De Ultieme Terschelling Vakantie Gids! (bezienswaardigheden, wat te doen, verblijftips)

De Ultieme Terschelling Vakantie Gids! (bezienswaardigheden, wat te doen, verblijftips)

Op vakantie of weekendje weg naar Terschelling? Dit gezellige Waddeneiland vormt een van de mooiste plekjes van Nederland en is zeer geliefd bij gezinnen, jongeren en kunstenaars. Bekijk hier alle bezienswaardigheden, activiteiten en tips & ontdek wat te doen op Terschelling!

Door , laatst bijgewerkt op 28 november 2023
9 minuten lezen

Inhoud:

 1. Dorpen & plaatsen
 2. Stranden
 3. Bezienswaardigheden
 4. Activiteiten & tips
 5. Wandelen & fietsen
 6. Overnachten
 7. Vakantie Terschelling boeken

Vakantie op Terschelling

Terschelling is al decennialang een van de meest geliefde vakantiebestemmingen van Nederland. De prachtige natuur en duinen, uitgestrekte stranden, de knusse dorpjes, de gastvrije eilanders met hun mooie verhalen én de heerlijke streekgerechten maken Terschelling tot een echte allemansvriend. Je kunt niet niét van Terschelling houden. Ook artistiekelingen komen hier al decennialang graag. Je vindt op het eiland talloze ateliers en galerietjes van kunstenaars die zich op het eiland gevestigd hebben.

Terschelling ligt tussen Vlieland en Ameland en grenst in het zuiden aan de Waddenzee en in het noorden aan de Noordzee. Er zijn twaalf dorpen op Terschelling: West- Terschelling en Midsland zijn de grootste. De dorpjes Formerum, Hoorn en Oosterend zijn wat kleiner en rustiger. De belangrijkste weg van Terschelling die vanuit West-Terschelling oostwaarts loopt langs álle andere plaatsjes schreeuwt erom befietst te worden. Neem wat afslagen de duinen in en hou in elk dorpje even een korte pauze! Lees hieronder verder voor al onze Terschelling tips en de mooiste bezienswaardigheden, leuke activiteiten & overnachtingsadresjes.

Terschelling vakantie boeken – onze tips!

Dorpen & plaatsen op Terschelling

West-Terschelling

Dit is het grootste en drukste plaatsje van Terschelling. Hier meert de boot aan vanuit Harlingen (Friesland) en vind je de iconische vuurtoren van het eiland: de Brandaris. De haven ligt in een natuurlijke baai, met voornamelijk plezierjachten, vissersboten en charterschepen. Het gezellige oude dorpscentrum heeft veel leuke winkels, restaurants en enkele monumenten. Aan de rand van West-Terschelling ligt het Groene Strand met zijn vegetatie en bijzondere geul, ontstaan toen de zandplaat Noordsvaarder tegen het eiland aan ‘botste’. Tip: het mooiste uitzicht heb je vanaf Paviljoen De Walvis!

West-Terschelling

Midsland

Midsland is het qua grootte het tweede dorp van Terschelling en is zomers populair onder jongeren, met diverse uitgaansgelegenheden. Het dorp heeft een rijke historie waar vooral veel van terug ziet rondom de Meslânzer kerk. Er zijn ook genoeg winkels en eetgelegenheden voor een leuke middag rondstruinen. Midsland is regelmatig het centrum van diverse evenementen zoals de Midwintermarkt, de Beestenmerk en Rock’n Roll Street.

Formerum

Dit dorp is de geboorteplaats van de beroemde ontdekkingsreiziger Willem Barentz. Hij overwinterde in 1596 op Nova Zembla. Formerum was in de Middeleeuwen een belangrijk dorp, dat toen bekend was onder de naam Vijfpoort. Ook bijzonder: in Formerum staat de enige molen van Terschelling, de Koffiemolen. Deze molen werd al in 1836 gebouwd in West-Terschellling maar werd later verplaatst naar Formerum. Tegenwoordig zit er een koffiehuis in de molen. Een ander bijzonder gebouw is het “Spylske Huus”, een karakteristieke boerderij uit 1759.

Formerum, Terschelling

Hoorn

In Hoorn liggen de woningen en boerderijen wat verspreid. Het dorp, dat ten westen van Oosterend ligt, heeft een aantal bijzondere bouwwerken zoals de Sint Janskerk. Deze 13e eeuwse kerk is de oudste kerk van Terschelling. In de zomer kun je hier dagelijks van 11:00 tot 12:00 uur even rondkijken. Ook de strandvonderijschuur is een bezoekje waard, in deze oude schuur werden vroeger spullen opgeslagen die waren gevonden tijdens het strandjutten. In Hoorn vind je verder nog wat winkels en restaurants.

Hoorn, Terschelling

Tip: ga met kinderen naar het kabouterpad, gelegen aan de boskant van Hoorn.

West aan Zee

West aan Zee wordt ook wel Paal acht genoemd en is vooral een nederzetting van recreatiewoningen, het heeft geen inwoners. Je vind er ook een hotel en een strandpaviljoen dat het gehele jaar is geopend. Vanaf West-Terschelling is dit de eerste badplaats die je tegenkomt.

Oosterend

De naam zegt het al, deze plaats ligt in het oosten van Terschelling. Oosterend grenst aan het natuurgebied de Boschplaat, verder is er weinig te doen. Het kleine dorp heeft wat restaurants, een kaasmakerij en overnachtingsmogelijkheden. In de zomer kun je bij zelfpluktuin de Groenhof aardbeien, bessen, frambozen en kersen plukken. Een ander leuk uitje in Oosterend is een bezoek aan schapenboerderij de Zeekraal, waar je schapenkaas kunt proeven. Voor het mooiste uitzicht over Oosterend moet je het Kaapsduin beklimmen.

LEES OOK: De mooiste en leukste Waddeneilanden: de verschillen & welke te kiezen

Stranden Terschelling

De stranden van Terschelling behoren tot een van de breedste stranden ter wereld. Met meer dan 30 kilometer aan strand, is het niet moeilijk om een fijn plekje te vinden.

 • Een van de mooiste stranden vind je aan de oostkant van Terschelling, in natuurgebied de Boschplaat. Deze omgeving is ideaal voor een lange strandwandeling waar je ook nog kans hebt om zeehonden te spotten.
 • Een van de breedste stranden is Midsland aan Zee, je doet er zeker een paar minuten over om de zee te bereiken. Hier kun je lekker ongestoord zonnebaden!
 • Voor het mooiste uitzicht ga je naar het Groene Strand, aan de westkant van Terschelling. Wadlopen en kitesurfen zijn hier populaire activiteiten. Het Groene Strand is ook een geliefde plek om de zonsondergang te bekijken.
 • West aan Zee is een populair strand voor kitesurfers, blokkarten, vliegeren en windsurfen. Het strand is gemakkelijk te bereiken met de fiets en ligt dichtbij het dorpje West-Terschelling.
 • Andere mooie stranden om te bezoeken zijn het strand bij Formerum (incl. hip strandpaviljoen) en ten noorden van Hoorn. Het strand nabij Hoorn is niet bereikbaar met de auto.
Strand Terschelling

Overnachten op Terschelling – 3x tips

 • WestCord Hotel Schylge
  Uitstekend 4-sterrenhotel met comfortabele kamers, binnenzwembad en wellnessfaciliteiten tussen het centrum van West-Terschelling en de haven.
 • Hotel Nap
  Klassiek en gastvrij hotel naast de vuurtoren Brandaris. Dit aangename hotel biedt de bezoekers van Terschelling al meer dan anderhalve eeuw bed & breakfast!
 • Résidence Terschelling Wellness Waddenresort
  Luxe resort met modern ingerichte appartementen voor 2 tot 10 personen, inclusief gratis toegang tot het overdekte zwembad en de wellness faciliteiten. Ook appartementen met eigen sauna!

Bezienswaardigheden Terschelling

 • Geniet van een mooi uitzicht in de Dellewalbaai, gelegen in het westen van Terschelling. Vroeger schuilden vissers- en handelsschepen in deze baai voor slecht weer en stormen.
 • Neem een kijkje bij de statige commandeurshuizen met fraaie trapgevels uit de 17e eeuw. Deze huizen werden bewoond door de kapiteins van de walvisvaarders, toen de walvisvangst nog een belangrijke inkomstenbron was.
 • Het Drenkelingenhuisje was een voormalige schuilplaats voor drenkelingen. Inmiddels is het in 2000 volledig herbouwd. Je vindt dit huisje op het strand van de Boschplaat.
 • Aan het begin van de Waddendijk staan zes monumentale sculpturen. De kunstwerken zijn gemaakt van granieten blokken die zijn opgedoken uit een scheepswrak. Vanaf hier heb je meteen een mooi uitzicht op de jachthaven en West-Terschelling.
 • De Brandaris is de oudste, nog werkende vuurtoren. Het is gebouwd in 1594, het jaar waarin Willem Barentz aan zijn eerste tocht begon. Helaas is deze vuurtoren niet toegankelijk voor publiek, maar wordt tegenwoordig wel eens gebruikt als trouwlocatie.
 • Geniet van een bijzondere zonsondergang op het Groene Strand of bij Seinpaalduin, tijdens het ‘golden hour’ zijn er goede fotomomenten.
Drenkelingenhuisje op Terschelling

Het Drenkelingenhuisje op Terschelling.

Activiteiten & tips wat te doen op Terschelling

 • Op Terschelling kun je mee op een zeilboottocht over de Waddenzee, elke boot heeft zijn eigen verhaal. Er worden ook regelmatig zeilevenementen georganiseerd.
 • De enige originele Bessenschuur van Europa staat in Terschelling. Hier werden vele jaren cranberries verzameld en gesorteerd. Tegenwoordig doet het dienst als museum en kun je er een kopje koffie of thee drinken.
 • Leuk voor de kinderen: een ritje op een ezel, dit kan het hele jaar door. Ook zijn er diverse mogelijkheden om te gaan paardrijden op het strand in Oosterend, zowel voor beginners als gevorderden.
 • De Boschplaat is een uniek natuurreservaat in het oostelijke deel van het eiland. Het gebied bestaat uit zandvlaktes, duinen, moerassen en bos. Er worden regelmatig excursies georganiseerd waar je veel vogels kunt zien, ook buiten het broedseizoen. Daarnaast is de Boschplaat het eerste Dark Sky park van Nederland en kun goed sterren kijken.
 • Ga lekker wadlopen! Kies je voor een tocht met een gids, dan kun je onderweg oesters en kokkels verzamelen én leer je veel over de dieren, planten en het getijde.
 • Dorst gekregen? Je kunt een cursus mede maken volgen, en je dorst lessen met deze lekkere honingwijn. Honingwijn- en bier werd vroeger al gedronken door de Galliërs, Noormannen, Kelten en Germanen.
 • Terschelling organiseert regelmatig evenementen, met als grote publiekstrekker het alternatieve Oerolfestival. Dit festival vindt ieder jaar plaats in juni en is inmiddels een van de grootste locatietheaterfestivals van Europa.

Overnachten op Terschelling – 3x tips

 • Vakantiepark West Terschelling
  Modern complex van Landal met 79 fraaie, gelijkvloerse appartementen, aan het bos en de duinen, op loopafstand van het gezellige dorp West-Terschelling.
 • Paal 8 Hotel aan Zee
  Geliefd hotel omringd door duinen en op slechts enkele minuten van het breedste strand van het eiland. Heerlijke bedden, binnenzwembad, sauna en het geruis van de zee!
 • Landal Schuttersbos
  Knus vakantiepark met 41 cottages omringd door duinen, bosgebied, dorpjes en brede stranden. Met leuke speeltoestellen voor kinderen!

Wandelen & fietsen op Terschelling

Op Terschelling kun je heerlijk wandelen en fietsen. De beste plekjes zijn verbonden met schelpenpaden, deze zijn niet bereikbaar met de auto. De belangrijkste weg van Terschelling die vanuit West-Terschelling oostwaarts loopt langs álle andere plaatsjes. Het eiland wordt geroemd om zijn rust en zijn stilte. Je kunt hier kilometers fietsen zonder iemand tegen te komen. Neem wat afslagen de duinen in en hou in elk dorpje even een korte pauze. Terschelling is ook een echt wandeleiland. Langs en door de bossen, de heide en de duinen liggen prachtige wandelpaden en natuurlijk is er altijd het strand. Populaire wandelingen zijn wandelroute Formerumerbos en Wilhelminapolder (4,5 km) en wandelroute Tiger en Van Hunenplak (5 km).

Terschelling vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Terschelling reiservaringen en tips

 • Jurgen Holleboom op 22-05-2021

  “Vakantie huizen “Dicht bij zee “. Boek hier niet! ”

  Wat zijn deze mensen aan de receptie onbeschoft tegen hun bezoekers. We werden werkelijk afgeblaft door drie vrouwen bij aankomst omdat door de Corona tijd er een misverstand was over de boeking. Ik heb dit nog nooit meegemaakt!!! Ons fam weekend was goed bedorven bij aankomst. Ook zijn ze erg kindonvriendelijk, geen balspel en niet touwtje springen bij ons huis.
  Boek hier niet!! Wat een afgang !!! Regelrechte afrader !,

 • Angelique Schutte op 27-01-2021

  “Prachtig gevarieerd eiland”

  Fietsen, wsndelen, varen, wadlopen, bossen, heuvels, duinen, heidegebied, leuke dorpjes, gezellige terrasjes, leuke winkeltjes en marktjes. Genieg om te doen en te beleven, zeker als het mooi weer is.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Terschelling reiservaring en tips!

Ben jij in Terschelling geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief