Petra (Jordanië): eeuwenoude UNESCO Werelderfgoed stad & uniek wereldwonder!

Petra (Jordanië): eeuwenoude UNESCO Werelderfgoed stad & uniek wereldwonder!

Een eeuwenoude stad uitgehakt in rotsen van roodbruin zandsteen: Petra is Jordanië’s grootste toeristische troef. Deze unieke archeologische locatie werd benoemd tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen en staat al jaren op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
8 minuten lezen

Waar staat wereldwonder Petra bekend om?

In het westen van Jordanië, ten oosten van Wadi Araba tussen de Dode en de Rode Zee, ligt het eeuwenoude Petra. Ooit was het de hoofdstad van de Nabateeërs, waar 2000 jaar geleden gehandeld werd en koningen zich vestigden. De stad is gelegen in een kloof tussen de bergen en is voor een groot deel uitgehakt uit roze-rood-bruin-gekleurde rotsen van zandsteen.

Sinds 1985 staat Petra op de UNESCO Werelderfgoedlijst en in 2007 werd de stad verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het is samen met de Wadi Rum-woestijn de grootste toeristische trekpleister van Jordanië en werd gebruikt als filmlocatie voor onder meer Indiana Jones and the Last Crusade en Wie is de Mol?.

Jordanië reis boeken – onze tips!

De talloze uit zandsteen uitgehouwen monumenten, tombes, tempels en obelisken en de unieke setting tussen de fraai gekleurde rotsen maken Petra tot een werkelijk magische bestemming. Door de onrust in het Midden-Oosten en het afgenomen toerisme in Jordanië is het momenteel bovendien geen attractie die heel massaal bezocht wordt, wat alleen maar bijdraagt aan de ervaring.

Hoe is Petra ontstaan?

Ongeveer 2000 jaar geleden stichtten de Nabateeërs de stad Petra. De Nabateeërs hadden 100 jaar lang de macht in hun eigen koninkrijk, totdat hun rijk veroverd werd door de Romeinen. De stad kwam tot bloei door zijn gunstige ligging. Petra werd het knooppunt van verschillende handelsroutes naar Egypte, India, China en Arabië. Vooral wierook werd hier verhandeld. Dit maakte de stad stinkend rijk.

 • In de zesde eeuw trof een aardbeving de stad waardoor delen van Petra vernietigd werden.
 • Omdat handelaren gebruik gingen maken van scheepvaartroutes over de Rode Zee, verdween het belang van de handelsstad. Petra liep leeg en werd verwaarloosd.
 • Jarenlang bleef de stad onder het puin liggen. In 1812 reisde Johann Ludwig Burckhardt, een Zwitser vermomd als Hindoestaanse handelaar, door het Midden Oosten en herontdekte Petra.
 • De stad was inmiddels tot een ruïne verworden en bleek in de jaren daarna kwetsbaar voor roof: vele oude schatten werden gestolen.

Opgravingen in en rondom Petra

Tot aan het begin van de 20e eeuw lag Petra bedolven onder de rotsen. In de jaren twintig van de 20e eeuw begonnen de eerste officiële archeologische opgravingen. Er zijn sindsdien eigenlijk constant archeologen op de site.

 • De laatste grote opgravingscampagne eindigde in 2002. Toen legden wetenschappers de resten van de hoofdtempel Quasr-al-Bint in het centrum en het gebied rond de Temenospoort bloot.
 • Naar schatting ligt 80% van de stad nog steeds bedolven onder de rotsen. Dit betekent dat er waarschijnlijk nog vele schatten verborgen liggen onder de grond. Als dát de Indiana Jones niet in je losmaakt.

De highlights van Petra

De entree naar Petra wordt gevormd door Al Siq: een nauwe, diepe kloof van zo’n 1200 meter tussen machtige hoge rotspartijen. Deze begint in de buurt van het officiële ‘Visitors Centre’ waar je kaartjes kunt kopen. Loop er vooral niet te snel doorheen en kijk veel omhoog! Al Siq is een essentieel onderdeel van je Petra-ervaring: lopend in de kloof krijg je een bijzonder gevoel van de magie die komen gaat.

Al Siq, Petra

Het einde van Al Siq en de entree van de stad.

Al Siq, Petra

De Siq, de nauwe slot-canyon, die dient als doorgang naar de verborgen stad Petra.

Het bekendste en meest gezichtsbepalende bouwwerk is de Al Khazneh, oftewel ‘de schatkamer van de Farao’. Deze graftempel werd al in 85 voor Christus gebouwd door de Nabateeërs, volledig uitgehouwen uit een roodbruine zandstenen rotswand.

De iconische voorgevel is 40 meter hoog en 25 meter breed en zit vol schitterende details. Naast Al Khazneh vind je nog veel meer spectaculaire tombes uitgehouwen in de rotsen, zoals de Urn Tomb, Silk Tomb, Corinthian Tomb en Palaca Tomb. Tezamen ook wel de Royal Tombs genoemd.

Al Khazneh, de schatkamer van de Farao

Al Khazneh, de schatkamer van de Farao.

Urn Tomb, Petra

Urn Tomb.

Een ander zeer indrukwekkend bouwwerk in Petra is het Amfitheater. Hier kun je nog echt de tribunes zien die uitgehakt zijn in een helling. Ooit konden er liefst 3.000 toeschouwers in de unieke rotstheater.

Amfitheater, Petra Amfitheater, Petra

Het Amfitheater.

Ook het Klooster (‘Ad Deir’) mag je zeker niet missen. Dit is het grootste monument van Petra (45 bij 50 meter), gelegen op een berg. Het diende naar alle waarschijnlijkheid als een tempel voor koning Obodas I.

 • De klim ernaartoe is 800 traptreden en zo’n drie kwartier lang, maar is élke inspanning waard.
 • Je kunt ook achterop een ezeltje. Deze arme dieren zijn graatmager en worden slecht behandeld, dus doe even zelf wat moeite!
Klooster, Petra Ad Deir, Petra

Ad Deir, het Klooster.

Voor de liefhebber raden we ook een bezoekje aan Klein-Petra (Siq al-Barid) aan. Dit ‘voorstadje’ ligt in een kloof op zo’n 8 km ten noorden van Petra. Het is veel kleiner dan Petra en krijgt veel minder toeristen. Ook hier vormt een smalle siq (kloof) de toegangsweg en kun je meerdere tombes, tempels, monumenten en rotsschilderingen bewonderen.

Siq al-Barid, Klein-Petra

Siq al-Barid, Klein-Petra.

Petra zonsopkomst en -ondergang

Wie de grootste toeristengroepen wil vermijden en Petra op zijn mooist wilt zien, doet er goed aan vroeg uit de veren te gaan. ’s Zomers rond 7.00 uur en ’s winters rond 8.00 uur kun je de zonsopgang zien boven de eeuwenoude rots-stad. Bekijk hoe de zonnestralen over de heuvels de stad verwarmen en geniet van de rust in het complex.

 • Rond een uur of vier ’s middags in de winter (of een uur of vijf in de zomer) ontdek je waarom Petra ook wel de ‘Pink City’ genoemd wordt.
 • Tijdens zonsondergang verschijnt er een roze gloed over de rotsen en monumenten, het beste te aanschouwen vanaf de Royal Tombs.
Zonsopgang bij Petra

Zonsopgang bij Petra.

Petra in het donker

Petra schittert ook tijdens de donkere uren van de dag. Als de zon definitief onder is, verandert het in een paradijs van lichtjes. Het begint al bij het wandelpad in de kloof (de siq), dat versierd wordt met honderden kaarsjes. In totaal zorgen zo’n 1500 kaarsen en lichtjes samen met de vaak heldere sterrenhemel voor een magische ervaring.

Vooral rond de schatkamer van de Farao valt je mond open. De speciale ‘Petra by Night’ tours zijn alleen op maandag, woensdag en donderdag. Ze starten om 20.30 uur bij het bezoekerscentrum, waar je door een gelicenseerde gids om 22.30 uur weer wordt afgeleverd.

Petra in het donker Petra by Night

Petra by Night.

Hoe Petra bezoeken?

Petra kun je op meerdere manieren ontdekken. Er zijn een-, twee- en driedaagse tickets, met of zonder gids. De eendaagse tickets kosten op het moment van schrijven ongeveer €65, de meerdaagse kaartjes ongeveer €5 tot €10 duurder.

 • Petra is een grote archeologische site. Wil je alle hoogtepunten ontdekken? Dit kán op 1 dag, maar dat is dan wel een lange en uitputtende dag.
 • Wil je iets meer rust en tijd nemen? Dan doe je er goed aan een 2-dagen ticket te kopen.

Tip: ook leuk is een culinaire kookcursus bij Petra Kitchen, vlakbij het bezoekerscentrum. Hier leer je hoe je heerlijke humus maakt of baklava bereidt. Een cursus kost ongeveer €45 p.p.

Overnachten bij Petra

In Petra zelf zijn geen overnachtingsmogelijkheden, maar in de directe omgeving uiteraard wel. Bij Klein-Petra vind je het Seven Wonder Bedouin Camp en het Petra Camp, waar je vanaf zo’n €50 kunt overnachten in sfeervolle bedoeïenententenkampen.

Ook leuk is een verblijf in de nabijgelegen B&B Esperanza Petra, gelegen op slechts 500 meter van het bezoekerscentrum. In het stadje Wadi Musa dat naast Petra ligt vind je een uitgebreider aanbod aan hotels en guesthouses.

LEES OOK: Mooiste plekken Jordanië: de 10x absolute hoogtepunten!

Reizen naar Petra – Hoe kom je er?

Dagelijks vinden veel mensen hun weg naar Petra. Vanuit zo’n beetje alle grotere steden in Jordanië vertrekken minivans, bussen en taxi’s naar Wadi Musa, het stadje naast Petra. Vanuit Amman kun je elke dag met de JETT bus naar Petra rijden. Deze rit duurt ongeveer vier uur en kost €25 p.p. Je kunt ook een (gedeelde) taxi nemen, die doen er een uurtje korter over en kosten je ongeveer €90 voor een retourritje, inclusief wachttijd van de chauffeur.

Ook vanuit Akaba gaan bussen en minivans. Je zou Petra vanuit hier ook als dagtrip kunnen bezoeken per taxi. Wij raden echter aan minimaal één nachtje bij Petra te overnachten en er twee dagen door te brengen, zodat je iets meer de tijd kunt nemen om deze unieke bezienswaardigheid eer aan te doen.

Rondreizen Jordanië die Petra aandoen vind je hier bij TUI, Djoser, Sawadee, Shoestring, ANWB Vakanties en Koning Aap. Zelf je eigen Jordanië rondreis samenstellen met bouwstenen? Dat kan hier bij Riksja Jordanië of kom in contact met de lokale reisspecialist van Better Places.

Beste reistijd Petra

De beste reistijd om naar Petra te gaan, is tijdens het voor- en najaar. Tijdens maart t/m mei of in de maanden oktober en november zijn de temperaturen het aangenaamst.

Jordanië reis boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

35 Petra reiservaringen en tips

 • Boaz op 13-05-2019

  “Kijk vooral ook voorbij ‘de’ gevel!”

  Iedereen kent hét beeld van Petra: de uitgehakte ‘gevel’ van het mausoleum dat je ziet na het doorgaan van de smalle kloof. Dit ís een prachtig gezicht, maar ik was verrast dat Petra veel meer is dan dat, het is (was) een complete stad. Neem daarom de tijd, écht de tijd. Koop een 3 dgn ticket (koop VOORAF! een Jordan-pass, want je hebt het geld er bijna direct al uit met alleen het bezoek aan Petra en je kan de pas NIET daar kopen!!) en laat jezelf verdwalen in het enorme gebied. Het is ook raadzaam om op verschillende tijden op dezelfde plekken te zijn, want hoe het zonlicht speelt met de gekleurde rotsen is een highlight op zich.

 • Teun op 12-05-2019

  “De stenen stad”

  Een stad gemaakt uit de bergen.
  De stad is jaren geleden door mensen gemaakt, de stad is uitgecarft uit de bergen!
  De hele stad is een wereld wonder op zich, het eerste gebouw wat je tegen komt is al meters hoog.
  Zo heb je daar een paar van, wat ik zeker aanraad is het verste gebouw waar je door de bergen heen moet lopen het Monastery.
  Het Monastary is het mooiste van alles, zeker de moeite waard om daar heen te lopen, de drempel bij de ingang is al 2 meter hoog.
  Zeker de moeite waard om hier rond te lopen!

 • Richard Tronco op 11-05-2019

  “Wereldwonder”

  Iedereen die naar Jordanië gaat, komt langs Petra. De stad waar 1 van de wondwonderen achter verscholen gaat. Vergeet alleen niet om de stad beter te bezoeken en niet alleen de Treasury. Wij hebben 2 volledige dagen besteed om overal naar toe te lopen. De kleuren, de stenen, de mensen die daar wonen, alles vonden wij geweldig.
  Jordanie is tot op heden nog steeds een van de betere landen die ik bezocht hebt. Het heeft een geweldige indruk achtergelaten en dat komt mede door Petra.

 • Annet van der Stel op 10-05-2019

  “3 dagen gelopen en genoten ”

  Geweldig dit te hebben kunnen zien. Ongelooflijk dat sommige georganiseerde reizen er maar een paar uur doorbrengen. Je wilt hier toch minstens een volle dag rond kijken. Wij hadden een fijn hotel in Wadi Musa, en zijn drie keer 's ochtends vroeg Petra in gegaan om er de hele dag op ons gemak rond te lopen. Het hotel regelde lunchpakketjes, dat zou ik zeker aanraden. Je kunt dan heerlijk op eigen gelegenheid een mooi plekje zoeken om te lunchen. Er staan her en der ook banken in de schaduw, vonden wij heerlijk.
  Er zijn diverse wandelroutes, het is enorm groot. Bij een theehuis hogerop hoorden we dat je daar ook in een grot kon overnachten. Superleuk voor wie avontuurlijk is. Ik had het zelf geweldig gevonden als ik wat jonger was en beter kon klauteren/klimmen. En neem alsjeblieft geen ezeltje in Petra. Het is zo zielig als je die dieren ziet zeulen met vaak toch wel zware mensen op hun rug. En dan allemaal trappen op, wiebelend en wegglijdend. Doe er wat langer over en loop gewoon zelf. We hebben ter plekke een fotoboek over Petra gekocht en gebruikten foto's daaruit om bij stalletjes te vragen waar we die plaatsen konden zien. Werkte prima. Als je een Jordan Pas hebt dien je tevoren aan te geven hoeveel dagen je naar Petra wilt, bedenk dat dus goed van tevoren. Het kan 's ochtends heel fris zijn en later op de dag erg warm. Kleding in laagjes is dan het fijnst.

 • Donna op 07-05-2019

  “Geweldig!”

  Petra is een must als je in Jordanië bent! Een echte aanrader is om te gaan slapen bij een bedouine camp en vanaf daar te regelen dat ze je bij de 'achteringang' van Petra afzetten. Ze lopen een stuk met je mee dan, echt prachtig uitzicht! Zeker een aanvulling op je bezoek aan Petra. Je loopt vervolgens van achter naar voren, waardoor je het hele stuk maar een keer hoeft af te leggen en in een dag heel veel van Petra kunt zien!! Vergeet ook niet naar Petra by Night te gaan, heel bijzonder! Ook al ben je al overdags geweest.

 • Shanna de Klerk op 28-04-2019

  “Petra by night”

  Het is een fantastisch om de laatste bocht van de canyon door te lopen en Petra op te zien doemen. Nóg mooier was om het van boven te zien, na een lange klim/wandeltocht (maar wel zéér de moeite waard). Echter, het aller mooiste was de nachtwandeling. De canyon was verlicht met zakken en kaarsjes en eenmaal bij de schatkamer stonden er honderden kaarsjes voor. Check van tevoren even op welke avond dit plaatsvindt, want je mag het niet missen!

 • Christel Lakeman op 27-04-2019

  “Wereldwonder Petra”

  Wat een schitterende plaats is Petra. Een mooie wandeling door de kloof en daarna het adembenemende uitzicht op de schatkamer. Wandel daarna zeker door. Als je het aandurft naar het klooster te gaan.... Dit is een bijzondere en soms best wel pittige wandeling, maar als je het doel hebt bereikt, ben je trots op jezelf ;-)

 • Jeroen op 21-04-2019

  “De schatkamer”

  De schatkamer van Petra is geweldig om te bezoeken. Alleen zorg ervoor dat je heel vroeg in de ochtend of laat in de middag hier bent. De toeristenbussen zijn dan al vertrokken en dan heb je de plaats iets meer voor jezelf.

  Tip: Petra bij night is mijns inziens ook een aanrader. In het donker loop je de lange weg naar de schatkamer. De weg wordt gesierd met vele echte kaarsen. Eenmaal aangekomen bij de schatkamer zie je vele kaarsen staan. Een prachtig gezicht. Het verhaal stelt echter niet heel veel voor.

 • dinuccia op 21-04-2019

  “Petra”

  De toegang tot de stad is indrukwekkend te noemen. El Siq is een smal, kronkelend pad van 8 km dwars door een smalle kloof.
  Met aan het eind een schitterend uitzicht op de schatkamer van de Farao.een in rode stenen uitgehouwen tempel.
  56 v Chr. Hoe dan......... niet te bevatten!!
  Tip, doe goede wandelschoenen aan

 • Denise van der Oord op 17-04-2019

  “Wereldwonder uit steen ”

  Petra is een must see als je in Jordanië bent!

  Het is een van de 7 wereldwonderen en volledig uit de rotsen gehouwen door het nomadenvolk de Nabateeërs. Je bereikt Petra door ongeveer anderhalve kilometer door een indrukwekkende kloof te lopen sommige stukjes zijn breed, andere slechts 2 meter.. Achter elke bocht verwacht je het beroemdste aanzicht van Petra te zien, de schatkamer. Je loopt over een rotsachtige ondergrond en pas wanneer die veranderd in zand weet je dat het niet lang meer duurt.

  Petra is echter veel meer dan de beroemde schatkamer het is een heel erg groot terrein en je kunt er makkelijk de hele dag dwalen. Er is een hele stad uit de rotsen gehouwen, woningen en graven. Ad Deir lijkt erg op de schatkamer en is nog een flink stuk lopen, niet veel mensen gaan zo ver Petra in en dus is de kans groot dat je er helemaal alleen zult staan! Door de spanning in het midden oosten wordt Petra een veel minder bezocht dan de andere wereldwonderen en is het er relatief rustig.

  Tip: 2x in de week gaat Petra 's avonds open het is echt een aanrader om je bezoek aan Petra op deze dagen te plannen en 's avonds als het donker is nog eens door die mooie kloof te lopen die verlicht wordt door honderden kaarzen en dan voor de schatkamer te staan je te verbazen over deze bijzondere plek onder de duizenden sterren.

  Een echt wereldwonder!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Petra reiservaring en tips!

Ben jij in Petra geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief