De ultieme top-25 mooiste bezienswaardigheden in Nederland (+ tips om je dagje weg & deze Nederland uitjes te boeken!)

De ultieme top-25 mooiste bezienswaardigheden in Nederland (+ tips om je dagje weg & deze Nederland uitjes te boeken!)
in Europa, laatst bijgewerkt op 19 februari 2023
18 minuten lezen · 5 reacties

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Nederland voor een dagje weg of langer? Nederland is een relatief klein land maar kent veel bruisende steden, gezellige dorpen, historische gebouwen, musea en prachtige natuur met bossen, heide, duinen en stranden. We staan bekend om onze typische Hollandse bloemen, klompen en molens, die veel door toeristen worden bezocht. Ons kleine “kikkerlandje” heeft meer te bieden dan je misschien zou denken. We selecteerden dé 25 mooiste bezienswaardigheden voor een leuk uitje, dagje weg of mini vakantie in Nederland!

Inhoud:

 1. Keukenhof
 2. Zaanse Schans & Kinderdijk
 3. Giethoorn
 4. Mooiste musea
 5. Hoge Veluwe
 6. Deltawerken & Neeltje Jans
 7. Bourtange
 8. Biesbosch
 9. Amsterdamse grachten
 10. Hollandse vissersdorpen
 11. Waddeneilanden
 12. Loonse en Drunense duinen
 13. Valkenburg
 14. Kasteel de Haar
 15. Nederlandse badplaatsen
 16. Kaasmarkten
 17. Haven van Rotterdam
 18. Vredespaleis
 19. Amsterdamse waterleidingduinen
 20. Pretparken
 21. Abdij van Middelburg
 22. Sint Servaas Basiliek (Maastricht)
 23. Hunebedden, Drenthe
 24. Pyramide van Austerlitz
 25. Het Limburgse heuvellandschap

1. Keukenhof (Zuid-Holland)

Keukenhof

Een zeer geliefd uitje! Dit bloemenpark in Lisse trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers vanuit de hele wereld. En dat is niet voor niets, in het voorjaar is het één kleurrijke bloemenzee, prachtig om te zien! Je kunt er eindeloos rondwandelen, foto’s maken en de heerlijke geuren opsnuiven. Kinderen vermaken zich bij de kinderboerderij, doolhof, het speelterrein of speurtocht. Je kunt de omgeving en bloembollenvelden het beste verkennen per rondvaartboot of fiets. Tip: Keukenhof is erg populair, je kunt het park het beste bezoeken voor 10:30 of na 16:00 als je de hordes mensen wilt ontwijken. Heb je meteen die mooie ochtend of avondzon voor je foto’s.

Bestel Keukenhof tickets & tours


2. Zaanse Schans & Kinderdijk (Noord-Holland & Zuid-Holland)

Zaanse Schans, Nederland

De Zaanse Schans is een typisch Hollands plaatje met de houten molens en huisjes uit de 18e en 19e eeuw, schattige bruggetjes en natuurlijk klompen. Deze plek in de gemeente Zaanstad is wereldberoemd en wordt druk bezocht door toeristen, vooral in de zomermaanden. Weet jij hoe klompen worden gemaakt? Vind je dit interessant, bezoek dan het klompenmuseum. Neem een kijkje in het snoepwinkeltje of bekijk demonstraties van allerlei oud-Hollandse ambachten, er is van alles te doen.

Kinderdijk

Minder toeristen maar meer molens? Dan is Kinderdijk wat voor jou, gelegen in de Alblasserwaard in Zuid-Holland: iets rustiger, ruimer en zeer fotogeniek. Sinds 1997 staat het poldergebied van Kinderdijk met haar dijken, molens en gemalen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De molens, die verschillende functies hebben, staan in een mooi groen landschap langs het water. Je kunt de molens ook vanaf een rondvaartboot bekijken.

Bestel Zaanse Schans tickets & tours

Vind een vakantiehuisje in de Zaanstreek


3. Giethoorn & Weerribben (Overijssel)

Giethoorn

Giethoorn is ideaal voor een dagje weg in Nederland. Vanwege de prachtige huisjes en vele kanalen wordt Giethoorn ook wel het Venetië van Nederland genoemd. Het dorp in Overijssel heeft diverse musea die je meer vertellen over de geschiedenis en omgeving. De beste manier om Giethoorn te zien is natuurlijk per boot, zo kom je op plekken die anders onbereikbaar zijn. Heb je geen zin om te varen, dan kun je Giethoorn ook prima ontdekken op de fiets. Wil je lekker de toerist uithangen? Ga dan op de foto in typisch Nederlandse klederdracht. Combineer Giethoorn met een fikse wandeling in de natuur van het Nationaal Weerribben-Wieden. Daar kan je o.a. otters en zwarte sternen spotten.

Nachtje of weekendje Giethoorn? Bekijk Giethoorn voordeeluitjes & arrangementen

Of vind een natuurhuisje in de Weerribben

LEES OOK: De ultieme Top-25 leukste, mooiste & best beoordeelde campings in Nederland!


4. Musea van Grootmeesters

Rijksmuseum, Amsterdam

Nederland heeft enorm veel musea, de meest bekende zijn het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Anne Frank museum. Het Rijksmuseum heeft jaarlijks meer dan 40 miljoen bezoekers, en tegenwoordig ook online tentoonstellingen. In het museum bevinden zich vele meesterwerken, van Rembrandt tot Vermeer. Een wereldberoemde kunstenaar is Vincent Van Gogh, veel van zijn werken staan in het Van Gogh museum in Amsterdam. Hij schilderde met name landschappen en zelfportretten. Het Anne Frank museum ligt aan de Prinsengracht in Amsterdam, het huis waar de Joodse Anne Frank en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorog onderdoken. Lees het dagboek, dat is vertaald in maar liefst 51 talen. Welk museum je ook kiest, een dag vol indrukken en geschiedenis is gegarandeerd!

Bestel online kaartjes voor de Amsterdamse musea

Bekijk Amsterdam voordeeluitjes & korting arrangementen


5. Nationale Park De Hoge Veluwe (Gelderland)

Hoge Veluwe, Gelderland

De Veluwe in Gelderland vormt een van de grootste, mooiste en veelzijdige natuurgebieden van Nederland, met een uitgebreide flora en fauna. Je kunt fietsen en wandelen door het prachtige bos- en heidelandschap dat ooit gevormd is door stuwwallen uit de ijstijd. En wat dacht je van de vele ruiterpaden en de mountainbike routes? Het barst op de Veluwe van de mooie plekjes. In de vlakbij elkaar gelegen nationale parken Hoge Veluwe en Veluwezoom spot je edelherten, wilde zwijnen, vossen, reeën en de zeldzame boommarter.

LEES OOK: Veluwe: alle mooie plekjes, leuke plaatsen & activiteiten met kinderen

Als je wilt, kun je ook lekker (kite)surfen of zeilen op het Veluwemeer. Kneuterige Veluwedorpjes als Ermelo, Garderen, Hoenderloo, Beekbergen en Putten zijn ideaal voor een onderbreking van een fietstocht om even te winkelen of op een terrasje te zitten. En de Veluwe biedt ook volop Hollandse cultuur. Bezoek sowieso het bijzondere Kröller-Müller Museum of Paleis Het Loo en niet te vergeten de historische Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem. Tip: met de voordelige Holland Pass kun je alle top musea in eigen land bezoeken, waaronder het Kröller-Müller!

Overnachten op de Veluwe? Bekijk onze actuele Veluwe korting arrangementen

Bekijk verschillende Landal bungalowparken bij de Veluwe

Vind een vrijstaand natuurhuisje op de Veluwe


6. Deltawerken & Neeltje Jans (Zeeland)

Deltawerken

De Nederlandse geschiedenis speelt een grote rol bij de bouw van de Deltawerken, Neeltje Jans en de Oosterscheldekering. In 1953 waren er hevige overstromingen in Zeeland, ook wel de watersnoodramp genoemd. Als oplossing voor de overstromingen, werden de Deltawerken gebouwd. De Oosterscheldekering is een onderdeel van de Deltawerken en is 9 km lang tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Behalve het bekijken van de Deltawerken kun je tegenwoordig ook recreatiepark Neeltje Jans met zeeaquarium en het Watersnoodmuseum bezoeken.

LEES OOK: Bezienswaardigheden Zeeland: de mooiste stranden, plaatsen & plekken op een rij!

Wist je dat de Oosterschelde het grootste Nationaal Park van Nederland is? Uiteraard geen bossen, maar zilt zeewater uit de Noordzee is waar het park grotendeels uit bestaat. Het is voor velen ook één van de mooiste Nationale Parken, een bezoekje waard!

→ Vakantie of weekendje in Zeeland? Bekijk alle ANWB Campings of Roompot Vakantieparken in Zeeland.

Vind je eigen natuurhuisje in Zeeland

Bekijk Zeeland hotelaanbiedingen & arrangementen


7. Vestigingsstad Bourtange (Groningen)

Bourtange

Je waant je terug in tijd wanneer je door vestigingsstad Bourtange in Groningen wandelt, dat officieel gewoon een dorp is. Heel opvallend aan de Vesting Bourtange is de vorm, een vijfhoek, het beste te zien vanuit de lucht. Via de ophaalbrug kom je langs herstelde verdedigingswallen, oude kanonnen en grachten. Er zijn ook gezellige winkels, horecagelegenheden en een kaarsenmakerij. Er worden het hele jaar door diverse activiteiten georganiseerd, van markten tot realistisch nagespeelde veldslagen.

Overnachten in Bourtange kan in Hotel Vesting Bourtange!

Bekijk andere hotelaanbiedingen & arrangementen nabij Bourtange

Vind je eigen natuurhuisje in Groningen


8. Nationaal Park de Biesbosch (Zuid-Holland / Noord-Brabant)

Biesbosch

Dit waterrijk natuur- en recreatiegebied is één van de mooiste plekken van Nederland. De Biesbosch in Noord-Brabant bestaat vooral uit waterwegen maar heeft ook wandel- en fietspaden in het bos en langs de rivier. In het natuurgebied leven veel soorten vis, vogels en zelfs bevers! Een fijne plek om met een bootje of kajak op ontdekking te gaan, vooral in de zomer. Neem een picknickmand mee zodat je bij een van de aanlegplaatsen lekker kunt gaan lunchen. Kom je buiten de zomermaanden, houdt er dan rekening mee dat de wandelpaden in modderpoelen veranderen. In Nationaal Park de Biesbosch kun je gemakkelijk een dag of twee vullen en dan heb je nog niet alles gezien. Tip tot slot: bezoek ook het nabijgelegen stadje Heusden aan de Bergsche Maas, een van de mooiste oude vestingstadjes van Nederland!

Tip voor overnachten: vind je eigen natuurhuisje in de Biesbosch!


9. Amsterdamse grachten (Noord-Holland)

Amsterdamse grachten

Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet als je de grachten niet hebt gezien. Wist je dat Amsterdam meer dan 100 kilometer gracht met meer dan 1500 bruggen heeft? Sinds 2010 staan de 17e-eeuwse grachtengordel met de hoofdgrachten en een stuk omliggend gebied op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Je hebt vast wel eens gehoord van de Herengracht, Prinsengracht en de Keizersgracht, de meest bekende grachten. Niet alleen de grachten, maar ook die panden die aan het water staan, zijn indrukwekkend. Enkele mooie grachtenpanden vind je bij de Gouden Bocht, het stuk van de Herengracht tussen de Leidsestraat en Vijzelstraat. De beste manier om van de Amsterdamse grachten te genieten, is natuurlijk vanaf het water. Dit kan per rondvaartboot maar je kunt bijvoorbeeld ook een waterfiets huren.

Bestel online kaartjes voor rondvaarten

→ Nachtje of weekendje Amsterdam? Bekijk onze Amsterdam hotel arrangementen met korting


10. Traditionele Hollandse vissersdorpen

Volendam

Lekker toeristisch, maar toch mogen ze niet ontbreken aan deze lijst met mooiste bezienswaardigheden. De bekendste traditionele Hollandse vissersdorpen zijn Volendam, Marken en Monnickendam. Volendam staat wereldwijd bekend om de visserscultuur, de mooi gekleurde huisjes, de dijk en klederdracht. Uit het vissersdorp komen ook veel artiesten zoals Jan Smit en Nick & Simon. Toeristen bezoeken Volendam vaak in combinatie met Marken, gelegen op een schiereiland omringd door de Gouwzee en het Markermeer. Marken heeft monumentale houten woningen, witte ophaalbruggen, een vissershaven, smalle steegjes en klederdracht. Het is een fotogeniek dorpje met in het hoogseizoen veel bezoekers. Naast dit alles kun je ook nog een bezoek brengen aan een kaasfabriek, een palingrokerij, het palingsoundmuseum of een begeleide wandeling maken, er zijn genoeg opties voor een leuk dagje uit!

→ Overnachten in een vissersdorp? Bekijk actuele Volendam voordeeluitjes & arrangementen

Bekijk hotels en b&b’s op Marken

Bekijk actuele Monnickendam hotelaanbiedingen


11. De Waddeneilanden (Friesland & Noord-Holland)

De Noordertoren, Schiermonnikoog

De Waddeneilanden behoren natuurlijk tot de mooiste plekken in Nederland: wat zijn ze eigenlijk verbluffend mooi! De brede zandstranden, de wind in de duinen, de prachtige wandel- en fietspaden, de gezellige dorpjes met hun heerlijke terrasje: dit is Nederland vakantieland op zijn best, zéker als het weer meezit. Wat alle eilanden gemeen hebben, zijn de brede zandstranden en de prachtige duingebieden, maar ieder eiland is ook weer uniek op zich.

Texel is het grootste Waddeneiland met maar liefst dertig kilometer aan stranden en behoort tot de provincie Noord-Holland. Tot de provincie Friesland behoren vier Waddeneilanden: Vlieland is een ietwat meer chique en alternatieve eilandje dat het verst van de kust gelegen is. Terschelling is, vooral ’s zomers, een echt jongereneiland vol drukte en gezelligheid. Op het heerlijk kneuterige familie-eiland Ameland heb je het schoonste strand en kom je veel te weten over de walvisvaart en het ongerepte Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland met slechts één dorpje, ideaal voor de echte natuurliefhebber en rustzoekers.

LEES OOK: De mooiste en leukste Waddeneilanden: de verschillen & welke te kiezen

→ Vakantie of weekendje op de Waddeneilanden? Bekijk actuele Waddeneilanden voordeeluitjes & arrangementen

→ Verblijf in een bungalowpark van Landal of Roompot op de Waddeneilanden.

Vind je eigen vakantiehuis op de Waddeneilanden


12. Loonse en Drunense duinen (Noord-Brabant)

Loonse en Drunense duinen

LEES OOK: 15x de mooiste natuurgebieden & nationale parken in Nederland

Waar in Nederland kun je nog uren wandelen zonder iemand tegen te komen? Dat kan op de Brabantse Sahara, oftewel de Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen, de grootste zandverstuiving van West-Europa. In dit gebied in Noord-Brabant vind je bos, heuvels, heide en vooral veel zand. Het landschap veranderd door de wind continue en ook het wisselen van de seizoenen zorgen ervoor dat je het idee hebt dat het elke keer anders is. De Loonse en Drunense duinen is een fantastisch gebied om te wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden. Lekker om met je kinderen te vertoeven of de hond uit te laten. Langs de wandelroutes zitten een aantal leuke restaurantjes.

Tip voor overnachten: nabijgelegen vakantieparken zijn o.a. TopParken Résidence de Leuvert en De Beekse Bergen.

Vind je eigen natuurhuisje in Noord-Brabant


13. Valkenburg (Limburg)

Valkenburg

Ieder jaar trekken miljoenen mensen naar Valkenburg, in het zuiden van Limburg. De vele bezienswaardigheden van Valkenburg bestaan uit o.a. Kasteel Valkenburg, Fluweelengrot, Mergelrijk, Museum Romeinse Katakomben, Wilhelminatoren en attractiepark het Sprookjesbos. Het oude centrum van Valkenburg staat vol met gezellige kroegen, restaurants en terrassen. Ontspan in de Thermae 2000, waag een gokje in het casino of ga op avontuur in de grotten, een activiteit die je echt niet mag missen. Valkenburg is ook erg leuk in de winter, met een heuse kerstmarkt!

→ Overnachten in Valkenburg? Bekijk onze actuele Valkenburg korting arrangementen

Tip: het nabijgelegen vakantiepark Résidence Valkenburg


14. Kasteel de Haar (Utrecht)

Kasteel de Haar

Je waant je zeker in een sprookje als je Kasteel de Haar bezoekt, in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Dit kasteel is het grootste en meest luxe kasteel van Nederland, de historie gaat terug naar de twaalfde eeuw. In de negentiende eeuw heeft Kasteel de Haar een grootschalige restauratie ondergaan, het kasteel voelt daardoor vrij “nieuw”aan. Prachtig houtsnijwerk, glas in lood, grachten, torens, poorten en ophaalbruggen maken het sprookje compleet. Wandel door de kasteeltuin of eet een ijsje bij het Tuynhuis. Must see tijdens een vakantie in de provincie Utrecht!

→ Overnachten in of rond Utrecht? Bekijk onze actuele Utrecht korting arrangementen


15. Nederlandse badplaatsen

Scheveningen

Aan de Nederlandse kust is het goed vertoeven. Kustplaatsen hebben nou eenmaal een bepaalde aantrekkingskracht en zijn vaak een ideale combinatie van strand, natuur & cultuur. Enkele van de bekendste badplaatsen zijn Scheveningen met zijn iconische pier, Zandvoort met het racecircuit en het sjiekere Bloemendaal en Noordwijk. Andere leuke badplaatsen zijn Kijkduin, Katwijk aan Zee, het familievriendelijke Egmond, Callantsoog en het kunstenaarsdorp Bergen. In het maritieme Den Helder kom je te weten hoe kustverdediging van ons land eruit zag en ziet. In elk van deze kustplaatsen is het genieten tijdens een mooie lentedag of zwoele zomerdag.

→ Nachtje, weekendje of vakantie aan de Nederlandse kust? Bekijk actuele onze voordeel arrangementen naar de Nederlandse kust

→ Bekijk de vakantieparken aan de kust van o.a. Roompot of Topparken

LEES OOK: 20x bijzonder overnachten aan zee in Nederland!


16. Kaasmarkten

Gouda kaasmarkt

Nederlanders worden nog wel eens kaaskoppen genoemd want kaas speelt een belangrijke rol in onze economie. We zijn nog steeds dol op kaas en eten circa 15 kilo!!! kaas per jaar per persoon. Er zijn vijf kaasmarkten, namelijk in Alkmaar, Edam, Hoorn, Gouda en Woerden. Tegenwoordig zijn de kaasmarkten meer toeristische demonstraties of reconstructies uit vroegere tijden. Gouda en Woerden zijn nog het meest traditioneel. De kaasmarkten staan vaak middenin een prachtige historische binnenstad met monumenten. Bezoek meteen een museum om te zien hoe kaas eigenlijk wordt gemaakt.

→ Nachtje eraan vastplakken? Bekijk hotelaanbiedingen & arrangementen voor Alkmaar, Hoorn of Gouda


17. Haven van Rotterdam (Zuid-Holland)

Rotterdam

Rotterdam is een grote havenstad in Zuid-Holland, tussen de jaren 1962 en 2004 zelfs de grootste ter wereld. Iedere dag varen er indrukwekkende containerschepen binnen. De haven is verbonden met de rivier de Maas, waar je prachtige wandelingen langs het water maken. Vanaf de Erasmusbrug, Maaskade, Willemskade en Wilhelminapier heb je een mooi uitzicht op de scheepvaart en de skyline van Rotterdam. Ontdek de haven en de geschiedenis per boot, er worden verschillende tours aangeboden. De meeste tours gaan ook langs de “SS Rotterdam” een hotel dat is gevestigd in een voormalig cruiseschip. Tot slot kun je nog de Oude Haven bezoeken, tegenwoordig een populair uitgaansgebied. Neem ook meteen een kijkje bij de aparte Kubuswoningen, als je toch in de buurt bent.

Boek een tour (a 75 minuten) door de Haven van Rotterdam

→ Overnachten in Rotterdam? Bekijk Rotterdam hotelaanbiedingen & arrangementen


18. Vredespaleis Den Haag (Zuid-Holland)

Het Vredespaleis, Den Haag

Door velen wordt het wereldberoemde Vredespaleis genoemd als één van de hoogtepunten van een bezoek aan hofstad Den Haag. Het paleis dat in Renaissancestijl in de 19e eeuw werd gebouwd, speelde een belangrijke rol voor de wereldvrede. Tegenwoordig zijn o.a. de Verenigde Naties en het Internationaal Gerechtshof hier gevestigd. Naast de ingang van het Vredespaleis ligt het bezoekerscentrum, deze heeft een gratis audiotour. Het paleis wordt vaak vanaf de buitenkant op de foto gezet, maar ook de binnenkant is de moeite waard. Voor 11 euro kun je een rondleiding volgen, boek deze wel vooraf want ze zitten vaak vol.

→ Nachtje of weekendje Den Haag? Bekijk Den Haag hotelaanbiedingen & arrangementen


19. Amsterdamse waterleidingduinen (Noord-Holland)

Amsterdamse waterleidingduinen

Voor wie van rust, natuur en wandelen houdt, zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen in Noord-Holland een waar paradijs. Het gebied speelt een belangrijke rol voor de winning van drinkwater. In dit duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk worden door bezoekers bijna altijd damherten gespot en die zijn niet schuw! Ook vossen en bijzondere vogels leven in het duingebied. De Amsterdamse Waterleidingduinen hebben meerdere ingangen met genoeg parkeerplaatsen en bijna allemaal ook een pannenkoekenhuisje. Ga hardlopen, vogelspotten, verdwaal in de bossen of maak een lange wandeling naar het strand.

Tip: vind je eigen natuurhuisje bij de Amsterdamse waterleidingduinen.


20. Populaire pretparken

Efteling Bosrijk

Nederland heeft een flink aantal populaire pretparken waar je uren plezier kunt beleven met het hele gezin. De populairste dagattractie van Nederland is de Efteling, met meer dan 4,5 miljoen bezoekers per jaar. De Efteling is zelfs gekozen tot beste pretpark van de Benelux! Andere veel bezochte pretparken zijn Attractiepark Duinrell in Wassenaar, Attractiepark Slagharen en Walibi Holland met vele achtbanen. Of wat dacht je van een bezoekje aan het mini-holland in Madurodam, het Dolfinarium of de Apenheul?

Bekijk Pretpark arrangementen bij Voordeeluitjes

Biedt op kaartjes met korting bij VakantieVeilingen


21. Abdij van Middelburg (Zeeland)

Abdij van Middelburg

Middelburg heeft een rijk verleden en staat bekend als oude handelsstad van de VOC. Dit verleden zie je goed terug in het historische stadscentrum. Het abdijklooster uit de 12e eeuw ligt in een prachtig bosrijk gebied. Het heeft een historisch plein en huisvest het Zeeuws Museum. De abdij is zeer goed bewaard gebleven, net als de rest van het centrum van Middelburg. Het plein wordt veel gebruikt voor grote culturele evenementen, zoals de jaarlijkse folkloristische dag en het Zeeland Nazomerfestival. Middelburg is sowieso een leuke en originele stad voor een nachtje of weekendje weg!

→ Nachtje of weekendje weg in Middelburg? Bekijk actuele Middelburg voordeeluitjes & arrangementen


22. Sint Servaas Basiliek (Maastricht)

Sint Servaas Basiliek (Maastricht) Sint Servaas Basiliek (Maastricht)

In het centrum van Maastricht ligt de Sint Servaas basiliek, een katholiek bouwwerk met rijke historie, gelegen tussen drie pleinen; het Vrijthof, het Keizer Karelplein en het Henric van Veldekeplein. Het is de oudste basiliek van Nederland en heeft één van de rijkste schatkamers van Europa. De kerk staat tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er is van alles te bewonderen (tegen een kleine toegangsprijs) zoals relieken, edelsmeedwerk en textiel. Het is een mooie basiliek, ook als je eigenlijk ‘niets hebt’ met het geloof.

→ Nachtje of weekendje weg in Maastricht? Bekijk onze actuele Maastricht voordeel arrangementen

Bekijk hier nog meer Maastricht hotelaanbiedingen


23. Hunebedden (Drenthe)

Hunebedden, Drenthe

Drenthe is één groot openluchtmuseum, de hele provincie is bezaaid met unieke hunebedden of ‘dolmens’, grafkamers uit de prehistorie. In het Hunebedcentrum in Borger wordt hier de geschiedenis van verteld. Wist je dat hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn? In de IJstijd zijn deze grote zwerfkeien naar Drenthe meegevoerd. Het grootste hunebed ligt in Borger en is meer dan 20 meter lang, wat een klus moet dat geweest zijn! Wil je meerdere hunebedden bekijken, dan is er zelfs een “Hunebedhighway” autoroute. Bezoek het Hunebedcentrum als je nog meer wilt weten over de hunebedden.

LEES OOK: Bezienswaardigheden Drenthe: de mooiste plekken, leuke plaatsen & uitjes met kinderen

→ Weekendje Drenthe? Vind je eigen natuurhuisje in Drenthe

→ Bekijk de bungalowparken van o.a. Landal of Roompot in Drenthe

→ Nachtje hotel in Drenthe? Bekijk onze actuele Drenthe hotel voordeel arrangementen met korting tot 68%


24. Austerlitz Piramide (Utrecht)

Austerlitz Piramide

We hebben heuse piramide in Nederland, namelijk de Austerlitz Piramide! Dit bijzondere bouwwerk in de provincie Utrecht werd in opdracht van Lodewijk Napoleon aangelegd als observatiepost. De piramide beklimmen is helaas niet gratis en alleen voor mensen die goed ter been zijn, maar als je toch boven bent, heb je wel een wijds uitzicht. Rondom de piramide ligt een prachtig wandelgebied met verschillende routes die goed aangegeven zijn. Voor kinderen is er een speeltuintje en restaurant.


25. Zuid-Limburgs heuvellandschap

Zuid-Limburgs heuvellandschap Zuid-Limburgs heuvellandschap

LEES OOK: 15x bezienswaardigheden, uitjes & activiteiten voor je Limburg vakantie

Het bourgondische Zuid-Limburg met zijn glooiende heuvels en prachtige vakwerkhoeves vormt een van de mooiste plekken van Nederland. In dit, bijna on-Nederlands aandoende, landschap vind je de mooiste wandel- en fietsroutes, zoals de Mergellandroute en het einde van het Pieterpad. De Limburgse gezelligheid is overal aanwezig en zeker op de terrasjes van Gulpen, Valkenburg en Maastricht. Hier drink je een zalig Limburgs biertje een eet je een heerlijke punt echte Limburgse vlaai. Ook in het gebied rond Epen, Mechelen en Noorbeek vind je het Zuid-Limburgs heuvellandschap, fijne plekken voor een weekje weg of vakantie.

→ Lekker relaxen in een vakantiepark in de Limburgse heuvels? Wij tippen Landal Hoog Vaals, Vakantiepark Kasteeldomein De Cauberg of De Waufsberg

Of vind je eigen natuurhuisje in de Limburgse heuvels!

Bekijk hier onze actuele Limburg hotelaanbiedingen & korting arrangementen


Meer lezen

Tags: 

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

5 reacties

 • avatar
  J a jaspers op 30-04-2020
  Gast

  Jullie hebben zeker hét mooiste van noord limburg vergeten de uitgestrekte maasduinegebied kasteel tuinen brouwerij hertog jan de ijsvogel dit alles in het prachtige dorp arcen gr John

 • avatar
  C. van Schijndel op 09-09-2020
  Gast

  Een kleine opmerking over nr. 14, Kasteel de Haar. Is het altijd de bedoeling geweest om het snijwerk daar zélf te houden, omdat er ‘houdsnijwerk’ staat? Ik mag aannemen dat dit ‘houTsnijwerk’ had moeten zijn… ;-)

 • avatar
  Sjakie op 20-09-2020
  Gast

  Goed grappie

 • avatar
  Johanna op 05-04-2022
  Gast

  Bedankt voor mooie en interessante reportage alleen het woord “kneuterig” is een nieuwtje voor me. Ben 97

 • avatar
  Lisette op 14-07-2023
  Gast

  Er staan mooie plaatsen bij om een keer te bezoeken in de vakantie

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief