Wadi Bani Khalid (Oman): zwemmen in een blauwe woestijnoase

Wadi Bani Khalid (Oman): zwemmen in een blauwe woestijnoase

Eén van de mooiste wadi’s van Oman is Wadi Bani Khalid. Het helderblauwe water dat door de scheur van dit droge stuk woestijngebied stroomt steekt schitterend af bij de groene struiken en palmbomen die langs de oevers groeien.

Door , laatst bijgewerkt op 20 juni 2022
4 minuten lezen

Waar staat Wadi Bani Khalid bekend om?

Wadi Bani Khalid ligt ten noorden van de stad El Khalid, in een langzaam oplopende bergrug van het Hadjargebergte. Langs het rivierdal liggen tal van kleurrijke rotsblokken en –formaties vergezeld door groene struiken en grote palmbomen. Langs Wadi Bani Khalid liggen diverse dorpjes met restaurantjes en winkeltjes en plantages. Deze bereik je via een wandelpad dat langs de weg omhoog ligt. Het water dat door de rivierdal stroomt, is afkomstig vanuit een hoger gelegen natuurlijke bron.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Zwemmen in Wadi Bani Khalid

In de natuurlijke baden van Wadi Bani Khalid kun je zwemmen. Ze zijn diep, schoon, helder en worden (voor zover mogelijk) onderhouden door de lokale bevolking.

 • Je bereikt de baden gemakkelijk door de bewegwijzering te volgen. Rondom de baden vind je plekken waar je kunt picknicken.
 • Verwacht in weekenden en tijdens nationale feestdagen geen leeg plekje: de wadi’s zijn dan overvol met zowel de lokale dorpelingen als vakantiegangers in eigen land.
Wadi Bani Khalid Wadi Bani Khalid Wadi Bani Khalid

Hiken bij Wadi Bani Khalid

In Muscat – de hoofdstad van Oman – zijn diverse reisbureaus en –organisaties die dagelijks hiketours door Wadi Bani Khalid organiseren. Deze tours zijn inclusief vervoer naar Wadi Bani Khalid.

 • Tijdens de populairste hike wandel je drie dagen lang met een aantal ezels en locals naar de kustplaats Tiwi.
 • Deze kleine vissersplaats is gelegen tussen twee andere wadi’s: Wadi Shab en Wadi Tiwi. Tijdens je hike verblijf je in guesthouses in de dorpjes die je passeert.
Wadi Bani Khalid, Oman

Grot in Wadi Bani Khalid

Klim met een plaatselijke gids, wanneer je aan de drukte wilt ontsnappen, naar de hoger gelegen grot Moqal Cave. Deze grot bereik je vanuit het picknickgebied via een met stenen bezaaid weggetje.

 • Tijdens de wandeling loop je stukken door het water dus neem waterbestendige schoenen mee. Het kan zijn dat je het niet helemaal kunt vinden. Vraag dan de herders rondom Wadi Bani Khalid de weg.
 • Het laatste deel van de weg naar de grot bestaat uit zichtbare traptreden. De grot is modderig, glad en er vliegen veel vleermuizen rond. Iets dieper in de grot liggen een aantal heldere plassen.
 • Moqal Cave, Wadi Bani Khalid

  De Moqal Cave.

  Wadi Bani Khalid – Hoe kom je er?

  Wadi Bani Khalid ligt vlakbij het stadje Al Kamil langs de Muscat – Sur kustroute. Je bereikt Wadi Bani Khalid zeer makkelijk vanuit zowel Muscat als Sur. Wanneer je een eigen auto hebt (via bijvoorbeeld Sunny Cars), rijd je vanuit Sur richting Muscat, of vanuit Muscat richting Sur, en neem je halverwege de afslag richting Al Kamil. Met het openbaar vervoer kun je een minibus nemen vanuit Muscat of Sur.

  Wat is de beste reistijd voor Wadi Bani Khalid?

  Wadi Bani Khalid bezoek je het best tijdens het droge seizoen in de maanden september, oktober en november. Het water staat laag en de wegen zijn stabiel en niet glibberig. Te veel regen rondom wadi’s kan gevaarlijk worden. Wanneer wadi’s overstromen, gaat dit gepaard met dikke modderklei. Deze vloedgolf van water en klei neemt alles wat hij tegen komt met zich mee.

  Oman reis boeken – onze tips!

  Top-5 Oman reisaanbieders
  1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
   Bekijk aanbiedingen
  2. Tenzing Travel – offerte op maat
   Bekijk aanbiedingen
  3. Sawadee – int. groepsreis
   Bekijk aanbiedingen
  4. Djoser – Oman-Dubai combi!
   Bekijk aanbiedingen
  5. TUI – ook cruises
   Bekijk aanbiedingen

  Opmerkingen? Aanvullingen?

  Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Wadi Bani Khalid reiservaring

 • Lianne Bosch op 09-05-2019

  “Een prachtige oase vlakbij de woestijn”

  Stonden we een uurtje geleden nog midden in de roodbruine zandduinen. Nu staan er dan ineens in de Wadi Bani Khalid. Een oase in de beste zin van het woord. Een prachtig meertje tussen de bergen. Kristalhelder water dat uitnodigt om te zwemmen. Dat mag je er ook, maar respecteer de lokale bevolking, en ga er niet in je bikini zwemmen. Dat staat ook op borden uitgelegd. helaas houdt niet iedereen zich daar aan.
  We zijn rond het meertje gelopen, en verderop zie je hoe het meertje gevoed wordt, door water uit de bergen. Je kunt nog een heel stuk die kloof inzwemmen. In het meertje zelf heb ik gezwommen in mijn tuniek. Het water was heel lekker verkoelend, en er kwamen ook visjes aan je voeten knabbelen. Het is gewoon een heerlijke plek om enkele uren te vertoeven. je komt er helemaal tot rust.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Wadi Bani Khalid reiservaring en tips!

Ben jij in Wadi Bani Khalid geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief