Akaba (Jordanië): badplaats, strand, duikplek en haven ineen!

Akaba (Jordanië): badplaats, strand, duikplek en haven ineen!

In het zuiden van Jordanië ligt de stad Akaba. Deze op twee na grootste stad van het land staat hoofdzakelijk in het teken van zon-zee-strandvakanties. Het is ook dé bestemming in Jordanië om te gaan duiken en snorkelen.

Door , laatst bijgewerkt op 31 maart 2022
6 minuten lezen

Waar staat Akaba om bekend?

Naast enige badplaats is Akaba of ‘Aqaba’ (180.000 inwoners) ook de enige echte havenplaats van Jordanië. De stad is gelegen aan een piepklein stukje kust aan de Golf van Akaba. Deze golf maakt deel uit van de Rode Zee. Op korte afstand van Akaba ligt de grens met Israël en de Israëlische badplaats Eilat. Akaba staat bekend om de export van fosfor en zeeschelpen. Daarnaast is Akaba een populaire snorkel- en duikbestemming en de enige strandbestemming van Jordanië.

Jordanië reis boeken – onze tips!

De stad wordt omringd door hoge woestijnbergen. Hierdoor hangt er het hele jaar een aangenaam klimaat. Akaba ligt ook nog eens in een belastingvrije zone: er worden geen accijns of btw geheven over producten. Dit alles maakt het als een populaire badplaats – en voor Europeanen een originele winterzonbestemming.

Geschiedenis Aqaba

Al eeuwenlang is Akaba een belangrijke havenstad voor Jordanië. De stad werd rijk door de gunstige ligging aan de Rode Zee. Rond het jaar 106 was het een van de belangrijkste havensteden van het Romeinse rijk. Er gingen veel Christenen in Akaba wonen. Hierdoor staat de oudste kerk in basilicastijl (een typische Romeinse bouwstijl) in Akaba.

In de 7e eeuw werd de stad veroverd door de Moslims. Invloeden vanuit deze cultuur voerden eeuwenlang door de stad.In 1980 werd door een Amerikaans-Jordaans archeologisch team de ruïne van de stad Ayla ontdekt.

 • Deze stad werd tijdens de Moslim nederzetting gebouwd door de derde opvolger van Mohammed.
 • In de ruïnes van Ayla kun je goed zien hoe de Arabische stadsplanning er aan toe ging.
 • In de 12e eeuw werd Akaba bezocht door kruisvaarders die onderweg waren naar Jeruzalem. Zij bouwden Fort Helim. Dit fort is tot op de dag van vandaag nog steeds in goede staat.

In de 20e eeuw stond Akaba in het teken van veroverd en heroverd worden. Uiteindelijk kwam Akaba weer in handen van Jordanië en werd de kuststrook uitgebreid door land om te ruilen met Saoedi-Arabië. Hierdoor kreeg Jordanië ook toegang tot het koraalrif van Yamanieh en kon Akaba verder worden ontwikkeld tot duikbestemming.

Akaba Akaba

Bezienswaardigheden in Akaba

Akaba heeft een roerig verleden. Hierdoor vind je verschillende historische sites in en rond de stad, zoals de ruïnes van Ayla en Fort Helim. Als je nog meer wilt leren over het verleden van Akaba, kun je terecht bij Museum of Aqaba Antiquities. Hier vind je onder andere een oud Romeinse mijlpaal.

Akaba heeft daarnaast de op vijf na hoogste vlaggenmast ter wereld. Deze 60 meter hoge vlaggenmast kun je zelfs vanuit Israël en Saudi-Arabië zien. Akaba kun je opdelen in ‘oud’ en ‘nieuw’. In het nieuwe deel vind je westerse hotelketens en winkels; in het oude deel staan alle traditionele souks en oude gebouwen.

Ruïnes van Ayla, Akaba

De ruïnes van Ayla.

Waar snorkelen en duiken in Akaba?

Voor de kust van Akaba vind je een 7 kilometer lang beschermd koraalrif: Aqaba Marine Park. Dit koraalrif kun je tijdens je snorkel- of duiktrip ontdekken. Tussen het gekleurde koraal zwemmen kleine en middelgrote vissen, zoals clownvissen, murenen, kogelvissen, zeenaalden, sidderroggen, zeekomkommers, trompetvissen, engelvissen en koraalduivels tegen. Tijdens het duiken in Akaba kun je naast het koraalrif ook oude wrakken, zoals een oud vrachtschip en een tank, ontdekken. Deze vind je op een diepte van 26 meter.

 • Nachtduiken zijn in Akaba ook toegestaan. Onder leiding van een militair kun je compleet andere vissen ontdekken. Zo zie je ’s nachts octopussen, zeelelies en jagende koraalduivels.
 • In alle hotels en resorts, of bij reisbureaus in Akaba, kun je snorkel- en duiktrips boeken. Met een groep zul je dan per boot naar de koraalriffen varen.
 • Een aantal keer per jaar kun je ook deelnemen aan het schoonmaken van het koraal tijdens de Clean-up Dives.
Akaba koraal Akaba duiken

Gezonken wrak van een tank, onderwater bij Akaba.

Stranden in Akaba

Het strand van Akaba is op te delen in twee zones: Tala Bay en Public Beach. Public Beach is het strand in het centrum waar vooral locals heen gaan. Hier mag je als vrouw niet in bikini liggen. Op vrijdag en zaterdag komen Jordaniërs vanuit het hele land naar Akaba met hun kamelen om met het hele gezin te eten en te feesten.

Tala Bay, het strand aan de zuidkust, is toeristischer. Hier vind je de grote resorts en luxe spa’s, die meestal een stukje afgesloten privé-strand hebben. Hier is het voor vrouwen wel toegestaan om in bikini te zwemmen. Over het algemeen geldt er een taboe op vrouwen in bikini. Daarom voel je je als vrouw misschien minder prettig op openbare stranden. Op de privé-stranden van Akaba heb je hier geen last van.

Akaba stranden

Overnachten in Akaba

Akaba is een van de bekendste toeristenplaatsen van Jordanië en heeft uiteraard een ruim aanbod aan overnachtingsmogelijkheden: van luxe resorts tot simpele budgethotels. In de goedkopere klasse adviseren we onder andere:

Overnachten in Akaba

Zwembad bij het Mövenpick Resort & Spa Tala Bay.

Reizen naar Akaba – Hoe kom je er?

Een stukje ten noorden van de stad ligt King Hussein International Airport, een van de twee internationale vliegvelden van Jordanië. In het verleden bood TUI directe chartervluchten, maar op dit moment kun je alleen met overstap op Akaba vliegen. Vanaf Amman gaan dagelijkse vluchten die er een uurtje over doen.

LEES OOK: Mooiste plekken Jordanië: de 10x absolute hoogtepunten!

Ben je al in Jordanië? Dan kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer, in de vorm van bussen, pendelen tussen Akaba, Wadi Musa (voor Petra), Amman en Wadi Rum: de meest geliefde route voor veel reizigers. Een enkeltje Akaba – Wadi Musa bijvoorbeeld kost ongeveer €9 en duurt 2,5 uur.

Jordanië-rondreizen die Akaba aandoen vind je hier bij TUI, Djoser, Sawadee, Shoestring, ANWB Vakanties en Koning Aap. Zelf je eigen Jordanië rondreis samenstellen d.m.v. bouwstenen kan hier bij Riksja Jordanië, of kom in contact met de lokale reisspecialist van Better Places.

Beste reistijd Akaba

De beste reistijd om naar Akaba te gaan is in het voor- en najaar. Tijdens deze periodes is het klimaat aangenaam warm. Je kunt overdag comfortabel door de stad wandelen. In de zomer kan het er zo heet zijn, dat een uurtje zonnebaden op het strand al te veel is.

Jordanië reis boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

15 Akaba reiservaringen en tips

 • Teun op 12-05-2019

  “De stad aan de Rode zee”

  Akaba de stad van Jordanië die aan de Rode zee is.
  Een levendige stad waar toeristen zeker welkom zijn, een stad waar veel leuke marktjes zijn waar je door heen kan lopen.
  Het is een mooie plek om te gaan duiken of om je duik buffet te halen.
  Je heb meerdere bijzondere dingen wat je in de Rode zee kan tegen komen.
  Zoals een Tank, vliegtuig en een grote boot.
  Ook heb je prachtige vissen en prachtig koraal!

 • Annet van der Stel op 10-05-2019

  “De koffie in het hete zand”

  In Akaba drink je niet zomaar koffie, nee die kun je ook kopen vanuit een aparte metalen mok die in een bak heet zand wordt verwarmd. Onder het zand is een gasbrander. Op verschillende plaatsen zie je dat dit wordt aangeboden. Een leuk souvenir voor thuis is zo'n metalen koffiebeker, of twee, nog leuker. Je vindt deze beker in lokale winkels. Wij hadden dit nooit eerder gezien en vinden het de moeite waard het apart te noemen.

 • Annet van der Stel op 10-05-2019

  “Heel bijzonder ijs in Akaba”

  Dit ijs is echt bijzonder. Het wordt in een bak gestampt en het is bijzonder leuk om dit te zien. Toen wij ernaar vroegen heeft de verkoper ons uitgebreid laten zien hoe dit werkt. Daarna wordt het ijs als een soort bloem gepresenteerd. Heel erg leuk en lekker.

 • Annet van der Stel op 10-05-2019

  “De volkstuinen van Akaba”

  Ik las dat dit bestond en wilde het graag zelf eens zien. En ja, inderdaad, er zijn volkstuinen in Akaba, en daar worden bv radijsjes verbouwd. Nou ja, het zijn meer enorme radijzen zoals wij ze niet kennen. Zie de foto's. Heel leuk om dit te zien en zeker leuk als je weet dat de grote projectontwikkelaars hier graag van die giga hotels willen bouwen. Gelukkig mag de gewone man zijn volkstuin nog steeds gebruiken.

 • Annet van der Stel op 10-05-2019

  “Akaba, leuk om vakantie mee af te sluiten”

  Onze 3-weekse reis sloten we hier af. Daarna zijn we teruggereden naar het vliegveld bij Amman.
  Wij vonden Akaba zeker leuk. We gaan graag buiten de gebaande paden en dat kon hier prima. Zo hebben we vis gegeten in een deel van de stad waar alleen locals kwamen eten en de vis vers voor je bereid werd. Verder zagen we ook de lokale volkstuinen, bijzonder dat deze er nog zijn. De projectontwikkelaars zouden er graag hotels bouwen. En tenslotte aten we er in een lokaal restaurant voor een prikkie en wel zo lekker!! We hadden eerst een hotel in Akaba zelf en later bij de zee om te snorkelen, dat laatste viel helaas erg tegen. Enerzijds door de wind, anderzijds omdat er gewoon ook weinig te zien was.

 • Jelmer Laernoes op 01-05-2019

  “Bestemming aan de Rode Zee ”

  Vanuit Aqaba zie je de drie omliggende landen Saoedi Arabië, Israël en Egypte. Je kunt hier goed snorkelen en eventjes relaxen naar al het mooie cultuur wat Jordanië te bieden heeft. Er is ook een strand, maar als westerse toerist zou ik hier niet zo snel gaan liggen.

 • Marjolein Versteeg op 15-04-2019

  “Weinig bijzonders”

  Op onze doorreis door Jordanië maakten we een stop in Akaba. We reisden in Januari, daardoor was het warme weer in Akaba een fijne ervaring vergeleken met de koude temperaturen in de woestijn. We verbleven in ‘Bedouin Garden Villa’ , een leuk hostel waarbij je je eigen, kleurrijke huisje krijgt. Het strand was niet bijzonder, weinig voorzieningen en ook het aanbod aan restaurants was laag. De stad zelf heeft weinig bezienswaardigheden en doet ook niet ‘gezellig’ aan. Wellicht is het een waar duikersparadijs, maar als je niet duikt of snorkelt is het een plek die je prima over kan slaan.

 • Pieter Jaspers op 12-04-2019

  “Een domper”

  Ik kwam Akaba binnen vanuit Israël, Eilat. Ik werd meteen afgezet door de taximaffia aan de grens. Je kunt niet zonder, en ze gaan niet omlaag met de prijs. Een vervelend begin van mijn bezoek aan Jordanië.

  Akaba kende ik van Lawrence of Arabia. Hier dreef Lawrence de Turken terug de zee in. Het fort staat nog steeds overeind, maar het stelt niet heel veel voor. Ik had geluk dat ik naar binnen kon, want het was al lange tijd gesloten geweest. Gelukkig was er een foto-tentoonstelling binnen, en liet een oude man me een kijkje werpen op de binnenkant.

  De stranden zijn volgebouwd met tentjes, en dat terwijl het strand al zo klein is. Er zijn voor jonge soloreizigers niet echt hostels te vinden in het centrum. Ik verbleef dus in een goedkoop hotelletje. Ik was niet onder de indruk van Akaba.

 • Donna op 11-04-2019

  “Goede strandbestemming”

  Akaba heeft een gezellige markt als je in het oude deel zit. Er is ook een nieuw deel met resorts, wat leuk is om lekker op het strand te liggen. Maar de gezelligheid en authentieke eettentjes moet je echt in het oude deel zoeken. Het is dan ook een aanrader om daar te slapen. En duiken, vergeet niet te duiken in de Rode Zee!

 • sammy tempels op 15-06-2018

  “zalig om het woestijnzand af te spoelen ”

  Aan het einde van de Kings Highway, ongeveer een uurtje van Wadi rum ligt de stad Akaba. Je komt door de woestijn gereden en ineens zie je hier en daar de eerste palmbomen verschijnen. Even later zit je in een badplaats vergelijkbaar met de bekendere badplaatsen waar bv. Egypte al jaren voor geroemd wordt. Akaba heeft alles wat een badplaats moet hebben: mooie stranden, helder water, een mooie onderwaterwereld en hotels die je een ongeziene luxe kunnen bieden. Het is hier niet goedkoop!!! Maar het gevoel om na een paar dagen stof, steen en woestijnzand uit het binnenland hier alles van je af te kunnen spoelen is zalig. Akaba is zeer toeristisch maar een "must see" in Jordanie, de afwisseling maakt het gewoon af!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Akaba reiservaring en tips!

Ben jij in Akaba geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief