My Son tempels in Vietnam: tips, bezienswaardigheden, ervaringen

My Son tempels in Vietnam: tips, bezienswaardigheden, ervaringen

My Son is een eeuwenoud tempelcomplex in de provincie Quang Nam in Vietnam, een stuk ten zuiden van Da Nang en Hoi An. In 1999 werd het hindoeïstische heiligdom van de Cham opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Door , laatst bijgewerkt op 22 februari 2023
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. My Son vroeger
 2. My Son tegenwoordig
 3. Reizen naar My Son
 4. Beste reistijd My Son
 5. Reiservaringen en tips

Waar staat My Son om bekend?

Circa 55 kilometer ten zuidwesten van Hoi An ligt de eeuwenoude ‘Cham’-stad My Son. Het is één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in de regio en sinds 1999 tevens UNESCO Werelderfgoed. Omgeven door heuvels, genesteld in een weelderige vallei en gelegen in de schaduw van de imponerende berg Hon Quap lijken de ruïnes van het tempelcomplex, gebouwd tussen de 4e en de 12e eeuw, zo uit een Oosters sprookje te komen.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

My Son vroeger

My Son

Het Cham volk leefde oorspronkelijk in het Champa-koninkrijk in Zuid-Centraal Vietnam, dat uiteindelijk werd geannexeerd door de Vietnamezen. My Son werd het religieuze en culturele centrum, onder het bewind van koning Bhadravarman aan het einde van de vierde eeuw. Het werd bezet tot de 13de eeuw wat de langste bezettingsperiode is voor welke stad dan ook in de Mekong regio. De tempels zijn gewijd aan de hindoegod Shiva, die ter plaatse ook bekend is onder de naam Bhadresvara.

My Son

My Son tegenwoordig

Tijdens Amerikaanse bombardementen in de Vietnamoorlog zijn helaas veel tempels vernietigd. Van de oorspronkelijk 71 gebouwen staan er amper 20 nog overeind. Maar ondanks dit en het feit dat slechts een handvol monumenten voorzien is van een naam en een woordje uitleg en je er zeker niet de enige bezoeker zult zijn, is My Son zeker en vast het bezoek waard.

 • De ligging alleen al, te midden van een weelderige vallei omringd door heuvels en bergen, maakt het tot een sprookjesachtig tafereel dat doet wegdromen naar lang vervlogen exotische tijden.
 • Niet voor niets wordt My Son vaak vergeleken met (het weliswaar veel grotere) Angkor Wat in Cambodja en Ayutthaya in Thailand.
 • Het tempelcomplex is geopend van 06.00 tot 17.00 uur en kaartjes kosten zo’n zes euro. Let op dat je niet van de paden afwijkt, in het omliggende gebied liggen nog onontplofte landmijnen.
My Son My Son

Reizen naar My Son – hoe kom je er?

De ruïnes van My Son liggen 55 kilometer ten zuidwesten van Hoi An. Vanuit hier kun je gemakkelijk een dagtocht kuntboeken voor zo’n €7, toegangsticket niet inbegrepen. Je reist heen met een bus en soms keer je terug per boot. Je kunt ook altijd zelf een scooter of auto huren of een motortaxi nemen. Bezoek My Son ofwel ‘s ochtends vroeg of laat in de middag om tourgroepen en de volle zon te vermijden.

Georganiseerde Vietnam-reizen die My Son aandoen vind je o.a. hier bij Riksja Vietnam, ANWB Vakanties, Djoser, Sawadee en Shoestring. Zelf samenstellen met bouwstenen kan bij Riksja Vietnam en Van Verre.

My Son – Beste reistijd

Net zoals Hoi An heeft My Son een tropisch klimaat met een piek van juni tot augustus. Van november tot januari is het iets koeler. Het regenseizoen duurt van september tot januari, waarbij er regelmatig overstromingen zijn. De beste periode om My Son te bezoeken is van februari tot mei.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

8 My Son reiservaringen en tips

 • mariska op 22-04-2019

  “Prachtige tomb raider locatie”

  Wij hebben de vroegste tour gedaan, die je maar kon doen, dus een uur of 5 vertrekken. Het voordeel hiervan is dat er nog maar 3 bussen zijn en dat je zonsopkomst meemaakt op deze prachtige locatie. Je hoort de vogeltjes zingen en dat is zo fijn! Het is een geweldig stukje geschiedenis, helaas is er veel verwoest, maar wat er nog is, met de geweldige jungle er omheen is schitterend.
  Als je om 9u terug komt dan staan er honderden chinezen die het park in willen, nou daar wil je echt niet tussen staan!!

 • J. Jaspers op 16-04-2019

  “Groot maar niet groots”

  My Son bezochten we vanuit Da Nang met de scooter. Het complex is groot, maar niet het meest indrukwekkende complex wat je kunt bezoeken. Het is hier en daar flink overgroeid, en zou zeker wat beter kunnen worden bijgehouden. Toch is het Unesco Erfgoed. Een uurtje of twee is meer dan genoeg voor je bezoek. Mocht je in buurland Cambodja Angkor Wat hebben gezien, dan kun je deze wellicht beter overslaan.
  Let op als je met de scooter gaat. De weg er naartoe bevat nogal wat gaten, en een mede-toerist ging flink op haar snufferd.

 • sammy tempels op 09-11-2017

  “oude tempels maar gloeiend heet! ”

  My Son is het belangrijkste Cham heiligdom. De plek werd gesticht aan het eind van de 4e eeuw. Eerst werd alles in hout gebouwd maar vanaf de 7e eeuw werd er steen gebruikt. Iedere nieuwe koning liet nieuwe monumenten bouwen en onderhield de oude. Na de dood en crematie werden hier de assen van de koningen bewaard. De tempels zijn gebouwd als hulde aan de hindoe goden, vooral Shiva, als dank na bv een overwinning van een oorlog of veldslag. De plaats is moeilijk bereikbaar en werd gekozen om buiten schot te blijven bij een eventuele aanval op de toenmalige hoofdstad van het Cham-rijk. De tempels zijn beschadigt door weer en wind maar vooral door de oorlogen. Vooral de oorlog met Amerika heeft veel verwoest. De site van My Son was een Vietcong-heiligdom en werd daarvoor zwaar bestraft en gebombardeerd door B52 bommenwerpers. Ook werd er veel schade aangericht door mijnen. In principe zijn nu alle mijnen verwijderd maar nog niet zo heel lang geleden moest af en toe een verloren gelopen koe nog haar onwetendheid met de dood betalen. Wegens gebrek aan geld liggen de verdere opgravingen stil. Het is hier gloeiend heet en af en toe moet je echt in de schaduw gaan staan omdat de zon ongenadig brandt. Het merkwaardige is de manier waarop deze tempels gebouwd zijn. Je ziet geen voegen tussen de stenen. De monumenten van My Son zijn gebouwd met stenen gemaakt uit een mengsel van aarde en olie. Voor ze geplaatst werden, werden ze heel hard tegen elkaar aan gewreven tot ze perfect pasten. Merkwaardige bouwstijl. in de buurt kan je ook nog een boottocht over de Thu Bon rivier maken.

 • Leonie de Groot op 05-11-2017

  “Doen vanuit Hoi An! ”

  Vanuit Hoi An kun je makkelijk met de bus of een scooter naar My Son reizen in ongeveer een uurtje, een oud tempelcomplex met allerlei mooie tempels. Het is er niet groot maar de trip er naartoe laat je weer een mooi gedeelte van Vietnam zien en je kunt vanuit My Son met de boot terug naar Hoi An. Het is er wel redelijk toeristisch, maar als je vroeg op de dag gaat heb je daar niet zoveel last van.

 • Kevin Boelsma op 03-11-2017

  “Beautiful Mountain”

  Beautiful Mountain. Dat is wat My Son betekent. Het is een geweldig gebied met prachtige constructies. De rode stenen kleuren mooi in het felle zonlicht. Bij regen helaas een stuk minder. Door de bombardementen tijdens de Vietnamoorlog zijn er enkele verwoest, maar er is nog altijd een groot deel te bewonderen. Goed te doen in een trip naar de Cao Dai tempel.

 • Jamie op 30-10-2017

  “My son”

  Voor een dagtrip zijn wij naar My Son geweest. Er zijn veel toeristen aanwezig. De rit ernaartoe is ook leuk langs alle rijstvelden. De ruines zijn mooi en ook de omgeving is prachtig. Neem zonnebrand en een petje mee want je staat el een tijd lang vol in de zon.

 • Loes op 26-10-2017

  “Leuk uitstapje vanuit Hoi An”

  Als je nog geen tempels hebt gezien is het zeker leuk om een uitstapje naar My Son te gaan, een tempelcomplex zo'n uurtje rijden vanuit het stadje Hoi An, gelegen in het midden van Vietnam. Wij hebben een scooter gehuurd, het is toch wel even een flinke rit, maar in ruim een uur ben je vanuit Hoi An bij My Son. Het is een leuke rit door de rijstvelden. De ruïnes van My Son zijn mooi. Vergeleken met bijvoorbeeld de tempels van Angkor Wat in Cambodja is het natuurlijk heel erg klein en wellicht niet zo indrukwekkend. Maar toch is het een leuk uitstapje vanuit Hoi An!

 • Jaana op 15-04-2017

  “Toeristisch maar toch leuk! ”

  Ik ben met de scooter naar My Son gereden. Ondanks dat scooterrijden eigenlijk verboden is in Vietnam voor toeristen, was het helemaal de moeite waard. Het was een enorm leuke rit door de rijstvelden waarbij je door de prachtige natuur rijdt. Echter is er ook een stuk snelweg, waarbij je word ingehaald door veel vrachtwagens. Mocht je geen ervaring hebben met scooter rijden, dan zal ik adviseren het niet te doen. Mocht je wel ervaring hebben is het zeker de moeite waard. De ruïnes van My Son zijn mooi, echter zijn de groepen toeristen minder. Wellicht als je heel vroeg in de ochtend gaat zullen er minder toeristen zijn. De oude tempels zijn redelijk klein maar mooi om te zien. Al met al een leuk uitje vanuit Hoi An!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw My Son reiservaring en tips!

Ben jij in My Son geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief