Wadi Shab (Oman): hiken & zwemmen in turkooizen woestijnoase

Wadi Shab (Oman): hiken & zwemmen in turkooizen woestijnoase

Tussen hoofdstad Muscat en Sur ligt de beroemde Omaanse vallei Wadi Shab. Deze vallei heeft minstens zeven turkooizen plassen met talloze watervallen en terrassen. Het water wordt omringd door bruine rotsen en een overvloed aan bomen en planten.

Door , laatst bijgewerkt op 20 juni 2022
4 minuten lezen

Wat is Wadi Shab? Wat zijn ‘wadi’s’?

Wadi’s zijn scheuren in droge stukken woestijngebied waar sterk stromend water door heen gaat, een typisch fenomeen voor het landschap van Oman. Wadi Shab vormt – samen met de nabijgelegen Wadi Bani Khalid – het mooiste exemplaar. De wateren zijn hier turkoois tot helderblauw, de rotsen hebben wilde vormen en de valleien kennen een groene kleur.

Daarnaast groeien er overal palmbomen en andere struiken, die de wadi’s een tropisch uiterlijk geven. Ook kun je er heerlijk zwemmen in het heldere, schone water. In de lage wateren mag overigens niet gezwommen worden, dit water wordt gebruikt als drinkwater. Wadi Shab ontdek je het beste tijdens een hike of een korte wandeling door de vallei.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Hiken in Wadi Shab

Hikes in de Wadi Shab vallei worden georganiseerd door locals. Zij nemen je mee langs de groene natuur en alle wateren. Een hike door deze vallei begin je met een boottocht. Daarna zul je uitstappen en naar de turkooizen wateren en watervallen wandelen langs rotsen, plantages, dorpjes en een traditioneel irrigatiesysteem.

 • Het is van belang dat je goede schoenen aantrekt: de rotsen kunnen glibberig zijn. Neem genoeg water mee, want hoe hoger je de vallei in gaat, hoe droger de lucht wordt.
 • Bij de ingang van Wadi Shab – welke duidelijk aangegeven wordt op de route van Muscat naar Sur – verwelkomen de locals je met rondleidingen. Deze kosten gemiddeld €5 per persoon.
Wadi Shab, Oman Wadi Shab Wadi Shab, Oman

Grotten Wadi Shab

Wadi Shab is een vallei die bestaat uit rotsen en water. Door de stroming van het water ontstaan er allerlei grottenin de vallei. Tijdens een hike door de vallei bezoek je ook een aantal van deze grotten, waaronder een onderwater gelopen grot. Hoe hoger je gaat in Wadi Shab, hoe dieper het water wordt. De grotten die hoger gelegen zijn, komen daardoor onder water te staan.

Wadi Shab, Oman Wadi Shab, Oman

Wadi Tiwi

Het dichtbij gelegen Wadi Tiwi is een tweede vallei vol blauwe meren, watervallen en met groen bezaaide planten. In Wadi Tiwi kun je, net als in Wadi Shab, hiken. Echter is Wadi Tiwi groter, waardoor je hier meerdaagse hikes kunt maken. Wadi Tiwi ligt meer landinwaarts, waardoor deze vallei iets minder bezocht wordt door Wadi Shab. Hikes door Wadi Tiwi worden vaak gecombineerd met Wadi Bani Khalid.

Wadi Shab, Oman Wadi Shab, Oman

Waar overnachten bij Wadi Shab?

In Wadi Shab zelf zijn geen accommodaties te vinden. In het nabij gelegen Tiwi wel een handjevol, waaronder Tiwi Sunrise. Deze nette, maar eenvoudige herberg ligt op slechts 1 minuut lopen van het strand en beschikt over een restaurant, een buitenzwembad en een gemeenschappelijke lounge. Kamers zijn hier te boeken vanaf €45 per nacht. Naast deze herberg vind je aan de kust ook nog enkele low-budget campings.

Reizen naar Wadi Shab – hoe kom je er?

Wadi Shab ligt aan de geliefde kustroute tussen Muscat en Sur. Je bereikt de ingang naar Wadi Shab dus gemakkelijk per huurauto of per minibus vanuit Sur of vanuit Muscat. Een enkeltje Muscat – Wadi Shab met een minibus kost ongeveer €10 en duurt 1,5 uur.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Wadi Shab reiservaring

 • Pim Seuren op 24-10-2017

  “Natuurspektakel”

  Mijn vriend en ik zijn hier destijds met de auto heengereden vanaf Muscat. De route was al een mooi avontuur en de wadi was super om te bewandelen. Je moet eerst met een bootje een klein stukje water over. Daar betaal je veels te veel voor, maargoed je hebt niet heel veel keus :) Daarna kun je zelfstandig de wadi bewandelen. Dat is prima te doen, ook als je niet super fit bent. Wel een beetje klauteren, dus dat is iets om rekening mee te houden. Zorg dat je er op tijd bent, zodat je genoeg tijd hebt om hem uit te lopen, weer terug te lopen én je volgende hotel te bereiken (dat is ook nog weer een uur of 2 rijden).

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Wadi Shab reiservaring en tips!

Ben jij in Wadi Shab geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief