De Isaan is de armste regio van Thailand. Het ligt in het noordoosten, grenzend aan Laos en Cambodja. Je vindt hier geen restaurants met neonverlichting. Het is nog authentiek en traditioneel. In de Isaan lijkt de tijd stil te hebben gestaan.

Isaan bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

De Isaan is de armste regio van Thailand. Het ligt in het noordoosten, grenzend aan Laos en Cambodja. Je vindt hier geen restaurants met neonverlichting. Het is nog authentiek en traditioneel. In de Isaan lijkt de tijd stil te hebben gestaan.

Isaan bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

De Isaan – Ongebaande paden in Thailand

De Isaan, of I-san, is het meest ongerepte stukje Thailand. Relatief gezien komen hier weinig toeristen en is het er nog authentiek en puur. De Thai stappen niet op je af vanwege je geld. Ze stappen op je af, omdat ze je als een bezienswaardigheid zien. In de prachtige groene natuur vind je oerwouden en nationale parken waar de wandelpaden bestaan uit grind en modder. Het is totaal niet ingesteld op toerisme. De verkeersborden zijn in het Thais, net als de menukaarten. Er wordt vrijwel geen Engels gesproken. Ook zijn er niet overal pinautomaten, dus zorg ervoor dat je met genoeg cash de trein, bus of het vliegtuig instapt vanuit Bangkok, Chiang Mai, Ayutthaya, Laos of Cambodja.

Vliegtickets Thailand

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Thailand
V.a. 423

Overnachten in de Isaan

Vergelijk alle hotels in de Isaan
Bekijk hotels

Chiang Khan

Chiang Khan

De Mekong rivier bij Chiang Khan.

Chiang Khan is het meest toeristische plaatsje van de regio Isaan. Toch kom je er bijna geen westerlingen tegen. Vroeger was Chiang Khan een backpackersdorpje, maar tegenwoordig komen hier voornamelijk Thaise toeristen langs. Chiang Khan is gelegen aan de Mekong rivier en vormt de natuurlijke grens tussen Thailand en Laos. Mensen wonen hier in houten huisjes en er is een dagelijkse nachtmarkt, er zijn traditionele restaurantjes en gezellige barretjes waar altijd live muziek is. Je kunt er mooie vaartochten maken en het is aan te raden een monnikenceremonie bij te wonen. Hiervoor moet je rond zes uur ’s ochtends klaarstaan. Monniken wandelen dan vanuit hun tempel in een lange rij door het dorp waar bewoners en bezoekers hen voedsel en bloemen geven. Er zijn een aantal verblijfsmogelijkheden. Enkele tips oplopend in prijs: JJ at Chiangkhan, Norn Nab Dao RimPhu Resort en Remember Loei Love.

Udon Thani

Udon Thani

Zee van roze lotus bloemen bij het Nong Han Kumphawapi Lake, in de buurt van Udon Thani.

Udon Thani is een industrieel en commercieel centrum in de Isaan en wordt daarom ook wel beschouwd als hoofdstad van deze regio. Tijdens de Vietnam-oorlog veranderde Udon Thani van een slaperige provinciehoofdstad in een bloeiend centrum door de aanwezigheid van de grootste Amerikaanse luchtmachtbasis in de buurt. In 1976 verlieten de Amerikanen Udon Thani, maar de stad heeft zijn bedrijvigheid weten te behouden en heeft tegenwoordig één van de grootste expat bevolkingen in Thailand. De stad zelf heeft niet veel must-see bezienswaardigheden, maar door de aanwezigheid van een luchthaven is het een belangrijke hub en goede uitvalsbasis voor interessante plekken in de omgeving. In de stad zelf zijn diverse Westerse bars, nachtclubs, restaurants en hotels te vinden. Enkele hoteltips: Kavin Buri Green Hotel, Pannarai Hotel en Paradise Hotel Udonthani.

Huay Krating bergmeer

Huay Krating

Huay Krating Mountain Lake is een prachtig meer dat omgeven wordt door groene heuvels in de omgeving van Chiang Khan. Dit meer is hét recreatiegebied voor de Thai. Ze komen hier op hun vrije dagen in groten getale naartoe met hun gezin om te lunchen, relaxen en zwemmen in het heldere water.

Nakhon Ratchasima

Prasat Phimai, Nakhon Ratchasima

Prasat Phimai.

Nakhon Ratchasima wordt ook wel Khorat genoemd en is de tweede grootste stad van Thailand. De stad wordt de poort naar de Isaan genoemd en is een goede uitvalbasis voor het bezoeken van de Khmer ruïnes van Prasat Phimai en Prasat Phanom Rung en het Khao Yai National Park. In de omgeving rondom Nakhon Ratchasima speelt nijverheid en handwerk nog een grote rol. In het dorpje Pak Thong Chai wordt bijvoorbeeld de beste zijde van Thailand gemaakt. Rondom Nakhon Ratchasima vind je ook verschillende paraplufabrieken, waar vrolijk gekleurde paraplu’s met de hand worden beschilderd. In Nakhon Rachisima heb je accommodaties in verschillende prijsklassen. Enkele tips oplopend in prijs: Koratburi Green Hotel, Som-O House Hotel en Romyen Garden Place.

Wang Saphung

Isaan, Thailand

Wang Saphung is een dorpje in het midden van de provincie Loei. Het dorpje ligt tussen de groene rijstvelden en rubberplantages. In Wang Saphung ontdek je het echte traditionele leven van de Thai. Er komen hier vrijwel geen toeristen. Voor de toeristen die Wang Saphung wel bezoeken, is er een fietstrip mogelijk. Tijdens deze tour fiets je door de smalle straatjes van het dorp, word je uitgenodigd bij de inwoners van Wang Saphung om een kijkje te nemen in hun boerderij, rijd je tussen de groene landschappen van de omgeving door en sluit je de dag af met een typische Thaise barbecue bij een lokale boer. Je kunt er eventueel nog voor kiezen om te logeren in een tent bij de boer. De fietstochten kun je ter plekke, in Wang Saphung, boeken bij het reisbureau. Er is een aantal goedkope guesthouses in (de buurt) van Wang Saphung zoals The Cozy Hotel, Suan Lam Yai Resort en The Stay Guest House.

Khao Yai National Park

Khao Yai National Park

De Haew Suwat waterval in het Khao Yai National Park, bekend uit de film The Beach met Leonardo DiCaprio.

Ga je vanuit Bangkok richting de Isaan, dan is een leuke stop onderweg het Khao Yai National Park, Thailands eerste nationale park. Khao Yai National Park heeft een oppervlakte van 2000 hectare en is één van de grootste moessonwouden van Azië. In dit oerwoud leven veel bijzondere en grote dieren, zoals olifanten, tijgers, gibbons en honderden soorten vogels. Daarnaast vind je hier ook orchideeën in het wild. Je kunt er ideaal een trekking maken onder begeleiding van een professionele wildlife-spotter. Hij leidt je via ongebaande paden langs watervallen en indrukwekkende flora en fauna. Deze dagtrip boek je in het dichtbijgelegen dorpje Pak Chong. Hier zijn diverse lowbudget accommodaties en iets luxere zoals Watermill Resort en het Triple P Home resort. Je kunt het park deels ook op eigen houtje ontdekken. Vanuit het hoofdkwartier van Khao Yai National Park vind je verschillende trails welke genummerd zijn en waarvan de route in het park op stenen wordt aangegeven. De populairste wandelroutes zijn Trail 5 naar Nong Pak Chee Observation Tower (4,5 kilometer; 2,30 uur) en Trail 1 naar Haew Suwas Falls (8,3 kilometer; 3 tot 4 uur). Trail 1 is bekend van de film The Beach (1999) met Leonardo DiCaprio. Je kunt het park ook bezoeken per trein vanuit Bangkok. Dit reisje duurt ongeveer 4 uur.

Olifanten in het Khao Yai National Park

Olifanten in het Khao Yai National Park.

Ruïnes in de Isaan

Door de ligging tussen Laos en Cambodja vind je in de Isaan veel oude Khmer-ruïnes. Op nog geen 200 kilometer ten noorden van Bangkok ligt bij de studentenstad Khon Kaen de tempel Phrasat Phanom Wan. Deze ruïnetempel stamt uit de 11e eeuw en wordt nog steeds door de Thaise bevolking als heilige plek gezien. Op ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Nakhon Ratchasima ligt de 12-eeuwse tempel Phrasat Hin Phimai die vroeger direct verbonden was met het Cambodjaanse Ankor Wat. Deze tempel ligt aan de rivier de Mun welke uitmondt in de Mekong rivier. Vlakbij de tempel vind je de grootste en heiligste boom van Thailand: Bo Tree.

Prasat Phanom Wan, Isaan

Prasat Phanom Wan.

Buriram

Een andere grote stad in de Isaan is Buriram. Niet alleen komt hier één van de grootste Thaise voetbalclubs vandaan (Buriram United FC), maar tevens zijn er een aantal Khmer-heiligdommen te vinden omdat de stad ooit deel uit maakte van het Angkor-koninkrijk. De mooiste van deze tempels is Prasat Hin Phanom Rung, het meest spectaculaire Khmer monument in Thailand. Deze werd gebouwd op de kam van een uitgedoofde vulkaan in het begin van de Angkor Wat periode, begin 12e eeuw en is recent gerestaureerd. Kijk voor hotels in Buriram hier op Booking.com.

Prasat Hin Phanom Rung, Buriram

Prasat Hin Phanom Rung in de buurt van Buriram.

Nong Khai

Nong Khai is een slaperig stadje aan de oevers van de Mekong rivier en is vanwege zijn ligging een belangrijke springplank naar Laos. Door de aanwezigheid van de eerste ‘Thai-Lao Friendship Bridge’ is het de drukste grensovergang naar Laos en een populaire plek voor het maken van een ‘visa run’. Maar voordat je de grens oversteekt, is een bezoek aan Wat Khaek een aanrader. Wat Khaek is een openluchtpark waar je zeer grote hindoeïstische en boeddhistische beelden vindt tot wel 25 meter hoog. Het park is ook wel bekend onder de naam Sala Keoku en is gebouwd door Luang Poo Bunleua Sulilat en weerspiegelt zijn persoonlijke visie en die van zijn volgelingen. De bouw van het park begon in 1978, nadat Luang Poo door communisten in Laos het land werd uitgezet. Over de grens, aan de andere kant van de Mekong rivier, vind je zijn eerste beeldentuin waar hij zijn werk begon, genaamd Wat Xieng Khuan, of ‘Buddha Park’.

Wat Khaek, Nong Khai

Gigantische beelden in Wat Khaek, bij Nong Khai.

Reizen naar de Isaan – hoe kom je er?

Isaan is een goed bereikbare regio. Vanuit Bangkok en Ayutthaya reis je het makkelijkst per trein of bus naar Nakhon Ratchasima (Khorat). Dagelijks gaan er om de 20 minuten bussen vanuit Bangkok naar deze stad. Deze reis duurt maximaal 5 uur. Treinen vertrekken tien keer per dag en duren maximaal zeven uur. Vanuit Ayutthaya ben je met de trein in 3 uur in Nakhon Ratchasima. Isaan is ook bereikbaar vanuit Laos en Cambodja. De grensovergang naar Laos is bij Chong Mek en bij Mukdahan. Chong Mek bereik je per bus vanuit Phibun. Mukdahan bereik je per bus vanuit Nakhon Phanom. Je kunt de grens van Thailand naar Laos ook oversteken via de First Friendship Bridge. Deze vind je in Nong Khai. De grensovergang naar Cambodja is bij Chong Chom-O’Smach. Deze grensovergang bereik je per bus vanuit Prasat.

Georganiseerde rondreizen Thailand inclusief Isaan vind je o.a. bij 333 Travel, Tenzing Travel en Djoser.

Top 3 Thailand specialisten

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen heeft een zeer uitgebreid aanbod van zowel privé- of groepsreizen en strandvakanties naar Thailand tegen scherpe prijzen.
Bezoek website

Thailand Travel
Thailand Travel

Thailand Travel is dé Thailand Specialist en biedt op maat gemaakte reizen die exclusief en uniek zijn voor iedere vakantieganger.De mooiste reis voor de beste prijs!
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je “Local Hero” Henk maakt jouw reis uniek met zijn insider tips. Gelijk persoonlijk contact en alles lokaal geregeld.
Bezoek website

Beste reistijd Isaan

Het klimaat van Isaan is erg aangenaam. Het hele jaar door is hier een goede temperatuur. Toch geldt, net als in de rest van Thailand, dat de beste reistijd om naar Isaan te gaan tijdens het droge seizoen is. De luchtvochtigheid is laag, de zon schijnt vaak en er valt weinig regen. Deze periode is van november t/m februari.

Thailand rondreis aanbiedingen

Deel jouw Isaan reiservaring en tips!

Ben jij in Isaan geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Thailand specialisten

FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen heeft een zeer uitgebreid aanbod van zowel privé- of groepsreizen en strandvakanties naar Thailand tegen scherpe prijzen.
Bezoek website


Thailand Travel

Thailand Travel

Thailand Travel is dé Thailand Specialist en biedt op maat gemaakte reizen die exclusief en uniek zijn voor iedere vakantieganger.De mooiste reis voor de beste prijs!
Bezoek website


Local Hero Travel

Local Hero Travel

Je “Local Hero” Henk maakt jouw reis uniek met zijn insider tips. Gelijk persoonlijk contact en alles lokaal geregeld.
Bezoek website

Meer Thailand reisorganisaties

Djoser
Djoser

Groepsreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Ook familiereizen!
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Scherp geprijsd.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Riksja Thailand
Riksja Thailand

Zelf samenstellen.
Bezoek website

TUI
TUI

Rondreizen & zonvakanties.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Individueel & op maat.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

On a budget.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Thailand

Alle bezienswaardigheden in Thailand

Vliegtickets naar Thailand


Hotels in Thailand zoeken

Hotels in Thailand zoeken

Boek je rondreis naar Thailand

FOX Verre Reizen
1. FOX Verre Reizen

Privé- en groepsreizen.
Bezoek website

Thailand Travel
2. Thailand Travel

Exclusieve en unieke maatwerkreizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
3. Local Hero Travel

Voordelig boeken bij een lokaal reisburo.
Bezoek websiteBekijk 735 Thailand rondreizen
Vanaf €350 incl. vliegticket

Vliegtickets Thailand

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Thailand
V.a. 423

Volg ons op Facebook

Volg ons op Pinterest