Jordaan rivier & de Jordaanvallei in Jordanië: tips & bezienswaardigheden

Jordaan rivier & de Jordaanvallei in Jordanië: tips & bezienswaardigheden

Dwars door de Jordaanvallei, via het meer van Tiberias naar de Dode Zee, stroomt De Jordaan. Deze religieuze rivier vol historie in het westen van Jordanië kun je vanuit meerdere plekken ontdekken.

Door , laatst bijgewerkt op 31 maart 2022
4 minuten lezen

Waar staat de Jordaan om bekend?

De rivier De Jordaan stroomt langs de grens van Jordanië met zowel Israël als de Palestijnse westelijke Jordaanoever. Hemelsbreed is de rivier 170 kilometer lang, maar door de vele kronkels en bochtjes heeft De Jordaan in feite een lengte van 350 kilometer. De rivier stroomt vanuit het Meer van Tiberias, gelegen in Libanon, naar de Dode Zee. In De Jordaan mondt, op het drielandenpunt met Israël en Syrië, ook de rivier de Jarmuk uit.

Jordanië reis boeken – onze tips!

Heilige rivier

De Jordaan staat in de bijbel in vele verhalen centraal als religieuze plaats. In het zesde boek van zowel de joodse als de christelijke Bijbel, Jozua, trekken de Israëlieten de Jordaan over na een lange woestijnreis, op zoek naar het beloofde land.

  • In de evangeliën wordt omschreven dat Jezus gedoopt werd in De Jordaan door Johannes de Doper.
  • Dit gebeurde volgens het verhaal bij Betanië, in Palestina. Nog steeds kun je je in De Jordaan laten dopen aan zowel de Israëlische als de Jordaanse kant bij Betanië.
Doopritueel, De Jordaan

Doopritueel.

De Jordaan

De Jordaan rivier.

De Jordaan bezoeken

Langs de Jordaanse oever van De Jordaan is een aantal dorpen van waaruit je de oevers en de rivier zelf kunt ontdekken. Een van de belangrijkste steden aan de Oostelijke Jordaanoever is Salt, op zichzelf ook zeker de moeite waard.

  • Deze stad is gebouwd op heuvels en kent een rijke geschiedenis en diverse historische bezienswaardigheden, oude huizen en kenmerkende minaretten.
  • Salt heeft een gunstige ligging aan de oostzijde van De Jordaan. Vooral in het verleden werkte dit in zijn voordeel.
  • Via De Jordaan bereikten handelaren de stad en maakten ze van Salt een bloeiende en bruisende handelsstad.
Salt, De Jordaan

De stad Salt.

Mount Nebo, De Jordaan

Uitzicht op het Beloofde Land vanaf Mount Nebo.

Een andere plek van waaruit je de oevers van De Jordaan, en de omgeving, kunt ontdekken is Mount Nebo. Op deze berg is, volgens de legende, Mozes gestorven op 120-jarige leeftijd. Vanaf Mount Nebo kun je alle religieuze plekken rondom De Jordaan ontdekken, zoals Gilead, Het Beloofde Land en De Dode Zee.

Negen kilometer ten noorden van de Dode Zee ligt ook ‘Bethanië over de Jordaan’ (Al-Maghtas), eeh historische dooplocatie. Deze plek ligt temidden van ongerepte natuur en wordt beschouwd als dé locatie waar Jezus gedoopt werd door Johannes de Doper. Er zijn nog diverse Romeinse en Byzantijnse ruïnes te vinden.

Al-Maghtas, De Jordaan

Al-Maghtas.

De Jordaan rivier

Reizen naar De Jordaan – Hoe kom je er?

De oevers van De Jordaan zijn vanuit verschillende steden en dorpen te ontdekken. Vanuit Amman bereik je Mount Nebo binnen 1,5 uur.

  • Dit enkeltje kost ongeveer €5 met de bus, maar je kunt er ook met een huurauto op uittrekken.
  • In de hoofdstad zijn uiteraard ook diverse tours te boeken waarbij je de Jordaan bezoekt, al dan niet in combinatie met een tripje naar de Dode Zee.

Georganiseerde Jordanië-rondreizen die de Jordaan aandoen vind je hier bij TUI, Djoser, Sawadee, Shoestring, ANWB Vakanties en Koning Aap. Zelf je eigen Jordanië rondreis samenstellen d.m.v. bouwstenen kan hier bij Riksja Jordanië, of kom in contact met de lokale reisspecialist van Better Places.

LEES OOK: Mooiste plekken Jordanië: de 10x absolute hoogtepunten!

De Jordaan – Beste reistijd

De beste periode om de oevers van De Jordaan te ontdekken is tijdens de lente- en herfstmaanden. In deze jaargetijden is de temperatuur aangenaam en zien de heuvels er groen en vruchtbaar uit.

Jordanië reis boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw De Jordaan reiservaring en tips!

Ben jij in De Jordaan geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief