Nizwa (Oman): traditionele marktstad in de bergen

Nizwa (Oman): traditionele marktstad in de bergen

Aan de voet van het Hadjargebergte, omringd door honderden dadelpalmen, ligt de traditionele stad Nizwa. Nizwa heeft een strategische ligging, rijke geschiedenis en levendige marktcultuur.

Door , laatst bijgewerkt op 20 juni 2022
5 minuten lezen

Waarom moet je naar Nizwa?

Op twee uur rijden van hoofdstad Muscat ligt bergstad Nizwa (ca. 70.000 inwoners), de belangrijkste stad in het binnenland van Oman. Het is een traditionele bergstad met exotische soeks en historische gebouwen, omringd door een oase van dadelpalmen met op de achtergrond de bergtoppen van het Djabal Achdar-massief in het Hadjargebergte. Op elke hoek van de straat in Nizwa ruik je lokale etensgeuren en zie je mannen in traditionele koffiebars.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Geschiedenis Nizwa

De roerige geschiedenis waar Nizwa rijk aan is, heeft zij te danken aan haar strategische ligging: aan de voet van het Hadjargebergte en op de route van noordelijk Muscat naar Dhofar in het zuiden van Oman. Door deze ligging werd Nizwa het knooppunt van de handelsroutes die door heel het zuiden van het Midden-Oosten gingen. De stad was ook het middelpunt van religie, educatie en kunst in Oman.

 • Tot de jaren ’50 was Nizwa een van de belangrijkste zetels voor tal van Omaanse Islamitische leiders (de imams). De grootste moskee van de stad was een centrum voor de Islamitische leer.
 • Daarnaast volgde je in Nizwa de beste opleidingen van het land. Van de 6e tot de 7e eeuw was Nizwa dan ook de hoofdstad van Oman. Sommige bouwwerken in de stad herinneren nog aan deze welvarende tijd.
Nizwa, Oman

Marktcultuur in Nizwa

Anno nu staat het leven in Nizwa voor een belangrijk deel in het teken van de dadelteelt en de marktcultuur. De stad wordt omringd door dadelpalmen wat het vanzelfsprekend maakt dat tal van inwoners hier hun inkomen in vinden.

 • De dadels worden verhandeld in de verschillende grote ‘souqs’ van de stad. Deze typische Arabische markten staan vol met gekleurde gewassen en geurige specerijen. Denk aan vanille, safron en gedroogde citroen.
 • Op donderdag en vrijdag wordt in Nizwa de zogenaamde geitenmarkt gehouden. Hier worden geiten gekeurd, verkocht en gekocht. Vrouwen lopen met traditionele snavelmaskers rond. De markt is chaotisch en snel: hij begint namelijk om 8 uur en eindigt al om 10 uur.
Markt van Nizwa

Lokale mannen op de markt van Nizwa.

Souks in Nizwa Souks in Nizwa

Het Fort van Nizwa

Het iconische Fort van Nizwa stamt uit de 17e eeuw en is een van de meest bezochte historische monumenten van Oman. Het fort staat bekend om zijn 40 meter hoge ronde toren. Wanneer je het fort beklimt, heb je een mooi uitzicht over de stad Nizwa, de dadelplantages en het Hadjargebergte.

Fort van Nizwa Nizwa Fort

Het Nizwa Fort.

Irrigatiekanaal Falaj Darisf

De Falaj Daris is een typisch Omaans cultuurobject. Dit op de UNESCO-Werelderfgoedlijst genoteerde irrigatiekanaal is het grootste irrigatiekanaal van Oman. Het 500 jaar oude kanaal voorziet de enorme dadelplantages rondom Nizwa van water. Het irrigatiesysteem vervoert ondergronds, in een betonnen goot van zo’n 40 tot 50 cm dik, het water dat uit de bergen komt. Elk (berg-)dorp in Oman heeft een eigen falaj (irrigatiesysteem).

Overnachten in Nizwa

Nizwa kent een bescheiden reizigerscultuur en heeft een redelijk aanbod aan hotels en guesthouses: alleen al hier op Booking.com heb je zo’n 10 keuzes. Dat varieert van een enkele bekende keten zoals het vrij luxe Golden Tulip hotel met zwembad (vanaf €100 per kamer) tot eenvoudiger guesthouses zoals het Majan Guesthouse (vanaf €55 per kamer).

Omgeving Nizwa

Rondom Nizwa liggen tal van plekken die een bezoek meer dan waard zijn – sommigen bereik alleen met je eigen 4WD. Een prima dagtrip vanuit Nizwa is die naar de hoogste berg van het Hadjargebergte: Jebel Shams, op ongeveer 1,5 uur rijden. Bij Jebel Shams kun je verschillende hikes maken, variërend van 3 tot 12 uur lang.

 • Een andere bijzondere dagtrip (ook te doen per taxi) is die naar het traditionele stadje Al Hamra, waar de mensen leven in van modder gemaakte huizen.
 • Maak onderweg naar Al Hamra een stop in bergdorp Misfat al Abryeen, dat bekendstaat om haar groene terrassen en typische Falaj (Omaanse irrigatiekanalen).
 • Lees hier meer over de highlights van het Hadjargebergte, die je bijna allemaal kunt bezoeken met Nizwa als uitvalsbasis.

Reizen naar Nizwa – Hoe kom je er?

Vanuit Muscat kun je de 2,5 uur durende bus richting Salabah naar Nizwa nemen. Een rit kost ongeveer €19. Met je eigen huurauto ben je zo’n 2 uur onderweg vanuit Muscat. Vanuit Salabah – helemaal in het zuiden van Oman – bereik je Nizwa in 10 uur.

Huurauto’s in Oman vind je o.a. via Sunny Cars. Georganiseerde Oman-reizen die Nizwa aandoen vind je o.a. hier bij Tenzing Travel (op maat), Djoser, Sawadee en Koning Aap (groeps). Sommige aanbieders combineren Oman met de hoofdstad van het buurland: Dubai.

Wat is de beste periode om Nizwa te bezoeken?

Optimaal genieten van Nizwa en het klimaat doe je in september en oktober. In deze twee maanden valt er de minste regen en schommelen de temperaturen tussen de 25 en de 35 graden Celsius. Lees hier meer over de beste reistijd voor Oman.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Nizwa reiservaring

 • Lianne Bosch op 09-05-2019

  “Mis de geitenmarkt niet!”

  Op vrijdag ochtend is er een geitenmarkt in Nizwa. Die mag je zeker niet missen, ook al moet je er vroeg voor je bed uit. Zorg dat je er om 7 uur in de ochtend al bent. Bedoeinen uit de omliggende dorpen komen elke vrijdag naar de soek van Nizwa voor de geitenmarkt. Het is een onvergetelijk spektakel. De bedoeien zijn prachtig traditioneel gekleed. En je hebt hier de mogelijkheid om de bedoeinen vrouwen te zien met hun bijzondere snavelmaskers. Ze gaan zo op in de geitenhandel dat je ze ook nog eens makkelijk in het geheim kunt fotograferen. Een must see in Nizwa!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Nizwa reiservaring en tips!

Ben jij in Nizwa geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief