Oost-Kaap (Zuid-Afrika): alle highlights, steden, bezienswaardigheden

Oost-Kaap (Zuid-Afrika): alle highlights, steden, bezienswaardigheden

De Oost-Kaap is de tweede grote provincie van Zuid-Afrika en heeft een enorm gevarieerde kustlijn met ongerepte bergen en woeste bossen en graslanden in het achterland. Het is een opkomende eco-bestemming voor zowel backpackers als avonturiers en wandelaars.

Door , laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022
10 minuten lezen

Wat is de Oost-Kaap in Zuid-Afrika?

Deze ruige provincie in het zuidoosten van Zuid-Afrika ligt tussen de West-Kaap en Kwazulu Natal in. Het westelijkste stukje van de Oost-Kaap (tot aan Port Elizabeth) vormt voor velen het einde van de beroemde Tuinroute. De rest van de provincie heeft echter nog véél meer te bieden. De Oost-Kaap heeft meer dan 800 kilometer kustlijn en 3 beschermde maritieme gebieden waar je nog veel bedreigde diersoorten, insecten en planten kunt tegenkomen.

Je kunt aan een van de uitgestrekte lege stranden blijven liggen, maar je kunt er ook gaan wandelen, vissen, surfen, cultuur opsnuiven, kanoën, mountainbiken, paardrijden, duiken, vissen, vogels spotten of bergbeklimmen. De complete Big 5 of zelfs de Big 7 (Big 5 inclusief walvissen en haaien!): je vindt het allemaal hier. De Oost-Kaap staat ook wel bekend als dé avonturenprovincie, voor liefhebbers van natuur en back to basic. Het is van oudsher een van de armste regio’s van Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

De Oost-Kaap: de highlights in een notendop

De Oost-Kaap is een fantastische bestemming voor natuurliefhebbers en actievelingen. De ruige kustlijn en wilde golven lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor surfen. De beste surfspots vind je bij Cape St Francis en Jeffrey’s Bay, nog aan de Tuinroute. Voorbij Port Elizabeth begint de Sunshine Coast met zijn prachtige stranden.

Rijd je verder noordwaarts langs de kust richting Durban? Dan wordt de kust alsmaar ruiger en ongerepter. Het stuk tussen Oost-Londen en Port Edward wordt de ‘Wild Coast’ genoemd met zijn wilde golven, watervallen, kloven, verlaten stranden en rollende groene heuvels.

Oost-Kaap, Zuid-Afrika

In de binnenlanden van de Oost-Kaap ligt een deel van de Karoo, oftewel ‘plaats van weinig water’. Dit unieke Zuid-Afrikaans landschap met zijn enorme vlaktes, machtige bergen en boeiende historie beslaat maar liefst 1/3e van het land en is opgesplitst in de Kleine Karoo en de Grote Karoo, de een duidelijk wat droger dan de andere.

 • Bewijs daarvan is dat als het in september regent de Grote Karoo voor korte tijd één grote indrukwekkende bloemenzee wordt.
 • Highlight van de Karoo in de Oost-Kaap is de spectaculaire Valley Of Desolation.
Karoo landschap in Oost-Kaap

Karoo landschap in Oost-Kaap.

Valley of Desolation, Zuid-Afrika

Valley of Desolation in Camdeboo National Park.

De Baviaanskloof is een zogenaamde ‘Heritage’ site. Hier zijn vele overblijfselen te vinden van de ‘San’ (bosjesmannen) die schitterende tekeningen hebben achtergelaten in grotten en schuilplaatsen. Daarnaast is gebied zelf wonderschoon om in te wandelen.

Baviaanskloof, Oost-Kaap

De Wild Coast

De Wild Coast is een uitgesproken wandelgebied, maar ook om te surfen, kanoën, snorkelen, duiken en te vissen ben je hier ook aan het goede adres. En natuurlijk om te relaxen, aan lege stranden en in ongerepte natuur. Het is een nog veel minder bezocht, ruiger gedeelte van Zuid-Afrika, vandaar ook de naam. Op weinig andere plekken in Zuid-Afrika krijg je nog dat echte Afrikaanse gevoel, met de oneindige groene heuvels, oeroude bossen, typische gekleurde huisjes en een overvloed aan vogels en dieren. Door de uitzonderlijke schoonheid van de Wild Coast is het een ideale omgeving om te wandelen, maar met de vele 4×4 wegen kun je er natuurlijk ook met een gehuurde fourwheeldrive op uit.

Wild Coast, Zuid-Afrika

Wild Coast.

Grote steden vind je hier niet, aan de Wild Coast zijn alleen kleine gehuchtjes, vaak moeilijk bereikbaar. Geliefde backpacker- en hippieplaatsjes zijn Coffee Bay en Port St. Johns, waar de sfeer zeer relaxed is en je van de kliffen in de zee kunt duiken. Je vindt er een handjevol eenvoudige lodges en guesthouses, zoals:

Coffee Bay, Oost-Kaap

Coffee Bay.

Coffee Bay, Oost-Kaap

Mistige ochtend in Coffee Bay.

In de binnenlanden van de Wild Coast ligt de zogenaamde Transkei, het thuisland van de zwarte Xhosa-bevolkingsgroep. Het is een van de armste gebieden van het land en de plek waar onder meer bekende presidenten als Nelson Mandela en Thabo Mbeki vandaan komen. Het heeft de reputatie onveilig te zijn, maar de verhalen die wij horen zijn louter positief. De vriendelijke locals wonen in traditionele ronde huisjes met daken van stro en nodigen je graag thuis uit.

Transkei, Zuid-Afrika

Traditionele Xhosa-huisjes in de Transkei.

Traditionele Xhosa-huisjes in de Transkei

De Grote en Kleine Karoo & Valley of Desolation

Karoo betekent in het Khoi Khoi ‘plaats van weinig water’. Deze enorme halfwoestijn ligt ingesloten tussen vier bergketens (de Langebergen, Swartbergen, Outeniquabergen en Kamanassiebergen) en vormt het kale en droge hart van Zuid-Afrika. Het is een immens groot gebied verspreid over meerdere provincies waaronder de Oost-Kaap. Oudshoorn – nog in West-Kaap – is de struisvogelhoofdstad van de Kleine Karoo.

 • Rondom dit stadje liggen meerdere struisvogelfarms die je kunt bezoeken.
 • Ten noorden van Oudshoorn liggen de Swartbergen met de imposante Swartbergpas en de Cango Grotten aan de voet daarvan.
 • Als het in de Karoo eindelijk eens goed geregend heeft, verandert deze in één groot bloementapijt. Je weet niet wat je ziet.

In het Oost-Kaap gedeelte van de Karoo vind je onder meer de spectaculaire Valley of Desolation (vlakbij Graaff-Reinet in het Kamdeboo Camdeboo National Park). In dit ruige maar wonderschone landschap kun je veel dieren spotten en met een beetje geluk zelfs een zwarte neushoorn. Je kunt er ook fantastische hikes maken en tijdens je wandeling bijvoorbeeld bergzebra’s tegenkomen.

Meest logische uitvalsbasis voor tours door de vallei is Graaff-Reinet, een fraai stadje vol gerestaureerde huizen en gebouwen in Kaap-Hollandse stijl. Je vind hier tientallen leuke guesthouses, b&b’s en ‘farm stays’: kijk hier op Booking.com voor het aanbod.

LEES OOK: De 7 mooiste plekjes van Zuid-Afrika

Baviaanskloof Natuur Reservaat

Baviaanskloof is ongeveer 270.000 hectare groot en ligt op de grens van de West-Kaap en de Oost-Kaap, niet ver van Knysna en op zo’n 120km van Port Elizabeth. Dit ruige berggebied bestaat voornamelijk uit ongerept bergachtig terrein. Je kunt hier geweldig wandelen, klimmen of verkoeling zoeken in een van de vele riviertjes en rockpools gevuld met heerlijk koud en helder water. Het reservaat is tevens met de auto te bezoeken, er zijn fantastische routes te rijden. Doe dat wel met een 4×4, want de wegen zijn onverhard!

Voor een bezoek heb je een bezoekerspas nodig die verkrijgbaar is bij de ingang(en) van het park. Leuke extra: de kloof is Nationaal Erfgoed omdat in de aanwezige grotten en schuilplaatsen schitterende en zeer duidelijke muurschilderingen van de San te vinden zijn. In en rond Baviaanskloof vind je meerdere veelal fraai gelegen lodges en simpeler ‘guest farms’, zoals deze Baviaanskloof Guest Cottages.

Welke nationale parken liggen in de Oost-Kaap?

De provincie Oost-Kaap telt meer dan 20 natuurreservaten, die zich allemaal inzetten voor het behoud van de biodiversiteit. Met schitterende nationale parken als Addo Elephant National Park en Mountain Zebra National Park waar je de Big Five kunt bewonderen ben je er als natuur- en dierliefhebber helemaal thuis. In het Tsitsikamma National Park aan de zuidkust waan je je, met zijn oerwouden grenzend aan de kust, in een haast Jurassic Parkachtige omgeving.

Addo Elephant Park

In een gebied van zo’n 120.000 hectare lopen niet alleen olifanten rond maar ook zebra’s, koedoes, eland-antilopes, neushoorns, bosbokken en hartebeesten. Ook hyena’s en leeuwen kun je hier spotten als je mazzel hebt. Als je het natuurreservaat gaat bezoeken heb je een bezoekerspas nodig. Deze is verkrijgbaar bij de ingang(en) van het park. Het park ligt 72 km van Port Elizabeth. Lees hier meer tips en informatie over Addo Elephant National Park.

Addo Elephant National Park

Addo Elephant Park.

Mountain Zebra National Park

Dit beschermde gebied is het thuis voor ongeveer 350 zeldzame bergzebra’s, antilopen, Kaapse buffels en neushoorns. Roofdieren zijn hier in de minderheid maar in de lucht zul je wel veel arenden aantreffen. De wegen in het park zijn veelal onverhard en leiden je door prachtige groene berglandschappen. Als je het park gaat bezoeken heb je een bezoekerspas nodig. Deze is verkrijgbaar bij de ingang(en) van het park. Mountain Zebra National Park ligt zo’n 275 km rijden ten noorden van Port Elizabeth.

Mountain Zebra National Park, Zuid-Afrika

Mountain Zebra National Park.

Tsitsikamma National Park

In dit park vind je geen wild, maar wel een schitterend oerwoud grenzend aan de zee met weelderig begroeide bergen, watervallen, diepe kloven en uitgestrekte bossen in het achterland. Tsitsikamma National Park geldt als een van de mooiste natuurparken van het continent en ligt zo’n 340 km van Port Elizabeth. Volg je de Tuinroute? Dan is dit beslist een van je tussenstops. Als je het park gaat bezoeken heb je een bezoekerspas nodig. Deze is verkrijgbaar bij de ingang van het park. Lees hier meer tips en informatie over Tsitsikamma National Park.

Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma National Park.

De steden van de Oost-Kaap

In de Oost-Kaap liggen nog een aantal steden en stadjes die die je gezien moet hebben, los van de backpackgehuchtjes Coffee Bay en Port Sint Johns aan de Wild Coast. Port Elizabeth oftewel ‘The Friendly City’ is een grotere badplaats (300.000 inwoners) met een prettig klimaat gedurende het jaar. In de Karoo – vlakbij de eerder genoemde Valley Of Desolation – ligt Graaff-Reinet, ook wel de ‘parel van Karoo’ genoemd.

Het is eigenlijk één groot monument met meer dan 220 gerestaureerde gebouwen in Kaap-Hollandse stijl. Hier waan je je terug in een negentiende-eeuws plattelandsstadje! Je vind er tientallen leuke guesthouses, b&b’s en ‘farm stays’: kijk hier op Booking.com voor het aanbod.

Port Elizabeth, Zuid-Afrika

Het strand van Port Elizabeth.

Graaff-Reinet, Oost-Kaap

Graaff-Reinet.

Oost-Londen (onderdeel van de fusiegemeente Buffalo City) is fraai gelegen aan de Buffalo rivier en omringd door overweldigende natuur. Het is een vrij grote stad met een uitgesproken dorps sfeertje, grenzend aan een 68 km lange rotsachtige kustlijn aan de Indische oceaan. Met 14 stranden en een aangename watertemperatuur is het een magneet voor de watersportliefhebbers die willen surfen, vissen of kanoën. Er is een ruim aanbod aan accommodaties (100+).

Hoe reizen naar de Oost-Kaap?

De Oostkaap is makkelijk te bereiken via de vliegvelden van Port Elizabeth, East London, Durban of Kaapstad. Het beste is direct op het vliegveld een auto te huren, van te voren reserveren kan o.a. via Sunny Cars. Liever een camper huren in Zuid-Afrika? Dan moet je hier bij TravelHome (onderdeel van ANWB) zijn!

Beste reistijd Oost-Kaap Zuid-Afrika

De Oost-Kaap heeft een gematigd klimaat aan de kust met temperaturen rond de 21 graden in de winter (onze zomermaanden) en 26 graden Celsius in de zomer (onze winter). Hoe verder je het binnenland ingaat des te meer variëren de temperaturen.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Oost-Kaap reiservaring

 • Marieke Nijsen op 02-08-2017

  “Onvergetelijke safari's op de meest afgelegen plekken”

  Ik heb met Guy Swart van Wild Horizon (uit East-London) de meest fantastische safari's gedaan. Hij is een expert in wild life, heeft toegang tot prive game farms en spreekt vloeiend Xhosa. Ik heb achter struiken gelegen, gekropen naar gnoes, lange wandelingen gemaakt en de dag afgesloten met sun downers en heerlijk eten. De accomodaties variëren van basic tot luxe en het ontbreekt je aan niks. De autoritten naar de verschillende parken zijn prachtig en ondanks dat ze soms lang duren, nooit saai. De Drakensbergen landinwaarts zijn prachtig. Echt wild Afrika is aan de Oost Kaap!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Oost-Kaap reiservaring en tips!

Ben jij in Oost-Kaap geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief