Wat Phu tempel ruïnes: UNESCO-werelderfgoed in zuid-Laos

Wat Phu tempel ruïnes: UNESCO-werelderfgoed in zuid-Laos

In het zuiden van Laos in de provincie Champasak liggen de ruïnes van het tempelcomplex Wat Phu, dat sinds 2001 deel uitmaakt van de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Door , laatst bijgewerkt op 25 februari 2023
3 minuten lezen

Waar staat Wat Phu om bekend?

De geschiedenis van de Khmer-ruïnes van Wat Phu (‘Vat Phou’) in Laos gaat héél ver terug. Al in de vijfde eeuw werd hier de eerste tempel gebouwd, wat betekent dat het veel ouder is dan het bekende Angkor Wat in Cambodja. Daarbij moet wel gezegd worden dat het merendeel van de gebouwen tussen de elfde en dertiende eeuw werd gebouwd.

De overblijfselen die nu nog te bewonderen zijn stammen ook louter uit die periode. Ook al resten er nu slechts ruïnes: het is zichtbaar een indrukwekkend staaltje Khmer architectuur, vol fascinerende details. De prachtige omgeving van Zuid-Laos nabij de Mekong op een heuvel draagt bij aan het bijzondere gevoel dat de plek geeft. Het staat ook niet voor niets sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Bouwstructuur

De structuur van het van oorsprong Hindoeïstische complex is uiterst bijzonder, omdat alle elementen leiden naar een altaar van Shiva. Dit bevat een lingam, een fallusvormig voorwerp dat de scheppingskracht van de eerder vernoemde god van de vruchtbaarheid voorstelt.

 • Halverwege de dertiende eeuw verving het boeddhisme het hindoeïsme als belangrijkste nationale godsdienst van Laos. Dit heeft ook invloed gehad op Wat Phu.
 • Wat Phu vormt tot op de dag van vandaag het belangrijkste spirituele centrum voor het Theravada boeddhisme, een van de meest conservatieve takken van deze levensovertuiging.
Wat Phu Wat Phu, Laos Wat Phu, Laos

Het tempelcomplex bezoeken

Wat Phu betekent ‘tempel op de berg’ en dat is met reden. Het hele complex, bestaande uit meerdere onderdelen en overblijfselen, strekt zich bijna anderhalve kilometer uit over de voet van de Phu Pasak berg. Vanaf de top heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de ruïnes en de Mekong. Je betaalt czo’n zes euro voor het toegangsticket en het complex is geopend van zes uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds.

Wat Phu Wat Phu

Overnachten in de buurt van Wat Phu

Bij Wat Phu zelf zijn geen overnachtingsmogelijkheden. Meest logische uitvalsbasis is de stad Champasak, die op tien kilometer afstand ligt.

 • In Champasak vind je een aantal guesthouses en hotels zoals het Khamphouy Guesthouse waar je ongeveer €10 betaalt voor een tweepersoonskamer.
 • Voor wat meer luxe en comfort zijn de Residence Bassac (€55) en The River Resort (€80) de beste keuzes. Laastgenoemde heeft onder meer een zwembad en biedt prachtige uitzichten over de Mekong.
Wat Phu Wat Phu

Reizen naar Wat Phu bereiken – Hoe kom je er?

Belangrijkste ‘transport hub’ voor alle attracties van Zuid-Laos is Pakse. Van hieruit kan je ofwel een scooter huren (voor ca. zeven euro per dag) of een songthaew (soort taxi) of minibus nemen naar Champasak. Van hieruit kan je een tuk-tuk nemen of een fiets of scooter huren om zo Wat Phu te bereiken, wat tien kilometer verder ligt. Kom je overland vanuit Cambodja via de bij backpackers geliefde 4.000 Islands (‘Si Phan Don’), dan ligt Wat Phu ideaal op de route noordwaarts naar Pakse.

Laos reis boeken – onze tips!

Top-5 Laos reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

4 Wat Phu reiservaringen en tips

 • Wendy op 07-05-2019

  “Mooi Khmer tempelcomplex”

  Vanaf Pakse zijn we naar Champasak gegaan. Daar hebben we een kamer gezocht om de volgende dag fietsen te huren en naar Wat Phu te gaan. In Champasak was echt niets te beleven. Het dorpje was totaal uitgestorven en er leek echt een avondklok te zijn vanaf acht uur 's avonds. Om negen uur ging het restaurant waar we zaten dicht en er was ook echt niets meer open om nog een drankje te doen. Hou daar dus rekeneing mee!
  Vanaf Champasak is het goed te fietsen naar Wat Phou.
  Het templecomplex zelf vond ik mooi. Ze zijn wel flink aan het restaureren.
  Wij zagen een Laotiaans koppel die hun verlovingsfoto's lieten maken. Ze poseerden in traditionele kleding voor de tempels. Grappig om te zien. Verder zijn er veel ruines en is het uitzicht van bovenaf erg mooi.
  Ze zeggen dat Wat Phu het kleine zusje is van Angkor Wat in Cambodja. Daar moet ik nog heen, zodat ik dat zelf kan vaststellen ;)

 • Marthe Joosten op 02-05-2019

  “Mooi uitzicht van boven op de heuvel”

  Wat Phu is een redelijk omvangrijk complex met oude ruïnes in de buurt van Pakse. Vooral het uitzicht van bovenaf, bovenaan bij de tempels, is prachtig over het land er beneden. Het is niet zo indrukwekkend als Angkor Wat. Het komt niet eens in de buurt eigenlijk, omdat er gewoon niet zoveel bewaard is gebleven. Maar als je tijd over hebt, dan is het best een bezoekje waard van een uur of twee.

 • Kevin Boelsma op 05-11-2017

  “Wat Phu”

  Wat Phu is een oude vervallen tempel en ligt op een uurtje van Pakse. Deze trip is prima zelf te doen met de scooter of auto en ook zeker niet meer dan een klein uitstapje op de dag. Het is ook zeker niet nodig om één van de vele (halve) dagtrips te boeken. Als je My Son in Vietnam hebt gezien of van plan bent daarheen te gaan, hoef je hier niet eens naar toe. Mocht je er toch heen gaan, dan is het de moeite waard om naar de top te gaan, daar kun je mooi ver kijken over het gebied en genieten van de rust en de natuur.

 • Danya op 29-10-2017

  “Eeuwenoude Khmer-tempel”

  Ik vond Wat Phu heel bijzonder om te bezoeken, vooral vanwege de reis ernaartoe. Die was in 2011. Door een lokale bus werd ik afgezet langs de Mekong-rivier. Ik stapte er als enige uit en er was niets, maar na een tijdje wachten kwam er een visser met een kleine kano die me naar de overkant bracht, naar Champasak, hier was één guesthouse. Vanaf daar kan je op de fiets naar de tempel. De tempel zelf ligt op een heuvel, zodat je een prachtig uitzicht hebt. Er was één andere toerist en dat was best bijzonder omdat het een erg mooie tempel/ruïne is.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Wat Phu reiservaring en tips!

Ben jij in Wat Phu geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief