De Tuinroute: roadtrip vol bezienswaardigheden langs de kust van Zuid-Afrika

De Tuinroute: roadtrip vol bezienswaardigheden langs de kust van Zuid-Afrika

De Tuinroute is één van ’s werelds populairste autoroutes vanwege de spectaculaire uitzichten onderweg. Deze weg, gelegen in het zuiden van Zuid-Afrika, is ongeveer 400 km lang en loopt voornamelijk langs de kust van de Indische Oceaan van Mossel Bay tot aan Port Elizabeth.

Door , laatst bijgewerkt op 30 december 2022
9 minuten lezen

Wat is de Tuinroute?

De beroemde Tuinroute is de populairste toeristische autoroute van Zuid-Afrika, met mooie heuvel- en kustlandschappen (vooral in de lente, als alles in bloei staat!) en vele spectaculaire uitzichten onderweg. De officiële route is zo’n 400 kilometer en loopt van Mosselbaai tot aan havenstad Port Elizabeth, alhoewel soms ook Swellendam en ‘walvisstadje’ Hermanus (dichter bij Kaapstad) al worden meegerekend.

De ‘Garden Route’ ontdek je het beste met een eigen huurautrono vanuit Kaapstad. Volop natuurschoon, safari-mogelijkheden, stranden, nationale parken en levendige stadjes; de Tuinroute biedt met recht voor ieder wat wils.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
Weg aan de Tuinroute

Weg aan de Tuinroute.

Tuinroute

Het binnenland achter de kust.

Waar begint de Tuinroute?

Over het exacte startpunt van de Tuinroute valt te twisten. Menigeen gaat ervan uit dat de route start in Mosselbaai. Deze havenstad met ongeveer 30.000 inwoners is gelegen op een kleine 400 km van Kaapstad. Het is op het eerste gezicht niet de mooiste stad aan de Tuinroute: sinds de jaren ’80 speelt de olie-industrie er ook een belangrijke rol. Vanwege de levendige haven, het historische karakter van enkele gebouwen in het centrum én de vele mogelijke activiteiten en faciliteiten is Mossel Bay echter toch vrij populair.

De naam Mosselbaai slaat terug op de jaarlijkse grote mosselvangst, uiteraard vallen er ook genoeg mosselen en oesters te proeven. Mosselbaai herbergt meerdere goede restaurants en accommodaties.

 • Bekijk ook het interessante Dias Museum Complex en maak een trip naar Seal Island om de zeehondenkolonie te bekijken.
 • Vanuit Mosselbaai kun je ook gaan hiken, skydiven, duiken of ‘cage diven’ met haaien. De zogenaamde ‘Outer Pool’ is dé surfspot van Mosselbaai.

Verder oostwaarts: George & Wilderness

Een dik half uur ten oosten van Mosselbaai ligt – iets in het binnenland – George. Deze stad werd gesticht in 1811 en telt meer dan 100.000 inwoners. Het is de grootste stad aan de Tuinroute, maar veel toeristen vind je er niet. Het is meer een commercieel centrum voor de locals en een ‘transport hub’. Vlakbij George liggen enkele kleine gehuchtjes aan zee, zoals Herold’s Bay, Victoria’s Bay (een geliefde surfspot!) en het mooie Wilderness.

 • Dit laatste plaatsje heeft een compact centrum en prachtig, ruig strand met direct daarachter fotogenieke heuvels vol bossen en ander groen.
 • Ook is het is een geliefde plek voor vogelspotters. Daarnaast zijn er bijna iedere ochtend wel dolfijnen te zien in zee.
 • Iets ten oosten van Wilderness ligt Sedgefield, geliefd om zijn wekelijkse boerenmarkt op zaterdagochtend.
Wilderness, Zuid-Afrika

Wilderness.

Verblijftips Wilderness

Wilderness is een aangename plaats om één of meerdere nachten te verblijven. Met meer dan 150 hotels en andere accommodaties in de omgeving van deze plaats aan de Westkaap is de keuze groot. Van budget pensions tot luxe resorts met spa: dit zijn onze favorieten:

Knysna en zijn lagune

Het populairste en meest centrale toeristische stadje aan de Tuinroute is Knysna. Vanwege de aanwezigheid van goud en hout groeide Knysna al eind 19e eeuw uit tot een behoorlijk stadje met inmiddels ruim 50.000 inwoners. Knysna is tegenwoordig vooral bekend dankzij de ‘Knysna Lagoon’ waar je vanaf élke plek in de stad zicht op hebt. De lagune van Knysna is qua flora en fauna bijzonder omdat deze tweemaal per dag voedselrijk water uit de Indische Oceaan én zoet water van de Outeniqua-bergen ontvangt.

De lagune wordt ‘bewaakt’ door twee zandstenen kliffen: de zogenaamde Knysna Heads. Deze zandstenen kliffen lopen door tot het punt waar de lagune overloopt in de Indische Oceaan. Een ander bijzonder natuurfenomeen in de omgeving is het Knysna Forest: een gigantisch oerbos van 80.000 hectare dat zich uitstrekt van George naar Humansdorp. Knysna Forest is voor natuurliefhebbers zeker een aanrader, met name door de meer dan 800 jaar oude bomen en vele exotische planten. Er worden zelfs heel soms nog olifanten gespot, al is de kans groter dat je díe ziet in Knysna Elephant Park.

De omgeving van Knysna

De omgeving van Knysna.

Knysna Waterfont

Knysna Waterfront.

Het centrum van Knysna is verder niet heel bijzonder, maar biedt volop goede eetgelegenheden, terrasjes en winkels. Leukste plek om ‘s avonds te dineren is het gezellige Waterfront, waar vele restaurants zijn en tevens boottochtjes vertrekken over de lagune. Knysna zelf heeft geen strand, maar in de directe omgeving vind je onder meer de mooie stranden van Brenton en Buffelsbaai (tip!).

Verblijftips Knysna

Aangezien Knysna een vrij toeristische bestemming is, vind je hier tal van uitstekende accommodaties. Van kleine bed & breakfasts tot super-de-luxe 5*-hotels. Bij onderstaande accommodaties zit je sowieso goed:

Plettenberg Bay of ‘Plet’

Een stuk kleiner dan Knysna en meer verspreid in de heuvels gelegen is het geliefde Plettenberg Bay, door de incrowd vaak liefkozend ‘Plet’ genoemd. Het is een vrij mondain vakantiestadje dat door zowel Zuid-Afrikaanse als internationale toeristen wordt bezocht. Plettenberg Bay staat bekend om zijn mooie stranden aan de Indische Oceaan, waaronder enkele die goed zwemvriendelijk zijn (meer uitzondering dan regel aan de Tuinroute!) én enkele geliefde surfspots.

 • Zo’n 8 km buiten de stad ligt op een schiereiland de beschermde ‘Robberg Nature Reserve’, waar je fantastische hiking trails hebt.
 • Populaire bezienswaardigheden in ‘Plet’ zijn ook het apen-opvangcentrum Monkeyland en de vogelaarshemel ‘Bird of Eden’. Tevens is het mogelijk het dorpje en de omgeving vanuit de lucht te bekijken door een skydive te maken.
 • Accommodaties zijn er volop in alle prijsklassen: kijk bijvoorbeeld hier bij Booking.com.
Plettenberg Bay, Zuid-Afrika

Plettenberg Bay.

Plettenberg Bay

Zonsondergang bij Plettenberg Bay.

Verblijftips Plettenbergbaai

Met uitzicht aan zee of direct aan het strand: de accommodaties in Plettenbergbaai hebben voor ieder wat wils en zijn beschikbaar in iedere prijsklasse. Wij tippen:

Adrenalineshots in het Tsitsikamma National Park

Tip voor de natuurliefhebber of thrillseeker: het Tsitsikamma National Park strekt zich 80 kilometer lang uit langs de Indische Oceaan tussen Plettenberg en Port Elizabeth. De hoge bergen, diepe kloven, watervallen en machtige bossen lenen zicht perfect voor talloze activiteiten zoals hiken, duiken, skydiven, raften of bungeejumpen vanaf de 216-meter hoge Bloukrans brug!

De lokale Khoi-stam heeft dit national park de naam Tsitsikamma, dat betekent ‘plek met veel water’, gegeven. Deze naam doet het nationale park eer aan vanwege de Storms River die hier uitmondt in de oceaan. Langs de watervallen in het park kun je uren wandelen, maar als je het goed aan wil pakken kies je voor de bekende 5- of 6-daagse Otter Trail, een van Zuid-Afrika’s mooiste wandelroutes langs de kust. Lees hier meer Tsitsikamma National Park informatie en tips.

De Tsitsikamma brug

De Tsitsikamma brug.

Tuinroute, Zuid-Afrika Otter Trail, Tsitsikamma National Park

Langs de Otter Trail in het Tsitsikamma National Park.

Jeffreysbaai: surfer’s paradise!

Of het nou wel of niet officieel tot de Tuinroute behoort, vlak voor eindpunt Port Elizabeth ligt Jeffreysbaai: hét surferswalhalla van Zuid-Afrika. Hier stikt het van de surfdudes en veelal jonge (Europese) rugzakreizigers die de beroemde Supertubes-golven willen trotseren. Het wat uitgestrekte kustplaatsje heeft volop surfwinkels en -scholen, plus talloze backpackhostels, bars en koffietentjes.

Eindpunt: Port Elizabeth

Port Elizabeth ligt net als Jeffreysbaai al in de Oostkaap-provincie van Zuid-Afrika (de rest van de Tuinroute is Westkaap). Deze grote stad (ca. 750.000 inwoners) wordt ook wel ‘The Friendly City’ genoemd. Het is inderdaad een vriendelijke stad met een aantal goede stranden, maar ook vrij veel industrie en verder weinig echte bezienswaardigheden. Port Elizabeth wordt vanwege de aanwezigheid van zijn vliegveld vooral als start- of eindpunt van de Tuinroute gebruikt, of als doorgangsstad richting de Wild Coast in de Oost-Kaap.

Op olifanten safari in Addo Elephant National Park

Het 2.000 hectare grote Addo Elephant National Park ligt een uurtje rijden ten noorden van Port Elizabeth. Dit park werd in 1931 opgericht om de regionale olifanten te beschermen tegen jagers. Inmiddels is de olifantenpopulatie van 11 toegenomen naar ruim 600 olifanten.

Tevens huist dit nationale park zebra’s, buffels, leeuwen, luipaarden, neushoorns, hyena’s en vele bokken. Vanwege de grote hoeveelheid aan wild en het feit dat er in dit gebied geen malaria heerst, is het Addo Elephant National Park bij uitstek geschikt voor een korte safari. Een ideale combi met de Tuinroute! Lees hier meer Addo Elephant National Park informatie en tips.

Addo Elephant National Park

Olifaten in het Addo Elephant National Park.

Verblijftips binnen het park

Wil je graag binnen de grenzen van Addo National Park verblijven? Dan zijn Domkrag Guesthouse of Nyathi Rest Camp aanraders. Beide accommodaties zijn te boeken via de officiële site van San Parks.

Verblijftips buiten het park

Geld besparen door nét buiten het nationale park te overnachten, zonder in te hoeven leveren op luxe of comfort? Wellicht zijn deze accommodaties dan wat voor jou!

LEES OOK: De 7 mooiste plekjes van Zuid-Afrika

Reizen naar de Tuinroute – hoe kom je er?

Het beginpunt van de Tuinroute ligt zo’n 400 km van Kaapstad. Met een huurauto is deze afstand goed af te leggen in een dag. Breng onderweg een bezoekje aan Cape Agulhas, het meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar ontmoeten.

Vanuit het eindpunt Port Elizabeth is het mogelijk om terug te vliegen naar Kaapstad of om je roadtrip te vervolgen via de highlights van de Oost-Kaap richting de Drakensbergen of St. Lucia.

 • Een huurauto regel je vooraf eenvoudig en 100% verzekerd via Sunny Cars.
 • Liever een camper huren in Zuid-Afrika? Dan moet je hier bij TravelHome (onderdeel van ANWB) zijn!
 • Rondreizen Zuid-Afrika zijn er in allerlei soorten en maten. Een goede optie voor wie liever niet zelf achter het stuur kruipt.

Tip: complete Kaapstad & Tuinroute flydrives kun je o.a. hier vinden bij TUI, 333 Travel en De Jong Intra Vakanties.

Tip 2: de Tuinroute is goed te combineren met Kaapstad, de wijnlanden, de Karoo (‘route 62’) en Addo Elephant. Samen een ideale Zuid-Afrika route vanaf Kaapstad voor 2 tot 3 weken!

De Tuinroute – beste reistijd

De beste tijd om de Tuinroute te rijden is onmiskenbaar in de lente en zomer, van oktober tot en met januari. De vegetatie is dan op zijn best en de temperaturen liggen net iets hoger dan de rest van het jaar.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

24 Tuinroute reiservaringen en tips

 • Lisa Veldhoen op 28-04-2019

  “Zowel in de zomer als in de winter ”

  Ik heb deze route twee keer gereden. 1x in de winter en een keer in de zomer. Wij hebben van tevoren een auto gehuurd en het eerste hostel vantevoren geboekt. Vooraf hebben wij de route bepaald en gedurende de route gekeken hoe snel we wilden gaan. Als je de tijd hebt zou ik lang blijven in Knysna/Tsitsikamma, de natuur is daar erg indrukwekkend. Bij Stormsriver kun je mooi hiken, voor ieder wat. Een korte route naar de brug, een pittige route waarbij geklommen wordt of de route die wij hebben gedaan. Een normale hike, het is wel handig als je een beetje conditie hebt maar zonder is het ook te doen!

 • Donna op 11-04-2019

  “Prachtige roadtrip”

  Het is geweldig om met je eigen huurauto langs de tuinroute te rijden en te stoppen waar je mooie plekjes ziet. Wilderness (Map of Africa), Knysna, George, Plettenbergbaai. Allemaal aanraders! Plan genoeg tijd in om ook op de mooie plekken lekker wat te kunnen drinken of wat op het strand te kunnen hangen. Geniet!

 • Roy op 09-04-2019

  “Mooie rit, bijzondere landschappen”

  Wat een fijne route! Schitterende wegen, fantastische vergezichten en veel mogelijkheden om leuke dingen te doen. Een van de hoogtepunten was voor ons, aan het eind, Hermanus, waar je met een beetje geluk de walvissen vanaf de kust ziet. De rotsachtige omgeving is erg mooi en de foto's zijn soms surrealistisch!

  Vergeet ook vooral niet om bijvoorbeeld een kop chocomel te drinken in de wat kleinere strandplaatsen!

 • Peter Verburg op 14-02-2018

  “Viel behoorlijk tegen...”

  Ik begrijp eerlijk gezegd niet zo goed waar de 'fuzz about' is als het gaat om de Tuinroute. Misschien lag het aan mijn verwachtingen, ik had een schitterende kustweg vol spectaculaire vergezichten verwacht, beetje á la de Amalfikust of Great Ocean Road ofzo. Dat viel echt tegen. Het grootste deel van de weg rijd je een beetje in het binnenland. Hier moeten dan de prachtige bloeiende landschappen zijn. Wellicht lag het eraan dat we in de zomer waren en niet in de lente, maar heel prachtig was het niet. Best wat mooie groene heuvels en soms mooi zicht op zee, maar niet overdreven bijzonder.

  Wat verder tegenviel waren de stadjes aan de Tuinroute: Mossel Baai was ronduit lelijk en industrieel, George niets bijzonders, Knysna heeft een mooie lagune maar miste een echte toffe reizigerssfeer (alleen een heel westers en toeristisch havenfrontje) en Jeffrey's Bay is leuk als je surfer bent, maar verder vrij rommelig en uitgestrekt. Enige plaatsje dat we mooi en knus vonden was Wildernis, met een klein leuk centrumpje met enkele restaurantjes vlakbij een mooi ruig strand (niet echt zwem-geschikt, zoals de meeste stranden hier...).

 • Jacqueline Westerhoff op 28-11-2017

  “Fascinerende natuur- en wildparken, verrassende stranden en cultuur”

  Rond de meivakantie hebben wij in twee weken de Tuinroute van Port Elizabeth tot Mosselbaai gedaan met als afsluiter een stedentrip Kaapstad.

  Om diverse redenen wilden wij niet zelf met een huurauto op pad en zo hebben wij gebruik gemaakt van een hop on – hop off bus ticket van de Baz Bus. We waren hierdoor wel wat beperkter in het kiezen van de accommodaties op de route, omdat de Baz Bus je alleen haalt en brengt bij en naar de bij hun formule aangesloten accommodaties (voornamelijk hostels), omdat het in de eerste plaats een studentenproduct is. Het is ons heel goed bevallen. De bussen reden stipt op tijd, waren erg comfortabel en boden zelfs nog enkele excursies in groepsverband aan.

  Wij zijn vanaf de luchthaven van Port Elizabeth gestart in een heerlijk hostel met luxe kamer en zwembad. Het strand en centrum van Summerstrand lag op loopafstand, waar we heel toevallig in de gelegenheid kwamen en om dolfijnen te spotten. Port Elizabeth zelf is klein en er is naast het strand niet echt veel te beleven, maar het is wel een prima uitvalsbasis voor een safari in het populaire Addo National Park en de minder bekende Schotia Game Reserve.

  Onze tweede stop was Jeffreys Bay, een plaatsje waar naast een heerlijk wit zandstrand niets noemenswaardigs te vinden is. Het is echter wel een heerlijke plek om even van zon, zand en zee te genieten voordat je verder op de Tuinroute meer bezienswaardigheden bezoekt en actief in de natuur wordt. Voor wie van watersporten en vooral surfen houdt, is Jeffreys Bay juist wel een bestemming om wat langer te blijven.

  Bijna halverwege kwam er activiteit in onze reis, toen we aankwamen bij Storms River: de uitvalsbasis voor Tsitsikamma National Park, wat absoluut een must visit is. Ben je niet zo heel sportief, dan heb je aan één dag genoeg voor een kleine hike, zodat je in ieder geval genoeg ziet van de waanzinnig mooie natuur. Ben je een getrainde hiker en / of heel avontuurlijk, dan kun je de meerdaagse Otter Trail lopen. Andere manieren om van de overweldigende natuur van Tsitsikamma te genieten is per kano of tumbling tour. Wat je in ieder geval niet mag missen is de Suspension Bridge, welke met recht één van de mooiste attracties van de Oost-Kaap wordt genoemd. Bij de ingang van het Nationaal Park vind je een grote souvenirwinkel en een restaurant met een gezellig buitenterras.

  Onze vierde stop was Knysna en voor ons één van de mooiste plaatsen op de Tuinroute. Knysna is namelijk heel veelzijdig en heeft van alles wat. Zo vind je in het centrum het Waterfront, wat eigenlijk een replica is van het Victoria & Alfred Waterfront dat je Kaapstad treft; het is alleen iets kleiner maar de haven is wel omringd door gezellige terrasjes en restaurantjes. Wij aten hier bijvoorbeeld heerlijk authentiek Afrikaans en fastfood van goede kwaliteit. Iets verderop kun je de brug over naar Thesen Islands, waar de wat rijkere Zuid-Afrikanen wonen. Daarnaast zijn er leuke souvenirwinkeltjes en restaurants met entertainment te vinden. Een heel stuk verder liggen de Knysna Heads. Het is een hele klim om boven te komen, kies bij voorkeur een taxi als je geen huurauto hebt, maar je mag het uitzicht hiervan niet missen. Wij hadden de pech dat het van onze drie dagen in Knysna niet één dag volledig mistvrij was, anders was het vergezicht helemaal adembenemend geweest.

  Wilderness is min of meer een spookstadje op de Tuinroute, maar het kleine en weinig toeristische centrum heeft wel een paar leuke restaurants waar je eigenlijk wel gegeten moet hebben. In de omgeving vind je bovendien prachtige stranden en het Wilderness National Park is absoluut het bezoeken waard. Je kunt Wilderness per kano ontdekken of deels over het strand naar George lopen. Bij Dolphins Point word je getrakteerd op een waanzinnig mooi uitzicht over de oceaan. Wanneer je geen stop hebt ingepland voor Oudshoorn, kun je de Cango grotten en struisvogels eventueel met een excursie vanuit Wilderness bezoeken.

  Onze laatste stop voor Kaapstad was Mosselbaai, ook wel Mossel Bay genoemd. Er is naast een strand met ruige rotsen en het Bartolomeu Dias Museum verder weinig aan bezienswaardigheden of vertier te vinden. Het was voor ons vooral een tussenstop op de anders wel heel lange rit naar onze eindbestemming Kaapstad. Bovendien wilden wij dolgraag een nachtje slapen in de Santos Express Train Lodge: een hostel met restaurant in oude treinstellen. Dit was dan ook het hoogtepunt van ons verblijf in Mosselbaai. De kamer is erg basic, maar het uitzicht vanuit het kleine raampje op Santos Beach en de ruizende zee maakt dit meer dan goed.

 • Karlijn van der Reest op 26-11-2017

  “Zeer toegankelijke route”

  Het rijden van de Garden Route is leuk en makkelijk om te doen. Je rijdt door een behoorlijk welvarend deel van Zuid-Afrika en ziet prachtige landschappen, mooie dorpjes en veel stops. Trek minstens een week uit als je vanuit Kaapstad heen en terug rijdt, zodat je de tijd hebt om meerdere dorpjes te bekijken. Het is een aanrader om terug te rijden door het binnenland (Route 66), om zoveel mogelijk te zien. Tsitsikamma is een aanrader, net als Addo Elephant Park. Je rijdt langs de Bloukransbrug, waar je vanaf kunt bungee-jumpen, maar kijken is ook een optie :) Tussendoor vind je allerlei fijne stopplekken; op het strand, in het bos en in dorpjes. Fijne route!

 • Wendy op 20-11-2017

  “Ga stokstaartjes kijken bij Oudtshoorn”

  Vlakbij Oudtshoorn kun je stokstaartjes in het wild bekijken.
  Je boekt de excursie bij Meerkat adventures.
  Tegen zonsopkomst ga je met een groepje en meerdere gidsen richting de meerkatten burcht. Iedereen krijgt een klapstoeltje mee en die zet je op een afstandje neer. En dan: lekker achterover leunen en kijken naar deze grappige beestjes.
  De egenaren van Meerkat Adventures hebben jaren de tijd erin gestoken om deze stokstaartjes familie te laten wennen aan de aanwezigheid van mensen. Inmiddels zijn ze niet meer bang van onze geur en geluid, maar schrikken ze nog wel van plotselinge bewegingen. Vandaar dat je op je stoeltje moet blijven zitten.
  Je hebt op deze manier een unieke kans om de stokstaartjes te observeren, met super mooi ochtend licht. Ondertussen vertellen de gidsen honderduit over het gedrag van de meerkatten, met tussendoor de nodige anekdotes. Ik vond dit een van de hoogtepunten van mijn reis naar Zuid Afrika. Super relaxed wakker worden zo!

 • M. op 19-11-2017

  “Mooie Route met bungee”

  De Tuinroute biedt, net als de rest van Zuid-Afrika, erg veel variatie in landschap. De bungee-jump van de Bloukransbridge was een spannende onderbreking van deze mooie route. Het personeel zette een relaxte en gemoedelijke sfeer neer, zodat je bijna zou vergeten dat je op het punt staat om van een 216 meter hoge brug af te springen. De route was goed begaanbaar en duidelijk aangegeven.

 • Kay Roedelof op 15-11-2017

  “Mooie route!”

  Verscheidenheid aan natuur, spectaculaire stranden en de nabijheid van wildparken (Addo Elephant park!) maakt deze route ideaal als roadtripbestemming. Ik vond zelf Plettenbergbaai en Wildernis het mooiste, Knysna helaas een beetje tegenvallen.. Verder is een bezoek aan Addo Elephant park echt een must!! Met eigen auto kom je op plekjes waar je vaak de enige bent die een bepaald dier ziet. Wij hebben een mannetjes leeuw op 1,5 meter gezien toen we de bocht omkwamen. Ramen stonden helemaal open en we waren er zo van onder de indruk dat het reactievermogen om het raam dicht te maken pas later kwam...

 • Ilona Broer op 05-11-2017

  “prachtige route voor een mooie roadtrip”

  Hier kom je qua natuur echt de hoogtepunten van Zuid-Afrika tegen. Een hele mooie route om af te leggen met je auto om gewoon lekker uit je raampje te kijken en een paar mooie stops te maken om even bij te komen. De route blijft steeds langs de kust lopen waardoor je echt waanzinnige uitzichten hebt. Wij stopten tijdens deze route bij het Tsitsikamma National Park.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Tuinroute reiservaring en tips!

Ben jij in Tuinroute geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief