De Nederlandse Waddeneilanden zijn stuk voor stuk populaire vakantiebestemmingen. Maar welke te kiezen? Wat is het leukste of mooiste Waddeneiland? Dat hangt van je voorkeuren af. We lopen de eilanden bij langs, van west naar oost: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Kies je favoriet!

1. Texel – het grootste Waddeneiland

De vuurtoren op Texel

De vuurtoren op Texel.

Inwoners: 13.000 à 14.000.
Grootte: 161 km² landoppervlak.
Aantal plaatsen: 7 (Den Burg, Den Hoorn, Oude Schild, De Koog, Oosterend, De Waal en De Cocksdorp), plus enkele buurtschappen.
Vaarduur: Circa 20 minuten vanuit Den Helder (Noord-Holland).
Publiek: Vooral gezinnen & families. Door de korte overtocht ook geliefd bij dagjesmensen.
Unieke eigenschappen: Het grootste Waddeneiland met de meeste ‘grotere’ dorpjes * Nationaal Park Duinen van Texel * De Hoge Berg, een stuwwal uit de ijstijd * De Slufter: een uniek natuurgebied vol kreken en geulen * Prachtige bollenvelden in mei * Een echt vogeleiland (meer dan 300 soorten waargenomen).

27Vakantiedeals Nederland
Natuurgebied De Slufter, Texel

Natuurgebied De Slufter.

Strand, duinen, bos en weilanden vol schaapsboerderijen: Texel is qua landoppervlak het grootste en misschien ook wel veelzijdigste Waddeneiland. Het is eveneens het snelst te bereiken: in slechts 20 minuutjes varen ben je er vanuit Den Helder (Noord-Holland). Er is ontzettend veel te zien en te doen op Texel. De mogelijkheden zijn er wat uitgebreider dan op de meeste andere Waddeneilanden. Ga bijvoorbeeld garnalen vissen op het Wad, kaasmaken bij de boerin of bezoek het Juttersmuseum of Ecomare. Boek ook een rondleiding door de Texelse Bierbrouwerij (oh die Skuumkoppe, zo lekker!) of maak jezelf nuttig in de Zelfpluktuin, waar je met de kids mee kunt helpen fruit, groenten en bloemen te plukken. Leuk en leerzaam! Texel is ook hét eiland voor de vogelliefhebber: er zijn meer dan 300 soorten gespot. Natuurliefhebbers moeten sowieso natuurgebied De Slufter bezoeken en het uitzicht aanschouwen vanaf De Hoge Berg, een 15 meter hoge stuwwal uit de ijstijd.

De iconische vuurtoren van Texel vormt een markant punt op het uiterste noorden van het eiland. Vanuit hier kun je vele prachtige wandelingen door de duinen of over het strand maken. Het strand van Texel loopt langs de gehele westkust en herbergt talloze gezellige strandpaviljoens. Ook erg leuk om te doen, is de dagtocht Texel-Vlieland. Een avontuurlijke tocht in een kleinere boot én deels over het zand, maar enorm leuk en gezellig.

Den Hoorn, Texel

De kerk van Den Hoorn.

Daarnaast verdienen eigenlijk alle 7 dorpjes wel een bezoekje, vanwege hun eigen karakter en geschiedenis. Het levendige Den Burg is de belangrijkste plaats op Texel. De helft van de eilanders woont hier. Den Hoorn is het meest zuidelijke dorpje van Texel, met zijn beroemde hervormde kerkje en knusse straatjes. Oudeschild is het enige plaatsje op het eiland direct aan zee gelegen, maar zonder strand. Zonaanbidders en watersporters moeten naar bruisend De Koog, Oosterend is volgens liefhebbers het mooiste dorpje, De Waal is het kleinst en De Cocksdorp het ‘jongst’.

Kortom: Texel is een aanrader voor iedereen die de stranden en natuur van de Waddeneilanden wil combineren met genoeg recreatieve mogelijkheden!

Vakantie op Texel – 3x verblijf tips

Landal Sluftervallei

Landal Sluftervallei

Familiepark met bungalows, stacaravans en safaritenten, omringd door duinen.

Kustpark Texel

Kustpark Texel

Vakantiepark met chalets, villa’s en lodges vlakbij het strand en De Koog. Op het park is een subtropisch zwembad.

Appartementencomplex Bosch en Zee

Appartementencomplex Bosch en Zee

Kleinschalig appartementencomplex vlakbij het Nationaal Park Duinen van Texel en badplaats De Koog.

Meer Texel accommodaties & last minutes vind je hier bij:


2. Vlieland – klein, trendy en vol natuur

Vlieland

De vuurtoren van Vlieland.

Inwoners: 1100 à 1200.
Grootte: 36 km² landoppervlak.
Aantal plaatsen: 1 (Oost-Vlieland).
Vaarduur: Circa 45 minuten (met de sneldienst) of 1,5 uur vanuit Harlingen.
Unieke eigenschappen: Het kleinste van alle Waddeneilanden * Slechts één plaatsje * Autovrij * Zandvlakte De Vliehors * De hoogste duintop van de Wadden (45 meter) * Natuurgebied De Kroonspolder.
Publiek: Rustzoekers, jonge gezinnen, stellen, yuppen.

Zandplaat de Vliehors, Vlieland

Zandplaat de Vliehors met het drenkelingenhuisje.

Vlieland is een klein en wonderschoon eiland vol ongerepte natuur. De stranden zijn schitterend, rustig en zeer uitgestrekt. De mooie duinen, het bos en natuurlijk de zee en het wad: dit zijn de Nederlandse Wadden ten voeten uit, maar dan op miniatuurformaat. Door de kleinschaligheid van Vlieland kun je alle activiteiten in principe lopend ondernemen. Het eiland rondfietsen kan natuurlijk ook, maar auto’s zijn op Vlieland niet toegestaan.

Leuke bezienswaardigheden op Vlieland zijn onder meer Museum Tromp’s Huys (in het oudste pand van Vlieland) en waddencentrum / zeeaquarium De Noordwester. Absolute must do is een avontuurlijk ritje met de Vliehors Express over het gelijknamige natuurgebied, een enorme zandvlakte die gekscherend ‘de Sahara van het noorden’ genoemd wordt’. Fraaie natuur vind je ook bij De Kroonspolder, waar je meerdere zeldzame vogels kunt spotten.

Vlieland, Waddeneilanden

Dorpsstraat in Vlieland.

Het enige dorp van het eiland, Oost-Vlieland ligt direct aan zee. Hier meert de boot aan en vind je een prachtige lange dorpsstraat met meerdere winkels, cafeetjes en restaurantjes. Oost- Vlieland heeft zijn historisch karakter weten te behouden en heeft nog steeds de uitstraling van een vissersdorp. Oubolligheid wordt er gecombineerd met ook een wat meer trendy-chique horeca-aanbod (tip: restaurant Gestrand!). Vlieland is geliefd onder Randstedelijke yuppen en trekt ook wat meer publiek ‘met geld’ dan de andere Waddeneilanden. Laat dat je echter niet afschrikken, prijzen blijven bescheiden en het publiek blijft erg gemêleerd.

Kortom: Vlieland is een heerlijk klein eilandje met veel natuur en een supergezellig dorp, waar je fijn kunt onthaasten en genieten.

Vakantie op Vlieland – 3x verblijf tips

Landal Vlieduyn

Landal Vlieduyn

Appartementencomplex bestaande uit 36 appartementen op tweehonderd meter van strand, duin en bos.

Hotel De Veerman

Hotel De Veerman

Zeer gastvrij hotel aan het eind van de Dorpsstraat in Oost- Vlieland onder de vuurtoren.

Hotel Donia State

Hotel Donia State

Modern hotel, alle kamers hebben eigen terras of balkon met prachtig uitzicht. Centraal gelegen middenin de duinen en bossen.

Meer Vlieland accommodaties & last minutes vind je hier bij:


3. Terschelling – gezellig, gastvrij & artistiek

Terschelling

West-Terschelling.

Inwoners: ca. 5000.
Grootte: 86 km² landoppervlak.
Aantal plaatsen: 12 (de belangrijkste zijn West- Terschelling, Midsland, West aan Zee, Formerum, Hoorn en Oosterend).
Vaarduur: Circa 50 minuten (met de sneldienst, geen auto’s en fietsen!) of 2 uur (veerboot) vanuit Harlingen.
Unieke eigenschappen: De Boschplaat: een Europees erkend natuurreservaat * Unieke duinvorming * Het Groene Strand * Uitgebreide velden met cranberry’s * Muziekcafé de Groene Weide (van Hessel) * Jongerencampings- en uitgaansgelegenheden in Midsland en West-Terschelling.
Publiek: Gezinnen, kunstenaars, jongeren (in de zomervakantie).

Strand op Terschelling

Zonsondergang op het strand.

Voor velen vormt Terschelling een van de mooiste plekjes van Nederland. De prachtige, afwisselende natuur (met als hoogtepunt De Boschplaat, in het oosten), de pittoreske dorpjes, de gastvrije eilanders met hun oude verhalen en de heerlijke streekgerechten maken van Terschelling een bijzonder eiland. Ook artistiekelingen komen hier al decennialang graag. Je vindt op het eiland talloze ateliers en galerietjes van kunstenaars die zich op het eiland gevestigd hebben.

De belangrijkste weg van Terschelling die vanuit West-Terschelling oostwaarts loopt langs álle andere plaatsjes schreeuwt erom befietst te worden. Neem wat afslagen de duinen in en hou in elk dorpje even een korte pauze. West-Terschelling (2700 inwoners) is het grootste en drukste plaatsje. Hier meert de boot aan vanuit Harlingen en vind je de iconische vuurtoren van het eiland: de Brandaris. Aan de rand van West-Terschelling ligt het Groene Strand met zijn vegetatie en bijzondere geul, ontstaan toen de zandplaat Noordsvaarder tegen het eiland aan ‘botste’. Tip: het mooiste uitzicht heb je vanaf Paviljoen De Walvis! West aan Zee wordt ook wel Paal acht genoemd en is vooral een nederzetting van recreatiewoningen. Midsland is het qua grootte het tweede dorp van Terschelling en is zomers populair onder jongeren, met diverse uitgaansgelegenheden. De dorpjes Formerum, Hoorn en Oosterend zijn wat kleiner en rustiger.

Formerum op Terschelling

De Koffiemolen bij het dorp Formerum

Terschelling is ook een echt wandeleiland. Langs en door de bossen, de heide en de duinen liggen prachtige wandelpaden en natuurlijk is er altijd het strand. Het eiland wordt geroemd om zijn rust en zijn stilte. Je kunt hier kilometers fietsen zonder iemand tegen te komen. Maar dat wil niet zeggen dat er op Terschelling geen drukte te vinden is. Er is namelijk veel te doen, met als grote publiekstrekker het alternatieve Oerolfestival. Dit festival vindt ieder jaar plaats in juli en is inmiddels een van de grootste locatietheaterfestivals van Europa. Wat je zeker ook moet bijwonen is een optreden van de lokale zanger Hessel (en zijn dochter) in zijn café De Groene Weide.

Waar je ook bent en wat je ook doet, voor iedereen die er vaker komt is Terschelling een vorm van thuiskomen. Simpelweg een heerlijk eiland!

Vakantie op Vlieland – 3x verblijf tips

Landal Schutterbos

Landal Schutterbos

Knus park met 41 cottages omringd door duinen, bosgebied, dorpjes & stranden.

Camping Mast

Camping Mast

Geliefde gezinscamping met verschillende speelvelden en faciliteiten. Heerlijk eten in het leuke restaurant ‘De Kajuit’!

Landal West-Terschelling

Landal West-Terschelling

Appartementencomplex met 54 appartementen op loopafstand van het dorpje West-Terschelling en gelegen aan bos en duinen.

Meer Terschelling accommodaties & last minutes vind je hier bij:


4. Ameland – Kneuterige familiefavoriet

Ameland

Duinen en de vuurtoren van Hollum.

Inwoners: ca. 3700.
Grootte: 59 km² landoppervlak.
Aantal plaatsen/dorpjes: 4 (Ballum, Hollum, Nes en Buren).
Vaarduur: circa 45 minuten (vanuit Holwerd, Friesland).
Unieke eigenschappen: Erg familievriendelijk * Niet te groot én niet te klein * Het schoonste strand van Nederland * Een echt paardeneiland * Interessante overblijfselen van de walvisvaart * Een bijzondere lichtval * Natuurgebieden Het Oerd en De Hôn.
Publiek: Families en gezinnen.

Strand op Ameland

Strand op Ameland.

Ameland, ach Ameland. Talloze dierbare familieherinneringen komen direct bij ons op: met ‘us beppe’ schelpjes zoeken op het strand, de automatenspeelhal in Nes (staat er nog!), pannenkoeken eten in zo’n heerlijk kneuterig pannenkoekenrestaurant (staat er ook nog, heet nu ’t Baken!). Recent waren we er weer en zagen we dat er best veel veranderd was, maar eigenlijk ook heel weinig. Op Ameland geen alternatieve theaterfestivals (Terschelling) of trendy yuppen (Vlieland), hier overheerst de eenvoud. Gewone Hollandse gezelligheid en familiesfeer, de moderne wereld moet er nog zijn entree doen. En gelukkig maar, want dat maakt Ameland zo fijn.

Het strand van Ameland werd als eens uitgeroepen tot mooiste en schoonste strand van alle Waddeneilanden. Op dit 27 kilometer lange strand, dat de hele noordkant van het eiland bedekt, zijn genoeg plekken waar je heerlijk tot rust kunt komen. De stukken strand bij Buren, Nes en Hollum zijn recent voor het zoveelste jaar op rij onderscheiden met de Blauwe Vlag. De vele zandduinen en prachtige natuurlijke bossen die achter het strand liggen herbergen talloze wandel- en fietsroutes. Met honderd kilometer aan fietspaden is een (huur)fiets onmisbaar op Ameland. Wind in de haren, de zeelucht: genieten! Op, in en aan het water kun je zeilen, kajakken, kite surfen, vissen of vliegeren.

Hollum, Ameland

Oude dorpsstraat in Hollum.

De vier nog authentieke dorpjes van Ameland hebben ieder een eigen karakter en geschiedenis. Nes is het meest centraal gelegen en is met 1200 inwoners de grootste plaats van het eiland. Hier vind je ook het grootste aanbod van restaurantjes, cafés en winkeltjes. Daarna volgt Hollum: het meest westelijk gelegen stadje met zijn kenmerkende vuurtoren. De dorpjes Ballum en Buren zijn iets kleiner. Echte winkelstraten vind je hier niet, hooguit een handjevol terrasjes en cafeetjes met grootmoeders appeltaart. Ten oosten van Buren ligt één groot niemandsland: het Oerd, een drassig natuurgebied vol vogels waar het zeewater via een aantal geulen in- en uitstroomt. Helemaal op het meest oostelijke puntje van Ameland ligt het haast surrealistische kweldergebied De Hon waar je kilometers kunt wandelen door absolute leegte.

Tot slot is Ameland een echt paardeneiland: vroeger graasden hier zelfs paarden van de koninklijke stoeterij. Ook bij het zware boerenwerk én het redden van schepen in nood speelden paarden een grote rol; er zijn nog demonstraties te zien van de oude paardenreddingboot. Overal op het eiland vind je stallen en ruiterpaden waar je ritjes kunt maken.

Vakantie op Vlieland – 3x verblijf tips

Boomhiemke

Boomhiemke

Modern vakantiepark met diverse soorten huisjes en lodges op het mooiste stukje van Ameland, naast een uitgestrekt natuurgebied.

Landal Ameland State

Landal Ameland State

Appartementencomplex bestaande uit 85 appartementen gelegen aan het strand en vlakbij het dorpje Nes.

Fletcher Hotel Resort Amelander Kaap

Fletcher Hotel Resort Amelander Kaap

Geliefd viersterren hotel aan de westkant van Ameland vlakbij het dorpje Hollum. Hotel ligt middenin de duinen en dichtbij een golfbaan.

Meer Ameland accommodaties & last minutes vind je hier bij:


5. Schiermonnikoog – voor de échte rustzoeker

Schiermonnikoog

De rode vuurtoren op Schiermonnikoog.

Inwoners: ca. 950.
Grootte: 44 km² landoppervlak.
Aantal plaatsen: 1 (Schiermonnikoog, of ‘Dorp’).
Vaarduur: Circa 45 minuten vanuit Lauwersoog (Groningen).
Unieke eigenschappen: Het kleinste en meest oostelijke van de bewoonde Waddeneilanden * De noordelijkste plaats en kleinste gemeente van Nederland * Autoluw * Rust, ruimte en natuur * Karakteristiek dorp * Door afkalving en aanslibbing verschuift Schiermonnikoog richting het oosten.
Publiek: Natuurliefhebbers, rustzoekers, (sportieve) oudere stellen, gezinnen.

Het dorpje op Schiermonnikoog

Het dorpje op Schiermonnikoog.

Het kleinschalige, autoluwe Schiermonnikoog is zonder meer een prachtig en ongerept eiland. Het eiland is in z’n totaliteit een Nationaal Park (beheerd door Natuurmonumenten), waar de natuur heerlijk z’n gang kan gaan en je uiteenlopende landschappen aantreft. In het westen vind je volop wandel- en fietspaden, maar in het oosten ontbreken paden en tref je louter ongerepte natuur, weidsheid en rust. Op de oostelijke zandplaat liggen soms honderden zeehonden te chillen. Ga erheen met de leuke Balgexpress!

Van alle Waddeneilanden is ‘Schier’ samen met Vlieland het kleinst, het stilst en het rustigst. Neem gerust je hond mee naar Schier, want op de brede en rustige stranden is ruimte genoeg. Volgens sommigen is het strand van Schiermonnikoog (tip: strandpaviljoen De Marlijn!) zelfs het breedste van Europa. Op Schiermonnikoog worden door de geroemde rust en ruimte o.a. ook wandelcoachingstrajecten en holistische bezinningsweekenden (ja ja!) georganiseerd.

Het enige dorpje op Schiermonnikoog stamt uit de 17e en 18e eeuw. Op de rechte, groene straten vol bomen staan vele prachtig gerestaureerde eilander huizen. Het oudste is huisje Marten uit 1721, aan de Middenstreek. Naast de pittoreske oude straatjes zijn er voldoende restaurantjes en terrassen om alle vakantieliefhebbers te bergen. In het dorpscentrum vind je ook de grote onderkaak van een Blauwe Vinvis, die herinnert aan de walvisvaart met de Willem Barentsz.

Schiermonnikoog

Zonsondergang op Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog biedt op het oog wat minder mogelijkheden dan buurman Ameland, toch is er genoeg te zien en doen. Interessant zijn onder meer de oorlogs- en drenkelingenbegraafplaats Vredenhof, de historische Eendenkooi, de twee vuurtorens (een witte en rode, alleen de laatste is nog bemand), Bunkermuseum Slei (in een bunker uit de oorlog) en het grappige RariteitenKabinet Gribus. Of ga op zeehondentocht op de Waddenzee, doe de Westerstrandtocht (combi wadlopen en varen) of maak een spectaculaire tocht met een reddingsboot. Voor de kinderen is een dagje wadlopen een leuke ervaring. Tip tot slot: ga sterrenkijken, ‘Schier’ is een van de donkerste plekken van Nederland. Het bezoekerscentrum organiseert excursies.

Schiermonnikoog doet trouwens zijn naam eer aan, want er wonen nog steeds monniken op het eiland. In de St. Egbertkapel kun je ze bezoeken horen zingen!

Vakantie op Schiermonnikoog – 3x verblijf tips

Vakantiepark Vitamaris

Vakantiepark Vitamaris

Appartementencomplex in het midden van Schiermonnikoog op tien minuten van het strand.

Hotel Duinzicht

Hotel Duinzicht

Gelegen aan de rand van het dorp en op een kwartier van het strand. Mooie en ruime kamers.

Pension Westerburen

Pension Westerburen

Een echt familiepension in het dorpje Schiermonnikoog op vier kilometer van de veerboot.

Meer Schiermonnikoog accommodaties & last minutes vind je hier bij:


Meer lezen


 , , , , , ,

2 reacties

  • Alex Gast
    Geplaatst op 1 Januari 2020, 8:43

    in één woord GEWELDIG en ga zeker naar een van de eilanden

  • Anna Gast
    Geplaatst op 12 Januari 2020, 20:03

    Going to visit Texel soon. It’s so beautiful and unique.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)