Deelstaat Brandenburg in Duitsland: alle bezienswaardigheden, mooie steden & vakantie tips

Deelstaat Brandenburg in Duitsland: alle bezienswaardigheden, mooie steden & vakantie tips

Brandenburg is de Duitse deelstaat die helemaal rondom Berlijn ligt. Een gebied dat rijk is aan meren en rivieren, aan ongeschonden landschappen, bossen en veengebieden. Een deelstaat die bovendien uitpuilt van kastelen, herenhuizen en fraaie landschapsparken. Én natuurlijk de beroemde hoofdstad Potsdam. Bekijk hier alle bezienswaardigheden en tips voor je vakantie in Brandenburg.

Door , laatst bijgewerkt op 10 augustus 2023
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Potsdam
 2. Andere steden & dorpen Brandenburg
 3. Natuurlijke bezienswaardigheden
 4. Spreewald
 5. Nationaal Park Unteres Odertal
 6. Meer bezienswaardigheden Brandenburg
 7. Tips voor overnachten
 8. Vakantie Brandenburg boeken

Vakantie in Brandenburg: deelstaat die Berlijn omringt

De deelstaat Brandenburg omringt helemaal de hoofdstad Berlijn, maar Berlijn zelf behoort niet tot Brandenburg. Berlijn vormt immers een deelstaat op zich, net als Bremen en Hamburg. Brandenburg telt meer dan 3.000 meren en rivierlandschappen met een totale lengte van 30.000 kilometer. Geen wonder dat Brandenburg een enorme aantrekkingskracht uitoefent op watersportliefhebbers.

Brandenburg vakantie boeken – onze tips!

Bovendien is meer dan één derde vvan de oppervlakte beschermd natuurgebied, met als blikvangers het Nationaal Park Unteres Odertal en het biosfeerreservaat Spreewald. Ook aan cultuur ontbreekt het niet in Brandenburg. Potsdam, de hoofdstad van Brandenburg, pronkt met weelderige paleizen en kastelen. Brandenburg an der Havel puilt eveneens uit van het culturele erfgoed. Wie niet alleen het bruisende Berlijn, maar ook de weide omgeving van de Duitse hoofdstad wil ontdekken, is in Brandenburg op zijn plaats.

Potsdam, hoofdstad van Brandenburg

Potsdam is een ideale stad om te verkennen als je in Berlijn verblijft. Het centrum van Potsdam is slechts 35 kilometer van Berlijn verwijderd. Potsdam is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg en staat vol met bezienswaardige paleizen en kastelen. Lange tijd was de stad immers de residentie van de Pruisische koningen.

Slot Sanssouci, Potsdam

Schloss Sanssouci.

De mooiste bezienswaardigheden in Potsdam

 • Men noemt het Schloss Sanssouci ook wel het ‘Versailles van Pruisen’. Frederik de Grote liet dit paleis bouwen in de periode 1745 – 1747 in rococostijl. In de 19de eeuw werd het paleis nog uitgebreid met een verlenging van de zijvleugels. Een monumentale trap leidt naar het terras van het paleis. Naast de trap vind je terrassen met druivelaars, de zogenaamde ‘Weinbergterrassen’. Het slot wordt omringd door een uitgestrekt park dat uit verschillende tuinen bestaat, onder meer uit een Franse ‘Lustgarten’, een Engelse tuin en een Hollandse tuin. In dit park bevinden zich nog andere bekende gebouwen, zoals het Schloss Charlottenhof en het Neues Palais.
 • Het Schloss Charlottenhof is opgetrokken in de 19de eeuw in neoclassicistische stijl. Het was een geschenk aan de latere koning Frederik Willem IV. Het Neues Palais werd ook gebouwd voor Frederik de Grote, maar voor dit paleis verkoos de koning een barokke bouwstijl. Het Neues Palais omvat een compleet theater en bijna 400 kamers. De koning gebruikte het als gastverblijf en voor grote festiviteiten.
 • In het park van Sanssouci bevindt zich ook de lutherse kerk Friedenskirche, met het graf van Frederik Willem IV en zijn echtgenote.
 • In het Holländisches Viertel waan je je in een Hollandse stad. Het ontwerp van deze wijk is dan ook afkomstig van een Hollandse architect: Jan Bouwman. De wijk telt 130 huizen in rode baksteen met typische Hollandse puntgevels. Tegenwoordig vind je er tal van Nederlandse speciaalzaken.
 • De Brandenburger Tor van Potsdam (niet te verwarren met de Brandenburger Tor in Berlijn!) stamt uit 1770 en is een van de nog resterende stadspoorten.
 • Het marktplein Alter Markt werd aangelegd in de stijl van Italiaanse pleinen. Centraal op de Alter Markt tref je een opvallende obelisk aan.
 • Aan de noordzijde van de Alter Markt bevindt zich de Sankt Nikolaikirche, waarvan de gigantische koepel een van de symbolen van Potsdam is.
Alter Markt in Potsdam

St. Nicolaaskerk en het oude stadhuis op de Alter Markt in Potsdam.

Wat zijn interessante steden en dorpen in Brandenburg?

Brandenburg an der Havel

Brandenburg an der Havel is een van de oudste steden in de deelstaat, met een geschiedenis die teruggaat tot de zesde eeuw. De stad wordt omringd door meren, rivieren en kanalen, wat van Brandenburg an der Havel een centrum van de watersport maakt. De oude stadskern ligt op een aantal eilandjes.

 • Op het Dominsel staat de Dom Sankt Peter und Paul, een kerkgebouw uit de twaalfde eeuw. Opvallend zijn de drie prachtige altaren die afkomstig zijn uit een voormalig klooster.
 • Voor het gotische Altstädtisches Rathaus uit de vijftiende eeuw zie je een standbeeld van de ridder Roland, symbool van de zelfstandigheid van de stad.
 • Brandenburg an der Havel telt ook een aantal niet te missen musea, waaronder het Archäologisches Landesmuseum (archeologie) en het Stadtmuseum (geschiedenis van de stad).
 • Liefhebbers van industriële geschiedenis trekken naar het Industriemuseum, waar een originele smeltoven van Siemens-Martin te bewonderen valt.
Brandenburg an der Havel

Cottbus

De stad Cottbus ligt in het oosten van Brandenburg, niet zo ver van de grens met Polen. De stad is een centrum van de Sorbische minderheid in Duitsland, een bevolkingsgroep van West-Slavische oorsprong. Cottbus is bekend om zijn vele theatergezelschappen. In het Staatstheater Cottbus vinden toneel-, muziek- en balletvoorstellingen plaats. Ten zuidoosten van de stad ligt het Branitzer Park, een landschapspark aangelegd in de 19de eeuw. Het barokke Schloss Branitz, in het oosten van het park, werd gebouwd in 1770 voor een adellijke familie. Nabij dit park bevindt zich ook de dierentuin (Tierpark Cottbus).

Cottbus, Duitsland

Bad Saarow

Het eerste kuurcentrum van Brandenburg, de Saarowtherme, vind je aan de Scharmutzelsee nabij Bad Saarow. Voor liefhebbers van thermaalbaden, wellnessbehandelingen en sauna’s is dit de ‘place to be’. Behalve kuuroord is Bad Saarow ook een belangrijk centrum voor watersport.

Eissenhüttenstadt

Eissenhüttenstadt werd pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd in het DDR-tijdperk. De stad was een centrum van de staalindustrie in de DDR. De sfeer van de DDR kun je hier nog duidelijk opsnuiven. In het ‘Dokumentationszentrum Alltagskultur der DDR’ vind je nog vele voorwerpen, foto’s en documenten uit de DDR-periode.

Vakantie in Brandenburg – 5x tips

 • Fietsreis Berlijn en Potsdam
  Individuele 8-daagse citytrip en fietsvakantie in één. Inclusief bagagetransport en verblijf in 3-sterren en 4-sterren hotels op basis van logies & ontbijt.
 • Appartementen Havelblau Ferienlofts
  Appartementen in Brandenburg an der Havel. Gratis toegang tot een privéstrand. Volledig uitgeruste keuken. Kosteloos parkeren bij de accommodatie. Gratis wifi. Huisdieren toegelaten.
 • Familienpark Senftenberger See ★★★★★
  Uitstekend beoordeelde camping gelegen in een bosrijke omgeving met een groot meer. Geschikte uitvalsbasis voor een dagtrip naar Berlijn, Dresden en Leipzig.
 • Tropical Islands Resort ★★★
  Het geliefde Tropical Islands Resort in Krausnick. Met onder meer een tropisch zwemparadijs, restaurants, bars en een uitgebreid wellnesscentrum!
 • Hafendorf Rheinsberg ★★★
  Vakantiepark van Roompot met kleurrijke bungalows gelegen aan een jachthaven, direct aan het Rheinsbergermeer.

Natuurlijke bezienswaardigheden in Brandenburg

Het biosfeerreservaat Spreewald

Ongeveer 100 kilometer ten zuidoosten van Berlijn ligt het biosfeerreservaat Spreewald. Dit is een waterrijk gebied met tal van kanaaltjes, aftakkingen en zijarmen van de rivier de Spree. Daartussen liggen moerassen, bossen en drassige weiden, die vaak alleen maar per boot bereikbaar zijn. Het Spreewald wordt daarom ook wel het Duitse Venetië genoemd. In het Spreewald wordt er veel aan groenteteelt gedaan. De zogenaamde Spreewaldgurke is een beroemde augurkensoort die afkomstig is uit deze streek. In het dorpje Lehde vind je zelfs een heus augurkenmuseum (Gurkenmuseum).

Het Spreewald is een toeristische trekpleister in Brandenburg. Uiteraard verken je het biosfeerreservaat het best per boot. Op vele plaatsen kun je een kano of een kajak huren. Het traditionele vervoermiddel is echter de Spreewaldkahn, een schuit met platte bodem die met een lange stok door de schipper wordt voortgeduwd. Ook op de fiets kun je het Spreewald verkennen. De Gurkenradweg is een 260 kilometer lange fietsroute die langs de mooiste stukken van het biosfeerreservaat loopt.

Spreewald, Brandenburg

Nationaal Park Unteres Odertal

Het Nationaal Park Unteres Odertal bestaat uit een 60 kilometer lang rivierlandschap langs de Oder, die de grens vormt met Polen in het noordoosten van Brandenburg. In het nationaal park kun je tal van bevers in hun natuurlijke omgeving bewonderen. Het Unteres Odertal is echter ook het leefgebied van beschermde vogelsoorten zoals de zwarte ooievaar en de zeearend. Het gebied is bovendien de overwinteringsplaats van kraanvogels, waarvan er jaarlijks zo’n 13000 neerstrijken in de vallei van de Oder.

Nationaal Park Unteres Odertal, Brandenburg

Tips voor je bezoek aan Nationaal Park Unteres Odertal:

 • Neem deel aan een boottochtje over de rivier om het natuurgebied te leren kennen.
 • Op de fiets door het Unteres Odertal is ook mogelijk: het nationaal park telt zo’n 120 kilometer aan dijkwegen waarover je rustig kunt fietsen.
 • Ook de bekende Oder-Neisse-fietsroute, die over een afstand van 628 kilometer de rivieren Neisse en Oder volgt, loopt door het gebied.

LEES OOK: Mooiste plekken Duitsland: de leukste regio’s & streken!

Overige bezienswaardigheden in Brandenburg

Het Ziegeleipark Mildenberg is een site van een voormalige steenbakkerij in Mildenberg aan de rivier de Havel. Neem deel aan een rondleiding langs de oude steenovens en maak een ritje met een stoomtrein op de site. De voormalige kleiputten vormen een mooi natuurgebied.

Een niet te missen attractie voor gezinnen met kinderen is het Tropical Islands Resort in Krausnick. Dit resort omvat een subtropisch zwemparadijs, wellnessvoorzieningen, sportfaciliteiten, animatie en nog veel meer. Je kunt er verblijven in bungalows en zelfs in safaritenten.

Tropical Islands Resort

Het binnenbad van het Tropical Islands Resort.

Brandenburg vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Brandenburg reiservaring en tips!

Ben jij in Brandenburg geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief