In Prambanan geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 9 Prambanan reiservaringen

Prambanan

Het Prambanan tempelcomplex is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. Het ligt in Centraal-Java, op zo’n 16 km ten oosten van Yogyakarta. Prambanan telt maat liefst 237 tempels, waarvan Lara Jonggrang de belangrijkste is. De vele tempels zijn door een aardbeving in 2006 deels beschadigd geraakt en worden nog gerestaureerd, het is toch nog steeds zeer de moeite waard om het complex te bezoeken. Zonsopkomst en ondergang zijn perfect voor het maken van foto’s, de tempels baden dan in een prachtig mystiek licht.

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 498 Meer over vliegen naar Indonesië

Overnachten in Yogyakarta

Vergelijk alle hotels in Yogyakarta
Bekijk hotels

Geschiedenis van Prambanan

Prambanan

De tempels van Prambanan zijn ongeveer 850 na Christus gebouwd, door onder andere Rakai Pikatan, een Shivaïtische koning uit de tweede Mataram-dynastie. Echter werd het complex kort nadat deze werd voltooid verlaten en begon het te vervallen. Lange tijd lag het bedolven onder een dikke laag as, aarde en planten, totdat het in 1811 werd herontdekt door de Brit Colin Mackenzie. Pas vanaf 1893 is men begonnen met het uitgraven van het complex en sinds 1918 wordt het gereconstrueerd. De renovatie van het hoofdgebouw werd pas in 1953 voltooid, omdat het erg moeilijk is om de originele stenen terug te vinden, die vaak zijn ontvreemd of ergens anders zijn hergebruikt. Een tempel wordt alleen herbouwd als 75% van de originele stenen gevonden is. Mede daardoor zie je in het complex nog vele kleine tempels met alleen een fundering. Sinds 1991 staat Prambanan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Prambanan
Prambanan

Het tempelcomplex

Het tempelcomplex van Prambanan heeft drie hoofdtempels, Trisakti, waarvan de grootste 47 meter hoog is en gewijd is aan Shiva. De tempel ten zuiden van deze tempel is gewijd aan Brahma en die ten noorden aan Vishnoe. Verder vind je tegenover de drie hoofdtempels een aantal kleinere tempels en buiten het middencomplex liggen nog eens ruïnes van 224 heiligdommetjes (pewara), die elk zo’n 14 meter hoog geweest moeten zijn geweest. De naam ‘Prambanan’ betekent ‘veel priesters’, en deze kun je afgebeeld zien met lange baarden in de reliëfs van de hoofdtempels. Verder kun je reliëfs zien van onder andere konijnen, herten, rammen, pauwen, apen en ganzen.

Prambanan
Prambanan, Java

De hoofdtempel die gewijd is aan Shiva. Foto door Alfons Taekema.

Prambanan bezoeken

Je kunt Prambanan het beste bezoeken aan het einde van de middag voor zonsondergang, of tijdens zonsopkomst. Het is dan rustiger en een goed moment om mooie foto’s te maken. Kijk overigens niet raar op als locals hier met jou op de foto willen! De entree prijs voor Prambanan bedraagt €20, maar je kunt ook een combi-ticket kopen samen met de Borobudur tempel voor €35. Ook kun je met een combi-ticket de nabij gelegen archeologische plek Ratu Boko bezoeken.

Prambanan zonsondergang

Prambanan tijdens zonsondergang. Foto door Alfons Taekema.

Prambanan

Prambanan. Foto door Alfons Taekema.

Reizen naar Prambanan – hoe kom je er?

Het Prambanan tempelcomplex ligt op zo’n 45 minuten rijden vanaf Yogyakarta en valt te combineren met de Borobudur tempel. Vanaf de luchthaven van Yogyakarta gaan er ook pendelbussen naar Prambanan.

Veel georganisserde rondreizen naar Java en Indonesië doen ook Prambanan aan. Kijk o.a. bij NRV, FOX Verre Reizen, TUI, Djoser, Shoestring en individuele specialisten Riksja Indonesië en Van Verre.

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website

Original Asia
Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Reisinspiratie

Alle Indonesië artikelen

Indonesië rondreis aanbiedingen

9 Prambanan reiservaringen en tips • 29 landen bezocht
  26 reviews
  34 waarderingen

  “Schitterend Prambanan”

  Geplaatst 29-11-2017

  Prambanan was onderdeel van onze rondreis door Java en Bali. Ondanks dat ik Java echt minder interessant vond dan Bali, was dit toch wel 1 van de highlights. Naar mijn mening ook echt iets wat je gezien moet hebben. Ik vond achteraf dat we bij de Borubadur te weinig tijd hadden, hier hadden we helemaal meer tijd willen doorbrengen. Je kunt hier makkelijk meerdere dagen rondlopen om van de ene tempel naar de andere te gaan. Echt heel bijzonder en ook iets wat je niet mag missen als je naar Java gaat.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  29 reviews
  8 waarderingen

  “Indrukwekkend”

  Geplaatst 27-11-2017

  Vanuit Yogjakarta kun je prima een excursie maken naar de Prambanan tempel.
  Wij hebben er voor gekozen om deze te combineren met de Borobodur. Dus eerst een bezoek aan de Borobodur en dan door naar de Prambanan.
  De Prambanan is minstens net zo mooi en indrukwekkend als de Borobodur.
  Je kunt hier heerlijk rondkijken en je kunt zelfs in de kleine tempeltjes. Deze zijn nu helemaal leeg, maar je vraagt je wel af wat daar vroeger ingezeten/ gestaan heeft.
  Op het moment dat wij er waren waren ze nog steeds bezig met de restauratie van de tempel, maar dit wordt uiterst nauwkeurig gedaan zodat ze tempel weer in ere kunnen herstellen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 30 landen bezocht
  30 reviews
  15 waarderingen

  “Prambanan boven Borobudur”

  Geplaatst 22-11-2017

  Prambanan heeft op mij meer indruk gemaakt dan Borobudur. Dit culturele erfgoed is heel indrukwekkend en je kan erin en omheen. Wat mij enorm aansprak was dat sommige torentjes geheel leeg zijn: wat zou erin gezeten hebben? Veel Indonesiers bezoeken zelf ook de Prambanan tempel. En je moet ook niet vreemd opkijken als jonge studenten op je af gestormd komen met de vraag of je Engels met ze wil praten (en daarna met hen op de foto wil).

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  27 reviews
  16 waarderingen

  “Veel meer dan een stapel stenen....”

  Geplaatst 19-11-2017

  De Borobudur heeft de naam en krijgt bijna alle credits maar vlak de Prambanan niet uit. In de afgelopen jaren is deze tempel heel goed gerenoveerd. Het is nu een mooie, bijzondere, volwaardige toeristisch attractie.
  Bij de entree kun je een doek lenen om de onbedekte lichaamsdelen te bedekken. Het complex bestaat uit een paar fraai bewerkte tempels. De afbeeldingen zien er nog erg mooi uit. Ze hebben de restauratie erg goed uitgevoerd.
  De Prambanan mag zeker niet aan je bezoek aan Java ontbreken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 25 landen bezocht
  26 reviews
  7 waarderingen

  “Gigantisch”

  Geplaatst 18-11-2017

  Net zoals de Borobudur hoort een bezoek aan Prambanam bij een rondreis Java. Het leek hier zelfs toeristischer te zijn dan de borobudur, maar dit komt wellicht omdat je beter uit kon kijken over het gebied dan bij de borobudur. Sommige tempels zijn nog helemaal intact en het is erg speciaal om te zien hoe de tempels vroeger gebouwd werden. De gids die we hadden vertelde ons veel relevante informatie en raadde ons aan om de zonsondergang bij de tempels te bekijken, wat we ook gedaan hebben. En wat zijn we blij dat we naar hem geluisterd hebben, het was echt de moeite waard om de zon te zien zakken met de tempels op de achtergrond.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  13 reviews
  5 waarderingen

  “wat een bouwwerk”

  Geplaatst 07-11-2017

  Stiekem vind ik deze tempel mooier dan de Borobudur. Ze zijn een stuk sierlijker en bestaan uit meerdere tempels. Het is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex van Indonesie en vind je op Java. Het ligt vlakbij de plaats Yogyakarta. Het is kleiner dan de Borobudur, maar dat maakt het dus niet minder indrukwekkend. Er zijn nog maar een paar tempels compleet, de rest ligt in puin. Maar heel langzaam wordt alles gerestaureerd. Echt een aanrader.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  26 reviews
  9 waarderingen

  “Ontzettend mooi tempelcomplex”

  Geplaatst 01-11-2017

  De Prambanan is een van de mooiste dingen te bezoeken vanuit Yogyakarta. Je kan er gemakkelijk heen met de scooter! Het is er erg toeristisch, en eigenlijk altijd druk. Er lopen studenten rond van scholen, die in opleiding zijn om gids te worden. Deze mensen geven gratis rondleidingen, dus dit is zeker leuk om te doen. Verder is het zeker de moeite waard om het Ramayana ballet te bekijken, dit kan alleen in de zomer periode. Je kan hier 's avonds voor terug komen, of je kan blijven tot zonsondergang, wat ook erg mooi is. Het Ramayana ballet is dan te zien met op de achtergrond de Prambanan, wat zeker een mooi uitzicht geeft. Verder is de Prambanan goed te combineren met de Ratu Boko. De Ratu Boko is het mooist bij zonsondergang.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 21 landen bezocht
  14 reviews
  4 waarderingen

  “Mooi, indrukwekkend en toeristisch”

  Geplaatst 18-10-2017

  Ondanks dat het erg toeristisch is, adembenemend mooi! Dus laat je vooral niet afleiden door de hordes toeristen, maar geniet en sta even stil bij waar je staat! Leuk dat er vanuit scholen gidsen staan, zodat scholieren hun engels kunnen oefenen!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 7 reviews
  0 waarderingen

  “Prambanan”

  Geplaatst 29-01-2016

  Het tempelcomplex Prambanan bestaat uit verschillende tempels. Er zijn drie grote, gewijd aan Shiva, Brahma en Vishnoe. Daartegenover staan de kleine tempels gewijd aan Nandi, Angsa en Garoeda. Allen dieren van de drie goden. Verder zijn er nog ruïnes van zo’n 200 kleine heiligdommen te bezichtigen. Veel zijn heel ernstigs beschadigd en niet meer als zodanig te herkennen. Het beeldhouwwerk is heel gedetailleerd en erg bijzonder, de Prambanan moet je zeker bezoeken als je in Yogyakarta bent!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Prambanan reiservaring en tips!

Ben jij in Prambanan geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website


Original Asia

Original Asia

Original Asia is een creatieve en innovatieve touroperator met veel oog voor detail. De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Meer Indonesië reisorganisaties

PANGEA Travel
PANGEA Travel

Individuele rondreizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Rondreizen & Bali vakanties.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individuele, groeps- en singlereizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Bali Travel
Bali Travel

Exclusieve en unieke maatwerkreizen.
Bezoek website

NRV
NRV

Groeps- en privérondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen & familiereizen.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Individueel en op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Vliegtickets naar Indonesië


Meer over vliegen naar Indonesië

Hotels in Indonesië zoeken

Hotels in Indonesië zoeken

Boek je rondreis naar Indonesië

Better Places
1. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Van Verre
2. Van Verre

Reizen op maat naar Azië.
Bezoek website

Original Asia
1. Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat.
Bezoek websiteBekijk 544 Indonesië rondreizen
Vanaf €499 incl. vliegticket

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 484 Meer over vliegen naar Indonesië