In het zuiden van Jordanië ligt de stad Akaba. Deze op twee na grootste stad van het land staat hoofdzakelijk in het teken van zon-zee-strandvakanties. Het is ook dé bestemming in Jordanië om te gaan duiken en snorkelen.

Reizigers over Akaba

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Akaba bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 15 Akaba reiservaringen

Akaba

Naast enige badplaats is Akaba of ‘Aqaba’ (180.000 inwoners) ook de enige echte havenplaats van Jordanië. De stad is gelegen aan een piepklein stukje kust aan de Golf van Akaba. Deze golf maakt deel uit van de Rode Zee. Op korte afstand van Akaba ligt de grens met Israël en de Israëlische badplaats Eilat. Akaba staat bekend om de export van fosfor en zeeschelpen. Daarnaast is Akaba een populaire snorkel- en duikbestemming en de enige echte strandbestemming van Jordanië.

Vliegtickets Jordanië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jordanië
V.a. 155

Overnachten in Akaba

Vergelijk alle hotels in Akaba
Bekijk hotels

De stad wordt omringd door hoge woestijnbergen. Hierdoor hangt er het hele jaar een aangenaam klimaat. Akaba ligt ook nog eens in een belastingvrije zone: er wordt geen accijns of btw geheven over producten. Dit alles maakt het als een populaire badplaats – en voor Europeanen een originele winterzonbestemming.

Geschiedenis Aqaba

Akaba

Al eeuwenlang is Akaba een belangrijke havenstad voor Jordanië. De stad werd rijk door de gunstige ligging aan de Rode Zee. Rond het jaar 106 was het een van de belangrijkste havensteden van het Romeinse rijk. Er gingen veel Christenen in Akaba wonen. Hierdoor staat de oudste kerk in basilicastijl (een typische Romeinse bouwstijl) in Akaba. In de 7e eeuw werd de stad veroverd door de Moslims. Invloeden vanuit deze cultuur voerden eeuwenlang door de stad. In 1980 werd door een Amerikaans-Jordaans archeologisch team de ruïne van de stad Ayla ontdekt. Deze stad werd tijdens de Moslim nederzetting gebouwd door de derde opvolger van Mohammed. In de ruïnes van Ayla kun je goed zien hoe de Arabische stadsplanning er aan toe ging. In de 12e eeuw werd Akaba bezocht door kruisvaarders die onderweg waren naar Jeruzalem. Zij bouwden Fort Helim. Dit fort is tot op de dag van vandaag nog steeds in goede staat. In de 20e eeuw stond Akaba in het teken van veroverd en heroverd worden. Uiteindelijk kwam Akaba weer in handen van Jordanië en werd de kuststrook uitgebreid door land om te ruilen met Saoedi-Arabië. Hierdoor kreeg Jordanië ook toegang tot het koraalrif van Yamanieh en kon Akaba verder worden ontwikkeld tot duikbestemming.

Akaba

Bezienswaardigheden in Akaba

Akaba heeft een roerig verleden. Hierdoor vind je verschillende historische sites in en rond de stad, zoals de ruïnes van Ayla en Fort Helim. Als je nog meer wilt leren over het verleden van Akaba, kun je terecht bij Museum of Aqaba Antiquities. Hier vind je onder andere een oud Romeinse mijlpaal. Akaba heeft daarnaast de op vijf na hoogste vlaggenmast ter wereld. Deze 60 meter hoge vlaggenmast kun je zelfs vanuit Israël en Saudi-Arabië zien. Akaba kun je opdelen in ‘oud’ en ‘nieuw’. In het nieuwe deel vind je westerse hotelketens en winkels; in het oude deel staan alle traditionele souks en oude gebouwen.

Ruïnes van Ayla, Akaba

De ruïnes van Ayla.

Koraalriffen in Akaba

Voor de kust van Akaba vind je een 7 kilometer lang beschermd koraalrif: Aqaba Marine Park. Dit koraalrif kun je tijdens je snorkel- of duiktrip ontdekken. Tussen het gekleurde koraal zwemmen kleine en middelgrote vissen, zoals clownvissen, murenen, kogelvissen, zeenaalden, sidderroggen, zeekomkommers, trompetvissen, engelvissen en koraalduivels tegen. Tijdens het duiken in Akaba kun je naast het koraalrif ook oude wrakken, zoals een oud vrachtschip en een tank, ontdekken. Deze vind je op een diepte van 26 meter. Nachtduiken zijn in Akaba ook toegestaan. Onder leiding van een militair kun je compleet andere vissen ontdekken. Zo zie je ’s nachts octopussen, zeelelies en jagende koraalduivels. In alle hotels en resorts, of bij reisbureaus in Akaba, kun je snorkel- en duiktrips boeken. Met een groep zul je dan per boot naar de koraalriffen varen. Een aantal keer per jaar kun je ook deelnemen aan het schoonmaken van het koraal tijdens de Clean-up Dives.

Akaba koraal
Akaba duiken

Gezonken wrak van een tank, onderwater bij Akaba.

Stranden in Akaba

Het strand van Akaba is op te delen in twee zones: Tala Bay en Public Beach. Public Beach is het strand in het centrum waar vooral locals heen gaan. Hier mag je als vrouw niet in bikini liggen. Op vrijdag en zaterdag komen Jordaniërs vanuit het hele land naar Akaba met hun kamelen om met het hele gezin te eten en te feesten. Tala Bay, het strand aan de zuidkust, is toeristischer. Hier vind je de grote resorts en luxe spa’s, die meestal een stukje afgesloten privé-strand hebben. Hier is het voor vrouwen wel toegestaan om in bikini te zwemmen. Over het algemeen geldt er een taboe op vrouwen in bikini. Daarom voel je je als vrouw misschien minder prettig op openbare stranden. Op de privé-stranden van Akaba heb je hier geen last van.

Akaba stranden

Overnachten in Akaba

Akaba is een van de bekendste toeristenplaatsen van Jordanië en heeft uiteraard een ruim aanbod aan overnachtingsmogelijkheden: van luxe resorts tot simpele budgethotels. In de goedkopere klasse adviseren we o.a. het Golden Rose Hotel (va. €33 per kamer), het My Hotel (va. €33), beide op loopafstand van het strand. Het goed betaalbare Almarsa Village Resort (va. €40) ligt op 100 meter van het zuidstrand van Akaba. Fraaie luxe resorts met zwembaden, privéstrand en eigen duikcentra zijn o.a. het InterContinental Aqaba (va. €130) en het Mövenpick Resort & Spa Tala Bay Aqaba (va. €95).

Overnachten in Akaba

Zwembad bij het Mövenpick Resort & Spa Tala Bay.

Reizen naar Akaba – Hoe kom je er?

Een stukje ten noorden van de stad ligt King Hussein International Airport, een van de twee internationale vliegvelden van Jordanië. In het verleden bood TUI directe chartervluchten, maar op dit moment kun je alleen met overstap op Akaba vliegen. Vanaf Amman gaan dagelijkse vluchten die er een uurtje over doen.

Ben je al in Jordanië? Dan kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer, in de vorm van bussen, pendelen tussen Akaba, Wadi Musa (voor Petra), Amman en Wadi Rum: de meest geliefde route voor veel reizigers. Een enkeltje Akaba – Wadi Musa bijvoorbeeld kost ongeveer €9 en duurt 2,5 uur.

Jordanië-rondreizen die Akaba aandoen vind je hier bij Kras, Djoser, Sawadee, Shoestring, FOX Verre Reizen en Koning Aap. Zelf je eigen Jordanië rondreis samenstellen d.m.v. bouwstenen kan hier bij YourWay2Go en Riksja Jordanië, of kom in contact met de lokale reisspecialist van Better Places.

Top 3 Jordanië specialisten

Sawadee
Sawadee

Diverse avontuurlijke Jordanië groepsreizen, waaronder ook een rondreis speciaal ontwikkeld voor vrouwelijke reizigers.
Bezoek website

Kras
Kras

Bij Kras vind je scherp geprijsde Jordanië groepsreizen, maar ook een individuele flydrive waarin je reist met eigen huurauto.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Elena, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Beste reistijd Akaba

De beste reistijd om naar Akaba te gaan is in het voor- en najaar. Tijdens deze periodes is het klimaat aangenaam warm. Je kunt overdag comfortabel door de stad wandelen. In de zomer kan het er zo heet zijn, dat een uurtje zonnebaden op het strand al te veel is.

Jordanië rondreis aanbiedingen

15 Akaba reiservaringen en tips • 19 landen bezocht
  26 reviews
  7 waarderingen

  “De stad aan de Rode zee”

  Geplaatst 12-05-2019

  Akaba de stad van Jordanië die aan de Rode zee is.
  Een levendige stad waar toeristen zeker welkom zijn, een stad waar veel leuke marktjes zijn waar je door heen kan lopen.
  Het is een mooie plek om te gaan duiken of om je duik buffet te halen.
  Je heb meerdere bijzondere dingen wat je in de Rode zee kan tegen komen.
  Zoals een Tank, vliegtuig en een grote boot.
  Ook heb je prachtige vissen en prachtig koraal!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 37 landen bezocht
  56 reviews
  28 waarderingen

  “De koffie in het hete zand”

  Geplaatst 10-05-2019

  In Akaba drink je niet zomaar koffie, nee die kun je ook kopen vanuit een aparte metalen mok die in een bak heet zand wordt verwarmd. Onder het zand is een gasbrander. Op verschillende plaatsen zie je dat dit wordt aangeboden. Een leuk souvenir voor thuis is zo'n metalen koffiebeker, of twee, nog leuker. Je vindt deze beker in lokale winkels. Wij hadden dit nooit eerder gezien en vinden het de moeite waard het apart te noemen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 37 landen bezocht
  56 reviews
  28 waarderingen

  “Heel bijzonder ijs in Akaba”

  Geplaatst 10-05-2019

  Dit ijs is echt bijzonder. Het wordt in een bak gestampt en het is bijzonder leuk om dit te zien. Toen wij ernaar vroegen heeft de verkoper ons uitgebreid laten zien hoe dit werkt. Daarna wordt het ijs als een soort bloem gepresenteerd. Heel erg leuk en lekker.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 37 landen bezocht
  56 reviews
  28 waarderingen

  “De volkstuinen van Akaba”

  Geplaatst 10-05-2019

  Ik las dat dit bestond en wilde het graag zelf eens zien. En ja, inderdaad, er zijn volkstuinen in Akaba, en daar worden bv radijsjes verbouwd. Nou ja, het zijn meer enorme radijzen zoals wij ze niet kennen. Zie de foto's. Heel leuk om dit te zien en zeker leuk als je weet dat de grote projectontwikkelaars hier graag van die giga hotels willen bouwen. Gelukkig mag de gewone man zijn volkstuin nog steeds gebruiken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 37 landen bezocht
  56 reviews
  28 waarderingen

  “Akaba, leuk om vakantie mee af te sluiten”

  Geplaatst 10-05-2019

  Onze 3-weekse reis sloten we hier af. Daarna zijn we teruggereden naar het vliegveld bij Amman.
  Wij vonden Akaba zeker leuk. We gaan graag buiten de gebaande paden en dat kon hier prima. Zo hebben we vis gegeten in een deel van de stad waar alleen locals kwamen eten en de vis vers voor je bereid werd. Verder zagen we ook de lokale volkstuinen, bijzonder dat deze er nog zijn. De projectontwikkelaars zouden er graag hotels bouwen. En tenslotte aten we er in een lokaal restaurant voor een prikkie en wel zo lekker!! We hadden eerst een hotel in Akaba zelf en later bij de zee om te snorkelen, dat laatste viel helaas erg tegen. Enerzijds door de wind, anderzijds omdat er gewoon ook weinig te zien was.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  26 reviews
  2 waarderingen

  “Bestemming aan de Rode Zee ”

  Geplaatst 01-05-2019

  Vanuit Aqaba zie je de drie omliggende landen Saoedi Arabië, Israël en Egypte. Je kunt hier goed snorkelen en eventjes relaxen naar al het mooie cultuur wat Jordanië te bieden heeft. Er is ook een strand, maar als westerse toerist zou ik hier niet zo snel gaan liggen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  15 reviews
  1 waardering

  “Weinig bijzonders”

  Geplaatst 15-04-2019

  Op onze doorreis door Jordanië maakten we een stop in Akaba. We reisden in Januari, daardoor was het warme weer in Akaba een fijne ervaring vergeleken met de koude temperaturen in de woestijn. We verbleven in ‘Bedouin Garden Villa’ , een leuk hostel waarbij je je eigen, kleurrijke huisje krijgt. Het strand was niet bijzonder, weinig voorzieningen en ook het aanbod aan restaurants was laag. De stad zelf heeft weinig bezienswaardigheden en doet ook niet ‘gezellig’ aan. Wellicht is het een waar duikersparadijs, maar als je niet duikt of snorkelt is het een plek die je prima over kan slaan.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 43 landen bezocht
  52 reviews
  9 waarderingen

  “Een domper”

  Geplaatst 12-04-2019

  Ik kwam Akaba binnen vanuit Israël, Eilat. Ik werd meteen afgezet door de taximaffia aan de grens. Je kunt niet zonder, en ze gaan niet omlaag met de prijs. Een vervelend begin van mijn bezoek aan Jordanië.

  Akaba kende ik van Lawrence of Arabia. Hier dreef Lawrence de Turken terug de zee in. Het fort staat nog steeds overeind, maar het stelt niet heel veel voor. Ik had geluk dat ik naar binnen kon, want het was al lange tijd gesloten geweest. Gelukkig was er een foto-tentoonstelling binnen, en liet een oude man me een kijkje werpen op de binnenkant.

  De stranden zijn volgebouwd met tentjes, en dat terwijl het strand al zo klein is. Er zijn voor jonge soloreizigers niet echt hostels te vinden in het centrum. Ik verbleef dus in een goedkoop hotelletje. Ik was niet onder de indruk van Akaba.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  54 reviews
  10 waarderingen

  “Goede strandbestemming”

  Geplaatst 11-04-2019

  Akaba heeft een gezellige markt als je in het oude deel zit. Er is ook een nieuw deel met resorts, wat leuk is om lekker op het strand te liggen. Maar de gezelligheid en authentieke eettentjes moet je echt in het oude deel zoeken. Het is dan ook een aanrader om daar te slapen. En duiken, vergeet niet te duiken in de Rode Zee!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 36 landen bezocht
  97 reviews
  108 waarderingen

  “zalig om het woestijnzand af te spoelen ”

  Geplaatst 15-06-2018

  Aan het einde van de Kings Highway, ongeveer een uurtje van Wadi rum ligt de stad Akaba. Je komt door de woestijn gereden en ineens zie je hier en daar de eerste palmbomen verschijnen. Even later zit je in een badplaats vergelijkbaar met de bekendere badplaatsen waar bv. Egypte al jaren voor geroemd wordt. Akaba heeft alles wat een badplaats moet hebben: mooie stranden, helder water, een mooie onderwaterwereld en hotels die je een ongeziene luxe kunnen bieden. Het is hier niet goedkoop!!! Maar het gevoel om na een paar dagen stof, steen en woestijnzand uit het binnenland hier alles van je af te kunnen spoelen is zalig. Akaba is zeer toeristisch maar een "must see" in Jordanie, de afwisseling maakt het gewoon af!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Akaba reiservaring en tips!

Ben jij in Akaba geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Jordanië specialisten

Sawadee

Sawadee

Diverse avontuurlijke Jordanië groepsreizen, waaronder ook een rondreis speciaal ontwikkeld voor vrouwelijke reizigers.
Bezoek website


Kras

Kras

Bij Kras vind je scherp geprijsde Jordanië groepsreizen, maar ook een individuele flydrive waarin je reist met eigen huurauto.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Elena, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Meer Jordanië reisorganisaties

Shoestring
Shoestring

Tweak je privé-rondreis.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Groeps-, single of privéreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Incl. familiereis Jordanië!
Bezoek website

Riksja Jordanië
Riksja Jordanië

Zelf samenstellen.
Bezoek website

TUI
TUI

Israël-Jordanië groepsreis.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Jordanië

Alle bezienswaardigheden in Jordanië

Vliegtickets naar Jordanië


Hotels in Jordanië zoeken

Hotels in Jordanië zoeken

Boek je rondreis naar Jordanië

Sawadee
1. Sawadee

Avontuurlijke groepsrondreizen.
Bezoek website

Kras
2. Kras

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 39 Jordanië rondreizen
Vanaf €749 incl. vliegticket

Vliegtickets Jordanië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jordanië
V.a. 155