je kan er niet simpel naartoe lopen maar via een publieke ingang of een hotel waar je overnacht. Aan de hotels in de omgeving hangt een duur prijskaartje, waardoor wij hebben gekozen voor een dagje vanuit Madaba. Je moet betalen voor entree, maar dan heb je ook toegang tot het zwembad, wat best lekker is als afwisseling. Op het strand kan je je (betaald) insmeren met modder en er staan douches om je naderhand af te spoelen. In de buurt is het minder bekende Wadi Mujib, wat voor ons het hoogtepunt was van de vakantie! Door een canyon waan je de weg in steeds hoger water. Aan de hand van touwladders klim je omhoog tegen kleine watervalletjes op tot je bij het uitpunt komt: een grotere waterval. Vanaf hier kan je de weg terug drijven naar het begin. Super leuk!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 36 landen bezocht
  97 reviews
  111 waarderingen

  “speciaal en uniek”

  Geplaatst 20-06-2018

  De dode zee, het laagste punt op aarde. Iedereen kent de traditionele foto's van drijvende mensen die in het water hun krant aan het lezen zijn. Verwacht hier geen verfrissend bad, ook geen zwem- of snorkel momenten. Drijven en blijven drijven is wat je hier kan doen maar dat is dan ook super speciaal en ontspannend. Eigenlijk is dit een kuuroord op zich. Je krijgt hier gratis een warm waterbad, een scrub door het vele zout en indien gewenst een deugddoende modderbehandeling want de modder uit de dode zee schijnt zeer heilzaam te zijn. Zeer leuk voor een namiddagje ontspanning.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 48 landen bezocht
  26 reviews
  12 waarderingen

  “Heel bijzondere ervaring”

  Geplaatst 23-11-2017

  Het is uiteraard erg leuk om te drijven in de Dode Zee. Maar het zout is echt wel vervelend. Neem voldoende water mee om je daarna af te kunnen spoelen. En zorg dat je vrouw die ochtend niet haar benen heeft geschoren.
  Maar de kleur van het water is zo mooi blauw. En je kan hele grappige foto's maken. De omgeving is ook erg mooi. De route langs de Dode Zee is mooi om te rijden.
  Wij zijn helemaal in het zuiden het water ingegaan, waar helemaal geen andere mensen waren. Dus ook geen problemen voor mijn vrouw om in een bikini te lopen. Maar in het noorden, de stranden van Amman, vonden we minder leuk. Daar zijn we direct aan voorbij gereden.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 38 landen bezocht
  44 reviews
  11 waarderingen

  “Bizarre ervaring”

  Geplaatst 21-11-2017

  Dobberen in de dode zee is natuurlijk een verplicht nummer als je in Jordanie bent.
  En terecht! Dit is echt iets voor op je bucketlist.
  Bij aankomst liepen we meteen het water in....euh herstel....probeerden we dat. Want dat lukt dus niet! Voor je het weet wordt je omhoog gestuwd en lig je in het water. Het is overigens ook onmogelijk om te zwemmen in dit water. Bij een poging tot schoolslag worden zowel je armen als je benen tegelijk omhoog geduwd. Ik vond het een bizarre ervaring! Echt leuk.
  Pas op dat je geen water in je ogen krijgt, dat doet echt zeer (ik spreek uit ervaring).
  Je kunt je ook insmeren met zwarte modder; leuk voor de foto. Ik ben uiteindelijk niet lang in het water gebleven, omdat het te erg prikte op mijn huid. En dat terwijl het juist een heilzame werking zou moeten hebben.
  Maar zeker een bezoekje waard!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Dode Zee reiservaring en tips!

Ben jij in Dode Zee geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Jordanië specialisten

Sawadee

Sawadee

Diverse avontuurlijke Jordanië groepsreizen, waaronder ook een rondreis speciaal ontwikkeld voor vrouwelijke reizigers.
Bezoek website


Kras

Kras

Bij Kras vind je scherp geprijsde Jordanië groepsreizen, maar ook een individuele flydrive waarin je reist met eigen huurauto.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Elena, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Meer Jordanië reisorganisaties

Shoestring
Shoestring

Tweak je privé-rondreis.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Groeps-, single of privéreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Incl. familiereis Jordanië!
Bezoek website

Riksja Jordanië
Riksja Jordanië

Zelf samenstellen.
Bezoek website

TUI
TUI

Israël-Jordanië groepsreis.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Jordanië

Alle bezienswaardigheden in Jordanië

Vliegtickets naar Jordanië


Hotels in Jordanië zoeken

Hotels in Jordanië zoeken

Boek je rondreis naar Jordanië

Sawadee
1. Sawadee

Avontuurlijke groepsrondreizen.
Bezoek website

Kras
2. Kras

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 36 Jordanië rondreizen
Vanaf €748 incl. vliegticket

Vliegtickets Jordanië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jordanië
V.a. 155

Volg ons op Facebook