Vakantie Veluwe: bezienswaardigheden, plaatsen, activiteiten & tips wat te doen op de Veluwe!

Vakantie Veluwe: bezienswaardigheden, plaatsen, activiteiten & tips wat te doen op de Veluwe!

Op vakantie of weekendje weg naar de Veluwe? De Veluwe in Gelderland is misschien wel het mooiste en grootste natuurgebied van Nederland. Bekijk hier alle bezienswaardigheden en tips voor je vakantie én ontdek wat te doen op de Veluwe!

Door , laatst bijgewerkt op 20 februari 2023
14 minuten lezen

Inhoud:

 1. Hoge Veluwe & Veluwezoom
 2. Bezienswaardigheden
 3. Activiteiten & tips wat te doen
 4. Wandelen & fietsen
 5. Dorpen & plaatsen
 6. Overnachten
 7. Veluwe vakantie boeken

Vakantie op de Veluwe

De Veluwe in Gelderland vormt een van de grootste, mooiste en veelzijdige natuurgebieden van Nederland, met een uitgebreide flora en fauna. In zijn geheel is dit overwegend beboste natuurgebied zo’n 1000 vierkante kilometer, waarvan 91.200 hectare beschermd natuurgebied is. Je kunt heerlijk fietsen en wandelen door het prachtige bos- en heidelandschap dat ooit gevormd is door stuwwallen uit de ijstijd. En wat dacht je van de vele ruiterpaden en de mountainbike routes? Het barst op de Veluwe van de mooie plekjes, en het is er elk seizoen mooi. In de vlakbij elkaar gelegen nationale parken Hoge Veluwe en Veluwe Zoom spot je edelherten, wilde zwijnen, vossen, reeën en de zeldzame boommarter.

De Veluwe is al decennialang een van de populairste vakantiebestemmingen in Nederland. Niet alleen de natuur en vele bezienswaardigheden, ook de fijne sfeer in leuke plaatsjes als Hoenderloo, Otterlo, Beekbergen en Garderen maakt van de Veluwe een ideale vakantiekeuze. In de bossen vind je volop leuke vakantieparken (o.a. 9 Landal parken en 11 Roompot parken en vele geliefde familiecampings (onze tips: Camping De Boshoek, De Leemkule en RCN de Jagerstee). Bekijk in dit uitgebreide blog álle bezienswaardigheden, activiteiten en tips en ontdek wat te doen op de Veluwe!

Veluwe vakantie boeken – onze tips!

Nationaal Park Hoge Veluwe & Veluwe Zoom

Het totale gebied dat we als ‘De Veluwe’ beschouwen telt eigenlijk twee aparte Nationale Parken, waar de A50 van Apeldoorn naar Arnhem tussendoor loopt: De Hoge Veluwe en Veluwezoom.

Nationale Park De Hoge Veluwe

Nationale Park De Hoge Veluwe ligt ten noordwesten van Arnhem. Het is gesticht in 1935 en ongeveer circa 5400 hectare groot. Het avontuur begint al bij de entree van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar het Kröller-Müller Museum ligt. Combineer je bezoek met een bezichtiging van het Jachthuis Sint Hubertus, het bezoekerscentrum met het Museonder, een fietstocht, een picknick of een wandeling. De Hoge Veluwe bestaat diverse landschappen waar onder andere herten en wilde zwijnen leven. Er zijn gratis witte fietsen waarmee je het park kunt verkennen. Veluwedorpjes als Ermelo, Garderen, Hoenderloo, Beekbergen en Putten zijn ideaal voor een onderbreking van een fietstocht om even te winkelen of op een terrasje te zitten.

Hoge Veluwe

Nationaal Park Veluwezoom

Wist je dat Nationaal Park Veluwezoom het eerste nationale park van Nederland is? In 1930 werd de Veluwezoom benoemd tot nationaal park vanwege de prachtige omgeving met bossen, heide en zandverstuivingen. Het park is ca. 5.000 hectare groot en perfect om te wandelen, paardrijden, fietsen en dieren spotten. Landgoederen als Beekhuizen en Heuven zijn mooie plekken om tot rust te komen. Een populaire plek in de Veluwezoom is de Posbank, een uitkijkpunt over heidegebied dat in het najaar helemaal paars kleurt. Er zijn diverse wandelroutes om de omgeving te ontdekken.

Hoge Veluwe, Gelderland

Paarse heide op de Posbank.

Als je er vroeg bij bent, vang je misschien een glimp op van een ree, wild zwijn of kleine Bambi. Ben je zelf meer een vogelspotter? Dan is een wandeling door het Leuvenumse Bos een aanrader. En de echte waterrat zal zich beter vermaken aan het Veluwemeer. Hier kun je namelijk heerlijk zwemmen en (wind)surfen. Op zoek naar een combinatie van bos en strand? Dan ben je bij de Zandenplas aan het juiste adres. Dit is een grote zwemplas middenin het bos met een heerlijke strand.

Edelhert op de Veluwe

Vakantie in Gelderland – 3x tips!

 • Camping de Boshoek ★★★★★
  Geliefde 5* familiecamping bij Voorthuizen met ook diverse huuraccommodaties en een eigen hotel. Volop speelfaciliteiten, eigen restaurant en binnen- en buitenzwembad.
 • Landal Miggelenberg
  Misschien wel het best beoordeelde Landal park van heel Nederland, met een dikke 9 gemiddeld op Zoover. In de bossen bij Hoenderloo, met o.a. een zwembad en een avonturenhof.
 • Europarcs Beekbergen
  Europarcs Beekbergen ligt midden op de Veluwe, verscholen in de Veluwse bossen tussen de plaatsjes Beekbergen en Loenen.

LEES OOK: Ultieme Top-20 leukste & mooiste vakantieparken in Nederland!

Bezienswaardigheden Veluwe

 • Laten we meteen maar met de bekendste van allemaal beginnen: het Kröller Müller-museum in Otterlo. Hier vind je de op een na grootste Van Gogh verzameling ter wereld, maar ook werken van Monet, Picasso en Mondriaan. Dankzij het uitgebreide familieprogramma is het hier leuk voor elke leeftijd. Maak ook zeker een wandeling door de aangrenzende beeldentuin met meer dan 160 sculpturen. Met 25 hectare is het een van de grootste beeldentuinen van Europa.
 • Een andere bekende is het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Dit museum geeft op vermakelijke wijze een beeld van het leven in Nederland door de jaren heen. Maak een reis door de tijd in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, en bewonder authentieke gebouwen, voorwerpen en verhalen.
 • Voor het volgende museum moet je afdalen naar de kern van de aarde. Museonder, te bezoeken vanuit het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Hoge Veluwe, is namelijk het eerste ondergrondse museum ter wereld! Hier neem je letterlijk een kijkje onder de grond waar je 135 jaar oude boomwortels vindt en de botten van uitgestorven diersoorten.
 • Tijdens een wandeling door de gigantische zandverstuiving van Kootwijkerzand lijkt het net alsof je door de Sahara loopt. In de zomer is het een geliefde plek om te pickicken maar je kunt er ook prima fietsen, wandelen en paardrijden. Voor een geweldig uitzicht over dit bijzondere natuurgebied, beklim je de bijna 15 meter hoge uitkijktoren.
 • Om de vakantie op de Veluwe een vorstelijk tintje te geven, moet je bij Koninklijk Paleis Het Loo aankloppen. In het museum valt te zien hoe leden van het Koninklijk Huis in het paleis leefden, in de stallen kun je een grote collectie rijtuigen bewonderen en in de schitterende tuinen kun je heerlijk struinen.
 • Bezoek Kasteel Doorwerth, een 13e eeuws waterburcht in het zuiden van de Veluwe. In de statige vertrekken krijg je een goed beeld van het leven op het landgoed. Je vindt hier ook het Museum Veluwezoom, met wisselende exposities van lokale kunstenaars.

LEES OOK: Kasteel overnachtingen Veluwe: 5x kasteelhotels op de Veluwe!

Kroller-muller museum, Gelderland

Kröller Müller museum.

Kasteel Doorwerth, Gelderland

Kasteel Doorwerth.

LEES OOK: Top-25 mooiste bezienswaardigheden in Nederland

Activiteiten & tips wat te doen

 • De Veluwe is de perfecte plek voor een familievakantie. Kinderen kunnen hier niet alleen heerlijk in de natuur ravotten, maar zijn er ook verrassend veel leuke uitstapjes in de omgeving te bedenken. Een favoriet onder kinderen is Julianatoren. Voor de allerkleinsten is er Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn. Wat ooit begon als een kinderboerderij is nu uitgegroeid tot een waar speelparadijs waar je kunt hutten bouwen, trampolinespringen, waterfietsen en waar je de boerderijdieren kunt voeren.
 • Dierenliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een bezoek in dierenpark Burgers’ Zoo. Nieuwsgierige en bijdehante aapjes jouw ding? Dan mag de Apenheul niet ontbreken aan een bezoek aan Gelderland. Je vind er meer dan 300 apen die bijna allemaal los door het park heen lopen. Houdt je spullen in de gaten, want voor je het weet gaat er een aap mee vandoor!
 • Een plek waar natuur en speelpret mooi samenkomen, is in Natuurpark Berg en Bos. Je vindt hier mooie wandelroutes, waaronder het Kidsnatuurpad, een speelweide met klauter- en speeltoestellen én de hoogste uitkijktoren van de Veluwe, inclusief geweldig uitzicht.
 • In september wordt de mislukte militaire operatie Market Garden herdacht, met tientallen indrukwekkende parachutesprongen boven de Ginkelse Heide. De geallieerden deden toentertijd een poging om Nederland te bevrijden van de Duitsers.
 • Een bezoek aan de Schaapskooi in Hoog Buurlo is een geliefd uitje voor jong en oud. Al vanaf de 9e eeuw werden hier schapen gehoed, de geschiedenis gaat dus vele honderden jaren terug. In de winter staan de schapen op stal, dan valt er weinig te zien. Tip: Bezoek de schaapskooi in de lente, wanneer de lammetjes rond dartelen over de heide!
Schaapskooi in Hoog Buurlo

De Schaapskooi in Hoog Buurlo.

LEES OOK: Veluwe: alle mooie plekjes, leuke plaatsen & activiteiten met kinderen

Vakantie in Gelderland – 3x tips!

 • Europarcs De Zanding
  Prachtig bungalowpark in de bossen bij Otterlo met eigen recreatievijver, overdekt zwembad, wellness en volop speelfaciliteiten.
 • RCN De Jagerstee
  Hét bospark voor een gezinsvakantie met o.a. een verwarmd openluchtzwembad met grote zonneweide, dierenhoeve en meerdere fietsknooppunten direct vanuit het park.
 • Molecaten Park De Leemkule
  Sfeervolle camping en vakantiepark in de noordoostelijke punt van de Veluwe bij hanzestadje Hattem, tussen prachtige naald- en loofbossen. Vlakbij fraai landgoed, volop rust en mooie kampeerplekken.

Wandelen & fietsen

De Veluwe heeft de perfecte omgeving om te wandelen en te fietsen, met een enorm aanbod aan routes. Kom tot rust in de kleurrijke heidevelden, stuifduinen en uitstrekte bossen! Wandelingen worden vooral aangegeven met een routemarkering. Fietsers kunnen eenvoudig zelf een route samenstellen aan de hand van knooppunten en ANWB paddenstoelen. Hieronder vind je een aantal populaire wandel- en fietsroutes:

 • Een diverse fietsroute waarbij je door maar liefst vier verschillende heidevelden en gebieden komt: Door de heide van de Veluwe (48 km). Ervaar een gevoel van rust in de omgeving van Elspeet en Nunspeet.
 • Fiets door het bijzondere gebied van de Veluwe Zoom met de Royaal Rheden Route (53 km). Je komt langs het bosrijke, heuvelachtige landschap van de Veluwe en de lager gelegen uiterwaarden van de Rijn en IJssel. De route is volledig bewegwijzerd aan de hand van de ANWB borden.
 • Kastelen bezichtigen én lekker eten is een perfecte combinatie. Fiets de Culinaire Kastelenroute (50 km) waar je langs drie landgoederen komt en kunt genieten van lekker eten en drinken in een bijzondere ambiance.
 • Ga wandelen in de bosrijke omgeving van Garderen. Een geliefde wandelplek is het Speulderbos, eén van de mooiste en oudste bossen van Nederland. Vergeet je camera niet! Ben je toch al in de buurt, bezoek dan meteen de Beeldentuin met de meest schitterende zandsculpturen.
 • Geen zin of tijd voor lange wandelingen? Wandelroute Kasteel De Vanenburg is slechts 3 kilometer. In zo’n 45 minuten wandel je over het prachtige landgoed en ontdek je meer over de historie.
Fietsen op de Veluwe Speulderbos, Veluwe

Het Speulderbos.

Leuke dorpen & plaatsen op de Veluwe

De Veluwe heeft een natuurlijke charme, mede doordat er voornamelijk kleine dorpjes liggen in het gebied. Je kunt er genieten van mooie landschappen en ongerepte natuur. De Veluwe is perfect om lange wandelingen of fietstochten te maken. Onderweg kom je langs typische kleine Veluwse dorpen als Garderen, Kootwijk, Hoenderloo, Otterlo en Beekbergen, ideaal voor een onderbreking van een fietstocht om even te winkelen of om op een terrasje te zitten. Behalve de kleinere dorpen, liggen aan de randen van de Veluwe ook historische Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem. De grootste steden op en rond de Veluwe zijn Arnhem en Apeldoorn, beide goede keuzes voor een dagje winkelen in de grote stad.

Loenen & Hoenderloo

Op de Veluwe vind je vooral lieflijke, kleine dorpjes. Een van die leuke dorpjes is Loenen. Naast de vanzelfsprekend prachtige natuur kun je hier ook een kijkje nemen bij: de hoogste waterval van Nederland (15 meter, maar toch), een schaapskooi, papierfabriek De Middelste Molen, de beeldentuin van Galerie ‘t Arthuus en verschillende oorlogsmonumenten. Ook kun je er leuk winkelen. Een klein kwartiertje van Loenen ligt Hoenderloo. Het dorp zelf barst niet van de activiteiten, maar je vindt hier wel een van de ingangen tot het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het dorp is daarmee de perfecte uitvalsbasis voor de meest prachtige fiets- en wandeltochten. Er zijn meerdere terrasjes en restaurants. Hoenderloo en Loenen vormen geografisch gezien echt het hart van de Veluwe.

Hattem

Hattem ligt aan de uiterst noordelijke rand van de Veluwe (over de IJssel bij Zwolle). Dit prachtige stadje is klein en compact en kent een eigen charme en geschiedenis. Het schilderachtige Hanzestadje is voor diverse kunstenaars een inspiratiebron geweest, waarvan Anton Pieck een van de bekendste is. Wil je meer over hem te weten komen, bezoek dan het Anton Pieck Museum. Hattem is leuk om al wandelend te verkennen, langs bijzondere panden en schattige winkeltjes.

Hattem, Gelderland

Elburg

Voor velen is vestingstadje Elburg één van de mooiste dorpjes op de Veluwe. Vroeger was het een bedrijvig vissersplaatsje, anno nu is het vooral een héél sfeervol plaatsje vol historische gebouwen, monumenten en musea. De smalle steegjes, keienstraatjes en oude houten schepen in de haven geven de vesting een Middeleeuwse uitstraling. Ook de kerstmarkt in Elburg vesting is een tip! Verder is Elburg ook een perfecte plek voor watersport- en fietsliefhebbers, met volop verhuurmogelijkheden ook.

Elburg, Gelderland

Harderwijk

Waterstad Harderwijk ligt aan het Veluwemeer én het Wolderwijd. De stad heeft veel te bieden op culinair gebied én je kunt er heerlijk winkelen in de boetiekjes en bekendere kledingzaken. Goed om te weten: op vrijdag is het koopavond in Harderwijk. Wandel langs de knusse haven en stop vooral voor een drankje op een van de terrassen. De Vischmarkt is dé plek voor een smaakvolle beleving. Bistro Vischmarkt 49 en ‘t Nonnetje hebben zelfs Michelin sterren! Houd je van zoet? Bezoek dan patisserie Patrijs, met allemaal lekkers voor bij de koffie.

Als je door de stad wandelt, zie je tal van monumenten, sfeervolle pleinen en pittoreske straatjes. Harderwijk is van oorsprong en Hanzestad, ooit gelegen aan de Zuiderzee. Enkele hoogtepunten zijn de stadsmuur, het oude stadhuis en het schilderachtige Visschershuisje. Houdt je van vis, dan zit je goed in Harderwijk. Elk jaar zijn er in juni de Aaltjesdagen, dat helemaal draait om de paling. Voor meer Harderwijkse visserijgeschiedenis kun je terecht in het palingmuseum. Er zijn volop mogelijkheden voor het huren van een boot.

LEES OOK: 15x leuke steden in Nederland voor een nachtje of weekendje weg!

Arnhem

Zeg je Veluwe, dan zeg je ook Arnhem: de grootste en bekendste stad vlakbij deze prachtige natuur. De hoofdstad van Gelderland heeft een turbulent verleden, tijdens de Tweede Wereld oorlog werd Arnhem zwaar gebombardeerd. Gelukkig is de stad herbouwd en een fijne combinatie geworden van oud en nieuw. Het centrum bestaat uit parken, musea, terrassen, winkels en restaurants. De legendarische Arnhemse Korenmarkt is dé plek voor een gezellige borrel. Voor een leuk dagje uit met het hele gezin ga je naar Burger’s Zoo. Ontdek het tropisch regenwoud, verken het mangrovebos vol vlinders en neem een duik onder water in het aquarium. Neem een kijkje in het Nederlands Openluchtmuseum, dat bij een bezoek aan Arnhem niet mag ontbreken. In het museum krijg je een goed beeld van de traditionele leefstijl die boeren, vissers en ambachtslieden hadden. Even terug in de tijd! Zin om te winkelen? Ook daar is Arnhem is een prima stad voor, de bekendste winkelstraten zijn de Ketelstraat en de Vijzelstraat maar ook daarbuiten zijn genoeg winkels. Zoek je een rustige plek om te wandelen, ga da naar het Sonsbeekpark, een van de mooiste parken van Nederland. Het stadspark is onderdeel van het landgoed van Huis Sonsbeek.

Arnhem, Gelderland

Apeldoorn

Apeldoorn is qua inwoners niet veel kleiner dan Arnhem, maar doet minder ‘stads’ aan. Het is echter een goede uitvalsbasis voor activiteiten en dagjes uit. Apeldoorn grenst aan de Veluwe en heeft een aantal populaire attracties in de buurt zoals Paleis het Loo, de Apenheul en kinderpretpark Julianatoren. Wat andere steden wel hebben, heeft Apeldoorn niet, je zult er weinig historische gebouwen vinden. Dit wordt ruimschoots goedgemaakt want in het centrum van Apeldoorn zijn er leuke winkels, gezellige cafés en sfeervolle terrassen. De Korenstraat is de belangrijkste winkelstraat van Apeldoorn, maar ook het overdekte winkelcentrum Oranjerie is een poplulaire plek. Apeldoorn heeft prachtige stadsparken zoals het Valkhofpark en Kronenburgerpark waar je kunt picknicken en wandelen. Net buiten Apeldoorn ligt vliegveld Teuge, waar je vliegtuigen kunt zien opstijgen en landen vanuit restaurant The Hangar. In de buurt kun je ook overnachten in een echt vliegtuig, hoe gaaf is dat?!

Paleis Het Loo, Veluwe

Paleis Het Loo.

Ede

Het dorp Ede heeft een oergezellig centrum waaruit je allerlei activiteiten kunt ondernemen zoals paardrijden, wandelen en fietsen. Op zaterdag vind je er de grootste markt van Gelderland en in de zomer is er iedere dinsdag een heidemarkt. Beide Nationale parken liggen op minder dan een half uur van Ede. Ontdek de grasvlakten, zandverstuivingen en heide, er is voor ieder wat wils. Wist je dat Ede in de Tweede Wereldoorlog betrokken was bij enkele militaire missies? De bekendste is Operatie Market Garden in 1944. In de omgeving van Ede liggen dan ook nog diverse kazernes en de Ginkelse Heide, waar meer dan 2.000 geallieerde parachutisten landden.

Veluwe vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Veluwe reiservaring en tips!

Ben jij in Veluwe geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief