Noordrijn-Westfalen (Duitsland): alle bezienswaardigheden, leuke steden & tips voor je vakantie

Noordrijn-Westfalen (Duitsland): alle bezienswaardigheden, leuke steden & tips voor je vakantie

Noordrijn-Westfalen is een grote Duitse deelstaat die aan Nederland grenst. Interessante cultuursteden met een lange geschiedenis, prachtige natuurgebieden en talrijke toeristische bezienswaardigheden maken ‘Nordrhein-Westfalen’ tot een geliefde vakantie bestemming vlakbij. We geven je ook tips voor overnachten in Noordrijn-Westfalen.

Door , laatst bijgewerkt op 9 februari 2024
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Interessante steden Noordrijn-Westfalen
 2. Düsseldorf
 3. Keulen
 4. Dortmund
 5. Bonn
 6. Münster
 7. Mooie natuur Noordrijn-Westfalen
 8. De Eifel
 9. Sauerland
 10. Overige bezienswaardigheden
 11. Overnachten in Noordrijn-Westfalen
 12. Vakantie Noordrijn-Westfalen boeken

Vakantie in Noordrijn-Westfalen: natuur en cultuur net over de grens

Noordrijn-Westfalen (of ‘Nordrhein-Westfalen’ op zijn Duits) grenst aan Nederland en België en ontvangt daarom heel wat vakantiegangers uit beide landen. Noordrijn-Westfalen kent het grootste inwonertal van alle Duitse deelstaten. Het noorden van de deelstaat is redelijk vlak, maar in het zuiden en het oosten tref je er bergachtige gebieden aan. Bekend zijn vooral de Eifel, het Sauerland en het Teutoburgerwoud. De Rijn is de belangrijkste rivier in de deelstaat. De grootste steden zijn Keulen, Düsseldorf en Dortmund. Düsseldorf is de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen. Het Ruhrgebied is een enorm uitgestrekt industriegebied, de motor van de Duitse economie.

Noordrijn-Westfalen vakantie boeken – onze tips!

Welke grote steden liggen in Noordrijn-Westfalen?

Düsseldorf

De hoofdstad Düsseldorf is een bekende winkelstad, maar heeft nog veel andere troeven in handen. In de historische stadskern trekken vooral het marktplein (Marktplatz) met het stadhuis (Rathaus) de aandacht. Bezoek ook de Sint-Lambertuskerk met de opvallende, haast iconische, gedraaide toren. Wil je een ongeëvenaard uitzicht over Düsseldorf, trek dan naar de Rheinturm. Vanaf een hoogte van 168 meter overzie je de hele stad tot in de verre omgeving.

Medienhafen en de Rheinturm, Düsseldorf

Keulen

Keulen is een van de oudste steden in Duitsland, met een geschiedenis die teruggaat tot in de Romeinse tijd. De Dom van Keulen is dé topattractie in de stad. In deze gotische kathedraal bevindt zich onder meer een schrijn met de relieken van de Heilige Drie Koningen. Mis in het historische stadscentrum (Altstadt) de grote Sint-Martinuskerk niet, evenals de Fishmarkt, de Heumarkt en de Alter Markt. Naast een aantal drukbezochte kunstmusea tref je in Keulen ook een chocolademuseum en een parfummuseum aan.

LEES OOK: 10 leuke steden & dorpen in Duitsland net over de grens

Keulen

Dortmund

Dortmund ligt in het sterk geïndustrialiseerde Ruhrgebied. Nochtans bestaat een groot gedeelte van Dortmund uit parken, bossen en waterwegen.

 • De Sankt Reinoldikirche is de oudste kerk in het historische stadscentrum. Nog ouder is echter de Sint-Petruskerk in het stadsdeel Syburg, een kerk die stamt uit de 10de eeuw.
 • Dortmund bezit diverse musea, onder meer een interessant brouwerijmuseum en een voetbalmuseum.
 • Het enorme Signal Idunapark, het stadion van voetbalclub Borussia Dortmund, is een attractie voor voetballiefhebbers.
 • De belangrijkste stadsparken van Dortmund zijn het Westfalenpark en het Rombergpark.
 • Neem ook eens een kijkje in de Dortmund Zoo.
 • Niet te missen tot slot is de Kokerei Hansa, een voormalige cokesfabriek die werd omgevormd tot een industrieel museum. Liefhebbers van industrieel erfgoed halen ook hun hart op in de voormalige steenkoolmijn en het industriële complex Zeche Zollern, dat eveneens omgetoverd is tot museum en evenementenlocatie.
Sankt Reinoldikirche in Dortmund

De Sankt Reinoldikirche in Dortmund.

Bonn

Bonn is tegenwoordig een wat minder bekende middelgrote stad in Noordrijn-Westfalen, maar was tot aan de hereniging van Duitsland in 1990 de hoofdstad van de West-Duitse Bondsrepubliek. Bonn ligt aan de Rijn, zo’n 24 kilometer ten zuidoosten van Keulen. Het geboortehuis van Beethoven (Beethoven Haus) is nu een museum met een collectie over het leven en het werk van de wereldberoemde componist. Een van de opvallendste gebouwen is het Kurfürstliches Schloss. Dit was oorspronkelijk een residentie van de keurvorsten, maar is sinds 1818 het hoofdgebouw van de universiteit. Daarnaast zijn ook het Munster van Bonn (kerkgebouw) en het Altes Rathaus (het voormalige stadhuis) een bezichtiging waard.

Bonn

Münster

In de Friedenssaal van het stadhuis van Münster werd de soevereiniteit van de Republiek der Zeven Provinciën, de voorloper van de Nederlandse staat, ondertekend. Naast het stadhuis (Rathaus) zijn de Dom en de Sint-Lambertuskerk drukbezochte bezienswaardigheden. Ook het Picassomuseum ontvangt massa’s bezoekers.

Münster

Overige interessante steden en dorpen

Naast de grote steden vind je in Noordrijn-Westfalen nog een heleboel kleinere steden en dorpen die een bezoek meer dan waard zijn.

 • Aken is vooral bekend om zijn Dom, waarin niet minder dan dertig Duitse koningen gekroond werden in de periode 936 tot 1531.
 • Het stadje Bad Münstereifel, met mooi gerestaureerde stadspoorten en stadsmuren, lijkt te zijn weggelopen uit de middeleeuwen.
 • In de buurt van Münster tref je de bedevaartplaats Billerbeck aan, een locatie waar jaarlijks duizenden bedevaarders naartoe trekken.
 • In het plaatsje Blankenheim ontspringt de rivier de Ahr, maar vind je ook een Eifelmuseum en een burcht.
 • Bad Salzuflen is een beroemd kuuroord in het Teutoburgerwoud.
 • Andere steden en dorpen met gezellige oude woonkernen en typische vakwerkhuizen zijn onder meer Soest en Freudenberg.

Natuurlijke bezienswaardigheden en landschappen in Noordrijn-Westfalen

De Eifel

Het natuurgebied de Eifel ligt gedeeltelijk in Noordrijn-Westfalen en gedeeltelijk in Rijnland-Palts. Het Nationaal Park Eifel ligt volledig in Noordrijn-Westfalen. Het nationaal park beslaat een oppervlakte van 110 vierkante kilometer en vormt het leefgebied van zo’n 1000 bedreigde dier- en plantensoorten. De vierdaagse wandelroute Wildnis-Trail loopt van Monschau in het zuiden tot Hürtgenwald in het noorden en brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van het nationaal park. Monschau is overigens een van de vele pittoreske stadjes in het Eifelgebied.

Leuke verblijftip in de Eifel is het fraaie bungalowpark Dormio Resort Eifeler Tor, prachtig gelegen in de groene heuvels!

Monschau, Eifel

Monschau aan de Eifel.

Het Sauerland

Het Sauerland is een bergachtige streek in Noordrijn-Westfalen en Hessen. Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters is het plaatsje Winterberg, waar zowel in de zomer als in de winter tal van Nederlandse en Belgische toeristen naartoe trekken. In de winter wordt op de middelhoge bergflanken volop geskied, terwijl het gebied in de zomer wordt ingenomen door wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. In het zuiden van het Sauerland ligt het Rothaargebergte, een middelhoge bergketen. De hoogste berg van het Rothaargebergte is de Langenberg (843 meter). De top van de Langenberg is bovendien het hoogste punt van heel Noordrijn-Westfalen.

Leuke verblijftip in het Sauerland is het geliefde Vakantiepark Winterberg van Landal, met 200 chalets fraai gelegen in de groene heuvels!

Rothaargebergte, Sauerland

Het Rothaargebergte in Sauerland.

Het Teutoburgerwoud

In het noordoosten van Noordrijn-Westfalen ligt het Teutoburgerwoud, een schitterend natuurgebied en eveneens een populaire wandelregio. Het Teutoburgerwoud is een gebied met middelhoge heuvels en rotsen, bossen en kabbelende beekjes. Het hoogste punt is de Barnacken, een heuvel die een hoogte bereikt van 446 meter. Beroemd zijn de Externsteine, een opvallende formatie van zandstenen omringd door beekjes en bossen, in de buurt van het stadje Detmold.

Een van de bekendste wandelroutes in het Teutoburgerwoud is de Hermanshöhen. Deze langeafstandswandelroute van 224 kilometer brengt je over 400 meter hoge heuveltoppen langs unieke landschappen en bezienswaardigheden. In de omgeving van Detmold passeert de wandelroute het Hermannsdenkmal, een monument dat herinnert aan de historische Slag bij het Teutoburgerwoud in het jaar 9 na Christus. Naast Detmold zijn ook de stadjes Bielefeld, Paderborn en Bad Oeynhausen zeker de moeite waard.

Teutoburgerwoud, Noordrijn-Westfalen

Overnachten in Noordrijn-Westfalen: 5x verblijf tips

 • Dormio Resort Eifeler Tor
  Vakantiepark in het plaatsje Heimbach, vlak bij de stuwdam in de Ruhr. Verblijf in appartementen of bungalows. Met tal van sport- en wellnessfaciliteiten, binnen-en buitenzwembad, speeltuinen en entertainmentprogramma voor kinderen.
 • Knaus Campingpark Hennesee ★★★★
  Geliefde camping tussen de natuur midden in de heuvelachtige regio Sauerland bij het plaatsje Meschede. Met o.a. bungalowtenten en stacravans te huur.
 • Roompot Eifelpark Kronenburger See
  Vakantiepark van Roompot in Kronenburg, in de Eifel. Het vakantiepark ligt midden in het Nationaal Park Eifel, vlak bij het stuwmeer Kronenburger See. Met een overdekt zwembad, speeltuinen en restaurant. Verblijf in bungalows met gratis wifi.
 • Hotel Dorint Arnsberg-Sauerland ★★★★
  Viersterrenhotel bij Arnsberg in het Sauerland. Met een binnenzwembad, wellness- en fitnessfaciliteiten. Gratis fietsenstalling en wifi. Openbaar parkeren bij de accommodatie.
 • Camping & Vakantiepark Brilon
  Compleet ingerichte, luxe chalets in een kleinschalig park cq camping met fantastisch uitzicht over de heuvels van het Sauerland!

Overige bezienswaardigheden en activiteiten in Noordrijn-Westfalen

 • Noordrijn-Westfalen kent vele duizenden kilometers fiets- en wandelpaden. De 100 Schlösser Route is een fietsroute met een lengte van 960 kilometer in de wijde omgeving van Münster. De route loopt langs kastelen, herenhuizen, burchten, kasteeltuinen en parken.
 • De wandelroute Rothaarsteig in Sauerland is 158 kilometer lang en brengt de wandelaar over de hoogste punten van het Rothaargebergte.
 • In Noordrijn-Westfalen tref je vele stuwmeren aan, vooral in het Bergisches Land. Deze stuwmeren lenen zich uitstekend voor allerlei watersporten. In de Grube Bendisberg in Langenfeld kun je een indrukwekkende ertsmijn bezoeken.
 • Aan liefhebbers van grotten raden we onder meer de Attagrot nabij Attendorn en de Dechengrot bij Iserlohn aan.
 • Verspreid over heel de deelstaat vind je dierentuinen en wildparken. Voorbeelden zijn de zoo van Wuppertal, de zoo van Keulen, het Bochumer Tierpark, de Allwetterzoo in Münster, het Bielefelder Heimat Tierpark en vele andere. Vergeet niet de talrijke attractieparken, met onder andere het Movie Park Germany in Bottrop, Phantasialand in Brühl en het Freizeitpark Legoland Discovery Centre in Oberhausen.

Noordrijn-Westfalen vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Noordrijn-Westfalen reiservaringen en tips

 • Thalita Reijntjes op 22-02-2021

  “Wuppertal”

  Vooral te doen is de;
  Schwebebahn (zweeftrein) dat is echt de moeite waard.
  De plaats wuppertal ligt ongeveer 30 km van Keulen vandaan en is ideaal voor een stedentrip.
  Verder kan je er leuk winkelen.

 • Ina Vermeij Eijkelboom op 28-12-2020

  “Wuppertal stad van mooie gebouwen en vriendelijheid”

  Wuppertal is een super drukke maar gezellige stad met zijn mooie oude gevels en een onzetend mooie dierentuin. Je kan hier wandelen en fietsen op de Nordbahntrasse . Dit is de oude spoorbaan die omgebouwd is naar fiets en wandelstraat. Ook een ritje met de zwebelbaan is echt een aanrader en vooral in kerstijd dan kan je van kerstmarkt naar kerstmarkt en scheelt heel wat lopen. Ook kan je goed eten op de markten denk maar aan de gluhwein en worsten .Er zijn tal van winkelstraten en voor elke is hier wat te vinden .We zaten in een hotel zonder ontbijt en had daar geen spijt van .Konden daar heerlijk ontbijten bij de bakker en ook de hond mocht er in. Eten in de oude brouwerij is zeker een aanrader

 • Ina Vermeij Eijkelboom op 28-12-2020

  “Hückeswagen klein maar fijn”

  Hückeswagen klein maar erg fijn om te verblijven .De mensen zijn er vriendelijk en nu dit jaar in corona tijd er geweest .We hadden al besproken en dachten we zien wel hoe dat gaat met eten enz maar dat was super goed geregeld en niemand die er moeilijk doet over een mondkapje dragen. We hebben uitstapjes gemaakt en daar het mooi weer was de gehele vakantie dus veel kunnen wandelen en ook veel rond gereden en de mooie omgeving per auto verkend. Ben niet van het koken op vakantie maar in Hückeswagen zijn er tal van restaurants voor elk wat wils en door het mooie weer ook elke dag buiten kunnen eten wat nu wel goed was door dat iedereen zich aan de regels hield. Vooral de griek en de pizziria waren favoriet bij ons. Voor de kinderen een leuk sprookjes bos en voor de ouderen is er de bv Altenberger Dom.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Noordrijn-Westfalen reiservaring en tips!

Ben jij in Noordrijn-Westfalen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief