In Hadjargebergte geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 0 Hadjargebergte reiservaringen

Hadjargebergte

Het Hadjargebergte begint in het noorden van Oman bij het schiereiland Musandam. Vanuit hier loopt het gebergte, onder Muscat door, meer landinwaarts waar het stopt bij de vallei Wadi Samail. Het Hadjargebergte is breed en loopt in een omlaaggaande bocht richting het oosten dichter naar de kust toe. Hier stopt de bergketen vlakbij de stad Sur. De belangrijkste wegen in Oman lopen allemaal deels door het Hadjargebergte heen en kruizen hier elkaar. Als je van het noorden van Oman naar het zuiden van het land reist, rijd je dus gegarandeerd door het Hadjargebergte heen.

Vliegtickets Oman

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Oman
V.a. 352 Meer over vliegen naar Oman

Overnachten in Oman

Vergelijk alle hotels in Oman
Bekijk hotels

Flora en fauna Hadjargebergte

Hadjargebergte, Oman

Het Hadjargebergte.

Het Hadjargebergte is grillig en kent robuuste en massieve bergtoppen en –ketens. Hierdoor is het gebied maar via een aantal plekken te bereiken. De uitlopers van het Hadjargebergte worden gekenmerkt door een uniek landschap. Je vindt op veel plaatsen zogenoemde wadi’s waar bergbeken, rotsvalleien en diepe kloven met elkaar afgewisseld worden. Wadi’s zijn scheuren in droge stukken woestijngebied waar sterk stromend water door heen gaat, een typisch fenomeen voor het landschap van Oman. Bekendste exemplaren zijn Wadi Bani Khalid en Wadi Shab. Tijdens het regenseizoen vormen de wadi’s kleine meren. Door de hoge luchtvochtigheid en de vruchtbare grond groeien er langs de oevers van de wadi’s veel palmen, cypergras en struiken. Dieren en planten kom je in het Hadjargebergte zelf verder amper tegen. Hiervoor moet je naar Jabal Samhan Nature Reserve , nabij Dhofar in het zuiden van Oman. Hier vind je de laatste Arabische luipaarden, gazelles, vossen, steenbokken en thargeiten.

Wadi Bani Khalid, Hadjargebergte

Wadi Bani Khalid.

Bergmassief Djabal Achdar

Het centrale deel van het Hadjargebergte wordt gevormd door het bergmassief Djabal Achdar (in het Nederlands: ‘de groene berg’) met als middelpunt de hoogste berg van Oman: de 3000 meter hoge Jebel Sjams (‘berg van de zon’). Deze indrukwekkende bergketen ligt op 150 km afstand van Muscat. De lage gebieden van Djabal Achdar bestaan grotendeels uit woestijnlandschap, maar hogerop valt jaarlijks zo’n 300 mm neerslag. Hierdoor groeien hier enkele struiken en bomen en is er landbouw mogelijk. In het gebied wordt onder meer rozenwater gewonnen en worden vruchten als granaatappelen, abrikozen, perziken en walnoten geteeld. ’s Zomers schommelt de temperatuur hier rond de 20 graden Celsius en het ’s winters kan het er zelfs vriezen: vooral ’s zomers een welkome verkoeling voor het verder snikhete Oman.

Djabal Achdar, Hadjargebergte

Djabal Achdar.

Traditionele stenen huisjes tegen de rots gebouwd, Djabal Achdar

Traditionele stenen huisjes tegen de rots gebouwd, Djabal Achdar.

Nizwa

De grotere oude stad Nizwa vormt als het ware de toegangspoort tot het grillige gedeelte van het Hadjargebergte. Deze belangrijke traditionele stad ligt aan de voet van het Djabal Achdar bergmassief, op 2 uur rijden van Muscat. Nizwa wordt omringd door dadelpalmen en bezit één van de indrukwekkendste irrigatiesystemen van de wereld. De stad kent een rijke geschiedenis die je terug ziet in de gebouwen en een groot aantal historische moskeeën. Het dagelijkse leven staat voor een belangrijk deel in het teken van het verbouwen van dadels en het verhandelen daarvan op de diverse levendige soeks. Naast dadels vind je in de markten van Nizwa ook geurige kruiden en andere gekleurde gewassen. Twee keer in de week vindt er de zogenaamde geitenmarkt plaats: vrouwen lopen dan met snavelmaskers rond en geiten worden in minder dan twee uur gekeurd, verhandeld en verkocht.

Activiteiten Hadjargebergte

Het Hadjargebergte is een ruig ogend bergmassief en wordt – vanwege de grillig gevormde bergen en kloven – wel eens vergeleken met de Grand Canyon in de VS. Vooral het landschap rond de hoogste berg in het Hadjargebergte (de Jebel Shams) roept die vergelijking op. Hier, en ook elders in het Djabal Achdar-bergmassief, stikt het van de sportieve activiteiten en excursies. In de winter worden er dagelijks hiking-, klim- en mountainbiketochten georganiseerd. Tijdens zo’n tocht trek je door het woeste berglandschap langs dorpen waar mensen abrikozen, perziken, vijgen, druiven, amandelen, walnoten en saffraan verbouwen. ’s Avonds overnacht je bij mensen thuis, in traditionele huizen of hutten. Er bestaan tochten waarbij je tot wel zes dagen kunt hiken in het Hadjargebergte. Wanneer je de bergen van Djabal Achdar inrijdt, passeer je tal van hikecentra. Je kunt de tours ook al vanuit Muscat organiseren of vooraf thuis boeken.

Jebel Shams kloof, Hadjargebergte

De Jebel Shams kloof.

Hadjargebergte voetbalveld

Een voetbalveld middenin de bergen.

Onverharde weg, Hadjargebergte

Onverharde weg in de bergen.

Highlights: oases, forten en traditionele bergdorpen

In het Hadjargebergte kun je ook met eigen auto (idealiter een 4WD) diverse bijzondere plekken bezoeken. Groene oases, traditionele bergdorpen – sommige geheel verlaten – en enkele indrukwekkende historische forten wisselen elkaar af.

Birkat Al Mawz is een spookstadje dat vertaald wordt als ‘Bananenbad’. De stad heeft een fort genaamd Bait al Radidah, een aantal oude gebouwen en een ‘falaj’ (traditionele Omaanse waterbron). De meeste mensen passeren deze stad wanneer ze via Wadi Muaydin naar Jebel Akhdar rijden.

Birkat Al Mawz, Hadjargebergte

Birkat Al Mawz.

Twee interessante bewoonde bergdorpen in het Djabal Achdar-massief zijn Bilad Sayt en Misfah. Beide traditionele dorpen zijn gebouwd tegen een steile bergflank. Misfah bestaat uit typische middeleeuwse gebouwen en is nog maar sinds kort bereikbaar via een geasfalteerde weg. Bilad Sayt heeft witte gebouwen en ligt naast een vruchtbare oase vol dadelpalmen.

Bilad Sayt, Hadjargebergte

Bilad Sayt.

Misfah, Hadjargebergte

Misfah.

Bij de zuidelijke uitlopers van het Djabal Achdar-bergmassief ligt een van de oudste stadjes van Oman: Al Hamra. Dit oasestadje staat bekend om de traditioneel gebouwde modderstenen huizen en het magische uitzicht over de omgeving.

Verder zuidwaarts aan de voet van Djabal Achdar ligt ook het Bahla Fort. Dit fort staat op de UNESCO Erfgoedlijst en is goed bereikbaar via een verharde weg. Een ander mooi fort is dat van Nakhal, ook wel Husn Al Heem genoemd. Het is niet duidelijk wanneer het fort precies is gebouwd, maar er wordt van uit gegaan dat dit al sinds het pre-islamitische tijdperk bestaat. Op enkele kilometers van Nakhal ligt de warmwaterbron Ain Al Thawarah. Deze bron met helder water wordt door locals gebruikt als picknicklocatie.

Bahla Fort, Hadjargebergte

Het Bahla Fort.

Nakhl, Hadjargebergte

Oasestad Nakhl en zijn fort.

Reizen naar het Hadjargebergte – Hoe kom je er?

Het Hadjargebergte, en dan met name Djabal Achdar, bereik je het makkelijkste via Nizwa. In Muscat kun je een auto huren (idealiter een 4WD, kijk hier bij Holidaycars.com) en zelf die kant op rijden. Je kunt ook in Nizwa een minibus richting Jebel Shams pakken en, wanneer je het Djabal Achdar bergmassief binnen rijdt, uitstappen bij één van de hikecentra die je tegen komt. Georganiseerde Oman-reizen die Djabal Achdar aandoen vind je o.a. hier bij NRV (individueel), Tenzing Travel (op maat), Sawadee en Koning Aap (groeps).

Top 3 Oman specialisten

NRV
NRV

Keuze uit liefst 5 verschillende Oman privé-reizen van 8 tot 12 dagen, allemaal o.b.v. zelf rijden in een fourwheeldrive!
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke groepsreizen door Oman: van een 9-daagse korte rondreis Oman tot een 14-daagse combireis met Dubai.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Zeer geliefde verre reizen aanbieder. Djoser biedt een 12-daagse groepsreis die Oman combineert met enkele dagen Dubai.
Bezoek website

Beste reistijd Hadjargebergte

In de winter kan het, vooral hoog in de bergen, koud zijn. In de zomer kan het daarentegen, zeker in juli en augustus, heel heet zijn. De beste tijd om naar het Hadjargebergte te reizen is afhankelijk van wat je er wilt gaan doen. Een goede hike leg je het beste af in de wintermaanden. Neem dan warme kleding mee voor tijdens de nachten. Een mooie mountainbiketocht is het prettigste in het hoogseizoen tussen september en november. In de hete zomers is een rondrit vanuit je gekoelde fourwheeldrive het beste.

Reisinspiratie

Alle Oman artikelen

Rondreis aanbiedingen naar Oman

Bekijk en vergelijk alle Oman rondreizen

0 Hadjargebergte reiservaringen en tips

Deel jouw Hadjargebergte reiservaring en tips!

Ben jij in Hadjargebergte geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Oman specialisten

NRV

NRV

Keuze uit liefst 5 verschillende Oman privé-reizen van 8 tot 12 dagen, allemaal o.b.v. zelf rijden in een fourwheeldrive!
Bezoek website


Koning Aap

Koning Aap

Avontuurlijke groepsreizen door Oman: van een 9-daagse korte rondreis Oman tot een 14-daagse combireis met Dubai.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Zeer geliefde verre reizen aanbieder. Djoser biedt een 12-daagse groepsreis die Oman combineert met enkele dagen Dubai.
Bezoek website

Meer Oman reisorganisaties

Djoser
Tenzing Travel

Individuele reizen op maat.
Bezoek website

SRC
SRC

Flydrives & cultuurvakanties .
Bezoek website

TUI
TUI

13-daagse combireis Oman-Dubai.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

‘Vakanties voor reizigers’.
Bezoek website

Baobab
Baobab

Groepsreizen met veel vrijheid.
Bezoek website

Kras
Kras

Cruises en groepsrondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Oman

Alle bezienswaardigheden in Oman

Vliegtickets naar Oman


Meer over vliegen naar Oman

Hotels in Oman zoeken

Hotels in Oman zoeken

Boek je rondreis naar Oman

NRV
1. NRV

Privé-reizen.
Bezoek website

Koning Aap
2. Koning Aap

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website


Bekijk de top 10 Oman rondreizen


Vliegtickets Oman

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Oman
V.a. 352 Meer over vliegen naar Oman