Ten oosten van Yogyakarta in de vlakte van Prambanan ligt het Prambanan tempelcomplex, het grootste Hindoeïstische complex van Indonesië.

Reizigers over Prambanan

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Prambanan bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 15 Prambanan reiservaringen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

Prambanan

Het Prambanan tempelcomplex is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. Het ligt in Centraal-Java, op zo’n 16 km ten oosten van Yogyakarta. Prambanan telt maat liefst 237 tempels, waarvan Lara Jonggrang de belangrijkste is. De vele tempels zijn door een aardbeving in 2006 deels beschadigd geraakt en worden nog gerestaureerd, het is toch nog steeds zeer de moeite waard om het complex te bezoeken. Zonsopkomst en ondergang zijn perfect voor het maken van foto’s, de tempels baden dan in een prachtig mystiek licht.

Vliegtickets Jakarta

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jakarta
V.a. 469

Overnachten in Yogyakarta

Vergelijk alle hotels in Yogyakarta
Bekijk hotels

Geschiedenis van Prambanan

Prambanan

De tempels van Prambanan zijn ongeveer 850 na Christus gebouwd, door onder andere Rakai Pikatan, een Shivaïtische koning uit de tweede Mataram-dynastie. Echter werd het complex kort nadat deze werd voltooid verlaten en begon het te vervallen. Lange tijd lag het bedolven onder een dikke laag as, aarde en planten, totdat het in 1811 werd herontdekt door de Brit Colin Mackenzie. Pas vanaf 1893 is men begonnen met het uitgraven van het complex en sinds 1918 wordt het gereconstrueerd. De renovatie van het hoofdgebouw werd pas in 1953 voltooid, omdat het erg moeilijk is om de originele stenen terug te vinden, die vaak zijn ontvreemd of ergens anders zijn hergebruikt. Een tempel wordt alleen herbouwd als 75% van de originele stenen gevonden is. Mede daardoor zie je in het complex nog vele kleine tempels met alleen een fundering. Sinds 1991 staat Prambanan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Prambanan
Prambanan

Het tempelcomplex

Het tempelcomplex van Prambanan heeft drie hoofdtempels, Trisakti, waarvan de grootste 47 meter hoog is en gewijd is aan Shiva. De tempel ten zuiden van deze tempel is gewijd aan Brahma en die ten noorden aan Vishnoe. Verder vind je tegenover de drie hoofdtempels een aantal kleinere tempels en buiten het middencomplex liggen nog eens ruïnes van 224 heiligdommetjes (pewara), die elk zo’n 14 meter hoog geweest moeten zijn geweest. De naam ‘Prambanan’ betekent ‘veel priesters’, en deze kun je afgebeeld zien met lange baarden in de reliëfs van de hoofdtempels. Verder kun je reliëfs zien van onder andere konijnen, herten, rammen, pauwen, apen en ganzen.

Prambanan
Prambanan, Java

De hoofdtempel die gewijd is aan Shiva. Foto door Alfons Taekema.

Prambanan bezoeken

Je kunt Prambanan het beste bezoeken aan het einde van de middag voor zonsondergang, of tijdens zonsopkomst. Het is dan rustiger en een goed moment om mooie foto’s te maken. Kijk overigens niet raar op als locals hier met jou op de foto willen! De entree prijs voor Prambanan bedraagt €20, maar je kunt ook een combi-ticket kopen samen met de Borobudur tempel voor €35. Ook kun je met een combi-ticket de nabij gelegen archeologische plek Ratu Boko bezoeken.

Prambanan zonsondergang

Prambanan tijdens zonsondergang. Foto door Alfons Taekema.

Prambanan

Prambanan. Foto door Alfons Taekema.

Reizen naar Prambanan – hoe kom je er?

Het Prambanan tempelcomplex ligt op zo’n 45 minuten rijden vanaf Yogyakarta en valt te combineren met de Borobudur tempel. Vanaf de luchthaven van Yogyakarta gaan er ook pendelbussen naar Prambanan.

Veel georganisserde rondreizen naar Java en Indonesië doen ook Prambanan aan. Kijk o.a. bij FOX Verre Reizen, TUI, Djoser, Shoestring en individuele specialisten Riksja Indonesië en Van Verre.

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website

Original Asia
Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Indonesië rondreis aanbiedingen

15 Prambanan reiservaringen en tips • 36 landen bezocht
  97 reviews
  109 waarderingen

  “Indrukwekkend.........”

  Geplaatst 26-10-2019

  Iedereen kent de klokken van de Boropudur maar Prambanan moet hiervoor niet onderdoen. Indrukwekkende tempel die je eerder in India verwacht dan in Indonesie. Veel is door aardbevingen vernield maar de grote tempels zijn overeind gebleven en in zeer goede staat. Een must-see voor iedereen die in de buurt is.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  52 reviews
  14 waarderingen

  “Mooi ”

  Geplaatst 09-05-2019

  Wij zijn met de bus vanuit Yogyakarta naar Prambanan gereisd, erg goed te doen! Hele mooie oude tempels. Wij zijn eigenlijk pas eind van de ochtend naar de Prambanan gegaan, waardoor het erg druk en super warm was. Aanrader om hier meteen 's ochtends vroeg heen te gaan. 'Uiteraard' erg toeristisch, maar dat is te verwachten in het hoogseizoen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 19 landen bezocht
  52 reviews
  11 waarderingen

  “Druk en veel foto's”

  Geplaatst 19-04-2019

  Allereerst is Prambanan natuurlijk een prachtig complex. Echter vonden wij het wat tegenvallen, omdat je er bijna niet kon lopen door de drukte. Ook wilden alle Indonesische mensen met ons op de foto, in de hitte, waardoor wij na een tijdje wel uitgekeken waren. Lekker op een bankje van verderaf het complex bekijken, beviel ons een stuk beter ;)

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 27 landen bezocht
  53 reviews
  30 waarderingen

  “Ballet”

  Geplaatst 17-04-2019

  Toen we het voor het eerst hoorde dat er een ballet was, was ons enthousiasme niet gewekt. Het leek niet ons ding, maar we gingen toch overstag doordat de reiziger die we hadden ontmoet aanhield dat het leuk was.
  Eenmaal daar moest ik dan ook mijn vooroordeel bij stellen, het was inderdaad indrukwekkend. Een stukje geschiedenis dat verteld werd in dansvorm met Prambanan als prachtig decor.
  Ik raad het nu ook iedereen aan om te zien. In Bali heb je ook veel van zulke voorstellingen, maar deze kunnen niet tippen aan ht Ballet bij Prambanan.

  Let wel! Trek geen witte kleding aan, dit trekt beestjes aan. De mensen voor ons hadden steeds kakkerlakken op hun rug... iehhh

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 13 landen bezocht
  27 reviews
  2 waarderingen

  “Ballet bij de Prambanan”

  Geplaatst 13-04-2019

  In de avond hebben we een prachtige balletvoorstelling gezien met een gave, verlichte Prambanan op de achtergrond. Een unieke manier om kennis te maken met het verhaal dat ook te vinden is in de tempel. In de tempel is dit in beeldhouwwerk uitgewerkt. Gaaf om een deel van het verhaal uit de balletvoorstelling te kunnen koppelen aan de tempel.
  Ook als je niet van ballet houdt een echte aanrader.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  52 reviews
  23 waarderingen

  “Fotograferen en gefotografeerd worden”

  Geplaatst 13-04-2019

  Het bouwwerk zelf is prachtig om te zien, zo uniek en hoort er zeker bij als je Java bezoekt. Ze zijn nog steeds bezig om nieuwe "torens' te bouwen. Deze zijn ingestort gedurende aardbevingen en worden nu weer gerestaureerd.
  De dag dat wij er waren, waren er ook veel schoolkinderen. En deze wilden maar al te graag met me op de foto, al smoesend liepen ze achter je aan. Dit is op een gegeven moment niet heel leuk meer, maar dit is gelukkig de enige plek waar ik dit zo heb ervaren.
  Op het veld naast de tempel was een scouting bijeenkomst, waar er veel scouts bezig waren met opdrachten. Erg leuk om te zien.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 29 landen bezocht
  26 reviews
  36 waarderingen

  “Schitterend Prambanan”

  Geplaatst 29-11-2017

  Prambanan was onderdeel van onze rondreis door Java en Bali. Ondanks dat ik Java echt minder interessant vond dan Bali, was dit toch wel 1 van de highlights. Naar mijn mening ook echt iets wat je gezien moet hebben. Ik vond achteraf dat we bij de Borubadur te weinig tijd hadden, hier hadden we helemaal meer tijd willen doorbrengen. Je kunt hier makkelijk meerdere dagen rondlopen om van de ene tempel naar de andere te gaan. Echt heel bijzonder en ook iets wat je niet mag missen als je naar Java gaat.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  29 reviews
  8 waarderingen

  “Indrukwekkend”

  Geplaatst 27-11-2017

  Vanuit Yogjakarta kun je prima een excursie maken naar de Prambanan tempel.
  Wij hebben er voor gekozen om deze te combineren met de Borobodur. Dus eerst een bezoek aan de Borobodur en dan door naar de Prambanan.
  De Prambanan is minstens net zo mooi en indrukwekkend als de Borobodur.
  Je kunt hier heerlijk rondkijken en je kunt zelfs in de kleine tempeltjes. Deze zijn nu helemaal leeg, maar je vraagt je wel af wat daar vroeger ingezeten/ gestaan heeft.
  Op het moment dat wij er waren waren ze nog steeds bezig met de restauratie van de tempel, maar dit wordt uiterst nauwkeurig gedaan zodat ze tempel weer in ere kunnen herstellen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 30 landen bezocht
  30 reviews
  18 waarderingen

  “Prambanan boven Borobudur”

  Geplaatst 22-11-2017

  Prambanan heeft op mij meer indruk gemaakt dan Borobudur. Dit culturele erfgoed is heel indrukwekkend en je kan erin en omheen. Wat mij enorm aansprak was dat sommige torentjes geheel leeg zijn: wat zou erin gezeten hebben? Veel Indonesiers bezoeken zelf ook de Prambanan tempel. En je moet ook niet vreemd opkijken als jonge studenten op je af gestormd komen met de vraag of je Engels met ze wil praten (en daarna met hen op de foto wil).

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  27 reviews
  18 waarderingen

  “Veel meer dan een stapel stenen....”

  Geplaatst 19-11-2017

  De Borobudur heeft de naam en krijgt bijna alle credits maar vlak de Prambanan niet uit. In de afgelopen jaren is deze tempel heel goed gerenoveerd. Het is nu een mooie, bijzondere, volwaardige toeristisch attractie.
  Bij de entree kun je een doek lenen om de onbedekte lichaamsdelen te bedekken. Het complex bestaat uit een paar fraai bewerkte tempels. De afbeeldingen zien er nog erg mooi uit. Ze hebben de restauratie erg goed uitgevoerd.
  De Prambanan mag zeker niet aan je bezoek aan Java ontbreken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Prambanan reiservaring en tips!

Ben jij in Prambanan geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website


Original Asia

Original Asia

Original Asia is een creatieve en innovatieve touroperator met veel oog voor detail. De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Meer Indonesië reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

TUI
TUI

Rondreizen & Bali vakanties.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individuele, groeps- en singlereizen.
Bezoek website

Bali Travel
Bali Travel

Exclusieve en unieke maatwerkreizen.
Bezoek website

Kras
Kras

Voordelige rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen & familiereizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Individueel en op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Vliegtickets naar Indonesië


Hotels in Indonesië zoeken

Hotels in Indonesië zoeken

Boek je rondreis naar Indonesië

Better Places
1. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Van Verre
2. Van Verre

Reizen op maat naar Azië.
Bezoek website

Original Asia
1. Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat.
Bezoek websiteBekijk 595 Indonesië rondreizen
Vanaf €329 incl. vliegticket

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 469

Volg ons op Facebook