Sleeswijk-Holstein (Duitsland): alle bezienswaardigheden, steden & tips voor je vakantie

Sleeswijk-Holstein (Duitsland): alle bezienswaardigheden, steden & tips voor je vakantie

In het uiterste noorden van Duitsland ligt Sleeswijk-Holstein. Een deelstaat tussen de Noordzee en de Oostzee, met indrukwekkende baaien, klippen, eilanden en stranden. Ook de pittoreske havensteden, roemruchte burchten en uitgestrekte natuurgebieden zijn een bezoek meer dan waard. Bekijk hier alle bezienswaardigheden en tips voor je vakantie in Sleeswijk-Holstein.

Door , laatst bijgewerkt op 29 juli 2022
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden Sleeswijk-Holstein
 2. Nationaal Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer
 3. Holsteinische Schweiz
 4. Steden Sleeswijk-Holstein
 5. Kiel
 6. Lübeck
 7. Eilanden en stranden
 8. Meer tips en activiteiten
 9. Campings, vakantieparken & hotels
 10. Vakantie Sleeswijk-Holstein boeken

Vakantie in Sleeswijk-Holstein: deelstaat aan zee in noord-Duitsland

Sleeswijk-Holstein (‘Schleswig-Holstein’) is een relatief kleine en uniek gelegen deelstaat in Noord-Duitsland, grenzend aan Denemarken. De deelstaat is voor een groot gedeelte omgeven door zee: de Noordzee in het westen en de Oostzee in het oosten. De hoofdstad van Sleeswijk-Holstein is Kiel. Andere bezienswaardige steden zijn onder meer Lübeck en Schleswig.

Sleeswijk-Holstein bezit veel natuurgebieden en nationale parken, waarvan het Nationaal Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer het grootste van Duitsland is. Het landschap bestaat uit heuvels, meren, rivieren, uitgestrekte stranden en pittoreske stadjes. Een aanbevolen vakantiebestemming voor natuurliefhebbers, strandliefhebbers en voor iedereen die in cultuur en geschiedenis is geïnteresseerd.

Sleeswijk-Holstein vakantie boeken – onze tips!

Bezienswaardigheden in het landschap van Sleeswijk-Holstein

Nationaal Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer

Dit nationaal park heeft een oppervlakte van maar liefst 4.410 vierkante kilometer. Het bevindt zich aan de westkust van Sleeswijk-Holstein, vanaf de monding van de Elbe tot aan de zeegrens met Denemarken. Het belangrijkste doel van het park is de bescherming van de Duitse Waddenzee. Het grootste deel ervan (68%) ligt constant onder water. 30% ervan valt droog bij eb en overstroomt bij vloed.

Tot het gebied behoren ook een aantal eilanden, die niet beschermd worden door dijken en soms gedeeltelijk onder water komen te staan. Net als bij de Nederlandse Wadden is het mogelijk om aan wadlopen te doen. Je kunt deelnemen aan bootexcursies naar de zandbanken waarop zeehonden leven. Zowel de gewone zeehond als de grijze zeehond en de bruinvis komen voor in het gebied. Het nationaal park is ook bekend om de vele vogelsoorten die er leven.

Sleeswijk-Holstein

Holsteinische Schweiz

De Holsteinische Schweiz is een natuurgebied in het oosten van Sleeswijk-Holstein, tussen Kiel en Lübeck. Het gebied is heuvelachtig met talrijke meren, bossen en akkers. De Kalkberg van Bad Segeberg is het decor van het Karl May Festival. In de grotten onder de Kalkberg leven zo’n 20.000 vleermuizen. De rivier de Schwentine kronkelt zich door het natuurgebied. Het is mogelijk om met een kano de Schwentine af te varen vanaf Eutin tot Kiel, waarbij je door verschillende meren kanoot. In het natuurgebied vind je overigens ook een zeer uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden.

Schwentine rivier, Sleeswijk-Holstein

Kanoën op de Schwentine rivier.

Wat zijn interessante steden & plaatsen in Sleeswijk-Holstein?

Kiel

De hoofdstad Kiel ligt aan een zeearm van de Oostzee, de Kieler Förde. Kiel ligt ook aan het oostelijke uiteinde van het Nord-Ostsee-Kanaal, een verbindingskanaal tussen de Noordzee en de Oostzee. De haven van Kiel is de grootste passagiershaven van Duitsland. In Kiel bevindt er zich ook een marinebasis en een universiteit.

 • De stad ademt een maritieme sfeer. Elk jaar vindt in Kiel de Kieler Woche plaats, het grootste zeilevenement ter wereld, met meer dan 2000 zeilboten en 5000 deelnemers. Gelijktijdig met de zeilwedstrijden gaat er ook een muziekfestival door.
 • De toren van het stadhuis was lange tijd het hoogste punt van de stad. In de gerenoveerde oude stadskern zijn vooral de Dänischer Strasse, de Holstenstrasse, de Alter Markt en de Sankt Nikolaikirche toeristische trekpleisters.
 • Een andere bekende bezienswaardigheid in deze maritieme stad is het Schiffahrtsmuseum Fischhalle. In dit scheepvaartmuseum wordt de maritieme geschiedenis van de stad uit de doeken gedaan, met onder meer scheepsmodellen, nautische instrumenten en boegbeelden.
 • Andere drukbezochte musea zijn de Kunsthalle (kunstmuseum) en het stedelijk museum. Ook de Hörnbrücke, een soort opvouwbare brug die de Kieler Förde overspant, is een bezienswaardigheid.
Kiel, Duitsland

Lübeck

De historische stad Lübeck ligt aan de monding van de rivier de Trave in de Oostzee. Lübeck was in het verleden een welvarende Hanzestad. Die rijke geschiedenis vind je terug in de oude binnenstad van Lübeck, die volledig door de Trave en stadsgrachten wordt omringd. Het bekendste bouwwerk in de stad is ongetwijfeld de Holstentor, een stadspoort uit de 15de eeuw. De Holstentor maakte deel uit van de stadsmuur rond Lübeck en is een voorbeeld van middeleeuwse baksteengotiek.

Tegenwoordig is in de oude stadspoort het stedelijk museum (Stadtgeschichtliche Museum) gevestigd. Het stadhuis (Rathaus) is eveneens een prachtig gotisch bouwwerk met opvallende slanke torens. De Marienkirche is het op twee na grootste kerkgebouw in Duitsland, met twee torens van 125 meter hoogte. Het Buddenbrookhaus is het voormalige huis van de familie van Thomas Mann, een van de grootste Duitse schrijvers van de twintigste eeuw.

Lübeck, Sleeswijk-Holstein

Flensburg

Flensburg ligt vlak bij de grens met Denemarken aan de Flensburger Fjord. In de streek rond Flensburg woont een Deense minderheid en behalve Duits hoort men hier veel Deens spreken. De oude binnenstad is gebouwd op de heuvels rond de Flensburger Fjord. Vanaf het uitzichtpunt Duborg, dat je te voet bereikt via de Marientreppe, heb je een mooi uitzicht over de stad. In de kleine zijstraatjes naar de haven treft men een heleboel gezellige cafeetjes en restaurantjes aan. Flensburg is ook een bekende winkelstad, waar veel Denen de minder dure Duitse winkelwaar komen kopen. Bezienswaardig zijn onder meer de Nordertor, een 16de-eeuwse stadspoort en de 13de-eeuwse Marienkirche. Mis ook het Flensburger Schiffahrtsmuseum (scheepvaartmuseum) en het wetenschapsmuseum Phänomenta niet.

Flensburg, Sleeswijk-Holstein

Schleswig

Schleswig ligt ongeveer halfweg tussen Kiel en Flensburg. Het stadje ligt op het uiteinde van de Schlei, een zeearm van de Oostzee. Schleswig is de oudste stad van Sleeswijk-Holstein. De gotische Sankt Petri Dom is gebouwd tussen de 13de en de 15de eeuw. Bekijk vooral het houten Bordesholmer altaar van de kunstenaar Brüggemann. Het indrukwekkend witte Schloss Gottorf, het grootste slotcomplex van Sleeswijk-Holstein, ligt op een eilandje in de Burgsee. Het huidige kasteel dateert uit het begin van de 18de eeuw. Het gebouw was de residentie van talrijke vorsten en hertogen. Tegenwoordig zijn er twee musea in gevestigd: een archeologiemuseum (Archäologische Landesmuseum) en een kunstmuseum (Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte).

Andere interessante plaatsen

Naast de al genoemde grotere steden zijn er nog tal van andere bezienswaardige stadjes in Sleeswijk-Holstein. We noemen onder meer Eutin, Glücksburg en Plön, kleine centra die bekend staan om hun fraaie kastelen en oude stadscentra.

Vakantie in Sleeswijk-Holstein: 5x tips voor overnachten

 • Vakantiepark Hansa-Park Resort am Meer
  Vakantiepark van Roompot aan de rand van de badplaats Sierksdorf, met een verbinding naar het attractiepark Hansa-Park. Verblijf in comfortabele vakantiehuisjes.
 • Vakantiepark Travemünde
  Vakantiepark van Landal op het Priwall-schiereiland, nabij Travemünde in de omgeving van Lübeck. Vlak bij het strand. Met diverse speeltuinen en een waterspeelplaats voor de kinderen. Verblijf in appartementen of bungalows.
 • Hotel Dänischer Hof Altenholz ★★★★
  Viersterrenhotel in Altenholz, nabij Kiel. Gratis gebruik van binnenzwembad, fitnessfaciliteiten en sauna. Kosteloos parkeren in parkeergarage. Huisdieren toegelaten. Gratis wifi in alle kamers.
 • Camping Wulfener Hals ★★★★★
  Vijfsterrencamping op het eiland Fehmarn, in de Oostzee tussen Duitsland en Denemarken. Met verwarmd zwembad en wellnesscentrum. Animatieteam voor jong en oud. Diverse sportfaciliteiten.
 • Hotel Fischerwiege am Passader See
  Hotel gelegen in het dorpje Passade, aan de Passader See in het hart van Sleeswijk-Holstein. Op slechts tien kilometer van het strand. Met huisbibliotheek en romantische tuin. Kosteloos parkeren. Gratis wifi.

Eilanden en stranden

Sleeswijk-Holstei ligt tussen de Noordzee en de Oostzee en biedt volop mooie stranden en eilanden:

 • Op het eiland Amrum in het westen van Sleeswijk-Holstein ligt Kniepsand, een duingebied dat lijkt op een zandwoestijn. Oorspronkelijk was Kniepsand een zandbank, die zich voortdurend verplaatste en tegen het eiland ‘botste’. Kniepsand vormt zo een enorm breed strand- en duingebied, waar je heerlijk kunt zonnen.
 • Strandliefhebbers trekken ook massaal naar het eiland Sylt, een van de grootste Duitse Waddeneilanden voor de westkust van Sleeswijk-Holstein. Sylt bezit een 40 kilometer lang wit zandstrand.
 • Bij het plaatsje Kampen bevindt zich een 25 meter hoge koperkleurige duinwand, Rote Kliff. In het noorden van het eiland, bij List, ligt een natuurreservaat met wandelende duinen. Deze duinen verplaatsen zich jaarlijks zo’n zes meter naar het oosten.
 • Andere drukbezochte stranden in Sleeswijk-Holstein zijn onder meer het strand van Sankt-Peter Ording aan de westkust en Travemünde bij Lübeck aan de oostkust.
Amrum, Duitsland

Duinlandschap op het eiland Amrum.

Sylt, Duitsland

Strandstoelen bij het plaatsje Kampen op Sylt.

Meer tips en activiteiten in Sleeswijk-Holstein

Meer tips in Sleeswijk-Holstein:

 • Het vlakke landschap van Sleeswijk-Holstein leent zich uitstekend voor fietstochten. Een voorbeeld is de Eiszeittour. Deze fietsroute loopt langs bossen en meren, is 39 kilometer lang en begint en eindigt in Ratzeburg.
 • In het biosfeerreservaat Schaalsee vind je 150 kilometer aan prachtige fiets- en wandelpaden.
 • Ook aan attractieparken en dierenparken is er in Sleeswijk-Holstein geen gebrek. We noemen bijvoorbeeld het Hansa-Park bij Sierksdorf, het Tierpark Neumünster en het Schwentinepark in Raisdorf.

Sleeswijk-Holstein vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Sleeswijk-Holstein reiservaring en tips!

Ben jij in Sleeswijk-Holstein geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief