Al Hamra: een van de oudste stadjes van Oman

Al Hamra: een van de oudste stadjes van Oman

Aan de voet van het Hadjargebergte ligt een van de oudste stadjes van Oman: Al Hamra. Dit oasestadje staat bekend om de traditioneel gebouwde modderstenen huizen en het magische uitzicht over de omgeving.

Door , laatst bijgewerkt op 20 juni 2022
3 minuten lezen

Waar staat Al Hamra om bekend?

In het noordoosten van Oman ligt de 400 jaar oude stad Al Hamra, een levend museum van Omaanse tradities en bouwstijl. Al Hamra staat ook wel bekend als Hamra Al Abryeen; vernoemd naar de Al Abri stam die alleen hier leeft. Deze stam begon in de 16e eeuw met het bouwen van bijzondere modderstenen huizen. Er was een aangepaste manier van bouwen nodig, omdat Al Hamra gelegen is op schuin gelegen stenen grond.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Al Hamra bezienswaardigheden

De grotendeels verlaten traditionele Yemeni huizen kun je van binnen ontdekken bij het Bait al Sifah-museum. De aanwezige dames in dit huis leiden je graag rond door alle kamers om je vervolgens te trakteren op Arabische koffie met dadels in de majlis (woonkamer).

 • In dit museum kun je ook zien hoe men met jeneverbes schildert. Voor een visueel souvenir kun je in traditionele kleding een fotoshoot doen.
 • Het Bait al Sifah-museum is gelegen in het oude centrum van Al Hamra. Toegang tot het museum kost ongeveer €5.
 • Het oude centrum omvat naast de tientallen traditionele huizen ook een plein en een souq.
Al Hamra

De ligging van Al Hamra.

Al Hamra, Oman Al Hamra, Oman

Omgeving Al Hamra

De stad ligt bij de uitlopers van het Djabal Achdar-bergmassief. Al Hamra is dus een geschikte uitvalbasis voor een ontdekkingstocht door het Hadjargebergte.

 • Ten oosten van Al Hamra ligt de religieuze Mount Sham (de zonneberg). Aan de voet van deze berg ligt de Al Hoota Cave.
 • Deze grot is een van de grootste grotten ter wereld en ook een van enige grotten in Oman die open is voor bezoekers. Je bereikt Al Hoota Cave vanuit Al Hamra met de taxi of met je eigen auto.
Al Hamra, Oman Al Hamra, Oman

Overnachten in Al Hamra

In en rond Al Hamra is een handjevol overnachtingsmogelijkheden: kijk hier bij Booking.com. Enkele tips zijn:

Al Hamra

Reizen naar Al Hamra – Hoe kom je er?

Al Hamra bereik je vanuit Nizwa per taxi of auto in ca. 40 minuten via weg 21. Vanuit Muscat kun je de groepstaxi nemen naar Al Hamra. Deze taxi doet er ongeveer 2,5 uur over en kost (afhankelijk van het aantal personen in die taxi) €10. Uiteraard kun je ook een huurauto boeken, idealiter een fourwheeldrive. Vooraf reserveren kan o.a. hier bij Sunny Cars.

Beste reistijd Al Hamra

De beste tijd om naar Al Hamra te gaan is tussen oktober en maart. In deze periode schommelt de temperatuur tussen de 25 – 35 graden Celsius. In de maand januari regent het het meest, al is dat relatief: gemiddeld 30 mm per maand.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Al Hamra reiservaring

 • Lianne Bosch op 09-05-2019

  “Heerlijk wandelen door al Hamra en omgeving”

  Het oude dorpje Al Hamra heeft zeker charme, al was het maar om de verlaten en vervallen huizen. Er zijn prachtige tuinen, de oases waar uitgestrekte dadelpalmen plantages zijn. Aan de rand van de plantages, staat het Bait al Safah huis, een soort van museum waar je kunt zien hoe ze broden maken, henna maken en arganolie winnen. Er is Omani koffie (gekruid met onder andere kardemom) en dadels in overvloed. Na dat we het allemaal uitgebreid hebben bekeken rijden we nog een stukje hoger de berg op naar het dorp Misfat al Abreyyen. Niet het dorpje zelf, maar de tuinen, de plantages waarop de groente en het fruit verbouwd wordt maken dit dorp bijzonder. De tuinen lopen in terrassen bergafwaarts. Ze worden bevloeid door kleine kanaaltjes de aflaj. Het kabbelende water, en de schaduw van de tuinen maken deze omgeving bij uitstek zeer geschikt om enkele uren in te wandelen, of onder een palmboom te genieten van al het groen en van het water dat kan natuurlijk ook.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Al Hamra reiservaring en tips!

Ben jij in Al Hamra geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief