Wahiba Sands woestijn in Oman: alle info, tips & overnachten

Wahiba Sands woestijn in Oman: alle info, tips & overnachten

In het noordoosten van Oman ligt een van de bekendste en mooiste woestijnen ter wereld: Wahiba Sands. Hier kun je een echte duizend-en-één-nacht ervaring opdoen en slapen bij Bedoeïenstammen in woestijnkampen.

Door , laatst bijgewerkt op 20 juni 2022
5 minuten lezen

Waar staat Wahiba Sands bekend om?

Wahiba Sands wordt ook wel ‘Sharqiya Sands’ genoemd; vernoemd naar de gelijknamige provincie As Sharqiya. De woestijn bevindt zich in het noordoosten van Oman en is van noord naar zuid zo’n 180 kilometer lang en 80 kilometer breed. Het uitgestrekte zandlandschap zit vol schitterende rode en gele kleurschakeringen en zandduinen tot wel 200 meter hoog. Dé plek dus voor een echte woestijnervaring in het Midden-Oosten! Toegangspoort tot de Wahiba Sands is het woestijnstadje Al Mintirib (gemeente Bidiya), waar veel kampementen hun gasten oppikken en/of tours beginnen.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

De bedoeïnenstammen in Wahiba Sands

Wahiba Sands is een grotendeels leeg en verlaten woestijngebied zonder bebouwing of dorpjes. Wel vind je er nog meerdere Bedoeïenstammen, die nog op grotendeels traditionele wijze in kampen leven middenin de woestijn. Als reiziger kun je deze lokale bevolking ontmoeten. De Bedoeïenstammen hebben een hele andere manier van leven dan de stadse Omaanse locals. Niet persé in alles ouderwetser, trouwens. Dat blijkt vooral uit de verhouding die er is tussen mannen en vrouwen.

 • Wanneer je door de woestijn rijdt, is de kans groot dat je de bedoeïenenvrouwen tegenkomt. Deze – in authentiek kledij gehulde – vrouwen zijn, in vergelijking met de rest van de vrouwen in Oman, behoorlijk vrij in hun doen en laten. Ze rijden in een auto en ‘mogen’ alleen op pad.
 • Daarnaast zie je in de dorpjes van Wahiba Sands geregeld vrouwen langs de weg zitten die prachtige handgemaakte kunstwerken verkopen. Wanneer je een tour boekt door Wahiba Sands, bezoek je standaard een aantal Bedoeïenkampen. Als je een meerdaagse tour boekt, slaap je vaak bij één van deze Bedoeïenstammen.
Wahiba Sands Wahiba Sands, Oman Wahiba Sands, Oman Wahiba Sands, Oman

Wat te doen in Wahiba Sands?

De voornaamste reden om naar Wahiba Sands te gaan is om te zien hoe er in de woestijn wordt geleefd en er de nacht door te brengen onder een heldere sterrenhemel. De thrillseeker kan er echter ook met een quad of jeep door de duinen scheuren! Of je kunt de woestijn op de rug van een kameel ontdekken. Er bestaan verschillende soorten tours, waaronder dagtrips, nachtsafari’s en meerdaagse tours.

 • Het is toegestaan de woestijn met je eigen huurauto (4×4 noodzakelijk!) te doorkruisen. Wees echter gewaarschuwd: rijden in woestijnzand is een vak apart. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het enorm warm kan worden in de woestijn en dat er geen officiële wegen benzinestations en zijn.
 • Er wordt daarom aangeraden een gids en/of chauffeur mee te nemen, zodat deze jou kan adviseren en helpen tijdens bijvoorbeeld zandstormen of autopech. De avonturier die het aandurft zelf op pad te gaan, kan overnachten in een tentje (mits je die hebt).
 • Er zijn geen aangewezen kampeerplekken, dus je kunt je tent opzetten waar je maar wilt. Het is alleen van belang dat je niet te dicht bij een dorp of bedoeïenenkamp gaat staan.
Wahiba Sands, Oman Wahiba Sands dorpje

Overnachten in Wahiba Sands

In Wahiba Sands bevinden zich meerdere kampen waar je kunt overnachten, variërend van luxe kampen met complete bungalows tot wat eenvoudiger tenten. Reken op minimaal 50 euro p.p. (incl. ontbijt) als je in zo’n tentenkamp wilt slapen. Enkele geliefde kampementen zijn:

De meeste camps liggen 20 tot 40 km verwijderd van Al Mintirib, het kleine stadje dat de toegangspoort vormt tot deze woestijn. In en rond Al Mintirib zelf vind je wat goedkopere accommodaties, zoals het Al Areen Hotel en het Oriental Nights Rest House.

Reizen naar Wahiba Sands – Hoe kom je er?

Wahiba Sands ligt in het noordoosten van Oman, grofweg ten zuidwesten van Sur. De snelste weg vanuit Muscat is eerst de 15 richting Nizwa en vervolgens de afslag naar de 23 richting Ibra en (uiteindelijk) Sur. Dit is dus niet dezelfde weg als de kustroute tussen Muscat Sur (dat is weg 17), maar de binnenlandse route.

Vanuit Muscat naar Bidiya – vanwaar je landinwaarts het laatste stukje naar woestijndorp Al Mintirib rijdt – is het zo’n 2,5 uur rijden. Er rijden via deze route ook bussen tussen Muscat en Sur (ca. €7,50): het laatste stuk van de grote weg (23) naar Al Mintirib kun je dan per taxi doen.

Georganiseerde Oman-reizen die Wahiba Sands aandoen vind je onder meer bij Tenzing Travel (op maat), 333 Travel (individuele rondreizen), Djoser, Sawadee en Koning Aap (groeps).

Beste reistijd Wahiba Sands

De beste tijd om naar Wahiba Sands te gaan, is in de koelere wintermaanden tussen november en maart. In deze tijd schommelt de temperatuur tussen de 25 en de 35 graden Celsius en regent het maximaal 30 mm per maand. Lees hier meer over de beste reistijd voor Oman.

Oman reis boeken – onze tips!

Top-5 Oman reisaanbieders
 1. 333 Travel – fly-drives & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – offerte op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – int. groepsreis
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – Oman-Dubai combi!
  Bekijk aanbiedingen
 5. TUI – ook cruises
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Wahiba Sands reiservaring en tips!

Ben jij in Wahiba Sands geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief