Kanchanaburi (Thailand): Bezienswaardigheden, tips, ervaringen

Kanchanaburi (Thailand): Bezienswaardigheden, tips, ervaringen

De wereldbekende brug over de rivier Kwai, het ruige natuurlandschap en de vele avontuurlijke activiteiten maken Kanchanaburi in Thailand een geliefde bestemming onder cultuur- en natuurliefhebbers.

Door , laatst bijgewerkt op 18 april 2022
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bridge On the River Kwai
 2. Erawan National Park
 3. Hellfire Pass Memorial
 4. Activiteiten in Kanchanaburi
 5. Overnachten in Kanchanaburi
 6. Reizen naar Kanchanaburi
 7. Beste reistijd Kanchanaburi
 8. Reiservaringen en tips

Waar staat Kanchanaburi om bekend?

De stad Kanchanaburi is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Deze ligt op 130 km ten westen van Bangkok en grenst aan Myanmar (Birma). Veel reizigers bezoeken deze provincie om tochten in de natuur te maken en de beroemde ‘Bridge over River Kwai’ te bezoeken.

Wat is er te doen in Kanchanaburi?

De stad Kanchanaburi is rustig met een gevarieerde omgeving. Er zijn maar liefst drie nationale parken te bezichtigen waar je kunt wandelen, raften, vissen en kamperen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in en rond Kanchanaburi.

Thailand reis boeken – onze tips!

Top-5 Thailand reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

The Bridge On the River Kwai

Het verhaal achter de bouw van de spoorbrug over de rivier Kwai is erg indrukwekkend. De Japanners legden tijdens de Tweede Wereldoorlog een spoorlijn dwars door de jungle aan en gebruikte daarvoor gevangen genomen soldaten. Bij de bouw van deze spoorlijn (later de ‘dodenspoorlijn’ genoemd) gingen meer dan 100.000 levens verloren, vooral bij de brug vielen veel doden.

Het verhaal is bekend geworden door het boek en de met zeven Oscars bekroonde film ‘The Bridge On the River Kwai’. De brug is vanuit Kanchanaburi makkelijk te bereiken, bijvoorbeeld met de fiets. Je kunt ook een treinrit over de spoorlijn en over de brug maken vanaf het Krasae treinstation.

De brug over de River Kwai

De brug over de River Kwai. Foto door Alfons Taekema.

Erawan National Park

In de ongerepte, ruige natuur van het Erawan National Park ligt de schitterende Erawan waterval met wel zeven verdiepingen. Hoe verder je naar boven klimt, hoe moeilijker het wordt. De tweede, derde en vierde verdieping zijn het mooist: hier kun je tevens geweldig zwemmen. De entree voor het Erawan National Park bedraagt 300 Bath en ligt op ongeveer 70 kilometer (1,5 uur rijden) van het centrum van Kanchanaburi stad.

Erawan National Park

Een van de watervallen in het Erawan National Park.

Hellfire Pass Memorial

Een van de meest beruchte passages van de ‘Death Railway’ is de Hellfire Pass, een 1200 meter lange passage door een berg. De Japanners zetten hiervoor tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 250.000 Aziatische dwangarbeiders en meer dan 60.000 krijgsgevangenen uit Australië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland in, die – onder erbarmelijke omstandigheden – het spoor door de berg moesten aanleggen.

 • Voor alle geallieerde krijgsgevangenen en Aziatische arbeiders die hierbij omkwamen is het Hellfire Pass Memorial opgedragen.
 • Hier kun je langs een 4 kilometer lang wandelpad een voorstelling krijgen van de armzalige situatie waarin de krijgsgevangenen zich bevonden.
 • Ook is er een klein memorial museum dat je kunt bezoeken. De Hellfire Pass Memorial ligt op zo’n 1,5 uur rijden van Kanchanaburi. Meer over de Hellfire Pass Memorial.
Hellfire Pass Memorial

Eerbetoon in het Hellfire Pass Memorial. Foto door Alfons Taekema.

Oorlogsbegraafplaatsen

Tegenover het treinstation in het noorden van Kanchanaburi en langs de rivier Kwai Noi bevinden zich oorlogsbegraafplaatsen van geallieerden die omkwamen tijdens de aanleg van de ‘Death Railway’. Meer dan de helft van de krijgsgevangenen die hier liggen begraven zijn Brits, de rest voornamelijk Australisch en Nederlands.

 • Het ‘Kanchanaburi Allied War Cemetery’ bij het station wordt perfect onderhouden en hier liggen 6.982 geallieerde krijgsgevangenen begraven.
 • Het ‘Chung Kai Allied War Cemetry’ ligt iets verder weg, maar is te bereiken tijdens een mooie wandeling.
Oorlogsbegraafplaats, Kanchanaburi

Het goed onderhouden Kachanaburi Allied War Cemetry. Foto door Alfons Taekema.

Sai Yok National Park

Het bergachtige Sai Yok National Park heeft een totale oppervlakte van 500 vierkante kilometer. Het ligt zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Kanchanaburi en je vindt hier talloze grotten met watervallen, kalkstenen bergen en een aantal zeer zeldzame dieren, waaronder de Kitti’s Hog-nosed Bat, ’s werelds kleinste zoogdier. Verder wordt het park bewoond door eekhoorns, gibbons, olifanten, herten en talrijke vogelsoorten.

Kalksteengebergte in het Sai Yok National Park

Kalksteengebergte in het Sai Yok National Park. Foto door Alfons Taekema.

Taweechai Elephant Camp

Op ongeveer een uur rijden vanaf het centrum ligt dit olifantenkamp waar zo’n 40 olifanten onderdak krijgen. Je betaalt 500-750 Baht entree. Je kunt ervoor kiezen om olifanten te voeren, te wassen en/of er een ritje op te maken door het park. Dit laatste raden we echter af, omdat olifanten er niet op gebouwd zijn om mensen te vervoeren.

Krasae grot

Deze grot ligt aan de Dodenspoorlijn en werd tijdens de aanleg gebruikt als veldhospitaal, schuilruimte en kerk. Er is later een gouden Boeddha ingezet, omdat de omwonenden geloofden dat deze rust gaf aan de zielen van de gestorven krijgsgevangenen. Vanaf het treinstation Tham Krasae volg je het spoor tot aan de grot.

LEES OOK: Mooiste plekken Thailand: de ultieme 11 hoogtepunten

Wat Than Suea

Op slechts een half uurtje rijden vanaf het centrum liggen enkele tempels waaronder Wat Tham Khao Noi en Wat Tham Suea. De tempels staan op een plateau van waaraf je een mooi uitzicht hebt op de vallei waar Kanchanaburi in ligt.

Activiteiten in Kanchanaburi

Het ruige landschap in de omgeving van Kanchanaburi is ideaal voor outdoor activiteiten. Stilzitten is er niet bij: ga lekker op pad en maak een trekking of een boottocht over de rivier Kwai. Je kunt een kajak huren vanuit het centrum van Kanchanaburi en de rivier af varen. Geheel op eigen tempo, om alles goed te bekijken en van het landschap te genieten. Geen kajak liefhebber? Dan kun je ook voor een long-tail boottocht kiezen.

River Kwai

Maak een boottocht op de River Kwai, of een treinrit over de ‘Death Railway’.

Wil je een trekking door de jungle maken? Dan kan dat voor één of meerdere dagen. De luxe zul je even achter je moeten laten, maar dan krijg je er wel indrukwekkende natuur voor in de plaats. Denk aan een ervaren gids, eenvoudige maaltijden en slapen bij een lokale bergstam die je onderweg tegenkomt.

Van dat wandelen krijg je natuurlijk wel trek. En wat is er nou leuker dan je eigen eten bereiden in de vorm van een kookcursus? Er zijn verschillende kookcursussen waarbij je de gerechten proeft, bereidt en de culinaire geheimen van de Thaise keuken leert kennen.

In Kanchanaburi zelf vind je een leuke avondmarkt die dagelijks wordt gehouden, behalve op woensdag. Op deze JJ markt of Jatujak markt vind je eten, planten, kleding en nog veel meer. Op dagen dat het hard regent, kan de markt gesloten zijn.

LEES OOK: 3 Weken Thailand: de mooiste reisroutes

Overnachten in Kanchanaburi

Overnachten in Kanchanaburi is het leukst in één van de vele simpele guesthouses of (houten) bungalows direct aan de rivier. Veel kost het je niet, denk aan €25 voor een prima eigen bungalowtje met terras of balkon aan de rivier. Aanrader: overnacht op een drijvend hotel (floatel) met eenvoudige huisjes op de Kwai rivier. ’s Avonds is er geen elektriciteit, maar wordt alles sfeervol verlicht met honderden olielampen. Enkele ‘floatels’ in Kanchanaburi die de moeite waard zijn:

Overnachten in Kanchanaburi

Overnacht in Kanchanaburi in een drijvend huisje op de rivier!

Reizen naar Kanchanaburi – hoe kom je er?

Vanuit Bangkok gaan er treinen en bussen, er zijn dagelijks meerdere mogelijkheden. Vanuit historisch oogpunt is het het leukste om te trein te pakken, de reis duurt ongeveer drie uur. Kom je vanaf het zuiden dan kun je vanuit Hua Hin en Ratchaburi reizen. Kom je uit het noorden? Dan kun je vanuit Ayutthaya via Suphanburi reizen.

Beste reistijd Kanchanaburi

De omgeving van Kanchanaburi kun je het beste bezoeken tussen november en februari. Het is er dan niet zo heet als in de zomermaanden. De minste regen valt in de de maanden december t/m april.

Thailand reis boeken – onze tips!

Top-5 Thailand reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

27 Kanchanaburi reiservaringen en tips

 • Sylvia Bouwknegt op 10-05-2019

  “Bridge over the river Kwai”

  Tijdens een backpack vakantie ook Kanchanaburi bezocht om de 'Bridge over the river Kwai' te zien. In de plaats een scooter gehuurd om de plaats te bezoeken en ook de omgeving te verkennen. In de plaats zelf zit ook een klein museum over het ontstaan van de brug. Maar dit is wel beetje vergane glorie.

 • Kelly van Kollenburg op 24-04-2019

  “Historisch stad”

  Veel histoie en natuurschoon in de omgeving. Kanchanaburi ligt aan de thai-burma spoorlijn die tijdens de japanse overheersing door gevangene (ook nederlanders) gebouwd is. Het hoogtepunt van deze lijn is de hellfire pas. Ook de brigde over the river kwai is het bezoek waard.

 • debbie op 14-04-2019

  “River Kwai Jungle Rafts”

  Vanuit Bangkok zijn wij naar Kanchanaburi gegaan met een excursie. Dit kun je ook prima zelf reizen. Wij hebben een de Brug over de River Kwai gezien en de dodenspoorlijn. Daarna hebben we geslapen op de meest bijzondere plek van Thailand: River Kwai Jungle Rafts. Dit zijn drijvende huisjes op de river kwai waar geen electriciteit aanwezig is maar olielampen gebruikt worden voor verlichting. Er wordt een lekkere maaltijd voor je gekookt en er is een geweldige Thaise massagesalon. Je huisje bestaat uit een bed, douche, toilet en een grote vlonder aan het water met een hangmat. In het primitieve dorpje achter de jungle rafts leven de locals. Wij hebben een korte tour door het dorpje gedaan en hier mochten we ook olifanten voeren. Een douche nemen hier is erg koud maar als je dan een olifant in de rivier naast je ziet badderen, maakt dat een hoop goed! Echt een prachtige ervaring. Deze accommodatie moet je echt boeken!

 • Lieke van der Heiden op 30-11-2017

  “Erg toeristisch, mooie watervallen, griezelige visjes”

  Kanchanaburi vond ik minder leuk dan ik verwacht had. Het plaatsje en de brug waren heel toeristisch en naar mijn idee niet heel bijzonder. De watervallen in de buurt waren mooi, maar ook erg druk. Je kan er zwemmen, maar je moet wel weten dat de poeltjes vol zotten met knabbelvisjes. Ook best grote vissen die op je af komen. Als je daar geen probleem mee hebt kun je er heerlijk zwemmen.

 • Elle op 27-11-2017

  “Lekker relaxen bij het water”

  Kanchanaburi is een leuke stadje, waar je heerlijk kan genieten aan de river. Highlights om te gaan bekijken zijn de brug de river kwai, de floating market en het Erawan national park. Dit park bestaat uit prachtige watervallen van 7 stappen en je kunt zwemmen tussen de visjes. Het is een indrukwekkende natuur, die je goed per fiets kan bezoeken.

 • Lydia op 14-11-2017

  “Perfecte uitvalsbasis voor Erawan National Park”

  Kanchanaburi ligt op een paar uur in de trein van Bangkok. De treinreis op zich is al een hele ervaring, je rijdt dwars door een markt en langs bouwvallige hutjes van de lokale bewoners, maar hebt ook een prachtig uitzicht in de natuur.
  Breng een bezoek aan de River Kwai Bridge en het oorlogsmuseum met indrukwekkende geschiedenis.
  De belangrijkste reden om naar Kanchanaburi te gaan: breng vanaf daar een bezoek aan het Erawan Nationaal Park. 7 verdiepingen door het bos, langs watervallen omhoog klimmen. Hoe hoger je komt, hoe moeilijker begaanbaar het pad wordt. Naar verdieping 7 klim je op rotsblokken. Je ben een tijdje onderweg, maar de prachtige natuur is het meer dan waard!

 • Dick op 14-11-2017

  “Floating market bij Kanchanaburi in de buurt”

  In 2010 naar de floating market in Kanchanaburi geweest. Erg leuk om eens mee te maken, het beste kan je zorgen dat je vroeg bent, dan zijn er nog niet zoveel toeristen. Je kunt er naast etenswaren ook veel bloemen en souvenirs kopen. Verder zagen we ook een aantal van die slangenattracties dat je tegen betaling een foto kan maken met zo’n slang om je nek.

 • op 13-11-2017

  “Magische treinrit”

  Kanchanaburi, maar een paar uur van Bangkok af. Grote geschiedenis heeft zich hier afgespeeld. Dit is te zien aan de grote begraafplaats, maar ook aan de mooie musea die hier zijn. Een must in Kanchanaburi is verder de treinrit, maar dat spreekt voor zich. Het is ook leuk om een boottocht te maken. Dit is vooral lekker omdat het koel op de boot is, verder is dit niet zo heel spannend.

 • sammy tempels op 10-11-2017

  “meer dan alleen de brug!”

  Wie Kanchanaburi zegt denk meteen aan de Brug over de rivier de Kwai. Debrug dankt zijn naam en faam aan de film uit 1957 maar ook aan een niet zo bijster leuk verleden. De houten brug van toen is ondertussen vervangen door een ijzeren brug. Vanaf hun deelname in december 1941 aan de Tweede wereldoorlog veroverden Japanse strijdkrachten het grootste deel van Zuid-oost Azie. Op zoek naar een kortere en veiligere route tussen Birma en Thailand besloten de Japanners in 1942 krijgsgevangenen en burgers te gebruiken om de spoorlijn aan te leggen tussen Thanbyuzayat in het westen en Bang Pong in het oosten. Twee ploegen, een gestationeerd in Thailand, de andere in Birma, werkten vanaf deze eindpunten van de beide spoorlijnen naar elkaar toe en ontmoeten elkaar in oktober 1943 in Konkuita. Door de barre werk- en leefomstandigheden en door uitputting heeft de aanleg van deze spoorweg het leven gekost aan 15000 krijgsgevangenen en 100000 burgers! De Brug is de belangrijkste bezienswaardigheid waarvoor de meeste mensen naar Kanchanaburi komen. Er rijdt nog steeds een trein door de dorpen tussen Kanchanaburi en Nam Tok. Wanneer je met de trein reist is het ongelooflijk om te bedenken dat mannen de rotsen en bebossing met pikhouwelen en schoppen begaanbaar hebben moeten maken. Voor mij was niet alleen de brug een reden om naar Kanchanaburi te trekken, ook het Erawan Nationaal Park is de moeite met zijn geweldige natuur, rivieren en watervallen. De Erawan waterval is super. De waterval bestaat uit 7 terassen met helblauw water(afhankelijk van het weer) waar je kunt opklimmen vn de ene waterval naar de andere. Op het einde kom je aan de grote waterval waar je achter kan. Het laatste meer zit vol visjes waar je tussen zwemt. Rondom je zie je de jungle en met een beetje geluk kan je hier apen zien. Super!

 • op 06-11-2017

  “Historisch en indrukwekkende plaats ”

  Een mooie plaats met veel historie, hier hebben we over de bridge over the River Kwai gelopen en zijn we met de bekende trein gaan reizen. Hier hebben we ook Elephantsworld bezocht en een dag met olifanten doorgebracht. Ook hebben we nog oorlogsgraven bezocht, waar vele Nederlanders liggen.. erg indrukwekkend.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Kanchanaburi reiservaring en tips!

Ben jij in Kanchanaburi geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief