De Ultieme Ameland Vakantie Gids Voor 2023! (bezienswaardigheden, wat te doen, verblijftips)

De Ultieme Ameland Vakantie Gids Voor 2023! (bezienswaardigheden, wat te doen, verblijftips)

Vakantie of weekendje weg op Ameland? Vanuit Holwerd ben je er met de veerboot in 45 minuten! Ameland is een ideaal eiland voor families en gezinnen. Beklim de vuurtoren, stap op de fiets, trek de natuur in of duik in het rijke walvis- en juttersverleden. Bekijk hier alle bezienswaardigheden, activiteiten en tips en ontdek wat te doen op Ameland!

Door , laatst bijgewerkt op 4 april 2023
9 minuten lezen

Inhoud:

 1. Dorpen & plaatsen
 2. Stranden
 3. Bezienswaardigheden
 4. Activiteiten & tips
 5. Wandelen & fietsen
 6. Overnachten
 7. Vakantie Ameland boeken

Vakantie op Ameland

Ameland, ach Ameland. Talloze dierbare familieherinneringen komen direct bij ons op: met ‘us beppe’ schelpjes zoeken op het strand, de automatenspeelhal in Nes (staat er nog!), pannenkoeken eten in zo’n heerlijk kneuterig pannenkoekenrestaurant (staat er ook nog, heet nu ’t Baken!), lekker met de auto op de boot (eigen auto’s zijn hier toegestaan, net als op Texel en Terschelling). Recent waren we er weer en zagen we dat er best veel veranderd was, maar eigenlijk ook heel weinig. Op Ameland geen alternatieve theaterfestivals (Terschelling) of trendy yuppen (Vlieland), hier overheerst de eenvoud. Gewone Hollandse gezelligheid en familiesfeer, dat maakt Ameland zo fijn.

Ameland

Het strand van Ameland werd als eens uitgeroepen tot mooiste en schoonste strand van alle Waddeneilanden. Op dit 27 kilometer lange strand, dat de hele noordkant van het eiland bedekt, zijn genoeg plekken waar je heerlijk tot rust kunt komen. De stukken strand bij Buren, Nes en Hollum zijn recent voor het zoveelste jaar op rij onderscheiden met de Blauwe Vlag. De vele zandduinen en prachtige natuurlijke bossen die achter het strand liggen herbergen talloze wandel- en fietsroutes. Met honderd kilometer aan fietspaden is een (huur)fiets onmisbaar op Ameland. Wind in de haren, de zeelucht: genieten! Op, in en aan het water kun je zeilen, kajakken, kite surfen, vissen of vliegeren.

Ameland vakantie boeken – onze tips!

Dorpen & plaatsen op Ameland

Ameland heeft vier gezellige plaatsjes, elk met hun eigen dorpskarakter en knusse winkeltjes. De grootste dorpen zijn Nes en Hollum, Ballum en Buren zijn iets kleiner. Je kunt de omgeving ontdekken met je eigen auto, maar veel leuker is natuurlijk op de fiets en te voet.

Nes

Dit dorp is het meest centraal gelegen en is met 1200 inwoners de grootste plaats van het eiland. Hier kom je ook aan met de veerboot vanuit Holwerd (Friesland). In Nes vind je het grootste aanbod van restaurantjes, cafés en winkeltjes. Enkele bezienswaardigheden zijn de oude kerktoren uit 1723, dat vroeger diende als baken voor de zeevaart en het commandeurshuisje, dat in de Rixt van Doniastraat staat.

Nes, Ameland

Hollum

Dit meest westelijk gelegen stadje van Ameland heeft een rijk verleden. Je ziet veel historische huizen uit de 17e en 18e eeuw, ook wel commandeurswoningen genoemd, aan de Oosterlaan, de Herenweg en de Burelaan. De versierde gevels zijn vaak nog in perfecte staat. Hollum heeft een kenmerkende vuurtoren van ongeveer 55 meter hoog. Je kunt de 236 treden beklimmen naar de werkkamer. Onderweg zijn er exposities over schepen en vuurtorenwachters. Een ander interessant gebouw in Hollum is Molen de Verwachting. Deze molen werkt nog steeds en maalt voornamelijk koren.

Hollum, Ameland Hollum, Ameland

Ballum

Het kleinste, maar zeker niet het minste dorp van het eiland is Ballum. Echte winkelstraten vind je hier niet, hooguit een handjevol terrasjes en cafeetjes met grootmoeders appeltaart. Een aantal mooie historische huizen staan in de Camminghastraat. Ook de vrijstaande Toren van Ballum is het bekijken waard.

LEES OOK: De mooiste en leukste Waddeneilanden: de verschillen & welke te kiezen

Buren

Het jongste dorp van Ameland is Buren, je vind er diverse winkeltjes. In het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude leer je hoe de inwoners leefde in de 19e eeuw, dat vooral uit landbouw en strandjutten bestond. Ten oosten van Buren ligt één groot niemandsland: het Oerd, een drassig natuurgebied vol vogels waar het zeewater via een aantal geulen in- en uitstroomt.

Buren, Ameland

Stranden Ameland

Ameland heeft genoeg stranden voor een dagje, weekend of week vol strandplezier. Het eiland heeft een gouden Quality Coast Award gewonnen én is uitgekozen tot het eiland met de schoonste stranden van Nederland! Ongeacht het seizoen kun je op dit waddeneiland terecht om te zonnebaden, strandwandelingen, paardrijden, zwemmen of strandjutten.

 • Ameland heeft vier strandpaviljoens waar je een hapje kunt eten en ondertussen genieten van het uitzicht op het strand. In Hollum en Nes kun je strandstoelen en windschermen huren.
 • Het strand van Nes, Hollum en Buren heeft al jaren een blauwe vlag, een onderscheiding voor een veilig en schoon strand.
 • Nes wordt vaak genoemd als één van de mooiste stranden van alle Waddeneilanden.
 • Hollum is het grootste strand van het eiland, heerlijk om uit te waaien in de herfst, zalig om te vertoeven in de zomer. Het ligt aan de westkust van Ameland, net voorbij de vuurtoren.
 • Dan heb je nog het prachtige strand bij Buren, aan de noordkant van Ameland. Je vindt er duinen, een mooi breed strand en een heerlijke zee. Ga wandelen, vliegeren, zwemmen of bouw met de kinderen een zandkasteel.
Strand Ameland Ameland

Overnachten op Ameland – 3x tips

 • Roompot Ameland
  Luxe vakantiepark tussen de vuurtoren en Hollum in, met 123 trendy en luxe ingerichte Sea Lodges, geschikt voor gezelschappen van 4 en 6 personen.
 • Natuurhuisje in Nes
  Vrijstaand, rietgedekt, op eigen duingrond (1.400 m²) en vlakbij zee (550 meter) ligt dit sfeervolle, ruime, zespersoons natuurhuisje dat voorzien is van alle comfort.
 • Vakantiepark Ameland State
  85 comfortabele gelijkvloerse appartementen op steenworpafstand van het strand van Nes, met Broodjes- en roomservice.

Bezienswaardigheden Ameland

 • Ontdek wat voor invloed de oorlog heeft gehad op Ameland in het Bunkermuseum. Er zijn veel overblijfselen uit de oorlog, een diorama en verhalen.
 • Bezoek de bekendste molen van van Ameland: Molen De Phenix. In deze molen wordt rogge geplet, waar het Amelander roggebrood van wordt gemaakt. (momenteel voor onbepaalde tijd gesloten).
 • Helemaal op het meest oostelijke puntje van Ameland ligt het haast surrealistische kweldergebied De Hôn waar je kilometers kunt wandelen door absolute leegte. In het gebied leven honderden vogels als lepelaars, tureluur, grutto en wulp.
 • Dat Ameland een ruige kant heeft, is goed te zien in natuurgebied Het Oerd. Dwaal door het duingebied met de hoogste duin van het eiland: de Oerdblinkert van meer dan 20 meter hoog! In het voorjaar wordt het gebied afgesloten om de vogels in alle rust te laten broeden maar in de overige maanden kun je heerlijk de natuur in.
 • In Museum Sorgdrager kom je meer te weten over de walvisjacht. De poort, die bestaat uit twee walviskaken, is niet te missen.
 • Op een interactieve manier de natuur van Ameland verkennen, dat kan bij Natuurcentrum Ameland in Nes. Hoe is het Waddengebied ontstaan? Daar kom je zeker achter en méér.
Het Oerd, Ameland

Natuurgebied Het Oerd.

Activiteiten & tips wat te doen op Ameland

 • Ga lekker uitwaaien en eet daarna een pannenkoek! Bijvoorbeeld bij Pannenkoekenrestaurant ‘t Baken of Pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren. Heb jij al eens een jutterspannenkoek geproefd?
 • Een leuke activiteit op Ameland is wadlopen, waar je bij eb over de bodem van de Waddenzee loopt. Een beetje vies wordt je wel, op sommige plekken kun je flink in de modder wegzakken. Ameland is één van de beste plekken om te Wadlopen, vaak wordt er vanaf het vaste land van Friesland naar Ameland gelopen. Je bent zo’n 3 tot 5 uur onderweg.
 • Altijd al eens zeehonden willen zien? In Ameland is de kans groot want er zijn veel zeehonden, met name de zeehondenbank tussen Terschelling en Ameland. Boek een tochtje op de Robbenboot, je ziet ze bijna altijd!
 • Voor wie het allemaal wel wat avontuurlijker mag, kan gaan parachutespringen bij Paracentrum Ameland. Een tandemsprong boven Ameland zul je niet snel vergeten.
 • Ameland is een echt paardeneiland: vroeger graasden hier zelfs paarden van de koninklijke stoeterij. Ook bij het zware boerenwerk én het redden van schepen in nood speelden paarden een grote rol; er zijn nog demonstraties te zien van de oude paardenreddingboot. Overal op het eiland vind je stallen en ruiterpaden waar je ritjes kunt maken.
Paarden op Ameland

Overnachten op Ameland – 3x tips

 • Vakantiepark Boomhiemke
  Een klassieker op Ameland, dit moderne familiepark met bungalows in de duinen. Inclusief Kids Club, overdekt zwembad, sport- en animatieactiviteiten en heerlijke sauna’s, spa’s en stoombaden.
 • Natuurhuisje in Hollum
  Huisje met 3 slaapkamers, voor max 6 personen, geheel vrijstaand aan een duinpad. Rondom het huis zijn duinen en het Hollumer bos. Het terras ligt uit de wind aan de zonzijde.
 • Hotel Zee van Tijd Ameland
  Hip, trendy en sfeervol hotel met charmante suites gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Nes. Met eigen restaurant en terras.

Wandelen & fietsen op Ameland

Op Ameland zijn er diverse wandelingen en fietstochten voor jong en oud. Lange stranden, historische dorpen, zandduinen, bossen en veel vogels komen waarschijnlijk allemaal op je pad. Er is bijna honderd kilometer aan fietspaden, neem dus je fiets lekker mee! Natuurlijk kun je ook altijd een fiets huren.

 • Ga terug in de geschiedenis op de Amelands Historische route (35 km), je komt langs de vele historische plekken van het eiland. Voor deze route kun je een app downloaden waarmee nóg meer informatie krijgt. Maak kennis met bekende Amelanders zoals Rixt van het Oerd, commandeur Hidde Dirks Kat en Kardinaal De Jong.
 • Tijdens de Amelands Produkt Fietsroute (25 km) maak je kennis met typische Amelander producten en kun je ze meteen proeven
 • Een leuk uitje voor de hele familie is een wandeling in het Ballumerbos, waar je onderweg een kruimelspoor volgt van dieren. Een andere leuke wandeling is langs de verdwenen dorpen van Ameland (16,5 km).
 • Wat kortere wandelingen zijn de wandelroute Kwekerijbos of Briksduinen (4,2 km) en wandelroute Hollumerbos-Westerstrand (3,8 km). Wandel door de oudste duinbossen van Ameland! Tot slot is ook het boswachterspad Hollumerduinen en Lange duinen (8,6 km) de moeite waard, hier heb je een mooi uitzicht vanaf Engelsmanduin. Lepeaars worden ook vaak gespot.
Fietsen Ameland

Ameland vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Ameland reiservaringen en tips

 • Joke Hoiting op 06-01-2021

  “Heerlijk eiland”

  Mooi eiland met een paar leuke dorpen. Zelf verblijven we altijd in Nes, lekker centraal. Vaste prik een fietsrondje van Nes naar Ballum, koffie/thee bij de open haard van hotel Nobel. Dan naar Hollum, lunch bij Tante An en via de vuurtoren en de duinen terug naar Nes. De stranden zijn ontzettend mooi schoon, gezellige strandpaviljoens. Veel te doen in de zomer vakantie. Demonstratie paardenreddingsboot en diverse musea.

 • Lianne Bosch op 30-12-2020

  “Prachtige natuur op rustig Ameland”

  Ameland is echt geweldig! Wij waren er 3 nachten, en we sliepen in het rustige Hollum. Vanaf de veerboot neem je de bus en die brengt je in 20 minuten naar het uiterste west puntje van Ameland. Twee dagen hebben we er gelopen, wandelroutes die onverwacht erg gevarieerd bleken. Door de duinen, langs groene moerassen, langs plassen en door het bos. De Engelmansplaat is echt een plaatje qua natuur. Bijzondere vogels, en insecten. Het gefluit van de vogels, en de rust die je er vind, is ongelofelijk. Nagenoeg lege stranden in juni. Geen hippe strandtenten, maar puur natuur. Met als bonus de rood witte vuurtoren in het bos bij Hollum.
  Fietsen gehuurd en door de duinen gefietst via Ballum en Nes naar Buren. In Nes kan je een hele leuke tocht boeken met de Zeehonden boot. Je mag van de boot op een schelpen eiland dat droog gevallen is bij eb. Daarna vaar je langzaam door naar de zandplaat waar de zeehonden liggen. Met veel respect voor de natuur en voor de dieren hebben we van een afstandje een groep van ongeveer 15 zeehonden kunnen zien. Prachtig.
  Wij hebben genoten van Ameland, het heeft ons zeker verrast.

 • Peter Verburg op 26-10-2020

  “Kneuterig, oubollig, soms wat verouderd... maar heerlijk!”

  Ach Ameland, zoete herrinneringen aan onze jaarlijkse familieweekenden in Nes... Schelpjes zoeken met 'us beppe' op het strand; pannekoeken eten in het pannekoekenrestaurant, oorlogje spelen met mn neefjes in het bos bij Nes... En de automaten/gokhal in Nes! Haha, die staat er nog steeds zag ik laatst toen ik er weer eens was.

  Ameland is bepaald geen hip en happening eiland. Er zijn een boel verouderde appartementen en oubollige hotels enzo. Maar voor mij voelt Ameland altijd goed en vertrouwd. De zee, het strand, de duinen en een simpele pannekoek. Ameland is altijd goed! Ik vind Hollumn als stadje overigens mooier dan Nes, al vind je in Nes weer wat meer mogelijkheden qua restaurantjes enzo. Buren is t minste van de vier stadjes, nieuwer ook,

  TIP: beklim de eindeloze trappen van de vuurtoren in Hollumn (uitzicht is het waard!) en woon eens een demonstratie van de paardenreddingboot bij!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Ameland reiservaring en tips!

Ben jij in Ameland geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief